Etusivu: matkakohteet    Info & palaute    Tietosuojakäytäntö

Azorit, Portugali

   MAINOKSET / ADVERTISEMENTSAzorit
Photo Credits: MJorge  Distribution license for the photo

Azorit

Atlantin valtamerellä sijaitseva saariryhmä Azorit (Açores, Azores) löydettiin virallisesti 1400-luvulla, jolloin saariryhmän asuttaminen myös alkoi. Tuliperäiseen Azorit-saariryhmään kuuluu yhdeksän saarta. Euroopan mantereelta on matkaa Azoreille 1500 kilometriä ja Pohjois-Amerikasta 3900 kilometriä. Azorien saariryhmä on kuulunut Portugalille aina 1400-luvulta saakka, vaikka se toimiikin autonomisesti, itsenäisenä saariryhmänä jolla on rajoitettu itsehallinto.

Azoreilla asuu nykyään noin 240000 asukasta, ja São Miguelin saarella olevassa saariryhmän suurimmassa kaupungissa noin 65000 ihmistä. Azorien pienimmän saaren, Corvon, pinta-ala vain 17 km2. Jos Azorien saariryhmän maa-alue olisi neliö, sen yksi sivu olisi noin 48 kilometriä pitkä. Saariryhmä on levittäytynyt suurelle alueelle, sillä Santa Marian saarelta on Floresin ja Corvon saarille matkaa noin 600 kilometriä.

Tämä miljoonia vuosia sitten maakuoren vulkaanisten purkausten aikaansaama saaristo on tunnettu varsinkin vehreydestään, runsaasta ja värikkäästä kasvistostaan. Azorien luonto on joka puolella todella kaunista. Saariryhmä on onnistunut pysymään erossa massaturismista, ja se sopii erityisen hyvin matkailijalle joka etsii rauhallista ja luontorikasta matkakohdetta. Azoreilla vallitsee stabiili lämpötila ympäri vuoden. Lämpötila pyörii 15-25 lämpöasteen välillä, joten edes kesäaikaan saaristossa ei ole kuuma varsinkaan vilvoittavan merituulen ansiosta. Tuuli on usein todella navakkaa. Azoreita voikin verrata osittain esimerkiksi Madeiraan (paitsi turistien määrässä), kummassakaan paikassa ei ole koskaan todella kuuma, patikointipolkuja löytyy runsaasti, saaret ovat vehreitä, eikä uimarantoja ole kovin montaa. Toki hotellien uima-altaissa, meriuima-altaissa tai uimaloissa voi uida vaikka aamusta iltaan.

Azoreiden saarilla on myös paljon kraaterijärviä, jokia, pieniä vesiputouksia ja kuumavesilähteitä. Nämä toimivat lähinnä paikallisina nähtävyyksinä ja retkikohteina. Monen kraaterijärven lähellä on korkeita näköalapaikkoja, joilta on hienot näkymät ympäristöön. Helpoin tapa tutustua saariin, tai ainakin São Miguelin saareen, on vuokrata auto, moottoripyörä tai skootteri ja kierrellä sillä ympäri saarta. Tiet tosin ovat kapeita, täynnä jyrkkiä ylä- ja alamäkiä ja mutkia riittää.

Vaikka azorilaiset ovatkin pyrkineet pitämään suuret turistilaumat poissa saariltaan, he kuitenkin suhtautuvat todella lämpimästi turisteihin. Englanninkielellä tulee ainakin joten kuten toimeen, paikalliset portugalinkieliset kun eivät englanninkieltä ole kunnolla opetelleet.

Azoreilla vierailleessaan turisti saa olla myös rauhassa, kukaan ei tule tyrkyttämään tavaraa tai palveluksiaan kuten monissa massaturismikohteissa. Ravintoloiden ja kauppojen ruoka on hyvää ja monipuolista. Esimerkiksi maittavia kala- tai pihvimenuja, hedelmiä ja vihanneksia löytyy runsaasti.

Saarten aktiviteettilistan kärkipäässä keikkuvat urheilukalastus, surffaaminen, purjehtiminen, sukeltaminen, patikointi luonnossa, tennis, golf ja vedenelävien, kuten delfiinien temppujen seuraaminen sekä valasretket. Vaikka varsinaisia historiallisia rakennuksia tai monumetteja ei Azoreilla olekaan, nähtävyyksinä voidaan pitää Terra Nostra Parkia, Sao Miguelissa olevaa puistoa jossa on eksoottisia kasveja, vanhoja puita, lampia ja kuumia lähteitä, Terceiran saaren viinimuseota (viinin valmistuksella on pitkät perinteet Azoreilla), Azoreiden vulkaanisinta paikkaa, Furnasia, jossa on höyryäviä kuumia lähteitä sekä Pico Altoa, Picon saaren vuorta, jonka huippu nousee yli 2,3 kilometrin korkeuteen meren pinnan tasosta mitattuna.

Saarelta toiselle pääsee joko lentokoneella tai laivoilla ja veneillä. Azoreiden saaret ja niiden asukasmäärät: São Miguel (130000) , Terceira (55000), Faial (15000), Pico (15000), São Jorge (9500), Santa Maria (5500), Graciosa (4700), Flores (4000) ja Corvo (435).