Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Göteborg, Ruotsi - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Göteborgissa nyt:

Göteborg
Photo Credits: tuey  Distribution license for the photo

Göteborg

Göteborg (Gothenburg) on Tukholman jälkeen Ruotsin toiseksi suurin kaupunki puolella miljoonalla asukkaallaan. Metropolialue mukaan lukien alueella asuu melkein 900000 ihmistä. Kustaa II Aadolfin 1600-rakennuttama Göteborgin linnoituskaupunki on nykyään kaunis ja vihreä satamakaupunki. Göteborg sijaitsee Luoteis-Ruotsissa Göta-joen virratessa Göteborgin kanavan kautta etelään. Göta-joki taas laskee läheltä alkavaan Pohjanmereen. Ruotsin merkittävimmässä teollisuuskaupungissa sijaitsee monia suuryrityksiä, kuten esimerkiksi Ericssonin ja Volvon tehtaat. Göteborgin keskustassa sijaitsee pohjoismaiden suurin hotelli Gothia Towers, joka on 63 metriä korkea näyttävä rakennus. Hyvien pyöräteiden ja lukuisten kahviloiden kaupungissa riittää myös nähtävää useammaksikin päiväksi. Myös saaristoon kannattaa tehdä päivän retki varsinkin kesäaikaan. Göteborgissa asuu nykyään myös melko paljon ruotsinsuomalaisia, joten ei ole erikoista että kaupungissa esimerkiksi käy esiintymässä suomalaisia musiikkiartisteja. Göteborgin ilmasto on lauhkea osittain lämpimän Golfvirran ansiosta, mutta myös melko sateinen meren läheisyydestä johtuen. Vuorokauden keskilämpötila alueella on plussan puolella myös talviaikaan.
liseberg göteborg
Photo Credits: ckrantz  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Liseberg-huvipuisto Göteborg
Vuonna 1923 avattu Liseberg on kävijämäärältään suosituin huvipuisto Pohjoismaissa. Huvipuisto sijaitsee Göteborgin keskustassa ja se on hyvin suosittu vierailupaikka kesäaikaan. Lisebergin tunnetuin laite on valtava puinen vuoristorata Balder, joka on saanut paljon myös kansainvälistä tunnustusta erinomaisuudestaan. Vaikka suuresta huvipuistosta löytyy laitteita ja elämyksiä joka lähtöön, suuri osa ihmisistä ei tule paikalle niiden vuoksi, vaan viettämään aikaa tansseissa, katsomaan ulkoilmaesityksiä tai vain aterioimaan ravintolassa, joita alueelta löytyy paljon. Liseberg valittiin vuonna 2005 kymmenen parhaan huvipuiston joukkoon maailmassa.
världskulturmuseet göteborg
Photo Credits: Goodnight London  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Maailmankulttuurin museo Göteborg
Göteborgin monista korkealaatuisista museoista vuonna 2004 avattu Världskulturmuseet on yksi kaupungin mielenkiintoisimmista. Keskustassa sijaitseva museo yhdistelee perinteisiä tieteenaloja näyttelyissä, jotka edustavat kulttuureja joka puolelta maailmaa. Monipuoliset, mielenkiintoiset ja korkealuokkaiset ohjelmat esittelevät esimerkiksi prostituution ja ihmiskaupan historiaa, shamanismia, raja-aluetta elämän ja kuoleman välissä, siirtymistä toiseen ruumiiseen toiseksi ihmiseksi, HIV/AIDS:sta globaalisesta perspektiivistä katsottuna, ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri maissa ja ihmisten elämässä sekä tarinoita Afrikasta, toivosta, väkivallasta, rakkaudesta ja ihmisten kohtaloista ja ajatuksista. Museon arkkitehtuurin suunnittelivat arkkitehtipari Brisac ja Gonzalez voittamalla ensin kansainvälisen arkkitehtikilpailun.
universeum göteborg
Photo Credits: plindberg  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Universeum Göteborg
Myös keskeisellä paikalla Göteborgissa sijaitseva Maailmankulttuurin museon ohella suurta kansainvälistäkin huomiota saanut ja modernia arkkitehtuuria hyödyntävä rakennus on tiedekeskus Universeum. Universeumissa järjestetään näyttelyitä, jotka yhdistävät teknologiaa ja tiedettä seikkailunomaisessa ympäristössä. Tiedekeskuksessa on muun muassa lasitunneli, jonka toisella puolella saattaa uida lähietäisyydellä hai tai myrkyllinen keihäsrausku. Universeumissa on myös esimerkiksi trooppisia eläimiä kuten perhosia, joiden luonnollinen elinympäristö on sademetsä. Tiedekeskuksen pääteemoja ovat avaruus, meri, sademetsä, ihmisen keho ja eläimet.
tjöloholm göteborg
Photo Credits: wrhowell  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Göteborgin linnat Göteborg
Göteborgin linnamaisista rakennuksista tunnetuimmat ovat Elfsborgin linnoitus, Gunnebo-huvila, Tjolöholmin linna ja Nääs-linna. Elfsborgs Fästning on Göta-joen saarekkeella oleva useasta kivisestä rakennelmasta koostuva linnoitus. Historialliseen 1600-luvulla rakennettuun linnoitukseen kuuluu muun muassa keskiaikainen kirkko ja vankityrmiä. Kauniin puiston äärellä luonnon helmassa sijaiseva Gunnebo Slott on rakennettu 1700-luvulla kesähuvilaksi, ja se on auki yleisölle ympäri vuoden. Myös keskellä vehreää luontoa sijaitseva 1900-luvun alun Tjolöholms Slott on mukava vierailupaikka kävelypolkuineen ja uimarantoineen. Alueella on myös kirkko. Nääs Slott on taas tunnettu eritoten rakennuksen 1800-lukulaisen sisustuksensa ansiosta. Linnassa järjestetään erilaisia käsityönäyttelyitä, ja myös joulumyyjäisiä ja juhannusjuhlia. Kuten edellisetkin linnarakennukset, myös Nääs Slottin alueen luonto sopii hienosti retkeilyyn ja virkistysalueeksi.
Trädgårdsföreningenin puisto Göteborg
Göteborgin pääkadun Kungsportsavenynin vierellä ja Göteborgin kanavan varrella sijaitseva kaunis Trädgårdsföreningenin puisto on puutarhamainen alue, joka on perustettu vuonna 1842 kuningas Kaarle XIV Juhanan ja harrastelijakasvitieteilijä Henric Elof von Normannin toimesta. Puistossa on kuuluisa ruusutarha, johon kuuluu noin 4000 ruusua ja 1900 ruusulajiketta. Myös 1800-luvulta peräisin oleva palmutalo, kasvihuoneet ja veistokset ovat alueen vetonauloja. Trädgårdsföreningenin puistossa on myös kaksi kahvilaa ja ravintola.
göteborgs botaniska trädgård
Photo Credits: ckrantz  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Göteborgin kasvitieteellinen puutarha Göteborg
Euroopan kasvitieteellisistä puutarhoista Göteborgin puutarha on yksi suurimmista ja upeimmista. Suuri, 25 hehtaarin puutarha-alue sijaitsee kaupungin keskustassa, ja pitää sisällään 13000 eri kasvilajia. Suurten orkidea-, yrtti- ja rhododendrokokoelmien lisäksi alueella on myös eksoottisiakin kasveja, kuten esimerkiksi pääsiäispuu, jota ei edes enää kasva alkuperäisessä ympäristössään Pääsiäissaarilla. Göteborgin kasvitieteellisen puutarhan yksi suosituimmista paikoista on Kalliopuisto, jossa kasvaa monta tuhatta erilaista varjo- ja suokasvia. Monet lämpimien maiden kasvit on sijoitettu kasvihuoneisiin, sillä ne eivät pystyisi elämään Etelä-Ruotsin ilmastossa.
aeroseum
Photo Credits: Lauri Väin  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Aeroseum-ilmailumuseo Göteborg
Göteborgin lentoaseman alueella sijaitseva Aeroseum on suureen kiven sisään louhittuun maanalaiseen bunkkeriin perustettu pitkälti ilmailun historiaan teemoitettu ilmailumuseo. Esillä on vanhoja ja uusia, siviili- ja sotilaskäytössä olleita lentokoneita ja helikoptereita, joita voi katsella, kuunnella ja joiden hytteihinkin pääsee istumaan ja ihmettelemään ohjauslaitteita. Bunkkeriin järjestetään ohjattuja kierroksia. Aeroseumin lentokalustuksesta koostuva kokoelma on karttunut vuoden 2003 jälkeen merkittävästi ja museota aiotaan tulevaisuudessa laajentaa myös maan päälle. Aeroseum-säätiö sai tilat käyttöönsä vuonna 2003 Ruotsin puolustusministeriöltä.
götheborg
Photo Credits: Johan Larsson  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Purjealus Götheborg Göteborg
Götheborg on kopio alkuperäisestä samannimisestä aluksesta, joka upposi vuonna 1745 Göteborgin sataman lähellä. Aluksen karilleajo oli salaperäinen tapaus, sillä sää oli hyvä ja karikko yksi tunnetuimmista lähialueella. Vakuutuspetoksen lisäksi kapteenin epäiltiin pelkäävän jonkin lastiin liittyvän asian paljastumista. Asia ei koskaan selvinnyt. Alkuperäinen Götheborg oli aikoinaan yksi Ruotsin kauppalaivoista, jolla purjehdettiin tekemään kauppaa Intiaan. Harrastelijasukeltajat löysivät hylyn vuonna 1984, ja siitä päätettiin tehdä lopulta alkuperäistä vastaava näköislaiva. Kahdeksantoista vuoden suunnittelun ja rakennustyön jälkeen uusi Götheborg laskettiin juhlavin seremonioin vesille vuonna 2003. Uuden laivan kustannukset olivat yli 27 miljoonaa euroa. Purjealuksella on jo ehditty purjehtia maapallon ympäri. Matka kesti 20 kuukautta. Ellei laiva ole reissussa, sitä pääsee katselemaan läheltä ainakin muulloin kuin talviaikaan kotisatamassaan Göteborgin satamassa.
paddan göteborg
Photo Credits: PJ Spooner  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Paddan-kanaaliretki Göteborg
Paddan on opastettu veneretki Göteborgin kanaalin läpi ja kahdenkymmenen sillan alitse. Retki alkaa kaupungin keskustasta Kungsportsbronin sillalta ja vie ohitse historiallisten rakennusten ja puistojen. Veneajelulla saa hyvän yleiskuvan Göteborgista kaupunkina. Veneretket järjestetään kesäaikaan toukokuusta syyskuuhun.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta