Moskova, Venäjä – Parhaat top 10 nähtävyydet

Moskova, Venäjä
Moskova
Photo Credits: Dieter Karner
Distribution license for the photo



Suuren ja mahtavan Venäjän länsipuolella sijaitseva Venäjän federaation pääkaupunki Moskova (Moscow) on Euroopan suurin kaupunki reilulla 10 miljoonalla asukkaallaan. Kaupungin väestökehitys on ollut hurjaa: 1900-luvun alun noin miljoonasta asukkaasta asukasmäärä on noussut noin 13 miljoonaan. Moskova on myös Venäjän tärkeä talouden, teollisuuden, koulutuksen ja kulttuurin keskus. Kaupunkia voi verrata täysin mihin tahansa länsimaiseen metropoliin. Museoita, kirkkoja, kauppakeskuksia ja teattereita löytyy pilvin pimein. Kaupunki sijaitsee tasangolla noin 160 metriä merenpinnan yläpuolella. Moskovan läpi virtaa Moskova-joki, josta kaupunki on saanut nimensäkin. Kaupungin laajuudesta johtuen Moskovassa on paljon merkittäviä nähtävyyksiä ja tutustumisen arvoisia paikkoja.

Metrokin on näyttävyydessään ja laajuudessaan maailmankuulu. Moskova on merkittävä liikenteen solmukohta ja esimerkiksi rautatieasemia on yhdeksän ja lentokenttiä viisi kappaletta. Moskova eroaa muusta syrjäisemmästä Venäjästä selvästi siinä, ettei rappeutumista ja ahdinkoa ole näkyvillä, vaan kaupunki tuntuu turvalliselta suurkaupungilta. Moskovassa vuoden keskilämpötila on +5 °C astetta ja kesät ovat lämpiä ja talvet kylmiä. Sääolot ovat melko samanlaisia kuin Suomessa.

Kreml, Moskova
kremlin moscow
Photo Credits: olpol
Distribution license for the photo

Vanhan Venäjän sydämeksikin kutsuttu Kreml on pituudeltaan reilun 2,2 kilometrin mittaisen ja osittain jopa yli 15 metrin korkuisen muurin ympäröimä alue, jolla sijaitsee torneja, kirkkoja, palatseja ja muita rakennuksia. Kreml sijaitsee keskellä Moskovaa. Useimpiin rakennuksiin on vapaa pääsy, mutta alueella on myös valtiorakennuksia. Kaksikymmentä tornia käsittävän muurin ja monet alueen rakennuksista ovat peräisin jo keskiajalta. Kremlin kuuluisassa Spasskaja-tornissa ovat Kremlin kellot, joiden lyönnit toistetaan radiossa kolmesti joka päivä kaikkialla Venäjällä. Uusimpia Kremlin rakennuksia on valtava Kremlin kongressipalatsi (1961), jossa pidetään tärkeitä konferensseja ja kokouksia. 1700-luvun rakennustaidetta edustaa Arsenaali- ja Senaattirakennus, joiden läheisyydessä on satoja Napoleonin sotajoukkojen tykkejä sekä keskiaikaisia venäläisiä tykkejä. Pronssista valettu traasin tykki on näyttävä yli viisimetrinen valutaiteen mestarityö. Lasaruksen ylösnousemuksen kirkko on vanhin ja ainoa 1300-luvulla rakennettu rakennus Moskovassa.

