Pohjois-Amerikkaan katsomaan joukkueurheilua – mutta mitä lajia?

Pohjois-Amerikassa on monta maailman parhasta urheiluliigaa kuten National Football League (NFL), Major League Baseball (MLB), National Basketball Association (NBA) ja National Hockey League (NHL). Kaikki ne  ovat uskomattoman suosittuja, ja niiden fanit rakastavat joukkueitaan ehdoitta. Mutta mitä lajia menisit katsomaan vierraillessasi Pohjois-Amerikassa?

Helppoa vastausta ei ole, sillä jokaisella näillä suurella urheilulajilla on oma ainutlaatuinen vetovoimansa. Amerikkalainen jalkapallo on ehkä fyysisesti vaativin ja jännittävin laji, kun taas baseball on enemmänkin ajattelevan miehen peli. Koripallo on taas uskomattoman nopeatempoinen ja urheilullisesti korkeatasoinen, kun taas jääkiekkoa pidetään yleisesti  viihdyttävimpänä urheilulajina.

Paras tapa päättää, mitä urheilulajia kannattaa katsoa, on yksinkertaisesti kokeilla niitä kaikkia. Käy katsomassa muutama peli ja katso, mistä nautit eniten. Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon saatat nauttia sellaisen urheilulajin katsomisesta, jota et ole koskaan ennen nähnyt. Lippuja kaikkiin amerikan liigoihin saa www.hellotickets.fi sivustolta.

Tutustutaan ensin amerikkalaiseen jalkapalloon liigaan.

Kansallinen jalkapalloliiga (NFL)

Amerikan suosituin urheilulaji, jossa peli on fyysistä ja sisältää luunmurskaavia taklauksia sekä strategisia kiemuroita. Fanit rakastavat kaikkea tätä.

Aloitetaan läpikäynti NFL:stä eli amerikkalaisesta jalkapallosta. Liigassa on 32 joukkuetta, jotka kaikki sijaitsevat Yhdysvalloissa. Amerikkalainen jalkapallo on ylivoimaisesti Amerikan suosituin urheilulaji, ja arviolta noin 175 miljoonaa ihmistä katsoo vähintään yhden pelin vuodessa. Kausi kestää syyskuusta tammikuuhun, ja liigan loppuottelu eli Super Bowl on aina yksi vuoden katsotuimmista tapahtumista televisiossa.

Amerikkalainen jalkapallo on fyysinen urheilulaji, jossa luutamurskaavat taklaukset ja kovat tällit ovat kuuluu joka peiin. Tämä tekee peleistä jännittäviä ja usein tiukkoja, ja fanit rakastavat niitä. NFL:n huippujoukkueet tulevat yleensä suurista metropoleista, kuten New Yorkista, Dallasista ja Los Angelesista, mutta on myös muutamia joukkueita niin sanotuista “kylmemmistä pohjoisen kaupungeista”, kuten Green Baysta ja Buffalosta.

Liigan tunnetuimpia pelaajia ovat pelinrakentajat Tom Brady ja Peyton Manning, jotka molemmat ovat voittaneet Super Bowlin useita kertoja. Muita suuria nimiä ovat muun muassa laitahyökkääjä Odell Beckham Jr., puolustaja J.J. Watt ja hyökkääjä Ezekiel Elliott.

NFL:n historia on täynnä dynastioita ja legendaksi nousseita joukkueita. Green Bay Packers on NFL:n historian menestynein joukkue 13:sta mestaruudellaan. Muita menestyksekkäitä joukkueita ovat esimerkiksi New York Giants, joka on voittanut neljä kertaa, sekä Pittsburgh Steelers ja San Francisco 49ers, jotka ovat kumpikin voittaneet viisi kertaa.

Lajin plussat katsojalle:

 • Ottelut sisältävät vauhdikasta toimintaa sekä kentällä että oheistoiminnassa
 • Perussäännöt on suhteellisen helppo ymmärtää, vaikka peli on erittäin strateginen
 • Seurattavia joukkueita ja pelaajia on paljon, joten oma suosikki on helppo löytää

Lajin kielteiset näkökohdat katsojalle:

 • Ei sovi kaikille, sillä laji on luonteeltaan väkivaltainen
 • Kausi on suhteellisen lyhyt, joten matseja ei ole paljon nähtävissä kauden aikana

Major League Baseball (MLB)

“Amerikan oma harrastus”, jonka pitkä kausi ja perinteet tekevät lajista mielenkiintoisen. Mailan paukahdus, hot dogit ja maapähkinät kuuluvat joka otteluun. Sopii koko perheelle.

Seuraavaksi tutustutaan MLB:hen eli Amerikan omaan kansallislajiin baseballiin. Pohjois-Amerikan ammattilaisbaseball-liigassa on 30 joukkuetta, joista 29 sijaitsee Yhdysvalloissa ja yksi Kanadassa. Baseballin suosio ei vedä ihan vertoja amerikkalaiselle jalkapallolle, mutta se on silti erittäin suosittua ajanvietettä pitkien perinteidensä takia. Otteluissa käy katsomassa noin 74 miljoonaa fania vuosittain. Kausi pelataan kesäaikana ja se kestää huhtikuusta syyskuuhun. MLB:n lopputurnaus eli World Series on myös yksi television katsotuimmista tapahtumista. 

Ammattilaisbaseball on luonteeltaan erilainen urheilulaji kuin Amerikkalainen jalkapallo. Se on hidastempoisempi ja siinä keskitytään enemmän strategiaan kuin fyysisyyteen. Vaikeat syötöt ja takakentän läpilyönnit tekevät otteluista jännittäviä joukkueiden taistellessa pisteistä. Menestyneimmät MLB-joukkueet ovat kotoisin suurilta metropolialueilta, kuten New Yorkista, Bostonista tai Los Angelesista. Kuitenkin menestystä ovat saavuttaneet myös muutamat pienempien kaupunkien joukkueet, kuten Milwaukee ja Kansas City.

MLB:llä on pitkä ja tunnettu historia. Monet peliä seuraamattomatkin ovat kuulleet legendaarisista baseball pelaajista kuten Babe Ruth, Hank Aaron ja Willie Mays. Viime vuosina Mike Troutin, Clayton Kershawin ja Miguel Cabreran kaltaiset pelaajat ovat dominoineet liigan pistepörssejä.

Lajin plussat katsojalle:

 • Peli ovat hidastempoisia, joten niitä on helppo seurata perheen ja ystävien kanssa
 • Pitkän kauden aikana on paljon otteluita katsottavana
 • Pelin strategisuus tekee siitä mielenkiintoista seurattavaa
 • Baseballin perinteiden ja historian tuntemus tuo lajiin uutta syvyyttä

Lajin kielteiset näkökohdat katsojalle:

 • Nopeaa tempoa haluavalle urheilufanille baseball voi olla melko tylsää katsottavaa
 • Pelin strategian tuntemus on perusedellytys pelin seuraamiseen

National Basketball Association (NBA)

Koripallossa tehdään paljon pisteitä ja nähdään hämmästyttävää urheilullisuutta donkkien, kolmosten ja mielikuvituksellisten blokkien muodossa. Ottelut ovat äänekkäitä, sillä fanit eivät pelkää kertoa omia mielipiteitään

Kolmantena esittelyssä on NBA eli ammattilaisten korisliiga, joka koostuu 30 joukkueesta, joista 29 sijaitsee Yhdysvalloissa ja yksi Kanadassa. Jenkkikoris on Amerikan kolmanneksi suosituin urheilulaji noin 43 miljoonan vuosittaisen ottelukävijän ansiosta. Liiga pelataan talvikautena ja se kestää lokakuusta aina kesäkuuhun, ja pudotuspelit huipentuvat NBA:n finaaleihin, jotka muiden liigojen loppuhuipentumien tavoin ovat television suosituimpia ohjelmia.

Ammattilaiskoripallo on nopeatempoinen urheilulaji, jossa on maailman parhaita urheilijoita. Tämä johtaa jännittäviin peleihin ja loppuratkaisuihin, joissa viime sekunneilla tehdään vielä isoja pisteitä. Menestyneimmät NBA-joukkueet tulevat usein isoista kaupungeista kuten Los Angelesista, Chicagosta tai New Yorkista. Viime vuosina menestystä on satanut myös pienempiin kaupunkeihin kuten San Antonioon ja Oklahoma Cityyn.

NBA:lla on myös pitkä ja perinteikäs historia, jossa monet hienot pelaajat ja joukkueet ovat antaneet panoksensa siihen. Tunnetuimpia pelaajia ovat Michael Jordan, Kobe Bryant ja LeBron James. Viime vuosina Steph Curryn, Kevin Durantin ja Russell Westbrookin kaltaiset pelaajat ovat alkaneet dominoimaan liigaa.

Lajin plussat katsojalle:

 • Pelit ovat nopeatempoisia ja jännittäviä, ja niissä tehdään paljon pisteitä molempiin päihin
 • Liigan pelaajat ovat maailman parhaita koriksen pelaajia ja tekevät uskomattomia sisäänajoja, donkkeja ja kolmen pisteen heittoja
 • Koripallolla pitkä historia ja jännittävät tarinat, joista riittää faneille ammennettavaa

Lajin kielteiset näkökohdat katsojalle:

 • Koripallon sääntöjä on vaikeaa ymmärtää jos peli ei ole tuttu
 • Fanille kausi tuntuu aina liian lyhyeltä

Kansallinen jääkiekkoliiga (NHL)

Jääkiekko on Kanadan tärkein harrastus. Liigassa pelattavat kovatasoiset ottelut, tappelut ja dramaattiset jatkoaikamaalit saavat fanit aina innostumaan

Lopuksi mennään meille suomalaisillekkin tuttuun NHL:ään, joka koostuu 31 joukkueesta. 24 joukkueista sijaitsee Yhdysvalloissa ja 7 Kanadassa. Vaikka NHL ei ole Amerikassa liigana niin suosittu kuin NFL tai NBA, niin luonnollisesti se on Kanadassa suosituin. NHL:llä on suuri ulkomainen kannattajakunta ja otteluissa käy katsomassa vuosittain yli 220 miljoona fania ympäri maailmaa. Kausi kestää lokakuusta huhti-toukokuuhun riippuen siitä, onko olympiatauko vai ei. Stanley Cupin finaalit ovat aina yksi television katsotuimmista tapahtumista.

NHL:ssä jääkiekkoa pelataan erittäin fyysisesti pienessä kaukalossa, ja järjestäin matseissa on tappeluita ja vauhdikkaita käänteitä. Tämä tekee peleistä jännittäviä ja usein tiukkoja. Menestyneimmät NHL-joukkueet ovat yleensä kylmistä pohjoisen kaupungeista, kuten Montrealista, Torontosta ja Detroitista. Viime vuosina on kuitenkin menestynyt muutamia joukkueita eteläisistä kaupungeista, kuten Tampa Baysta ja Nashvillestä

NHL:n historia on pitkä ja perinteitä kunnioittava samalla tavalla kuin muutkin Amerikan liigat. Seurat hankkivat joukkueisiinsa maailman parhaat kiekkoilijat. Meillä suomalaisillakin on ollut ja on tunnettuja jääkiekkoilijoita kuten Jari Kurri, Teemu Selänne ja viime vuosina Tuukka Rask. Tunnetuimpia muiden maiden pelaajia ovat Wayne Gretzky, Mario Lemieux ja Bobby Orr. Viime vuosina menestyneimpiä pelaajia ovat olleet Sidney Crosby, Alex Ovechkin ja Patrick Kane.

Lajin plussat katsojalle:

 • Pelit ovat jännittäviä ja nopeatempoisia 
 • Vauhdin ja kamppailun ystäville ottelut sisältävät paljon taklauksia ja tappeluita 
 • Urheilijat ovat maailman parhaita
 • Jääkiekolla on pitkä ja rikas historia

Lajin miinukset katsojalle:

 • Jääkiekon säännöt täytyy tuntea nauttiakseen pelistä
 • Peli sisältävät tappeluita
 • Jääkiekkoa pelataan enimmäkseen kylmissä maissa, joten se ei ole kansainvälinen laji

Yhteenveto

On monia erinomaisia syitä lähteä Amerikkaan katsomaan joukkueurheilua. NBA, NHL, MLB ja NFL ovat kaikki erittäin jännittäviä liigoja, joissa on maailman parhaita ja taidokkaimpia urheilijoita. Pelit ovat luonteeltaan vauhdikkaita ja täynnä toimintaa, ja näiden kaikkien urheilulajien historia on rikas ja kiehtova. Ottelutunnelmaan päästään helposti, sillä stadionit ovat yleensä täynnä innokkaita faneja, jotka rakastavat suosikkijoukkueensa kannustamista. Liigojen, joukkueiden ja stadionien pyörittäminen on isoa liiketoimintaa, joten järjestäjät osaavat rakentaa katsojille unohtumattomia urheiluelämyksiä. Jos haluat urheilullista viihdespektaakkelia lomallesi, niin sinun kannattaa ehdottomasti lähteä Amerikkaan katsomaan joukkueurheilua.