Bratislava, Slovakia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Bratislava, Slovakia
Bratislava
Photo Credits: meneldur
Distribution license for the photo



Slovakian historiallinen pääkaupunki Bratislava on maan keskuspaikka muun muassa taloudellisessa ja kulttuurillisessa mielessä. Kaupunki sijaitsee lähellä Slovakian länsirajaa, jonka toisella puolella vain muutaman kymmenen kilometrin päässä on Itävallan pääkaupunki Wien. Kauniissa yliopistojen, teattereiden ja museoiden Bratislavassa asuu noin 430000 asukasta, joten se ei ole mikään suurkaupunki, ja kaupungin pieneen keskustaankin tutustuu nopeasti. Keskeisiä turistien suosimia paikkoja pitkän historian omaavassa Bratislavassa ovat muun muassa vanhoista rakennuksista ja mukulakivikaduista koostuva Vanhakaupunki ja Bratislavan linna. Lännessä kaakkoon virtaava Tonava halkoo kaupunkia, ja se on näkyvä elementti Bratislavan kaupunkikuvassa.

Karpaattien kokonaisuudessaan 1500 kilometriä pitkä vuorijono alkaa Bratislavan kaupungin lieppeiltä, jossa vuoristo Alpit melkein kohtaa Karpaatit-vuoriston. Jo ennen Kristusta nykyisen Bratislavan alueella sijaitsi linnoitettu kaupunki, ja Rooman valtakunnan raja meni kaupungin läpi 100-500 lukujen aikana. Keskiajalla kaupungilla oli saksalainen nimi Pressburg. Kun vuonna 1919 kaupungista tuli Tšekkoslovakian osa, 1800-luvulla syntynyt nimi Bratislava otettiin käyttöön. 1950-luvulta alkaen slovakit ovat muodostaneet kaupungin suurimman kansaryhmän, ennen tätä (1900-luvulla) kaupunki oli vahvasti monikulttuurinen tšekkien, saksalaisten ja unkarilaisten asuttaessa kaupunkia. Lauhkealla vyöhykkeellä sijiatseva Bratislavan ilmasto on kesäisin hyvinkin lämmin, mutta usein tuulinen ja talvisin sataa jonkin verran ja pakkastakin voi olla muutama aste.

Bratislavan linna, Bratislava
bratislava castle
Photo Credits: soylentgreen23
Distribution license for the photo

Korkealla kukkulalla sijaitseva Bratislavan linna lienee kaupungin suosituin nähtävyys ja vierailupaikka. Linna ja sen tornit kohoavat ylväinä 150 metriä korkeammalla merenpinnasta, ja Tonavan rannalta katsottuna linna erottuu radikaalisti muusta maisemasta. Korkea kukkula on ollut asuttuna jo kivikauden ajoista saakka, ja se on toiminut historian saatossa monessa tärkeässä tehtävässä, niin poliittisessa, sotilaallisessa kuin taloudellisessa ja kulttuurillisessakin mielessä. Linnaa on myös paranneltu ja rakennettu uudelleen esimerkiksi goottilaiseen-, renessanssi- ja barokkityyliin. Nykyinen linna edustaa pitkälti teresialaista arkkitehtuurityyliä. Bratislavan linnaan kuuluvat muun muassa linnaportti ja leveät suojamuurit. Linnan kaivo on peräti 85 metrin syvyinen. Nykyään linnarakennusta käytetään maan parlamentin kokoontumista varten, ja yleisöllä on pääsy tutkimaan linnan tiloissa olevia kansallisgallerian kokoelmia, näyttelyitä ja historiallista museota.

Pyhän Martinin katedraali, Bratislava
st martin cathedral bratislava
Photo Credits: J_Makk
Distribution license for the photo

Linnakukkulan juurella sijaitsee alunperin 1200-luvulla romaaniseen tyyliin rakennettu kirkko, uudistettiin seuraavan vuosisadan lopulla goottilaiseksi, jolloin se sai muun muassa kolmilaivaisen doominsa. Pyhän Martinin katedraalissa on kruunattu 11 Unkarin kuningasta, ja se oli Unkarin kuningaskunnan kruunajaiskirkkona 1500-luvulta 1800-luvulle saakka. Bratislava oli tuolloin Unkarin kuningaskunnan pääkaupunki. Harmaakivisessä katedraalissa on kruunattu muun muassa keisarinna Maria Teresia. Ylhäällä kirkon tornissa säilytetään tarkkaa kopiota Pyhän Stephenin kruunusta.

Bratislavan Vanhakaupunki ja keskusaukio, Bratislava
bratislava old town
Photo Credits: ximenatapia
Distribution license for the photo

Kiemuraiset kiviset kadut ja kauniilla tavalla vanhaa tyyliä noudattaen uudistetut renessanssi-, gotiikka- ja barokkityyliset rakennukset tekevät Bratislavan Vanhastakaupungista idyllisen paikan. Alue ei ole suuri, mutta se on keskeinen paikka kaupungissa. Vanhankaupungin keskusaukio on hyvin suosittu paikka, jossa on historian aikana juhlistettu monia tärkeitä tapahtumia. Keskusaukiolla on Keisari Maksimilian ajalta peräisin oleva renessanssityylinen suihkulähde, paljon kahviloita ja ravintoloita. Lähellä keskusaukiota ovat Mirbachovin palatsi, Fransiskaanikirkko, viinimuseo, Arkkipiispan palatsi ja goottilaistyylinen Kaupunginmuseona toimiva Raatihuone. Vanhassakaupungissa on myös kaupungin suurin puisto, Horskýn puisto.

Arkkipiispan palatsi, Bratislava
bratislava primate palace
Photo Credits: Sitomon
Distribution license for the photo

Arkkipiispa Josef Bathyánia varten rakennettu näyttävä palatsi valmistui vuonna 1781. Upeasti restauroitua palatsirakennusta sanotaan Bratislavan kauneimmaksi rakennukseksi. Vuonna 1805 palatsin peilisalissa kirjoitettiin tärkeä rauhansopimus, kun Napoleon joukkoineen oli kukistanut Itävallan joukot. Klassiseen tyyliin rakennettu palatsi toimii nykyään pääasiassa Bratislavan kaupungin galleriakokoelmatiloina, ja sen ainutlaatuinen 1600-luvulta peräisin oleva seinävaatekokoelma on kokoelman helmi. Palatsin portaikon päässä on seinälle asetettu suuri arkkiherttuatar Maria Teresian muotokuva.

Devínin linna, Bratislava
devin castle
Photo Credits: access.denied
Distribution license for the photo

Devínin rauniolinna sijaitsee Bratislavasta länteen Devínin alueella kalliolla, alueella jossa Morava-joki laskee Tonavaan. Linna on arkeologisessa ja historiallisessa mielessä erittäin merkittävä. Devínin linna oli tiettävästi olemassa jo ainakin 800-luvulla, ja se on toiminut varhaisen Unkarin ja Suur-Moravian strategisena rajalinnoituksena. Rooman valtakunnan aikaan Devín toimi tärkeänä sotilaallisena keskuksena ja linnake näytteli tässä merkittävää roolia. Linna tuhoutui pahoin vuoona 1809, kun Napoleonin joukot hyökkäsivät ja lopulta räjäyttivät linnan. Nykyään Devínin kivinen linna on osittain tuhoutunut, ja se on Slovakialle tärkeä kansallisen kulttuuriperinnön monumentti, jossa toimii myös alueen historiasta kertova museo. Devínin linnan alueella suoritetaan edelleen arkeologisia kaivauksia uusien löytöjen toivossa, sillä aiemmin paikalta löydettiin vanhoja keramiikkaesineitä, jäänteitä esihistoriallisesta asutuksesta ja keskiaikaisen roomalaisen tornin kappaleita.

Slovakian kansallismuseo, Bratislava
slovak national museum
Photo Credits: access.denied
Distribution license for the photo

Slovakian suurin kulttuuri- ja museoinstituutio Slovakian kansallismuseo esittelee nimensä mukaisesti Slovakian historiaa, politiikkaa, ihmisiä ja kulttuuria. Slovakian värikkään ja monikulttuurisen historian ansiosta museon anti on mielenkiintoista. Slovenské národné múzeum sijaitsee Vanhassakaupungissa Tonavan rannalla, ja siihen on yhdistettynä myös Luonnonhistoriallinen museo.

Pyhän Mikaelin portti, Bratislava
bratislava michael gate
Photo Credits: Sitomon
Distribution license for the photo

Huipultaan musta ja varreltaan valkoinen 1300-luvulla rakennettu goottityylinen Pyhän Mikaelin portti on ainoana säilynyt keskiaikainen kaupunginporttina toiminut tornirakennus, joka kuului osana kaupunkilinnoitukseen. Torni on nykyään Bratislavan vanhimpia rakennuksia. 1500-luvun alkupuolella portista tehtiin korkeampi, ja 1700-luvun puolivälissä rakennus restauroitiin kokonaan nykyiseen muotoonsa. Tornissa toimii Bratislavan puolustusmuseo ja asemuseo, ja tornin huipulta avautuvat maisemat ympäri kaupunkia.

Slovakian kansallisteatteri, Bratislava
slovak national theatre
Photo Credits: jmenard48
Distribution license for the photo

Bratislavan Vanhassakaupungissa sijaitseva kaunis neo-renessanssityylinen teatteri, on ainoita kaupungin vanhoista rakennuksista, joita käytetään yhä edelleen alkuperäiseen tarkoitukseensa. Rakennus on bratislavalaisen arkkitehtuurin helmi, jossa järjestetään säännöllisesti laadukkaita ooppera- ja balettiesityksiä. Slovakian kansallisteatteri valmistui vuonna 1886, ja kaksi vuotta myöhemmin Ganymeden (Jupiterin suurin kuu) suihkulähde rakennettiin opperatalon edustalle.

Juutalaisen kulttuurin jäljet kaupungissa, Bratislava
jewish memorial bratislava
Photo Credits: Bruno Girin
Distribution license for the photo

Vaikka saksalaiset, unkarilaiset ja slovakialaiset ovat kautta aikain hallinneet Bratislavaa, kaupungissa on aina kuitenkin ollut myös vahva juutalainen yhteisö. Tärkein juutalainen paikka kaupungissa on linnakukkulan lähellä sijaitseva juutalainen hautapaikka, joka on osa alkuperäistä juutalaista hautausmaata. Paikalla on 20 tärkeää juutalaista hautaa, joihin on haudattu rabbeja (opettaja, viisas henkilö). Tärkein haudoista on ”ihmeellisen Bratislavan rabbin”, Chatam Soferin hauta. Lähistöllä on myös Chatam Soferin muistorakennus, joka toimii juutalaisena pyhäkkönä ja uskonnollisena palvontapaikkana. Bratislavan korkeatasoisista museoista yksi on Juutalaisen kulttuurin museo. Museo esittelee juutalaisen yhteisön jokapäiväistä elämää, synagoogien sisustusta, juutalaisten merkitystä Slovakian historiassa ja myös holokaustin kauhuja. Museo sijaitsee Zsigray-kartanossa ja se on osa Slovakian kansallismuseota.