Penkkiurheilumatka Yhdysvaltoihin – Muista nämä 4 asiaa

Matka Yhdysvaltoihin on monen Suomessa asuvan unelma, mutta useilla se jää valitettavasti toteuttamatta. Matkustaminen sinne voi maksaa paljon ja usein siellä olisi kiva myös viettää hieman pidempi aika kerralla. Usein nämä eivät kuitenkaan oikeasti ole esteitä lähtemiselle, vaan kyse on enemmän siitä, että pitäisi saada vain tietty syy sille, miksi lähteä. Tämän vuoksi erilaiset penkkiurheilumatkat ovat yleistyneet huomattavasti. Suomalaiset voivat niiden avulla päästä näkemään kansainvälistä huippu-urheilua livenä.

Yhdysvallat ovat loistava penkkiurheilumatkan kohde, sillä tarjolla on aivan koko maailman huippu-urheilua useasta eri seuratusta urheilulajista. Yksittäisen kaupungin sisältä voi löytyä jo useampi joukkue jostakin suosituimmista sarjoista, kuten NBA, NHL, NFL ja MLB. Oli laji mikä tahansa, on Yhdysvalloissa siitä tarjolla kilpailukykyinen sarja. On kuitenkin hyvä muistaa, että penkkiurheilumatkan järjestäminen ei ole aina aivan yksinkertaista. Siksi olemme luoneet tämän neljän kohdan muistilistan, joka voi auttaa penkkiurheilumatkan suunnittelemisessa!

Valitse kaupungi josta löydät kaiken

Yhdysvallat ovat maana aivan valtava, ja tämän myötä myös etäisyydet ovat jo yksittäisten kaupunkien sisällä jo jotain aivan muuta kuin mihin Suomessa ollaan totuttu. On hyvä varata matkalle aikaa ainakin puolitoista viikkoa, jotta jokainen matkustaja kerkeää toipumaan jetlagista ja nauttimaan matkasta parhaansa mukaan. Useissa kaupungeissa ja osavaltioissa käyminen on tietenkin suotavaa, mutta ei kaikille sopivin vaihtoehto.

Yksinkertaisin penkkiurheilijan matka Yhdysvaltoihin on sellainen, jossa hän saa kaiken yhden kaupungin tai osavaltion sisältä. Tällaisista oivallisen listan on tehnyt Kohteenamaailma.fi, jossa listataan ne Yhdysvaltojen kaupungit, joissa matkustaja voi nähdä usean eri urheilulajin osalta huippu-urheilua vaihtamatta kaupunkia.

Loistavia esimerkkejä tällaisista kaupungeista ovat muun muassa Boston, Chicago, Dallas, Denver, Detroit, Los Angeles, Miami, Minnesota, New York, Philadelphia, Phoenix, San Francisco ja Washington. Näissä kaikissa pääset seuraamaan Yhdysvaltojen korkeatasoisinta urheilua, eli tarjolla ovat sarjoista ainakin NBA (koripallo), NFL (amerikkalainen jalkapallo), NHL (jääkiekko) ja MLB (baseball). Jos tarkoituksena on puhdas penkkiurheilumatka, on tällöin fiksuin ratkaisu matkustaa johonkin edellä mainituista 13 kaupungista.

Osta liput vain luotettavilta toimijoilta

Nykypäivänä verkosta erinäisiä tuotteita tai palveluita ostettaessa ei koskaan voi olla turhan varuillaan. Huijareita on liikkeellä paljon, ja tämän vuoksi on suositeltavaa ostaa aina otteluihin liput vain luotettavilta toimijoilta. Hinnat ovat usein kalliita ja kysyntä on kovaa, joten näiden lippujen kanssa ei välttämättä ole kannattavaa jäädä epäröimään.

Kaikista turvallisinta on ostaa otteluliput suoraan seurojen omien sivujen tai sarjojen virallisien yhteistyökumppanien kautta. Jos näistä ei löydy itseltä tietoa, on aiheeseen liittyen olemassa lukuisia erilaisia foorumeita, joissa seurojen faneilta voi saada luotettavaa tietoa. Suomessa usein tämän kaltaisiin aiheisiin saa apua myös aiheeseen sopivista Facebook-ryhmistä. Niistä löytyy aina lukuisia suomalaisia henkilöitä jotka ovat itse käyneet paikan päällä katsomassa Yhdysvalloissa huippu-urheilua, ja myös tuskailleet silloin lippujen kanssa.

Vedonlyönti ei ole laillista kaikissa paikoissa

Yhdysvallat koostuvat 50 osavaltiosta, joissa tällä hetkellä 13 osavaltiossa vedonlyönti ja kaikki muu uhkapelaaminen ovat täysin kielletty lailla. Osassa näistä 37 osavaltiosta joissa vedonlyönti on laillista, ovat esimerkiksi verkossa sijaitsevat vedonlyöntisivustot kiellettyjä. Tilanne on näillä hieman sama kuin tällä hetkellä Suomessa potentiaalisen uuden arpajaislain muutoksen kanssa, sillä myös tietyt osavaltiot odottavat löytävänsä tapaa mahdollistaa sen, että vain luotettavat vedonlyöntisivustot toimisivat heidän alueellaan. Kunnes tämä ongelma on ratkaistu, voi näissä osavaltioissa vedonlyönti olla mahdollista vain paikan päällä kohteissa.

Jos penkkiurheilumatkaan kuuluu mielestäsi myös vedonlyönti, on tällöin syytä perehtyä juuri kyseisen osavaltion ja alueen lainsäädäntöön. Yhdysvallat ovat osittain juuri tämän takia niin monimutkainen valtio, että jokaisella osavaltiolla ovat omat lait ja säännöt, jotka rajoittavat niiden asukkaiden ja turistien toimintaa monella eri osa-alueella. Koskaan ei siis kannata luottaa siihen, että “Yhdysvalloissa vedonlyönti on sallittua”, koska se ei kaikkialla niin ole.

Valitulla vuodenajalla on valtava merkitys

Kesät ovat yleensä se aika vuodesta kun suomalaiset ottavat muutaman viikon mittaisen loman ja päättävät joko lähteä ulkomaille tai vain rentoutua kotona. Kun idea on penkkiurheilumatka Yhdysvaltoihin, täytyy tällaisena vuonna jättää yleensä kesäloma väliin. Mitkään Yhdysvaltojen suurimmat ja seuratuimmat sarjat eivät nimittäin ole käynnissä kesäisin, vaan kaudet alkavat useimmiten syys-lokakuussa ja loppuvat toukokuun paikkeilla.

Myös lippujen saatavuuden näkökulmasta on kannattavaa miettiä penkkiurheilumatkaa huolella. Yleensä kausien ensimmäiset pelit ovat täyteen myytyjä, jonka lisäksi suurin piirtein maaliskuussa alkavat playoffit ovat lähes aina loppuunmyytyjä. Jos tarkoitus on kokea useita eri urheilulajeja livenä saman reissun aikana, kannattaa reissu ajoittaa suurin piirtein marraskuun ja helmikuun välille. Tällöin kaikki sarjat ovat käynnissä, kaudet ovat kerenneet jo hyvään vauhtiin, mutta ratkaisupelit ovat vielä kaukana edessä päin. Näin ollen liput näihin otteluihin ovat usein helpommin ja halvemmin saatavissa kuin muina ajankohtina.