Iivana Suuren kellotornin ylöspäin suippenevasta kellotapulissa on useita kymmeniä kelloja ja tapulin juurella komeilee maailman suurin kello. Ikonein, muotokuvin, kirjoituksin ja ornamentein koristeltu Tsaarin kello painaa 200 tuhatta kiloa. Kremlin asehuoneessa säilytetään keskiaikaisia asekokoelmia, vaatteita, kankaita, jalokiviä ja muita kalleuksia. Kokoelmat käsittävät kaikkiaan noin 50000 kallisarvoista esinettä, joista on näyttelytilassa näytillä kerrallaan vain murto-osa. Kremlin kirkkoaukiolla sijaitsee useita merkittäviä ja sisältä juhlavasti koristeltuja kirkkoja kuten Uspenskin tuomiokirkko, Rizpolzenija, Marian Ilmestyskirkko ja Teremnoipalatsin kirkot. Palatseista tunnetuimpia ovat Fasettipalatsi, Tsaarittaren kultainen palatsi, Kremlin suuri palatsi ja näyttävästi koristeltu Teremnoipalatsi. Kremlin suuressa palatsissa on suuria saleja ja rakennuskin on 125 metriä pitkä. Kremlin muurin vierellä sijaitsevassa Aleksanterinpuistossa on tuntemattoman sotilaan hauta, jonka äärellä palaa ikuinen tuli. Muuriin tai sen vierellä sijaitseviin hautapaikkoihin on haudattu Venäjän historia tunnettuja hahmoja, kuten esimerkiksi Josif Stalin.

Punainen tori ja Pokrovan tuomiokirkko, Moskova
red square moscow
Photo Credits: Ed Yourdon
Distribution license for the photo

Maailmankuulu Moskovan Punainen tori on Kremlin vierellä sijaitseva suuri suorakulmion muotoinen aukio, joka on noin 660 metriä pitkä ja 130 metriä leveä. Punainen tori on vuosisatoja vanha aukio, johon on löytynyt viitteitä jo 1400-luvun pergamenteista. 1600-luvulla aukiota nimitettiin Krasnaja plošadiksi, joka tarkoitti tuolloin kaunista. Tori alettiin myöhemmin nimittää Punaiseksi toriksi vanhan sanan krasnyi vanhan merkityksen mukaan. Venäjällä 1900-luvun alkupuolella tapahtunut vallankumous ja Punaisella torilla käytyjen taistelujen seurauksena torin nimi sai uuden merkityksen. Punaiselta torilta lähtee pikkuteitä joka suuntaan, jotka kasvavat valtateiksi kauempana.

Nykyään Punaisella torilla järjestetään näyttäviä sotilasparaateja ja alueen tunnetumpia nähtävyyksiä ovat Leninin mausoleumi ja Pokrovan tuomiokirkko (Pyhän Vasilin katedraali). Vuonna 1924 kuollut Lenin lepää kristalliarkussaan Kremlin muurin lähellä. Mausoleumin takana sijaitsee hautausmaa, jonne on haudattu vallankumouksessa kaatuneita ja merkittäviä kommunisteja. Pokrovan tuomiokirkon on rakennuttanut Venäjän ensimmäinen keisari Iivana Julma 1500-luvulla ja sen ovat suunnitelleet tuon ajan huippuarkkitehdit. Pokrovan tuomiokirkko on oikeastaan juhlavan kaunis kirkkokompleksi, joka on muodostunut yhdeksästä värikkäästä kirkkotornista. Keskellä sijaitseva korkein torni on lähes 50 metriä korkea, jossa on sisällä keskiajalta peräisin olevia freskoja ja seinämaalauksia. Tarinan mukaan Venäjän ensimmäinen keisari Iivana Julma määräsi kirkon arkkitehtien silmät sokaistavaksi, jotta nämä eivät pystyisi enää suunnittelemaan mitään yhtä kaunista kuin Pokrovan tuomiokirkko.

Kristus Vapahtajan katedraali, Moskova
Cathedral of Christ moscow
Photo Credits: yeowatzup
Distribution license for the photo

Lähellä Kremliä Moskovajoen rannalla sijaitseva uusbysanttilaiseen tyyliin rakennettu Kristus Vapahtajan katedraali on yksi suurimmista ortodoksisista kirkoista maailmassa. Katedraali valmistui lopulta 44 vuoden rakennustyön jälkeen 1800-luvun loppupuoliskolla ja se oli pitkään Moskovan suurin rakennus. Katedraali räjäytettiin kuitenkin maan tasalle vuonna 1931, sillä sen paikalle aiottiin rakentaa valtava Neuvostojen palatsi. Esineet ja koristelut siirrettiin muualle säilöön ennen räjäytystä. Jostain syystä Neuvostojen palatsia ei koskaan edes alettu rakentaa, vaan paikalle perustettiin myöhemmin 1960-luvulla maauimala. Nykyinen Kristus Vapahtajan katedraali rakennettiin tälle samalle paikalle ja vanhojen piirustusten mukaisesti muutamassa vuodessa ja se valmistui vuonna 2000. Katedraalin nopea valmistuminen oli hämmästyttävä suoritus. Rakennus poikkeaa alkupeäisestä pronssisten reliefien ja freskokoristeiden osalta, sillä niitä ei alkuperäisessä katedraalissa ollut. Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin sai siunauksen Kristus Vapahtajan katedraalissa huhtikuussa 2007.

Tretjakovin taidegalleria ja Pushkinin taidemuseo, Moskova
Pushkin museum moskow
Photo Credits: tetrabrain
Distribution license for the photo

Pääasiassa venäläistä realismia esittelevä Tretjakovin taidegalleria on tunnettu ympäri maailmaa. Venäjän kansallistaidemuseona toimiva Tretjakovin galleria pitää sisällään mittavat kokoelmat arvokkaita venäläisia taideteoksia 1000-luvulta 1900-luvulle saakka. Taideteokset on jaettu muun muassa venäläiseen realismiin, symbolismiin, pyhiin ikoineihin ja impressionismiin. Taidegallerian tunnettuja teoksia ovat muun muassa Volgan lautturit (Ilja Repin), ja Pompejin viimeinen päivä (Bryullov). Pushkinin taidemuseo pitää taas sisällään taidetta ympäri maailmaa ja esimerkiksi egyptiläisiä historiajäänteitä kuten muumioita. Taidemuseossa on myös tunnettujen taidemaalareiden kuten Rembrantin, Matissen, Picasson ja Van Goghin teoksia.

Andronikovin luostari, Moskova
Andronikov monastery moscow
Photo Credits: guldfisken
Distribution license for the photo

Koukeroisen Moskova-joen yhden mutkakohdan liepeillä sijaitseva Andronikovin luostari on rakennettu vuonna 1360 ja se toimii nykyään Muinaisvenäläisen taiteen museona. Museossa on esillä vanhoja seinämaalauksia, ikoneita, koruja sekä puu- ja metallitöitä. Luostarin alueella on myös Spasskin tuomiokirkko ja Mihail Arhangelin kirkko.

Bolšoi-teatteri, Moskova
bolshoi theatre moscow
Photo Credits: svonog
Distribution license for the photo

Moskovan teatteriaukiolla sijaitseva Bolšoi-teatteri on toiminut debyyttiesityspaikkana monelle kuuluisalle teatteriesitykselle, ja itse teatteri tunnetaan hyvin joka puolella maailmaa. Bolšoi-teatteri on valmistunut nykyiseen muotoonsa vuonna 1824 ja sen julkisivua leimaa kahdeksan jykevää pylvästä sisäänkäynnin luona. Teatteriin mahtuu samanaikaisesti 2000 vierasta. Bolšoi-teatteri on keskittynyt baletti-, ooppera- ja kamarimusiikkiesityksiin.

Kolomenskoen luostari ja puistoalue, Moskova
Kolomenskoe
Photo Credits: olpol
Distribution license for the photo

Kolomenskoen luostarin alue on 400 hehtaarin suuruinen ja sillä sijaitsee eri rakennuksia kuten Kazanin kirkko, tsaarien kotikirkko ja Kolomenskojen venäläisen puurakennustaiteen museo. Alueen vanhin rakennus on Iivana Julman syntymän juhlistamiseksi rakennettu Ylösnousemuksen kirkko 1500-luvulla. Luostarialueen ympärillä avautuu suuri puistoalue, jolla seisoo yli 600 vuotta vanhoja harvinaisia puita. Osan puista on istuttanut Pietari Suuri.

Federaatio-pilvenpiirtäjäkompleksi, Moskova
Suunnitelmien mukaan vuonna 2009 valmistuvasta Vostok-rakennuksesta tulee Euroopan korkein pilvenpiirtäjä 448 metrin korkeudellaan. Pilvenpiirtäjän näköalatasanne on tarkoitus ottaa käyttöön mahdollisimman pian. Näköalatasanteelta voi ihailla Moskovaa pilvien tasolta.