Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Pietari, Venäjä - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Pietarissa nyt:

Pietari
Photo Credits: thisisbossi  Distribution license for the photo

Pietari

Vain noin 150 kilometrin päässä Suomen kaakkoisrajalta sijaitseva Pietari (St. Petersburg) on kaunis suurkaupunki, jossa asuu yli viisi miljoonaa asukasta. Pietarin kaduilla kävellessä törmää vanhoihin katedraaleihin, palatseihin sekä Nevan vesiväyliin ja kanaviin, joita virtaa joka puolella kaupunkia. Useat kanavista ovat monta kymmentä metriä leveitä. Kaupungin alueeseen kuuluu 42 saarta ja siltoja on 340 kappaletta. Pohjolan Venetsiaksikin kutsuttua Pietaria arvostetaan erityisesti monipuolisen kulttuurinsa ansiosta. Venäläisen taiteen museo ja Eremitaaši tarjoavat suurimmat taidekokoelmat maanlaajuisesti sekä monet teatterit ja oopperat lisäävät kulttuuritarjontaa. Lisäksi kaupunki on tärkeä koulutuksellinen keskus. Pietari toimi Venäjän pääkaupunkina yli kahdensadan vuoden ajan vuoteen 1918 saakka. Kaupungin nimenä on käytetty nimiä Sankt Peterburg-Pietari, Petrograd, Leningrad ja Pietari. Pietari valittiin kaupungin nimeksi kansanäänestyksellä vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Pietari sijaitsee rauhallisesti virtaavan Nevan varrella, joka on Laatokasta Suomenlahteen virtaava joki. Historiallisesti Pietari on kokenut kovia esimerkiksi toisen maailmansodan aikana, jolloin saksalaisjoukot piirittivät jo tuolloin miljoonakaupungiksi kasvanutta kaupunkia kahden vuoden ajan. Muun muassa puhdas vesi, lämmitys, sähkö ja ruoka olivat lopussa ja satoja tuhansia ihmisiä kuoli. Kaupungista pääsi kuitenkin pakenemaan tänä aikana myös useita satoja tuhansia. Ilmasto Pietarissa on lauha verrattuna muuhun Venäjään. Meren läheisyydestä johtuen ilmasto on myös melko tuulinen. Tammikuun keskilämpötila on -8 °C ja heinäkuun +18 °C. Vuodessa saadaan sateita noin 600 millimetrin verran.
hermitage petersburg
Photo Credits: greenacre8  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Eremitaaši ja Talvipalatsi Pietari
Yksi maailman suurimmista kulttuuriin ja taiteiseen keskittyvistä museoista, Eremitaaši, on Talvipalatsin yhteyteen perustettu seitsemästä museokäyttöön perustetusta rakennuksesta koostuva valtava taidemuseokompleksi. Rakennukset ovat yhdistetty toisiinsa silloilla ja käytävillä. Talvipalatsi on suuri 1700-luvulla Pietari Suuren tyttärelle rakennettu palatsi, jossa on yli tuhat huonetta ja rakennuksen pituus on 200, leveys 100 ja korkeus 30 metriä. Muita rakennuksia ovat muiden muassa Suuri Eremitaaši ja Pieni Eremitaaši. Taidekokoelmien perustana on alunperin ollut Katariina II:n oma taidekokoelma, jota ovat myöhemmin laajentaneet tsaarit Nikolai I ja Aleksanteri I. Lokakuun vallankumouksen (1917) jälkeen taidekokoelmat kasvoivat huomattavasti kun ylhäisön omistama taide valtiollistettiin. Vuonna 1945 taidetta tuotiin Eremitaašiin Berliinin museoista Puna-armeijan toimesta toisen maailmansodan loppuhetkillä. Eremitaašin kokoelmat esitellään yli 400 näyttelysalissa ja eri taidelajien taide-esineitä on kaikkiaan näytillä kolme miljoonaa kappaletta eri kulttuureista ja eri aikakausilta. Vaikka kokoelmat käsittävät monen maailmankuulun taiteilijan töitä, Eremitaašin tunnetuin vetonaula on 1600-luvulla eläneen hollantilaisen taidemaalari Rembrandtin maalaukset joita on näyttelytiloissa mittavin kokoelma maailmassa.
nevsky petersburgh
Photo Credits: Ed Yourdon  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Aleksanteri Nevskin luostari Pietari
Pietarin pääkadun eteläpäässä sijaitseva Aleksanteri Nevskin luostari (lavra) on Pietarin merkittävin 1700-luvulta peräisin oleva arkkitehtoorinen rakennusmuodostelma. Luostari on rakennettu ruhtinas Aleksanteri Nevskin kunniaksi tämän kukistettua ruotsalaiset 1200-luvulla. Alueella on kaksi barokkityyliin rakennettua kirkkoa ja suuri uusklassiseen tyyliin rakennettu katedraali. Luostarin hautausmaalle on haudattu monia kuuluisia Pietarissa eläneitä taiteilijoita, säveltäjiä ja kirjailijoita. Aleksanteri Nevskin pyhäinjäännökset on sijoitettu luostariin.
peterhof petersburgh
Photo Credits: jimg944  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Pietarhovi Pietari
Entinen tsaarien kesäasunto sijaitsee lähellä Pietarin ulkopuolella ja se on näyttävä palatsista ja puistoista koostuva kokonaisuus. Palatsi toimi nykyään museona. 1700-luvulla valmistuneen kesäpalatsin suunnitteluun osallistui myös Pietari Suuri ja halusi siitä Versaillesin veroisen palatsi- ja puistoalueen. Päärakennuksessa on loisteliaasti koristeltuja huoneita sekä Pietari Suurelle kuuluneita esineitä, patsaita ja taideteoksia. Pietarhovin kuuluisassa puistossa on pieniä vesiputouksia, suihkulähteitä ja patsaita. Pietarhovi tuhoutui pahoin saksalaisten toimesta toisen maailmansodan aikana, mutta palatsi alueineen on uudelleenrakennettu takaisin vanhaan loistoonsa.
isaac cathedral petersburg
Photo Credits: jimg944  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Iisakin kirkko Pietari
Maailman neljänneksi korkein kupolirakennus, Iisakin kirkko, on yksi Pietarin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kirkko sijaitsee Iisakin aukiolla ja sitä ympäröivät monet valtavat ja vanhat rakennukset. Kirkko ja aukio on nimetty Pyhän Iisakin mukaan. Iisakin kirkon kupolin valmistamiseen on käytetty useita satoja kiloja kultaa. Iisakin kirkko valmistui nykyiseen muotoonsa vuonna 1858 ja sitä rakennettiin 40 vuoden ajan. Suureen katedraalirakennukseen mahtuu samanaikaisesti 14000 ihmistä. Iisakin kirkon sisätilat ovat koristeltu 350 veistoksella, kohokuvalla ja marmorilla. Kirkkoon kuuluu kolme alttaria: pääalttari ja kaksi sivualttaria. Kirkon seiniä koristaa 150 taulua ja katto on koristeltu juhlavasti.
state russian museum
Photo Credits: marissas23  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Taiteiden aukio ja Venäläinen museo Pietari
Taiteiden aukiota ympäröi monia merkittäviä rakennuksia kuten Etnografinen museo, vanha aateliston sali, Filharmonian konserttisali ja Venäläinen museo. Venäläisessä museossa säilytetään eri taidelajien mestareiden töitä aina 1100-luvulta saakka. Vanhimpiin esineisiin kuuluu Arkkienkeli Gabrielin ikoni. Kaikkiaan taidekokoelmat käsittävät 400000 taideteosta. Taiteiden aukiolla seisoo myös runoilija Puškinin patsas.
horseman petersburg
Photo Credits: [Satbir]  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Vaskiratsastaja Pietari
Tsaari Pietari Suuren ratsastajapatsas esittää Pietari I:stä ratsastamassa takajaloilleen nousseen hevosen selässä. Patsas sijaitsee Nevan rannalla Dekabristien aukiolla Iisakinkirkon ja Amiraliteetin lähellä. Vaskiratsastajapatsas on pystytetty keisarinna Katariina II:n toimesta joka halusi muistomerkillä osoittaa kunniaa edeltäjälleen Pietari I:lle. Patsaan paljastamisen myötä vuonna 1782 saksalaista sukujuurta oleva keisarinna halusi myös luoda yhteneväisyyden ja jatkuvuuden sädekehää itsensä ja Pietari I:n välille. Patsaan valmistustyössä kohdattiin monia ongelmia: alunperin Amiraliteetin ja Kahdentoista kollegion suuntaan katsovasta tsaarista olisi tullut kierosilmäinen, patsaan asu oli suunniteltu ensin roomalaisittain aiheuttaen vastalauseita sekä takajaloillaan seisovan hevosen ja ratsastajan tukemiseksi jouduttiin keksimään käärme kolmanneksi tueksi. Pietari I:n patsas puettiin lopulta vanhaan venäläiseen asuun, vaikka Pietari I oli eläessään suosinut eurooppalaista pukeutumistyyliä ja oli ollut venäläistä tyyliä vastaan. Suuren patsaan valmistaminen valuineen oli 1700-luvun tekniikan huomioon ottaen melkoinen saavutus.
church blood petersburg
Photo Credits: wwhyte1968  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Kirkko veren päällä Pietari
Ortodoksinen kirkko nimeltään Kirkko veren päällä (Kristuksen ylösnousemisen katedraali) valmistui vuonna 1907 paikalle, jossa Aleksanteri II murhattiin aikaisemmin. Kirkko sijaitsee Gribojedovin kanavan varrella ja se rakennettiin Aleksanteri II:n pojan, Aleksanteri III:n toimesta. Uusbysanttilaista tyyliä edustavan kirkko noudattelee pitkälti Moskovan Pyhän Vasilin katedraalin rakennusmuotoja. Verikirkkoon kuuluu yhdeksän kupolia ja rakennuksen korkeus on 81 metriä. Tiilestä rakennettu kirkko on koristeltu värikaakeleilla, mosaiikeilla, marmorilla ja graniitilla. Suuret seinämaalaukset ovat mosaiikkia.
Pyhän kolminaisuuden katedraali Pietari
Hiukan Helsingin tuomiokirkkoa muistuttava Pyhän kolminaisuuden (Izmailovin) katedraali rakennettiin vuosina 1828-1835. Empiretyyliä edustava ortodoksinen korinttilainen ristikirkko on viisikupolinen rakennus, jonka kupolit on maalattu huomiotaherättävän sinisiksi. Kirkossa on vihitty muun muassa kirjailija Dostojevski vuonna 1867. Pyhän kolminaisuuden kirkkoa, joka on osa Aleksanteri Nevskin luostaria, ei tule sekoittaa Pyhän kolminaisuuden katedraaliin.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta