Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Tallinna, Viro - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Tallinnassa nyt:

Tallinna
Photo Credits: One From RM  Distribution license for the photo

Tallinna

Suomenlahden rannalla ja Viron pohjoisosassa sijaitseva Tallinna (Tallinn) on Viron pääkaupunki. Tallinnan merenpuoleisen rantaviivan pituus on lähes 50 kilometriä. Noin 400000 asukkaan kaupungissa puhutaan vironkielen lisäksi paljon myös suomea, venäjää ja englantia. Ainakin useita kymmeniä tuhansia venäläisiä muutti Tallinnasta pois Viron uudelleenitsenäistymisen seurauksena vuonna 1991. Tallinnan historia ulottuu keskiajalle saakka, ja Vanhankaupungin hyvinsäilyneet rakennukset ja arkkitehtuuri ovat peräisin tältä ajalta. Keskiaikaisen miljöön säilyttänyt Tallinnan Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Tallinna toimi keskiajalla tärkeänä suolakaupankäynnin keskuksena, jonka johdosta se kasvoi ja vaurastui. Toisen maailmansodan lopulla Neuvostoliitto pommi kaupunkia raivoisasti, jonka seurauksena osa kaupungista tuhoutui, mutta rakennukset myöhemmin uudelleenrakennettiin. Vaikka Tallinnassa onkin paljon vanhaa arkkitehtuuria, löytyy kaupungista myös suuria ostoskeskuksia, baareja, ravintoloita ja nykyaikaisia huvittelupaikkoja. Suomenkielellä Tallinnassa pärjää kohtalaisen hyvin. Helsingistä Tallinnaan on vain 84 kilometriä, joten Tallinnassa ilmasto ja lämpötila ovat pitkälti samanlaisia kuin Etelä-Suomessa.
tallinn old-town
Photo Credits: soylentgreen23  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Tallinnan Vanhakaupunki Tallinna
Vanhakaupunki sijaitsee Tallinnan ydinkeskustan vieressä. Se on jakaantunut Alakaupunkiin ja Yläkaupunkiin. Vanha kaupunginmuuri ympäröi Alakaupunkia, joka oli luonteenomainen piirre keskiaikaisissa kaupungeissa. Tallinnan Vanhankaupungin alueella on keskiaikaisia kapeita kujia, vuosisatoja vanhoja rakennuksia, kirkkoja, museoita, gallerioita, näköalapaikkoja sekä idyllisiä ravintoloita. Noin kahden tunnin patikkaretken aikana ehtii tutustumaan Vanhaankaupunkiin melko kattavasti. Nähtävyyksiä alueelta löytyy paljon, näistä tunnetumpia ovat muun muassa Tallinnan raatihuone ja raatihuoneen tori, Pyhän Olavin kirkko (Olevisten kirkko), Toompean linna, Tuomiokirkko ja Aleksanteri Nevskin katedraali. Muita Vanhankaupungin paikkoja ja rakennelmia ovat kaupunginmuuri puolustustorneineen, jykevä tykkitorni Kiek in de Kök, osittain mahtipontisuuden vuoksi rakennettu Suuri rantaportti ja Paksu Margareeta (tykkitorni), Dominikaaniluostari ja sen klausuuri, Nigulisten museo, Pyhän Hengen kirkko, Mustapäiden talo (renessanssirakennus) , Kanutin killan talo ja Neitsyttorni, jossa pidettiin keskiajalla vangittuna prostituoituja.
tallinn town hall
Photo Credits: hanspoldoja  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Tallinnan raatihuone Tallinna
Keskiajalta peräisin oleva suurelta osin kalkkikivestä rakennettu raatihuone Tallinnassa on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä raatihuoneita. Rakennus toimi keskiajalla hyvin keskeisenä paikkana, jonne Tallinnan raati kokoontui tekemään usein Tallinnan kannalta hyvinkin tärkeitä päätöksiä. Yli 600 vuotta vanhassa raatihuoneessa järjestetään nykyään konsertteja ja juhlavastaanottoja. Kellarikerroksessa sijaitsevissa saleissa järjestetään jatkuvasti erilaisia näyttelyjä. Raatihuoneen tornin tunnettu yksityiskohta on sen viiri, Vanha Toomas. Raatihuoneen edustan torilla on toiminut jo vuosisatojen ajan markkina-alueena ja ihmisten kokoontumispaikkana. Raatihuoneentori on myös vuosittain järjestettävän juhlan, Vanhankaupungin päivien keskuspaikka. Juhla jäljittelee vanhaa keskiaikaista elämää paraateineen, turnajaisineen ja tanssiesityksineen. Aukio, joka on nykyiseltään nimeltä Raatihuoneentori, toimi kauppapaikkana keskiajalla jo ennen kuin Tallinnan raatihuonetta alettiin rakentaa.
tallinn olav church
Photo Credits: alexkon  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Pyhän Olavin kirkko (Olevisten kirkko) Tallinna
Vanhassakaupungissa sijaitseva Pyhän Olavin kirkko oli keskiajalla Euroopan korkein kirkko. Kirkko on kokonaiskorkeudeltaan nykyään 123 metrin korkuinen. Kolmesti maan tasalle palaneen kirkon huipun korkeuden tarkoituksena oli toimia myös merkkinä merenkulkijoille. Pyhän Olavin kirkko on nimetty norjalaisen pyhimykseksi julistetun kuningas Olav II Haraldssonin mukaan. Pyhän Olavin kirkon näköalatasanteelta voi nähdä koko Vanhankaupungin. Vanhan tarun mukaan kirkon rakensi muukalainen hinnalla, jota ei pystytty maksamaan. Muukainen lupasi tinkiä hinnasta jos hänen nimensä arvattaisiin. Lopulta joku kuuli muukalaisen vaimon laulavan lapselle kehtolaulua, jossa nimi Olev esiintyi. Kaupunkilaiset huusivat kirkon huipulla ristiä kiinnittävälle Oleville tämän nimeä. Muukalainen tippui alas maahan ja hänen suustaan luikerteli ulos käärme ja hyppäsi pois sammakko. Näin korkean rakennuksen rakentamiseen tarvittiin siis pimeiden voimien apua.
toompea castle tallinn
Photo Credits: upyernoz  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Toompean linna Tallinna
Nykyään Viron parlamentin kokoontumispaikkana toimiva Toompean linna on näyttävä rakennuskompleksi, joka on rakennettu 1200- ja 1300-lukujen aikana. Vanhassakaupungissa, jyrkällä törmällä noin 50 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevan linnan silmäänpistävä yksityiskohta on sen lounaiskulmassa seisova 48 metriä korkea ja 10-kerroksinen torni, Pitkä Hermanni. Tornin nimi on muotoutunut keskiaikaisen päällikkö Hermannin sankaritekojen mukaan. Pitkän Hermannin huipulla liehuu Viron lippu. Linnan jokaisessa kulmassa on puolustustornit. Linnan keskustassa on sisäpiha, linnaan kuuluvia asuintaloja sekä hallitustorni.
saint mary of virgin church tallinn
Photo Credits: TimoAndDog  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Tuomiokirkko Tallinna
Toompealla, Vanhassakaupungissa sijaitseva ja 1240-luvulla valmistunut Neitsyt Marian kirkko (tuomiokirkko) on Tallinnan vanhin kirkko. Kivikirkon nykyinen ulkomuoto on kuitenkin muovautunut useiden vuosisatojen aikana. Kirkon nykyinen ulkoasu valmistui suurelta osin 1400-luvun puolivälissä, barokkimainen kirkon torni rakennettiin 1700-luvulla. Kirkon nykyiseen sisustukseen kuuluvat olennaisina yksityiskohtina useat aatelissukujen vaakunataulut, vanhat hautalaatat, saarnatuoli, kattokruunu ja kivisarkofagit. Kirkko toimii myös hautapaikkana usealle kuuluisalle historian henkilölle, kuten ruotsalaiselle sotapäällikkö Pontus de la Gardielle ja tämän vaimolle, Ruotsin kuningas Juhana III:n tyttärelle Sophia Gyllenhjelmille ja Katariina Suuren suosiota nauttineelle amiraali Samuel Greighille. Tarinan mukaan kirkon edustalle haudattu kartanoherra Otto Johann Thuve piti eläessään riehakkaita juhlia, ja kuolinvuoteellaan toivoi että hänet haudattaisiin kirkon ovelle jotta kirkkovieraat ovella rukoillessaan pelastaisivat hänen syntisen sielunsa.
nevski cathedral tallinn
Photo Credits: daneen_vol  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Aleksanteri Nevskin katedraali Tallinna
Runsaasti koristeltu ja näyttävä Aleksanteri Nevskin katedraali valmistui vuonna 1900 Toompealle, Vanhaankaupunkiin. Eri tyylejä sekoittava ortodoksikirkko rakennettin ruhtinas Aleksanteri Jaroslavitz Nevskin kunniaksi. Novgorodilaisen ruhtinaan joukot onnistuivat pysäyttämään vuonna 1242 saksalaisjoukkojen tunkeutumisen itään Peipsijärven jäätaistelussa. Hyväkuntoisen katedraalin torneissa pidetään suuria kelloja, joita soitetaan aina ennen jumalanpalvelusta. Suurin kello on korkeudeltaan yli kolme metriä ja painaa 15 tuhatta kiloa. Aleksanteri Nevskin katedraali on Tallinnan suurin kupolikirkko.
kadriorg
Photo Credits: Anosmia  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Kadriorg Tallinna
Heti Tallinnan keskustan ja sataman itäpuolella sijaitseva Kadriorg on puistomainen kaupunginosa, jossa sijaitsee upeita eri vuosisadoilta peräisin olevia huviloita ja kartanoita, historiallinen puutaloalue sekä barokkityylinen Kadriorgin palatsi. Venäjän tsaari Pietari Suuri alkoi 1700-luvulla rakennuttaa palatsia perheensä kesänviettopaikaksi. Nykyään rakennuksessa pidetään Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelmaa, joka käsittää useita tuhansia maalauksia, veistoksia ja taide-esineitä Venäjältä ja Länsi-Euroopasta. Kadriorgin lähes sadan hehtaarin kokoinen puisto on monen tallinnalaisen suosittu rentoutumis- ja piknik-alue. Nykyään puutarhamaisen puiston suosituimpia paikkoja on Joutsenlampi ja sen ympäristö. Kadriorgin alueella sijaitsee myös vuonna 2006 avattu valtava taidekeskus Kumu, jossa esitellään kansainvälistä nykytaidetta sekä tunnetuimpia virolaisia taideteoksia.
pirita tallinn
Photo Credits: rudi-k  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Pirita Tallinna
Tallinnan koillisosassa, muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Pirita kehittyi viime vuosisadan aikana suosituksi uimaranta- ja ulkoilukohteeksi. Uimaranta on kahden kilometrin mittainen, ja rannikolla voi myös harrastaa surffaamista. Tallinnalaiset ja myös turistit suunnistavat varsinkin kesäaikaan alueelle uimaan, retkelle rannikkolla, puistomaisiin metsiin ja Piritanjoen idylliseen ympäristöön. Tallinnan yli sadan hehtaarin suuruinen kasvitieteellinen puutarha levittäytyy kummallekin puolelle Piritanjokea, ja puutarha pitää sisällään yli 8000 eri kasvilajia. Kasvitieteellisessa puutarhassa järjestetään usean kerran vuodessa vaihteluvia näyttelyitä, joissa monissa esitellään hyvinkin eksoottisia kasveja. Piritan alueella kohoaa myös Tallinnan 314 metrinen televisiotorni, jonka 170 metrissä sijaitsevalta näköalatasanteelta näkee hyvällä säällä jopa Suomen rannikolle saakka. Tornissa on myös ravintola, josta on myös upea näkymä ympäristöön. Piritassa sijaitseva Pyhän Birgitin luostarin maalaukselliset rauniot ovat myös suosittu nähtävyys. 1400-luvulla rakennetun luostarin alueella levittäytyvällä puistomaisella alueella järjestetään ulkoilmakonsertteja ja markkinoita. Piritan laulukenttä ja sen laululava ovat toimineet merkittävä paikkana Viron historiassa: vuonna 1988 paikalla järjestettiin suuria mielenosoituksia ja yhteislauluja, joilla vaadittiin Viron vapauttamista neuvostovallan otteesta. Laululava on tunnettu myös sen omaperäisestä kaarenmuotoisesta kattorakennelmastaan.
rocca al mare
Photo Credits: priittammets  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Rocca al Mare Tallinna
Rocca al Maren alue sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Tallinnan satamasta länteen Koplinlahden lounaisrannikon hiekkakivitörmällä. Kaunis alue on nykyään koko perheen viihde- ja vapaa-aikakeskus, josta löytyy idyllinen Viron ulkomuseo, Tallinnan eläintarha ja Rocca al Maren Tivoli. Viron ulkomuseon alueella voi tutustua eri aikakausien tuuli- ja vesimyllyihin, maalaistaloihin, puukirkkoon, kouluun ja idylliseen kylämiljööseen. Alueella on myös lasten museo. Tallinnan eläintarha on perustettu vuonna 1939, ja käsittää nykyään yli 5000 eläintä ja 350 eläinlajia. Eläimet on jaettu arktisten alueiden, lauhkean vyöhykkeen, tropiikin- ja muiden eksoottisten eläinten kategorioihin. Eläintarhassa on myös erityisesti lapsille tarkoitettu lasten eläintarha, jossa on pieniä vaarattomia eläimiä kuten kaneja ja hamstereita. Rocca al Maren Tivoli on Viron suurin huvipuisto, jossa on 18 erilaista laitetta ja paljon erilaisia kojuja, joissa lapset voivat kokeilla onneaan ja taitojaan. Tivolin pääteltassa järjestetään päivittäin erilaisia esityksiä.
Viron historiallinen museo Tallinna
Viron historiallinen museo on yksi merkittävimpiä museoita Tallinnan noin 30 museon joukossa. Museo sijaitsee Suurkillan talossa Vanhassakaupungissa ja esittelee Viron historiaa 1700-luvun lopulle saakka. Kokoelmat käsittävät yli 281 000 esinettä ja ne on jaettu kategorioihin arkeologia, etnografia, valokuvat ja negatiivit, lasi- ja posliiniesineet, kulttuurihistoria, taide, huonekalut, numismatiikka, aseet, erilaiset julkaisut ja tekstiilit.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta