Göteborg, Ruotsi – Parhaat top 10 nähtävyydet

Göteborg, Ruotsin toiseksi suurin kaupunki, on lumoava sekoitus historiaa, kulttuuria ja modernia elämäntyyliä. Sijaiten Länsi-Götanmaan maakunnassa Ruotsin länsirannikolla, tämä merellinen kaupunki tarjoaa vierailijoilleen monipuolisen kokemuksen, olivatpa he kiinnostuneita taiteesta, historiasta, vaihtoehtoisesta musiikista tai gastronomiasta.Göteborgin vanha kaupunki, Haga, on aarreaitta historian ystäville. Kapeat kivikadut, värikkäät puutalot ja viehättävät kahvilat luovat idyllisen tunnelman. Linnake Skansen Kronan, joka sijaitsee kaupungin yllä korkealla vuorella, tarjoaa upeat näkymät yli kaupungin ja meren. Rakennettu 1600-luvulla, linnake on osa Göteborgin rikasta sotilaallista perinnettä.

Göteborg on koti monille maan parhaille museoille ja taidegallerioille. Göteborgin taidemuseo tarjoaa kattavan katsauksen ruotsalaiseen taiteeseen aina 1400-luvulta nykypäivään asti. Taidetta arvostaville suositellaan myös Göteborgin konstmuseota ja Göteborgin luonnontieteellistä museota, joka vie vierailijat matkalle luonnon monimuotoisuuteen.

Liseberg, Ruotsi
liseberg göteborg
Photo Credits: ckrantz
Distribution license for the photo

Vuonna 1923 avattu Liseberg on kävijämäärältään suosituin huvipuisto Pohjoismaissa. Huvipuisto sijaitsee Göteborgin keskustassa ja se on hyvin suosittu vierailupaikka kesäaikaan. Lisebergin tunnetuin laite on valtava puinen vuoristorata Balder, joka on saanut paljon myös kansainvälistä tunnustusta erinomaisuudestaan. Vaikka suuresta huvipuistosta löytyy laitteita ja elämyksiä joka lähtöön, suuri osa ihmisistä ei tule paikalle niiden vuoksi, vaan viettämään aikaa tansseissa, katsomaan ulkoilmaesityksiä tai vain aterioimaan ravintolassa, joita alueelta löytyy paljon. Liseberg valittiin vuonna 2005 kymmenen parhaan huvipuiston joukkoon maailmassa.

Maailmankulttuurin museo, Göteborg
världskulturmuseet göteborg
Photo Credits: Goodnight London
Distribution license for the photo

Göteborgin monista korkealaatuisista museoista vuonna 2004 avattu Världskulturmuseet on yksi kaupungin mielenkiintoisimmista. Keskustassa sijaitseva museo yhdistelee perinteisiä tieteenaloja näyttelyissä, jotka edustavat kulttuureja joka puolelta maailmaa. Monipuoliset, mielenkiintoiset ja korkealuokkaiset ohjelmat esittelevät esimerkiksi prostituution ja ihmiskaupan historiaa, shamanismia, raja-aluetta elämän ja kuoleman välissä, siirtymistä toiseen ruumiiseen toiseksi ihmiseksi, HIV/AIDS:sta globaalisesta perspektiivistä katsottuna, ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri maissa ja ihmisten elämässä sekä tarinoita Afrikasta, toivosta, väkivallasta, rakkaudesta ja ihmisten kohtaloista ja ajatuksista. Museon arkkitehtuurin suunnittelivat arkkitehtipari Brisac ja Gonzalez voittamalla ensin kansainvälisen arkkitehtikilpailun.

Universeum, Göteborg
universeum göteborg
Photo Credits: plindberg
Distribution license for the photo

Myös keskeisellä paikalla Göteborgissa sijaitseva Maailmankulttuurin museon ohella suurta kansainvälistäkin huomiota saanut ja modernia arkkitehtuuria hyödyntävä rakennus on tiedekeskus Universeum. Universeumissa järjestetään näyttelyitä, jotka yhdistävät teknologiaa ja tiedettä seikkailunomaisessa ympäristössä. Tiedekeskuksessa on muun muassa lasitunneli, jonka toisella puolella saattaa uida lähietäisyydellä hai tai myrkyllinen keihäsrausku. Universeumissa on myös esimerkiksi trooppisia eläimiä kuten perhosia, joiden luonnollinen elinympäristö on sademetsä. Tiedekeskuksen pääteemoja ovat avaruus, meri, sademetsä, ihmisen keho ja eläimet.

Göteborgin linnat, Göteborg
tjöloholm göteborg
Photo Credits: wrhowell
Distribution license for the photo

Göteborgin linnamaisista rakennuksista tunnetuimmat ovat Elfsborgin linnoitus, Gunnebo-huvila, Tjolöholmin linna ja Nääs-linna. Elfsborgs Fästning on Göta-joen saarekkeella oleva useasta kivisestä rakennelmasta koostuva linnoitus. Historialliseen 1600-luvulla rakennettuun linnoitukseen kuuluu muun muassa keskiaikainen kirkko ja vankityrmiä. Kauniin puiston äärellä luonnon helmassa sijaiseva Gunnebo Slott on rakennettu 1700-luvulla kesähuvilaksi, ja se on auki yleisölle ympäri vuoden. Myös keskellä vehreää luontoa sijaitseva 1900-luvun alun Tjolöholms Slott on mukava vierailupaikka kävelypolkuineen ja uimarantoineen. Alueella on myös kirkko. Nääs Slott on taas tunnettu eritoten rakennuksen 1800-lukulaisen sisustuksensa ansiosta. Linnassa järjestetään erilaisia käsityönäyttelyitä, ja myös joulumyyjäisiä ja juhannusjuhlia. Kuten edellisetkin linnarakennukset, myös Nääs Slottin alueen luonto sopii hienosti retkeilyyn ja virkistysalueeksi.

Trädgårdsföreningenin puisto, Göteborg
Göteborgin pääkadun Kungsportsavenynin vierellä ja Göteborgin kanavan varrella sijaitseva kaunis Trädgårdsföreningenin puisto on puutarhamainen alue, joka on perustettu vuonna 1842 kuningas Kaarle XIV Juhanan ja harrastelijakasvitieteilijä Henric Elof von Normannin toimesta. Puistossa on kuuluisa ruusutarha, johon kuuluu noin 4000 ruusua ja 1900 ruusulajiketta. Myös 1800-luvulta peräisin oleva palmutalo, kasvihuoneet ja veistokset ovat alueen vetonauloja. Trädgårdsföreningenin puistossa on myös kaksi kahvilaa ja ravintola.

Göteborgin kasvitieteellinen puutarha, Göteborg
göteborgs botaniska trädgård
Photo Credits: ckrantz
Distribution license for the photo

Euroopan kasvitieteellisistä puutarhoista Göteborgin puutarha on yksi suurimmista ja upeimmista. Suuri, 25 hehtaarin puutarha-alue sijaitsee kaupungin keskustassa, ja pitää sisällään 13000 eri kasvilajia. Suurten orkidea-, yrtti- ja rhododendrokokoelmien lisäksi alueella on myös eksoottisiakin kasveja, kuten esimerkiksi pääsiäispuu, jota ei edes enää kasva alkuperäisessä ympäristössään Pääsiäissaarilla. Göteborgin kasvitieteellisen puutarhan yksi suosituimmista paikoista on Kalliopuisto, jossa kasvaa monta tuhatta erilaista varjo- ja suokasvia. Monet lämpimien maiden kasvit on sijoitettu kasvihuoneisiin, sillä ne eivät pystyisi elämään Etelä-Ruotsin ilmastossa.