Budapest, Unkari – Parhaat top 10 nähtävyydet

Budapest, Unkari
Budapest
Photo Credits: ** Maurice **
Distribution license for the photoUnkarin pääkaupunki Budapest on vajaan kahden miljoonan asukkaan kaupunki, joka toimii Unkarin talouden, teollisuuden ja kulttuurin keskuspaikkana. Kaupunki perustettiin vuonna 1873, jolloin Buda, Pest ja niin kutsuttu Vanha-Buda yhdistettiin yhdeksi suureksi kaupungiksi. Budapest on jakautunut kahteen osaan Tonava-joen kummallekin puolelle: lännessä kukkulaiseen Budaan ja idässä tasamaiseen Pestiin. Tonava, joka on euroopan suurista joista ainoa joka virtaa lännestä itään, kulkee läpi Budapestin keskustan ja on leveimmillään puoli kilometriä leveä. Tonava hallitseekin näkyvästi Budapestin kaupunkikuvaa ja joelle pääsee myös risteilylle. Joen yli pääsee lukuisia siltoja pitkin. Kuuluisin silloista on ns. Ketjusilta, joka on vaikuttavan näköinen valoineen varsinkin iltahämärässä.

Budapest tarjoaa upeaa historiallista arkkitehtuuria, luonnonkauniita puistoja, museoita ja gallerioita, mutta myös loisteliaita ostoskatuja ja ravintoloita Pestin puolella. Vaci Utca on ostoskaduista suosituin, jossa voi tehdä todellisia löytöjä. Budapest on tunnettu myös kylpylöistään, ja kaupungista löytyy yli sata kuumaa lähdettä. Jo muinoin roomalaiset tulivat paikalle rentoutumaan luonnon muovaamissa lähteissä. Kulttuurin ja musiikin ystäville oopperassa ja unkarilaisen musiikin konserteissa voi nauttia railakkaasta tanssista, hienosta laulusta ja perinneasusteista vaikkei kielestä mitään ymmärtäisikään. Historiallisen ja romanttisen Budapestin lukuisista nähtävyyksistä tunnetuin lienee Linnavuori Budan puolella, jolla sijaitsee myös Kuninkaanlinna. Unkari kuuluu lauhkean mannerilmaston vyöhykkeeseen ja kuiva kesäkausi voi olla heinä- elokuussa todella kuumakin. Sateinen talvikausi on myös lauha, joskin lämpötila voi joskus kääntyä pakkasen puolelle ja luntakin voi joskus sadella.

Linnavuori, Budapest
castle hill budapest
Photo Credits: Savannah Grandfather
Distribution license for the photo

Budan puolella sijaitseva Linnavuori (Várhegy) on historiallinen ja hyvin säilynyt paikka. Sen mukulakiviset kadut ja useat paikan rakennuksista ovat 1300-luvulta saakka, jolloin alueella asui ylimystöä ja käsityöläisiä. Alueella on useita nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Kuninkaanlinna (Budan linna), Kalastajalinnake ja Matiaksen kirkko (Kruunajaiskirkko). Kalastajalinnake (Halászbástya) on kaunis 1800-luvulla valmiiksi saatettu keskiaikaista linnoitusta muistuttuva linna, joka koostuu holvikaareista ja tornista. Linnakkeelta on hieno näkymä joen yli Pestin puolelle. Paikalla sijaitsi aikoinaan vuosisatoja sitten kalamarkkinat. Matiaksen kirkko (Mátyás templom) on nimetty keskiajalla Unkarissa hallineen kuninkaan Matthias Corvinuksen mukaan. Uusgoottilaista kirkkoa kutsutaan myös Kruunajaiskirkoksi, sillä kirkossa on vihitty avioliittoon Corvinuksen lisäksi myös Keisari Frans Josef I. Rakennus on alunperin 1200-luvulta, se toimi turkkilaisvallan aikana moskeijana, 1600-luvun lopulla kirkko tuhoutui pahasti Budan valloituksessa ja lopulta 1900-luvun lopulla kirkko rakennettiin nykyiseen uusgoottilaiseen muotoonsa. Linnavuoren sisällä risteilee labyrinttimäinen käytäväverkosto, joka on osittain avoinna yleisölle. Aavemaisissa ja pimeissä käytävissä voi nähdä muun muassa erilaisia patsaita ja seinämaalauksia. Budavári Labirintus on ainakin lasten mielestä jännittävä paikka.

Budan linna, Budapest
buda castle
Photo Credits: Savannah Grandfather
Distribution license for the photo

Linnavuorella sijaitseva Budan linna on tuhottu, palanut ja uudelleenrakennettu ainakin kuusi kertaa viimeisen seitsemän vuosisadan aikana. Näyttävä rakennus onkin sekoitus eri arkkitehtoorisia tyylejä eri aikakausilta ja varsin omaleimainen linna. Alunperin goottilaista tyyliä edustavaan linnaan on myös vuosisatojen saatossa rakennettu uusia lisäosia. Budan linna toimi 1200-luvulta lähtien kuninkaiden asuinpaikkana useiden vuosisatojen ajan. Nykyään rakennuksessa on Nykytaiteen museo, Budapestin historiallinen museo ja Unkarin Kansallisgalleria. Linnasta on hienot näkymät ympäri Budapestia. Linnaan mahtuu tarpeen vaatiessa illalliselle 240 henkeä ja linnassa järjestettäviin tilaisuuksiin samanaikaisesti 2000 henkeä.

Gellért-vuori ja Gellértin kylpylä, Budapest
gellért hill budapest
Photo Credits: pennhoosier
Distribution license for the photo

Noin 130 metriin nouseva Gellért-vuori sijaitsee keskeisellä paikalla Budapestia Vapauden sillan ja Elizabethin sillan välissä. Vuorelta on huikea näköala ympäri Budapestia. Vuori ja sen juurella sijaitseva kylpylä on nimetty piispa Gellértin mukaan. Gellért loi ensimmäiset unkarinkieliset teokset, perusti muun muassa luostarin ja hän sai vuonna 1083 pyhimyksen arvon. Vuorelle pääsee kipuamaan monesta suunnasta ja sen ympäri kulkee polkuja ja portaikkoja. Ylhäällä vuorella on Citadella-linnake, joka rakennettiin 1800-luvulla vallankumouksen jälkimainingeissa suojelemaan vieressä sijaitsevaa Linnavuorta. Yksi tunnetuimmista Budapestin kylpylöistä on Gellértin hotelli ja kylpyläyhdistelmä, joka avattiin yleiseen käyttöön vuonna 1927. Kylpylässä on useita sisä- ja ulkoilma-altaita. Kylpylä on juhlava värikkäine kaakeleineen ja marmoripylväineen.

Unkarin parlamenttitalo, Budapest
budapest parliament
Photo Credits: Or Hiltch
Distribution license for the photo

Budapestin uusgoottilainen parlamenttitalo on valtava ja näyttävä rakennus Tonavan rannalla suippokärkisine torneineen sekä kupoleineen. Tämä Budapestin suurin rakennus on rakennettu 1800-luvun lopulla ja sen tarkoitus oli kuvastaa silloisen Itävalta-Unkarin valtaa ja voimaa. Kun parlamenttitaloa alettiin suunnitella, pääministerinä silloin toimiva Kálmán Tisza ilmoitti ettei rakennuksen rakentamisessa säästellä rahaa eikä tunneta varovaisuutta. Arkkitehti Imre Steindl suunnitteli pääministerin sanojen mukaisen loisteliaan palatsimaisen rakennuksen. Parlamenttitalon sisätilat ovat myös avattu yleisölle, tosin vierailijan kannattaa varautua pitkiin jonoihin parhaan turistisesongin aikaan.

Sankarien aukio, Budapest
hösök tere
Photo Credits: Paul Mannix
Distribution license for the photo

Sankarien aukio (Hösök Tere) sijaitsee leveän Andrássy út -kadun toisessa päässä. Aukio on rakennettu vuonna 1896 unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan kunniaksi. Alueelle on pystytetty useita patsaita, näistä merkittävimpiä ovat 900-luvun lopulla valtaan nouseen kuningas Tapania esittävä patsas ja 36 metriä korkea unkarilaisten maahantuloa juhlistava patsas.

Unkarin kansallismuseo, Budapest
hungarian national gallery
Photo Credits: infraredhorsebite
Distribution license for the photo

Unkarin kansallismuseo sisältää valtavan kokoelman unkarilaista taidetta 1100-luvulta nykypäivään. Suurimmat kokoelmat sisältävät keskiaikaista ja renessanssiajan kivitöitä, goottityylisiä puuveistoksia, paneelimaalauksia ja myöhemmin renessanssin ja barokin taidetta. Lisäksi museon yksi tärkeimmistä kokoelmista on veistos- ja maalaustyöt 1800- ja 1900-luvulta. Useiden tunnettujen taiteilijoiden töiden lisäksi museosta löytyy myös upeita kruunajaisesineitä kuten kruunuja ja valtikoita.

Margit-saari ja Palatinus-uimala, Budapest
margitsziget  budapest
Photo Credits: muppetspanker
Distribution license for the photo

Budapestin keuhkoiksikin kutsuttu Tonavan keskellä sijaitseva kaunis Margit-saari sopii hyvin rentoutumiseen kaupungin hälinästä. Saari on noin kahden kilometrin mittainen ja pitää sisällään myös ravintoloita, kahviloita, puiston ja maauimalan, Palatinuksen. Margit-saari on nimetty kuningas Bela IV:n (1235-1270) tyttären mukaan. Saaren kahdesta uimalasta suurempaan Palatinus-uimalaan mahtuu samanaikaisesti 20000 ihmistä. Tarjolla on lukuisia kuuma- ja kylmävesialtaita. Margit-saari on yhdistetty sekä Budan että Pestin puolelle silloilla.

Budapestin oopperatalo, Budapest
hungarian state opera house
Photo Credits: chad_k
Distribution license for the photo

Neo-renessanssityylisen oopperatalon on suunnitellut arkkitehti Miklós Ybl vuonna 1884. Budapestin kauneimpiin rakennuksiin kuuluvaan oopperataloon järjestetään myös opastettuja kierroksia, joihin kuuluu myös musiikkiesityksiä. Oopperatalo sijaitsee keskellä Pestia. Hungarian State Opera Housessa on loistava akustiikka ja samanaikaisesti rakennukseen mahtuu yli 1200 vierasta nauttimaan upeista musiikkiesityksistä.

Terrorin talo, Budapest
house of terror budapest
Photo Credits: infraredhorsebite
Distribution license for the photo

Lähellä oopperataloa sijaitseva Terror háza -museo on perustettu vuonna 2002 kommunistien ja Nuoliristi-järjestön harjoittaman kidutuksen ja terrorin uhrien muistoksi. Kaunistelematon museo esittelee natsien ja kommunistien tekoja, propagandapuheita ja näiden uhrien valokuvia. Nauhoitetuista videokoosteista voi seurata vainoista selvinneiden kertomuksia. Kellarikerroksen sellit esittelevät oloja, joissa kommunistien vastustajinaan pitämät ihmiset elivät ja joissa heitä kidutettiin ja murhattiin.

Pyhän Tapanin basilika, Budapest
stephen basilica budapest
Photo Credits: tcatcarson
Distribution license for the photo

Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n mukaan nimetty basilika on Budapestin suurin kirkkorakennus. Kirkkoon mahtuu samanaikaisesti noin 8500 vierasta. Basilikaa rakennettiin yli puolen vuosisadan ajan, ja se valmistui lopulta vuonna 1905. Kupolin romahtaminen kesken rakennustöiden vaikeutti ja hidasti suuresti kirkon valmistumista. Näyttävä basilika on arkkitehtoorisesti uusrenessanssin ja uusklassismin yhdistelmä. Pyhän Tapanin basilika on yksi Budapestin korkeimmista rakennuksista vajaan sadan metrin korkeudellaan.