Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Vilna, Liettua - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Vilnassa nyt:

Vilna
Photo Credits: UnorthodoxY  Distribution license for the photo

Vilna

Liettuan pääkaupunki Vilna (Vilnius) on asukasmäärältään Helsingin kokoinen kaupunki, jonka noin 550000 asukkaasta reilu puolet on liettualaisia ja loput pääasiassa puolalaisia, venäläisiä tai valkovenäläisiä. Nerijoki jakaa Vilnan kahteen osaan, vanhaan ja uuteen. Vilnan kaupunki on tiettävästi perustettu vuonna 1323 ja se kuului varhaishistoriansa aikana pitkään Venäjään, tämän jälkeen vuosina 1918-1945 Puolaan ja taas sen jälkeen Neuvostoliittoon, kunnes viimein Latvian itsenäistyttyä vuonna 1991 siitä tuli virallisesti liettualainen kaupunki. Pitkän historiansa ansiosta Vilna sopii erikoisesti kulttuurista, vanhoista rakennuksista ja arkkitehtuurista kiinnostuneelle matkailijalle. Kaupunki on erityisen ylpeä vanhastakaupungistaan, jossa sijaitsee useita kauniita rakennuksia ja historiallisia monumentteja. Vilnassa ja Liettuassa kaikki on yleensä edullista. Vain 24 kilometrin päässä Euroopan keskipisteestä sijaitsevan kaupungin keskimääräinen lämpötila talviaikaan on muutama astetta pakkasta ja kesällä parikymmentä astetta lämmintä. Kaunis ja siisti Vilna muistuttaa melko paljon Tallinnaa, kaupungissa on modernia arkkitehtuuria, ostoskeskuksia, trendikkäitä ravintoloitakin, mutta myös paljon vanhoja rappeutuneita rakennuksia.
vilnius old town
Photo Credits: mteson  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Vilnan vanhakaupunki ja Pyhän Annan kirkko Vilna
Pinta-alaltaan noin 360 hehtaarin suuruinen Vilnan vanhakaupunki on suuri alue, jossa on vieriviereen rakennettuja ikivanhoja gotiikan, renessanssin, klassismin ja barokin tyyliin rakennettuja kauniita rakennuksia, kujia ja monumentteja. Vanhankaupungin yksi merkittävimmistä rakennuksista on 1500-luvulla perustettu Vilnan yliopisto, jonka keskiaikaiset salit, käytävät ja sisäpihat tekevät rakennusmuodostelmasta kauniin ja kunnioitusta herättävän monumentin. Toinen, 1400-luvulla nykyisen asunsa saanut Vilnan vanhankaupungin merkittävä rakennus on Pyhän Annan kirkko. Alkuperäinen puinen kirkko rakennettiin jo 1300-luvulla, mutta uudistettin vuosisata myöhemmin. Kirkko sai uusgoottilaisen kellotorninsa vuonna 1873. Perimätiedon mukaan keisari Napoleonkin viehättyi kirkosta niin paljon, että olisi halunnut viedä kirkon paloissa Ranskaan ja pystyttää sen uudelleen siellä. Vanhankaupungin alueella on pelkästään kirkkoja useita kappaleita.
vilnius cathedral
Photo Credits: cstom  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Vilnan katedraali Vilna
Kreikkalaista temppeliä muistuttava suuri valkoinen katedraalikirkko sijaitsee paikalla, johon Vilnan kaupunki 700 vuotta sitten perustettiin ja josta kaupunki alkoi leviämään. Keskiajalla paikalla myös palvottiin ukkosenjumalaa. Lopulliseen muotoonsa vuonna 1801 valmistunut katedraali on yksi Vilnan tärkeimmistä symboleista ja edustaa uusklassista tyyliä. Katedraali on alunperin jo 1400-luvulta, mutta sitä on kunnostettu aikojen saatossa renessanssin, uusklassismin ja barokin tyylein. Kirkkorakennus ei ole toiminut kirkkona kuin vasta parikymmentä vuotta. Neuvostoaikana rakennus toimi varastona ja urheilutilana. Katedraalin sisääntulon luona on korkea pylväsrivistö ja itse kirkkorakennuksen vierellä kohoaa korkea tapulitornirakennus.
gediminas tower vilnius
Photo Credits: lostajy  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Gediminasin torni Vilna
Vilnan katedraalin taustalla kohoavalla kukkulalla sijaitsee 1300-luvulla rakennettu Gediminasin linna, tai oikeammin sen rauniot, sillä suuri osa linnarakennuksesta on tuhoutunut tai luhistunut. Rakennelman pääpaikka on sen torni, jossa järjestetään erilaisia Liettuan historiaan liittyviä näyttelyitä. Kukkulalta ja tornista avautuu hieno näkymä kaupunkiin.
dawn gate vilnius
Photo Credits: soylentgreen23  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Aamunkoiton portti Vilna
Näyttävien barokkirakennusten reunustamalla kauniilla Ausros vartu -kadulla sijaitsee Vilnan ainoa jäljellä oleva portti, johon kuuluu myös kappeli. Keskiajalla kaupunkia suojasi linnoitusjärjestelmän muuri, johon kuului yhdeksän porttia kappeleineen. Aamunkoiton portin kappeli on yksi merkittävimpiä pyhiinvaelluskohteita Euroopassa, sillä kappelissa säilytetään ihmeitä tekevää Neitsyt Marian ikonia.
Sts Peter & Paul's Cathedral vilnius
Photo Credits: Beny Shlevich  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Pietari-Paavalin kirkko Vilna
Vilnan lukuisista kirkoista merkittävimpiä on arkkitehtuurisesti loistelias barokkityylinen Pietarin ja Paavalin kirkko, jossa säilytetään kahta tuhatta stuccopatsasta eli ihmistä esittävää veistostyötä. Kirkko valmistui vuonna 1676 ja se voi näyttää ulkoapäin melko vaatimattomalta, mutta kirkon loistokkuuden huomaa kun kirkkoon astuu sisään.
trakai castle
Photo Credits: Lee Fenner  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Trakain linna Vilna
Noin 25 kilometrin päässä Vilnasta länteen sijaitsee pikkukaupunki nimeltä Trakai. Muutaman tuhannen asukkaan kaupungin tai kylän liepeillä on paljon järviä ja vanhoja keskiaikaisia jäänteitä. Alueen merkittävin nähtävyys on Trakain linna, joka on perustettu tiettävästi jo 1300-luvulla. Linna sijaitsee Galve-järven saarella, jonne pääsee pitkää kävelysiltaa pitkin. Linnaan kuuluu useita erillisiä rakennuksia, muun muassa torneja. Vanhan tarinan mukaan linnan rakennuttanut ruhtinas Vytautas Suuri heitteli järveen vihollisen päitä, josta järvi on saanut nimensäkin (galva = pää).
three crosses vilnius
Photo Credits: Juliusz  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Kolmen ristin kukkula Vilna
Kolmen ristin kukkula on liettualaisille erittäin tärkeä symbolinen paikka. Ristit pystytettiin alkujaan kukkulalle jo 1600-luvulla paikalla tapettujen fransiskaanimunkkien kunniaksi. Stalinin ja neyvostovallan aikana ristit kaadettiin ja vietiin pois. Uudet ristit pystytettiin samalle paikalle vuonna 1989, kun Liettua pyrki itsenäistymään ja irrottautumaan Neuvostoliiton vallasta. Niistä tuli tällöin heti itsenäisyyden symboli. Kolmen ristin kukkulalta on hieno näköala yli Vilnan vanhankaupungin.
TV tower vilnius
Photo Credits: sfu.marcin  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Vilnan TV-torni Vilna
Toinen itsenäisyyden symboli Vilnassa on sen kokonaisuudessaan 326 metriä korkea TV-torni Länsi-Vilnassa. Näköalatasanne sijaitsee 165 metrissä. Liettuan itsenäiseksi julistautumisen ja Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena neuvostoliittolaisjoukot tekivät hyökkäyksen TV-torniin ja tappoivat 14 ihmistä.
KGB:n vankilamuseo Vilna
Vilnan lukuisista museoista tunnetuimmat lienevät kansallismuseo ja KGB:n vankilamuseo. Vuonna 1992 museoksi muutettu kolkko rakennus on virallisesti kansanmurhan uhrien museo. Rakennuksen tyrmissä menetti henkensä yli tuhat vankia kidutuksen jälkeen. Viimeisin vanki kuoli tässä Neuvostoliiton tiedustelupalvelun entisessä pääpaikassa vuonna 1965. Museo sijaitsee aivan Vilnan ydinkeskustassa Gedimino-kadulla.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta