Göteborg, Ruotsi: nähtävyydet ja kiehtovimmat paikat

   Mainokset


Sää Göteborgissa nyt:


Göteborg, Ruotsi
Göteborg (Gothenburg) on Tukholman jälkeen Ruotsin toiseksi suurin kaupunki puolella miljoonalla asukkaallaan. Metropolialue mukaan lukien alueella asuu melkein 900000 ihmistä. Kustaa II Aadolfin 1600-rakennuttama Göteborgin linnoituskaupunki on nykyään kaunis ja vihreä satamakaupunki. Göteborg sijaitsee Luoteis-Ruotsissa Göta-joen virratessa Göteborgin kanavan kautta etelään. Göta-joki taas laskee läheltä alkavaan Pohjanmereen. Ruotsin merkittävimmässä teollisuuskaupungissa sijaitsee monia suuryrityksiä, kuten esimerkiksi Ericssonin ja Volvon tehtaat. Göteborgin keskustassa sijaitsee pohjoismaiden suurin hotelli Gothia Towers, joka on 63 metriä korkea näyttävä rakennus. Hyvien pyöräteiden ja lukuisten kahviloiden kaupungissa riittää myös nähtävää useammaksikin päiväksi. Myös saaristoon kannattaa tehdä päivän retki varsinkin kesäaikaan. Göteborgissa asuu nykyään myös melko paljon ruotsinsuomalaisia, joten ei ole erikoista että kaupungissa esimerkiksi käy esiintymässä suomalaisia musiikkiartisteja. Göteborgin ilmasto on lauhkea osittain lämpimän Golfvirran ansiosta, mutta myös melko sateinen meren läheisyydestä johtuen. Vuorokauden keskilämpötila alueella on plussan puolella myös talviaikaan.
 

Liseberg-huvipuisto, Göteborg
Vuonna 1923 avattu Liseberg on kävijämäärältään suosituin huvipuisto Pohjoismaissa. Huvipuisto sijaitsee Göteborgin keskustassa ja se on hyvin suosittu vierailupaikka kesäaikaan. Lisebergin tunnetuin laite on valtava puinen vuoristorata Balder, joka on saanut paljon myös kansainvälistä tunnustusta erinomaisuudestaan. Vaikka suuresta huvipuistosta löytyy laitteita ja elämyksiä joka lähtöön, suuri osa ihmisistä ei tule paikalle niiden vuoksi, vaan viettämään aikaa tansseissa, katsomaan ulkoilmaesityksiä tai vain aterioimaan ravintolassa, joita alueelta löytyy paljon. Liseberg valittiin vuonna 2005 kymmenen parhaan huvipuiston joukkoon maailmassa.
 
 
 Maailmankulttuurin museo, Göteborg
Göteborgin monista korkealaatuisista museoista vuonna 2004 avattu Världskulturmuseet on yksi kaupungin mielenkiintoisimmista. Keskustassa sijaitseva museo yhdistelee perinteisiä tieteenaloja näyttelyissä, jotka edustavat kulttuureja joka puolelta maailmaa. Monipuoliset, mielenkiintoiset ja korkealuokkaiset ohjelmat esittelevät esimerkiksi prostituution ja ihmiskaupan historiaa, shamanismia, raja-aluetta elämän ja kuoleman välissä, siirtymistä toiseen ruumiiseen toiseksi ihmiseksi, HIV/AIDS:sta globaalisesta perspektiivistä katsottuna, ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri maissa ja ihmisten elämässä sekä tarinoita Afrikasta, toivosta, väkivallasta, rakkaudesta ja ihmisten kohtaloista ja ajatuksista. Museon arkkitehtuurin suunnittelivat arkkitehtipari Brisac ja Gonzalez voittamalla ensin kansainvälisen arkkitehtikilpailun.
 
 

Universeum, Göteborg
Myös keskeisellä paikalla Göteborgissa sijaitseva Maailmankulttuurin museon ohella suurta kansainvälistäkin huomiota saanut ja modernia arkkitehtuuria hyödyntävä rakennus on tiedekeskus Universeum. Universeumissa järjestetään näyttelyitä, jotka yhdistävät teknologiaa ja tiedettä seikkailunomaisessa ympäristössä. Tiedekeskuksessa on muun muassa lasitunneli, jonka toisella puolella saattaa uida lähietäisyydellä hai tai myrkyllinen keihäsrausku. Universeumissa on myös esimerkiksi trooppisia eläimiä kuten perhosia, joiden luonnollinen elinympäristö on sademetsä. Tiedekeskuksen pääteemoja ovat avaruus, meri, sademetsä, ihmisen keho ja eläimet.
 
 
 

Göteborgin linnat, Göteborg
Göteborgin linnamaisista rakennuksista tunnetuimmat ovat Elfsborgin linnoitus, Gunnebo-huvila, Tjolöholmin linna ja Nääs-linna. Elfsborgs Fästning on Göta-joen saarekkeella oleva useasta kivisestä rakennelmasta koostuva linnoitus. Historialliseen 1600-luvulla rakennettuun linnoitukseen kuuluu muun muassa keskiaikainen kirkko ja vankityrmiä. Kauniin puiston äärellä luonnon helmassa sijaiseva Gunnebo Slott on rakennettu 1700-luvulla kesähuvilaksi, ja se on auki yleisölle ympäri vuoden. Myös keskellä vehreää luontoa sijaitseva 1900-luvun alun Tjolöholms Slott on mukava vierailupaikka kävelypolkuineen ja uimarantoineen. Alueella on myös kirkko. Nääs Slott on taas tunnettu eritoten rakennuksen 1800-lukulaisen sisustuksensa ansiosta. Linnassa järjestetään erilaisia käsityönäyttelyitä, ja myös joulumyyjäisiä ja juhannusjuhlia. Kuten edellisetkin linnarakennukset, myös Nääs Slottin alueen luonto sopii hienosti retkeilyyn ja virkistysalueeksi.
 
 
 

Göteborgin kasvitieteellinen puutarha, Göteborg
Euroopan kasvitieteellisistä puutarhoista Göteborgin puutarha on yksi suurimmista ja upeimmista. Suuri, 25 hehtaarin puutarha-alue sijaitsee kaupungin keskustassa, ja pitää sisällään 13000 eri kasvilajia. Suurten orkidea-, yrtti- ja rhododendrokokoelmien lisäksi alueella on myös eksoottisiakin kasveja, kuten esimerkiksi pääsiäispuu, jota ei edes enää kasva alkuperäisessä ympäristössään Pääsiäissaarilla. Göteborgin kasvitieteellisen puutarhan yksi suosituimmista paikoista on Kalliopuisto, jossa kasvaa monta tuhatta erilaista varjo- ja suokasvia. Monet lämpimien maiden kasvit on sijoitettu kasvihuoneisiin, sillä ne eivät pystyisi elämään Etelä-Ruotsin ilmastossa.
 
 

Aeroseum-ilmailumuseo, Göteborg
Göteborgin lentoaseman alueella sijaitseva Aeroseum on suureen kiven sisään louhittuun maanalaiseen bunkkeriin perustettu pitkälti ilmailun historiaan teemoitettu ilmailumuseo. Esillä on vanhoja ja uusia, siviili- ja sotilaskäytössä olleita lentokoneita ja helikoptereita, joita voi katsella, kuunnella ja joiden hytteihinkin pääsee istumaan ja ihmettelemään ohjauslaitteita. Bunkkeriin järjestetään ohjattuja kierroksia. Aeroseumin lentokalustuksesta koostuva kokoelma on karttunut vuoden 2003 jälkeen merkittävästi ja museota aiotaan tulevaisuudessa laajentaa myös maan päälle. Aeroseum-säätiö sai tilat käyttöönsä vuonna 2003 Ruotsin puolustusministeriöltä.
 
 
 

Purjealus Götheborg, Göteborg
Götheborg on kopio alkuperäisestä samannimisestä aluksesta, joka upposi vuonna 1745 Göteborgin sataman lähellä. Aluksen karilleajo oli salaperäinen tapaus, sillä sää oli hyvä ja karikko yksi tunnetuimmista lähialueella. Vakuutuspetoksen lisäksi kapteenin epäiltiin pelkäävän jonkin lastiin liittyvän asian paljastumista. Asia ei koskaan selvinnyt. Alkuperäinen Götheborg oli aikoinaan yksi Ruotsin kauppalaivoista, jolla purjehdettiin tekemään kauppaa Intiaan. Harrastelijasukeltajat löysivät hylyn vuonna 1984, ja siitä päätettiin tehdä lopulta alkuperäistä vastaava näköislaiva. Kahdeksantoista vuoden suunnittelun ja rakennustyön jälkeen uusi Götheborg laskettiin juhlavin seremonioin vesille vuonna 2003. Uuden laivan kustannukset olivat yli 27 miljoonaa euroa. Purjealuksella on jo ehditty purjehtia maapallon ympäri. Matka kesti 20 kuukautta. Ellei laiva ole reissussa, sitä pääsee katselemaan läheltä ainakin muulloin kuin talviaikaan kotisatamassaan Göteborgin satamassa.
 

Paddan-kanaaliretki, Göteborg
Paddan on opastettu veneretki Göteborgin kanaalin läpi ja kahdenkymmenen sillan alitse. Retki alkaa kaupungin keskustasta Kungsportsbronin sillalta ja vie ohitse historiallisten rakennusten ja puistojen. Veneajelulla saa hyvän yleiskuvan Göteborgista kaupunkina. Veneretket järjestetään kesäaikaan toukokuusta syyskuuhun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trädgårdsföreningenin puisto, Göteborg
Göteborgin pääkadun Kungsportsavenynin vierellä ja Göteborgin kanavan varrella sijaitseva kaunis Trädgårdsföreningenin puisto on puutarhamainen alue, joka on perustettu vuonna 1842 kuningas Kaarle XIV Juhanan ja harrastelijakasvitieteilijä Henric Elof von Normannin toimesta. Puistossa on kuuluisa ruusutarha, johon kuuluu noin 4000 ruusua ja 1900 ruusulajiketta. Myös 1800-luvulta peräisin oleva palmutalo, kasvihuoneet ja veistokset ovat alueen vetonauloja. Trädgårdsföreningenin puistossa on myös kaksi kahvilaa ja ravintola.Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'thesis_prev_next_posts' not found or invalid function name in /home/u35015/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286