Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Budapest, Unkari - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Budapestissa nyt:

Budapest
Photo Credits: ** Maurice **  Distribution license for the photo

Budapest

Unkarin pääkaupunki Budapest on vajaan kahden miljoonan asukkaan kaupunki, joka toimii Unkarin talouden, teollisuuden ja kulttuurin keskuspaikkana. Kaupunki perustettiin vuonna 1873, jolloin Buda, Pest ja niin kutsuttu Vanha-Buda yhdistettiin yhdeksi suureksi kaupungiksi. Budapest on jakautunut kahteen osaan Tonava-joen kummallekin puolelle: lännessä kukkulaiseen Budaan ja idässä tasamaiseen Pestiin. Tonava, joka on euroopan suurista joista ainoa joka virtaa lännestä itään, kulkee läpi Budapestin keskustan ja on leveimmillään puoli kilometriä leveä. Tonava hallitseekin näkyvästi Budapestin kaupunkikuvaa ja joelle pääsee myös risteilylle. Joen yli pääsee lukuisia siltoja pitkin. Kuuluisin silloista on ns. Ketjusilta, joka on vaikuttavan näköinen valoineen varsinkin iltahämärässä. Budapest tarjoaa upeaa historiallista arkkitehtuuria, luonnonkauniita puistoja, museoita ja gallerioita, mutta myös loisteliaita ostoskatuja ja ravintoloita Pestin puolella. Vaci Utca on ostoskaduista suosituin, jossa voi tehdä todellisia löytöjä. Budapest on tunnettu myös kylpylöistään, ja kaupungista löytyy yli sata kuumaa lähdettä. Jo muinoin roomalaiset tulivat paikalle rentoutumaan luonnon muovaamissa lähteissä. Kulttuurin ja musiikin ystäville oopperassa ja unkarilaisen musiikin konserteissa voi nauttia railakkaasta tanssista, hienosta laulusta ja perinneasusteista vaikkei kielestä mitään ymmärtäisikään. Historiallisen ja romanttisen Budapestin lukuisista nähtävyyksistä tunnetuin lienee Linnavuori Budan puolella, jolla sijaitsee myös Kuninkaanlinna. Unkari kuuluu lauhkean mannerilmaston vyöhykkeeseen ja kuiva kesäkausi voi olla heinä- elokuussa todella kuumakin. Sateinen talvikausi on myös lauha, joskin lämpötila voi joskus kääntyä pakkasen puolelle ja luntakin voi joskus sadella.
castle hill budapest
Photo Credits: Savannah Grandfather  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.


budavari labirintus
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Linnavuori Budapest
Budan puolella sijaitseva Linnavuori (Várhegy) on historiallinen ja hyvin säilynyt paikka. Sen mukulakiviset kadut ja useat paikan rakennuksista ovat 1300-luvulta saakka, jolloin alueella asui ylimystöä ja käsityöläisiä. Alueella on useita nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Kuninkaanlinna (Budan linna), Kalastajalinnake ja Matiaksen kirkko (Kruunajaiskirkko). Kalastajalinnake (Halászbástya) on kaunis 1800-luvulla valmiiksi saatettu keskiaikaista linnoitusta muistuttuva linna, joka koostuu holvikaareista ja tornista. Linnakkeelta on hieno näkymä joen yli Pestin puolelle. Paikalla sijaitsi aikoinaan vuosisatoja sitten kalamarkkinat. Matiaksen kirkko (Mátyás templom) on nimetty keskiajalla Unkarissa hallineen kuninkaan Matthias Corvinuksen mukaan. Uusgoottilaista kirkkoa kutsutaan myös Kruunajaiskirkoksi, sillä kirkossa on vihitty avioliittoon Corvinuksen lisäksi myös Keisari Frans Josef I. Rakennus on alunperin 1200-luvulta, se toimi turkkilaisvallan aikana moskeijana, 1600-luvun lopulla kirkko tuhoutui pahasti Budan valloituksessa ja lopulta 1900-luvun lopulla kirkko rakennettiin nykyiseen uusgoottilaiseen muotoonsa.

Linnavuoren sisällä risteilee labyrinttimäinen käytäväverkosto, joka on osittain avoinna yleisölle. Aavemaisissa ja pimeissä käytävissä voi nähdä muun muassa erilaisia patsaita ja seinämaalauksia. Budavári Labirintus on ainakin lasten mielestä jännittävä paikka.
buda castle
Photo Credits: Savannah Grandfather  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Budan linna Budapest
Linnavuorella sijaitseva Budan linna on tuhottu, palanut ja uudelleenrakennettu ainakin kuusi kertaa viimeisen seitsemän vuosisadan aikana. Näyttävä rakennus onkin sekoitus eri arkkitehtoorisia tyylejä eri aikakausilta ja varsin omaleimainen linna. Alunperin goottilaista tyyliä edustavaan linnaan on myös vuosisatojen saatossa rakennettu uusia lisäosia. Budan linna toimi 1200-luvulta lähtien kuninkaiden asuinpaikkana useiden vuosisatojen ajan. Nykyään rakennuksessa on Nykytaiteen museo, Budapestin historiallinen museo ja Unkarin Kansallisgalleria. Linnasta on hienot näkymät ympäri Budapestia. Linnaan mahtuu tarpeen vaatiessa illalliselle 240 henkeä ja linnassa järjestettäviin tilaisuuksiin samanaikaisesti 2000 henkeä.
gellért hill budapest
Photo Credits: pennhoosier  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Gellért-vuori ja Gellértin kylpylä Budapest
Noin 130 metriin nouseva Gellért-vuori sijaitsee keskeisellä paikalla Budapestia Vapauden sillan ja Elizabethin sillan välissä. Vuorelta on huikea näköala ympäri Budapestia. Vuori ja sen juurella sijaitseva kylpylä on nimetty piispa Gellértin mukaan. Gellért loi ensimmäiset unkarinkieliset teokset, perusti muun muassa luostarin ja hän sai vuonna 1083 pyhimyksen arvon. Vuorelle pääsee kipuamaan monesta suunnasta ja sen ympäri kulkee polkuja ja portaikkoja. Ylhäällä vuorella on Citadella-linnake, joka rakennettiin 1800-luvulla vallankumouksen jälkimainingeissa suojelemaan vieressä sijaitsevaa Linnavuorta. Yksi tunnetuimmista Budapestin kylpylöistä on Gellértin hotelli ja kylpyläyhdistelmä, joka avattiin yleiseen käyttöön vuonna 1927. Kylpylässä on useita sisä- ja ulkoilma-altaita. Kylpylä on juhlava värikkäine kaakeleineen ja marmoripylväineen.
budapest parliament
Photo Credits: Or Hiltch  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Unkarin parlamenttitalo Budapest
Budapestin uusgoottilainen parlamenttitalo on valtava ja näyttävä rakennus Tonavan rannalla suippokärkisine torneineen sekä kupoleineen. Tämä Budapestin suurin rakennus on rakennettu 1800-luvun lopulla ja sen tarkoitus oli kuvastaa silloisen Itävalta-Unkarin valtaa ja voimaa. Kun parlamenttitaloa alettiin suunnitella, pääministerinä silloin toimiva Kálmán Tisza ilmoitti ettei rakennuksen rakentamisessa säästellä rahaa eikä tunneta varovaisuutta. Arkkitehti Imre Steindl suunnitteli pääministerin sanojen mukaisen loisteliaan palatsimaisen rakennuksen. Parlamenttitalon sisätilat ovat myös avattu yleisölle, tosin vierailijan kannattaa varautua pitkiin jonoihin parhaan turistisesongin aikaan.
hösök tere
Photo Credits: Paul Mannix  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Sankarien aukio Budapest
Sankarien aukio (Hösök Tere) sijaitsee leveän Andrássy út -kadun toisessa päässä. Aukio on rakennettu vuonna 1896 unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan kunniaksi. Alueelle on pystytetty useita patsaita, näistä merkittävimpiä ovat 900-luvun lopulla valtaan nouseen kuningas Tapania esittävä patsas ja 36 metriä korkea unkarilaisten maahantuloa juhlistava patsas.
hungarian national gallery
Photo Credits: infraredhorsebite  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Unkarin kansallismuseo Budapest
Unkarin kansallismuseo sisältää valtavan kokoelman unkarilaista taidetta 1100-luvulta nykypäivään. Suurimmat kokoelmat sisältävät keskiaikaista ja renessanssiajan kivitöitä, goottityylisiä puuveistoksia, paneelimaalauksia ja myöhemmin renessanssin ja barokin taidetta. Lisäksi museon yksi tärkeimmistä kokoelmista on veistos- ja maalaustyöt 1800- ja 1900-luvulta. Useiden tunnettujen taiteilijoiden töiden lisäksi museosta löytyy myös upeita kruunajaisesineitä kuten kruunuja ja valtikoita.
margitsziget  budapest
Photo Credits: muppetspanker  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Margit-saari ja Palatinus-uimala Budapest
Budapestin keuhkoiksikin kutsuttu Tonavan keskellä sijaitseva kaunis Margit-saari sopii hyvin rentoutumiseen kaupungin hälinästä. Saari on noin kahden kilometrin mittainen ja pitää sisällään myös ravintoloita, kahviloita, puiston ja maauimalan, Palatinuksen. Margit-saari on nimetty kuningas Bela IV:n (1235-1270) tyttären mukaan. Saaren kahdesta uimalasta suurempaan Palatinus-uimalaan mahtuu samanaikaisesti 20000 ihmistä. Tarjolla on lukuisia kuuma- ja kylmävesialtaita. Margit-saari on yhdistetty sekä Budan että Pestin puolelle silloilla.
hungarian state opera house
Photo Credits: chad_k  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Budapestin oopperatalo Budapest
Neo-renessanssityylisen oopperatalon on suunnitellut arkkitehti Miklós Ybl vuonna 1884. Budapestin kauneimpiin rakennuksiin kuuluvaan oopperataloon järjestetään myös opastettuja kierroksia, joihin kuuluu myös musiikkiesityksiä. Oopperatalo sijaitsee keskellä Pestia. Hungarian State Opera Housessa on loistava akustiikka ja samanaikaisesti rakennukseen mahtuu yli 1200 vierasta nauttimaan upeista musiikkiesityksistä.
house of terror budapest
Photo Credits: infraredhorsebite  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Terrorin talo Budapest
Lähellä oopperataloa sijaitseva Terror háza -museo on perustettu vuonna 2002 kommunistien ja Nuoliristi-järjestön harjoittaman kidutuksen ja terrorin uhrien muistoksi. Kaunistelematon museo esittelee natsien ja kommunistien tekoja, propagandapuheita ja näiden uhrien valokuvia. Nauhoitetuista videokoosteista voi seurata vainoista selvinneiden kertomuksia. Kellarikerroksen sellit esittelevät oloja, joissa kommunistien vastustajinaan pitämät ihmiset elivät ja joissa heitä kidutettiin ja murhattiin.
stephen basilica budapest
Photo Credits: tcatcarson  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Pyhän Tapanin basilika Budapest
Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n mukaan nimetty basilika on Budapestin suurin kirkkorakennus. Kirkkoon mahtuu samanaikaisesti noin 8500 vierasta. Basilikaa rakennettiin yli puolen vuosisadan ajan, ja se valmistui lopulta vuonna 1905. Kupolin romahtaminen kesken rakennustöiden vaikeutti ja hidasti suuresti kirkon valmistumista. Näyttävä basilika on arkkitehtoorisesti uusrenessanssin ja uusklassismin yhdistelmä. Pyhän Tapanin basilika on yksi Budapestin korkeimmista rakennuksista vajaan sadan metrin korkeudellaan.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta