Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Ateena, Kreikka - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Ateenassa nyt:

Ateena
Photo Credits: Titanas  Distribution license for the photo

Ateena

Kreikan pääkaupunki Ateena (Athens) sijaitsee Attikan niemimaan eteläosassa ja sen ympärillä kohoavat vuoret itä-, pohjois- ja länsisuunnassa. Ateenan kaupungissa on lisäksi useita korkeita kukkuloita. Itse Ateenassa asuu noin 750000 asukasta, ja sen metropolialue mukaan lukien vajaa neljä miljoonaa. Kaupunki toimii Kreikan kulttuurin, yritysmaailman, teollisuuden, politiikan ja talouden keskuksena, ja sen historia ulottuu todella kauas menneisyyteen, aina 1500 luvulle saakka ennen Kristusta. Ateenassa onkin jäljellä jäänteitä klassiselta kaudelta, roomalaisajalta ja bysantista. Vanhojen raunioiden ja muiden kulttuurillisten jäänteiden vastakohtana Ateenasta löytyy myös moderneja rakennuksia, ehkä maailman edistyksellisin metro, mutta myös myös melua, saasteita ja loppumatonta ruuhkaa kaupungin vilkkaimmilla alueilla. Myös auto- ja skootteriliikenne on melko kaoottinen. Kreikan ja Ateenan lämpötila on ympäri vuoden reippaasti plussan puolella: kylmimpinä talvikuukausina keskilämpötila on yleensä muutama plusaste ja kesäaikaan päivällä lämmintä on usein yli 30 astetta. Ateenan ruuhkasta pääsee myös helposti virkistäytymään rannalle, lähimmät rannat löytyvät Pireuksen sataman yhteydestä, joka sijaitsee muutama kilometri Ateenan keskustasta etelään.
acropolis athens
Photo Credits: Alun Salt  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Akropolis Ateena
Vaikka akropolis-sanalla tarkoitetaan sananmukaisesti vuorella tai kukkulalla sijaitsevaa linnoitusta, sanalla viitataan lähes aina Ateenan keskellä sijaitsevaan Akropolis-linnavuoreen. Lähes 160 metriä korkealle kukkulalle rakennettiin useita vuosisatoja ennen Kristuksen syntymää useita temppeleitä, alttareita, pyhäkköjä, patsaita ja muita nykyään arkeologisia rakennelmia. Akropolis toimi muinoin erityisesti jumalten palvontapaikkana. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Akropoliksen sisäänkäyntinä toimiva Propylaia-porttikäytävä, alueen pohjoislaidalla sijaitseva Erekhtheion-temppeli hautoineen ja suolavesikaivoineen, Herodes Atticuksen odeion, Dionysoksen teatteri ja Parthenon-temppeli.
parthenon athens
Photo Credits: simon_music  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Parthenonin temppeli Ateena
Parthenon on suuri marmorista rakennettu juhlatemppeli. Temppeli on yksi huikeimpia arkkitehtoorisia rakennelmia maailmassa kaarevuuksineen, väreineen, koristeluineen, mittasuhteineen ja yksityiskohtineen. Doorilaistyylinen temppeli on rakennettu Akropolikselle yli 400 vuotta ennen Kristusta ja se toimi kreikkalaisille tärkeimpänä uskonnollisena temppelinä vuosituhannen ajan. Sittemmin temppeli tuhoutui osittain sodissa, sitä käytettiin muun muassa ruutivarastona, joka tykinkuulan osumasta räjähti saaden suurta tuhoa aikaan. Parthenon oli runsaasti koristeltu temppeli, marmoriveistoksista ja muista koristeista on säilynyt hyväkuntoisina vain pieni osa.
plaka athens
Photo Credits: jtstewart  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Plaka - Vanhakaupunki Ateena
Vaikka Ateenaa uudelleenrakennettiin suurelta osin 1960- ja 1970-luvuilla, idyllisen Vanhankaupungin kadut jätettiin kuitenkin ennalleen. Ateenan sydämessä sijaitsevan Plakan alueella voi todellakin tuntea historian siipien havinaa, ja paikka onkin ollut asuttu esihistoriallisista ajoista lähtien. Vanhojen asuintalojen naapureina sokkeloisten kujien vierellä on lukuisia kauppoja, ravintoloita ja hotelleja. Plakassa on myös useita merkittäviä bysanttilaisia kirkkoja, kuten upein seinämaalauksin koristeltu Pikku-Mitropolis ja suurempi tuomiokirkko Suuri Mitropolis.
syntagma athens
Photo Credits: Harout's Lens  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Sintagma-aukio ja parlamenttitalo Ateena
Ateenan keskuspaikaksi ja liikenteen solmukohdaksi voi kutsua Sintagma-aukiota, jonka kupeessa seisoo Kreikan parlamenttitalo (entinen Kuninkaanlinna). Rakennusta vartioivien evzoni-sotilaiden kerran tunnissa tapahtuva vahdinvaihto on katsomisen arvoinen tapahtuma. Sotilaat käyttävät asunaan hameita, valkoisia sukkahousuja, Hessu Hopo -kenkiä ja päähineitä, joissa on pitkä lantiolle saakka roikkuva tupsu. Sunnuntaisin paikalla järjestetään myös paraati. Parlamenttitalon takaa avautuu Ateenan vehreä ja suuri kansallispuisto.
national archaeological museum athens
Photo Credits: Kristie's NaturesPortraits  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Kreikan kansallinen arkeologinen museo Ateena
Viimevuosien aikana remontoitu ja yleisölle nyt kokonaisuudessaan avattu Kreikan kansallinen arkeologinen museo pitää sisällään merkittäviä antiikin taiteen teoksia aina esihistoriallisista ja kivikautisista ajoista lähtien. Tämän Kreikan tärkeimmän museon kokoelmat ovat ryhmitelty viiteen pääryhmään: esihistorialliset esineet (7000-1050 ennen Kristusta), kuvaveistokset, pronssityöt, vaasit, ruukut ja muut samantapaiset esineet, sekä egyptiläiset työt. Museon suosituimmat esineet ovat mykeneläiset antiikkiesineet, ja esimerkiksi kuninkaan kuolonmaski ja muut mystiset esineet. Muita kohokohtia museossa ovat Santorinin freskot ja geometriset ja arkaaiset taidetyöt. Kansallinen arkeologinen museo sijaitsee lähellä Ateenan keskustaa.
benaki museum athens
Photo Credits: Bijan  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Benaki-museo Ateena
Vuonna 2000 laajennettu yksityinen Benaki-museo pitää sisällään teoksia ja jäänteitä Kreikan historiasta aina kivikaudelta 1900-luvulle saakka. Museo on rakennettu neljään kerrokseen ja esittelee laajat kokoelmat eri aikakausilta, turkkilaisajalta, bysantista ja antiikin ajoilta. Museon valtava islamilaiskokoelma on siirretty omaan erilliseen rakennukseen. Tämä kokoelma sisältää merkittäviä töitä kuten puuveistoksia, lasitaidetta, aseita, ompelutöitä ja keramiikkaa lähinnä Afrikasta, Aasiasta ja Etelä-Euroopasta.
roman agora athens
Photo Credits: Alun Salt  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Roomalainen agora Ateena
Roman Agora, roomalainen tori, oli Ateena kaupallinen keskus 100 eKr.-400 jKr. välisenä aikana. Laajalla suorakulmaisen muotoisella alueella käytiin muinoin vilkasta kauppaa. Julius Caesar rakennutti ja uudisti toria ensimmäisellä vuosisadalla. Alueen huomattavimpia maamerkkejä ovat Bazaar Gate (Gate of Athena Archegetis), Pasaariportti, Voiton moskeija (Fethiye Mosque) ja kahdeksankulmainen Tuulten torni, joka on noin 13 metriä korkea ja kahdeksan metriä leveä torni. Tornin on rakennuttanut kreikkalainen tähtitieteilijä Andronikos ja torni näytti muinoin tarkasti tuulen suunnan ja myös ajan, sillä torniin kuului vesikello. Tuulten torni on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista monumenteista Ateenassa.
goulandris cycladic athens
Photo Credits: freddie boy  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Kykladisen taiteen museo Ateena
Goulandris Cycladic and Greek Ancient Art Museum avattiin yleisölle vuonna 1986. Museo esittelee merkittävän 350 teoksen kokoelman esikreikkalaista kykladisen kulttuurin taidetta ajalta 5200-3200 ennen Kristusta. Arvoitukselliset ja sirot marmoriesineet ovat innoittaneet muun muassa kuuluisia taiteilijoita Picassoa, Modigliania ja Brancusia. Muut museon kokoelmista keskittyvät kreikkalaiseen taiteeseen pronssiajalta kuudennelle vuosisadalle saakka.
lykavittos
Photo Credits: scott.medling  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Lykavittos-kukkula Ateena
Ateenan keskustan länsipuolella sijaitsee muusta maisemasta selvästi erottuva 277 metriä meren pinnan yläpuolelle kohoava Lykavittos-kukkula, jonne pääsee portaita pitkin kiipeämisen jälkeen ihailemaan alhaalla avautuvia huikeita Ateenan maisemia. Huipulle pääsee myös hissillä. Lykavittosta kutsutaan perimätiedon mukaan rakastavaisten kukkulaksi, jossa rakastavaiset kohtaavat elokuussa täydenkuun aikaan.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta