Etusivu: matkakohteet    Info & palaute    Tietosuojakäytäntö

Goa, Intia

   MAINOKSET / ADVERTISEMENTSGoa
Photo Credits: Swami Stream  Distribution license for the photo

Goa

Goa on Intian pienin osavaltio, joka sijaitsee Arabianmeren rannikolla Intian länsirannalla. Portugali hallitsi Goan aluetta yli viidensadan vuoden ajan vuoteen 1961 saakka ja portugalilaisten pakkosyöttämää katolisuutta tunnustetaan edelleen yleisesti Goassa vaikka yleisin uskontosuuntaus onkin hindulaisuus. Goan maakunnan alueella asuu noin 12 miljoonaa asukasta ja se on Intian vaurain osavaltio. Vaurauskin on suhteellinen käsite, ja intialaisittain se tarkoittaa lähinnä sitä, että tullaan yleensä toimeen. Moni köyhempikin Goaan lomaa viettämään tullut länsimaalainen matkailija on goalaisittain rikas henkilö. Tavaroiden ja vaatteiden kaupustelijat ovat myös Goassa tuttu ilmiö, mutta kaupustelijoista pääsee eroon olematta vain kiinnittämättä huomiota heihin.

Trooppinen Goa tarjoaa matkailijalle upeita rantoja, kiireetöntä elämänmenoa, ainutlaatuista tunnelmaa, eksoottisia ruokia (myös länsimaisia ruokia löytyy) ja tietysti lämpöä ja trooppista kosteutta. Jos vain yksi asia pitäisi Goasta mainita, niin se on kuumuus, joka hellittää vasta kello kuuden jälkeen illalla. Eikä silloinkaan tarvitse palella 30-asteen helteessä. Tosin vilpoisampaan aikaan, talvikuukausina lokakuusta helmikuuhun Goassa on suomalaisittain mukavan lämmintä lämpötilan pyöriessä 20-30 lämpöasteen välillä.

Goa ei ole mikään kreikkalainen tai espanjalainen lomakohde, vaan esimerkiksi jätehuoltoa ei hoideta kunnolla, kadut ja alueet ovat monin paikoin roskaisia ja kulkukoiratkin tappelevat öisin kaduilla pitäen melkoista mekkalaa. Ja tottakai liikenne on kaoottinen. Jos haluaa otta varman päälle, kannattaa ottaa taksi eikä lähteä ajelemaan esimerkiksi moottoripyörällä lehmistä, kuorma-autoista ja muista menopeleistä usein täynnä olevia kuoppaisia teitä.

Lienee sanomattakin selvää, että Goassa on kaikki länsimaalaiselle turistille erittäin halpaa. Esimerkiksi parilla kymmenellä eurolla voi kierrellä taksikyydillä vaikka koko päivän paikasta paikkaan ja kymmenellä eurolla voi pariskunta syödä päivässä monta ateriaa, joskin ateriat ovat monesti todella pieniä eikä niissä ole esimerkiksi lihaa nimeksikään.

Goassa riittää myös upeiden lämminvetisten merenrantojen lisäksi paljon nähtävää ja paikkoja jonne tehdä retkiä. On kilpikonnarantaa, krokotiiliristeilyä, maustefarmilla vierailua ja vesiputousretkiä. Kaupunkeihin kuten Panaji ja Arambol kannattaa käydä tutustumassa, Old Goan 1500-luvulla rakennetussa autioituneessa metropolissa voi tuntea historian siipien havinaa, Bondlan kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha sopii hienosti lapsiperheelle ja Pondan temppelialueella voi tutustua vanhoihin hindutemppeleihin ja hindurituaaleihin. 1960-luvulla Goa oli erittäin suosittu matkakohde hippien keskuudessa. Tästä on jäänteenä nykyään vanhat hippipaikat Calangute ja Anjuna. Ehdottomasti tutustumisen arvoisia paikkoja Goan rannikolla ovat Chapora ja Vagator.

Maitohappobakteerikuuri aloittaa hyvissä ajoin jo ennen Goan matkalle lähtöä, ja paikan päällä valita tarkasti mitä suuhunsa pistää ja missä ravintoloissa käy syömässä. Varsinkin raakojen ruokien ja katukeittiöiden antimia tulee välttää.