Ateena, Kreikka – Parhaat top 10 nähtävyydet

Ateena, Kreikka
Ateena
Photo Credits: Titanas
Distribution license for the photoKreikan pääkaupunki Ateena (Athens) sijaitsee Attikan niemimaan eteläosassa ja sen ympärillä kohoavat vuoret itä-, pohjois- ja länsisuunnassa. Ateenan kaupungissa on lisäksi useita korkeita kukkuloita. Itse Ateenassa asuu noin 700000 asukasta, ja sen metropolialue mukaan lukien vajaa neljä miljoonaa. Kaupunki toimii Kreikan kulttuurin, yritysmaailman, teollisuuden, politiikan ja talouden keskuksena, ja sen historia ulottuu todella kauas menneisyyteen, aina 1500 luvulle saakka ennen Kristusta. Ateenassa onkin jäljellä jäänteitä klassiselta kaudelta, roomalaisajalta ja bysantista.

Vanhojen raunioiden ja muiden kulttuurillisten jäänteiden vastakohtana Ateenasta löytyy myös moderneja rakennuksia, ehkä maailman edistyksellisin metro, mutta myös myös melua, saasteita ja loppumatonta ruuhkaa kaupungin vilkkaimmilla alueilla. Myös auto- ja skootteriliikenne on melko kaoottinen. Kreikan ja Ateenan lämpötila on ympäri vuoden reippaasti plussan puolella: kylmimpinä talvikuukausina keskilämpötila on yleensä muutama plusaste ja kesäaikaan päivällä lämmintä on usein yli 30 astetta. Ateenan ruuhkasta pääsee myös helposti virkistäytymään rannalle, lähimmät rannat löytyvät Pireuksen sataman yhteydestä, joka sijaitsee muutama kilometri Ateenan keskustasta etelään.

Akropolis, Ateena
acropolis athens
Photo Credits: Alun Salt
Distribution license for the photo

Vaikka akropolis-sanalla tarkoitetaan sananmukaisesti vuorella tai kukkulalla sijaitsevaa linnoitusta, sanalla viitataan lähes aina Ateenan keskellä sijaitsevaan Akropolis-linnavuoreen. Lähes 160 metriä korkealle kukkulalle rakennettiin useita vuosisatoja ennen Kristuksen syntymää useita temppeleitä, alttareita, pyhäkköjä, patsaita ja muita nykyään arkeologisia rakennelmia. Akropolis toimi muinoin erityisesti jumalten palvontapaikkana. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Akropoliksen sisäänkäyntinä toimiva Propylaia-porttikäytävä, alueen pohjoislaidalla sijaitseva Erekhtheion-temppeli hautoineen ja suolavesikaivoineen, Herodes Atticuksen odeion, Dionysoksen teatteri ja Parthenon-temppeli.

Parthenonin temppeli, Ateena
parthenon athens
Photo Credits: simon_music
Distribution license for the photo

Parthenon on suuri marmorista rakennettu juhlatemppeli. Temppeli on yksi huikeimpia arkkitehtoorisia rakennelmia maailmassa kaarevuuksineen, väreineen, koristeluineen, mittasuhteineen ja yksityiskohtineen. Doorilaistyylinen temppeli on rakennettu Akropolikselle yli 400 vuotta ennen Kristusta ja se toimi kreikkalaisille tärkeimpänä uskonnollisena temppelinä vuosituhannen ajan. Sittemmin temppeli tuhoutui osittain sodissa, sitä käytettiin muun muassa ruutivarastona, joka tykinkuulan osumasta räjähti saaden suurta tuhoa aikaan. Parthenon oli runsaasti koristeltu temppeli, marmoriveistoksista ja muista koristeista on säilynyt hyväkuntoisina vain pieni osa.

Plaka – Vanhakaupunki, Ateena
plaka athens
Photo Credits: jtstewart
Distribution license for the photo

Vaikka Ateenaa uudelleenrakennettiin suurelta osin 1960- ja 1970-luvuilla, idyllisen Vanhankaupungin kadut jätettiin kuitenkin ennalleen. Ateenan sydämessä sijaitsevan Plakan alueella voi todellakin tuntea historian siipien havinaa, ja paikka onkin ollut asuttu esihistoriallisista ajoista lähtien. Vanhojen asuintalojen naapureina sokkeloisten kujien vierellä on lukuisia kauppoja, ravintoloita ja hotelleja. Plakassa on myös useita merkittäviä bysanttilaisia kirkkoja, kuten upein seinämaalauksin koristeltu Pikku-Mitropolis ja suurempi tuomiokirkko Suuri Mitropolis.

Sintagma-aukio ja parlamenttitalo, Ateena
syntagma athens
Photo Credits: Harout’s Lens
Distribution license for the photo

Ateenan keskuspaikaksi ja liikenteen solmukohdaksi voi kutsua Sintagma-aukiota, jonka kupeessa seisoo Kreikan parlamenttitalo (entinen Kuninkaanlinna). Rakennusta vartioivien evzoni-sotilaiden kerran tunnissa tapahtuva vahdinvaihto on katsomisen arvoinen tapahtuma. Sotilaat käyttävät asunaan hameita, valkoisia sukkahousuja, Hessu Hopo -kenkiä ja päähineitä, joissa on pitkä lantiolle saakka roikkuva tupsu. Sunnuntaisin paikalla järjestetään myös paraati. Parlamenttitalon takaa avautuu Ateenan vehreä ja suuri kansallispuisto.

Kreikan kansallinen arkeologinen museo, Ateena
national archaeological museum athens
Photo Credits: Kristie’s NaturesPortraits
Distribution license for the photo

Viimevuosien aikana remontoitu ja yleisölle nyt kokonaisuudessaan avattu Kreikan kansallinen arkeologinen museo pitää sisällään merkittäviä antiikin taiteen teoksia aina esihistoriallisista ja kivikautisista ajoista lähtien. Tämän Kreikan tärkeimmän museon kokoelmat ovat ryhmitelty viiteen pääryhmään: esihistorialliset esineet (7000-1050 ennen Kristusta), kuvaveistokset, pronssityöt, vaasit, ruukut ja muut samantapaiset esineet, sekä egyptiläiset työt. Museon suosituimmat esineet ovat mykeneläiset antiikkiesineet, ja esimerkiksi kuninkaan kuolonmaski ja muut mystiset esineet. Muita kohokohtia museossa ovat Santorinin freskot ja geometriset ja arkaaiset taidetyöt. Kansallinen arkeologinen museo sijaitsee lähellä Ateenan keskustaa.

Benaki-museo, Ateena
benaki museum athens
Photo Credits: Bijan
Distribution license for the photo

Vuonna 2000 laajennettu yksityinen Benaki-museo pitää sisällään teoksia ja jäänteitä Kreikan historiasta aina kivikaudelta 1900-luvulle saakka. Museo on rakennettu neljään kerrokseen ja esittelee laajat kokoelmat eri aikakausilta, turkkilaisajalta, bysantista ja antiikin ajoilta. Museon valtava islamilaiskokoelma on siirretty omaan erilliseen rakennukseen. Tämä kokoelma sisältää merkittäviä töitä kuten puuveistoksia, lasitaidetta, aseita, ompelutöitä ja keramiikkaa lähinnä Afrikasta, Aasiasta ja Etelä-Euroopasta.

Roomalainen agora, Ateena

roman agora athens
Photo Credits: Alun Salt
Distribution license for the photo

Roman Agora, roomalainen tori, oli Ateena kaupallinen keskus 100 eKr.-400 jKr. välisenä aikana. Laajalla suorakulmaisen muotoisella alueella käytiin muinoin vilkasta kauppaa. Julius Caesar rakennutti ja uudisti toria ensimmäisellä vuosisadalla. Alueen huomattavimpia maamerkkejä ovat Bazaar Gate (Gate of Athena Archegetis), Pasaariportti, Voiton moskeija (Fethiye Mosque) ja kahdeksankulmainen Tuulten torni, joka on noin 13 metriä korkea ja kahdeksan metriä leveä torni. Tornin on rakennuttanut kreikkalainen tähtitieteilijä Andronikos ja torni näytti muinoin tarkasti tuulen suunnan ja myös ajan, sillä torniin kuului vesikello. Tuulten torni on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista monumenteista Ateenassa.

Kykladisen taiteen museo, Ateena
goulandris cycladic athens
Photo Credits: freddie boy
Distribution license for the photo

Goulandris Cycladic and Greek Ancient Art Museum avattiin yleisölle vuonna 1986. Museo esittelee merkittävän 350 teoksen kokoelman esikreikkalaista kykladisen kulttuurin taidetta ajalta 5200-3200 ennen Kristusta. Arvoitukselliset ja sirot marmoriesineet ovat innoittaneet muun muassa kuuluisia taiteilijoita Picassoa, Modigliania ja Brancusia. Muut museon kokoelmista keskittyvät kreikkalaiseen taiteeseen pronssiajalta kuudennelle vuosisadalle saakka.

Lykavittos-kukkula, Ateena
lykavittos
Photo Credits: scott.medling
Distribution license for the photo

Ateenan keskustan länsipuolella sijaitsee muusta maisemasta selvästi erottuva 277 metriä meren pinnan yläpuolelle kohoava Lykavittos-kukkula, jonne pääsee portaita pitkin kiipeämisen jälkeen ihailemaan alhaalla avautuvia huikeita Ateenan maisemia. Huipulle pääsee myös hissillä. Lykavittosta kutsutaan perimätiedon mukaan rakastavaisten kukkulaksi, jossa rakastavaiset kohtaavat elokuussa täydenkuun aikaan.