Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Pariisi, Ranska - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Pariisissa nyt:

Pariisi
Photo Credits: NikAt  Distribution license for the photo

Pariisi

Ranskan pohjoisosassa sijaitseva maan pääkaupunki Pariisi (Paris) on noin 2,1 miljoonan asukkaan suurkaupunki. Esikaupunkialueet mukaan lukien väkiluku metropolialueella nousee lähes 12 miljoonaan. Pariisissa käy vuosittain yli 30 miljoonaa turistia, ja se on näin ollen maailman suosituin turistikaupunki. Kaupunkia pidetään maailmanlaajuisesti hyvin tärkeänä politiikan, kulttuurin (myös ruoka- ja juomakulttuurin) sekä muodin keskuksena. Pariisi on tunnettu lukuisista kuuluisista museoistaan, suurista puistoalueistaan ja -kaduistaan sekä vanhasta ja kauniista arkkitehtuuristaan. Seine-joki halkoo kaupunkia kaaren muotoisesti. Joen yli on rakennettu kaupungin sisällä yli 30 siltaa. Noin viidesosa pariisilaisista on maahanmuuttajia, jotka ovat syntyneet Ranskan ulkopuolella. Suurimmat ulkomaalaisryhmittymät ovat portugalilaiset, kiinalaiset ja arabit. "Valon kaupunki" yhdistetään usein romantiikkaan ja rakkauteen, mutta se on myös melkoisen kallis kaupunki. Julkinen liikenne kattavine metrolinjoineen toimii tehokkaasti. Päivän keskilämpötila on kesäisin noin 20-30 astetta ja talvisin muutama plusaste.
eiffel tower paris
Photo Credits: absolutwade  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Eiffel-torni Pariisi
Seine-joen läheisyydessä sijaitseva Eiffel-torni on Ranskan tunnetuin nähtävyys ja Pariisin ikoni. Tornissa vierailee vuosittain useita miljoonia ihmisiä, ja kaikkiaan Eiffel-tornissa on vieraillut pitkälti yli 200 miljoonaa ihmistä. Torni on kokonaisuudessaan 324 metriä korkea ja painaa huikeat 7,3 miljoonaa kiloa. Eiffel-tornissa on 1665 porrasta, kolme kerrosta 60, 120 ja 280 metrin korkeudessa. Näköalatasanteelta näkee kymmenien kilometrien päähän. Eiffelin torni valmistui vuonna 1889 ja se oli maailman korkein rakennus noin 40 vuoden ajan vuoteen 1930 asti.
louvre museum
Photo Credits: vic15  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Taidemuseo Louvre Pariisi
Louvre-taidemuseo on perustettu 1700-luvun lopulla, ja se käsittää ylenpalttiset kokoelmat länsimaista maalaustaidetta ja veistoksia, islamilaista taidetta ja antiikkia eri aikakausilta. Taidemuseon tunnetuimmat teokset ovat Leonardo da Vincin Mona Lisa -maalaus, veistokset Milon Venus, Marlyn Hevoset ja Samothraken Nike. Seinen rannalla sijaitseva museo toimi ennen kuninkaiden linnoituksena ja palatsina. Nykyään massiivisessa rakennuksessa on kaikkiaan yli 30 kilometriä käytäviä ja neljännesmiljoona taideteosta.
montmartre hill paris
Photo Credits: http2007  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Montmartre-kukkula ja Basilika Sacré-Cœur Pariisi
Pariisin korkein 130 metriin kohoava kukkula toimi tunnettujen taiteilijoiden asuinpaikkana 1900-luvun alussa. Kukkulalla oli taiteilijoita inspiroiva ilmapiiri, jossa he viettivät boheemielämää. "Marttyyrien vuori" sai nimensä piispa Pyhä Deniksen teloituksesta 200-luvulla. Tarina kertoo piispan kantaneen omaa irtihakattuaan päätään useita kilometrejä teloituksen jälkeen paikalle, jonne myöhemmin perustettiin Saint Denis'n kaupunki. Montmartre-kukkulalla on värikäs historia aina 800-luvun rikkaista luostariajoista 1400-luvun irstauksiin ja rappioon. Kukkulalla sijaitsee vuonna 1914 valmistunut Basilika Sacré-Cœur, Pyhän Sydämen basilika, joka on katolinen kirkko. Kirkon massiivinen kello painaa 19 tuhatta kiloa ja on näin ollen yksi maailman suurimmista kirkonkelloista.
Catacombes de Paris
Photo Credits: edmundv  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Pariisin katakombit Pariisi
Laaja maanalainen käytäväverkosto syntyi alkujaan kalkkikivilouhosten seurauksena. 1700-luvulla katakombeja käytettiin myös hautoina. Seinämissä on maalauksia ja piirroksia, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Pariisin katakombit ovat suosittu turistikohde aavemaisine pimeine käytävineen, joissa vierailija näkee hautoja, luu- ja pääkallokasoja, maalauksia ja erilaisia jäännöksiä. Yleisöllä on pääsy vain pieneen osaan yli 300 kilometriä kattavasta käytäväverkostosta, joka on suurelta osin vaarallinen romahdusvaaran vuoksi. Katakombit houkuttelevat huumekauppiaita, salaisten kokousten pitäjiä ja onpa käytäväverkoston maanalaisesta huoneesta löydetty salainen elokuvateatterikin. Katakombeihin meneminen ilman opastusta on ollut laitonta jo vuodesta 1955 lähtien.
Notre Dame paris
Photo Credits: dahooo2  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Notre Damen katedraali Pariisi
Pariisissa saarella sijaitseva suuri viisilaivainen katedraali on rakennettu kahden tuhoutuneen kirkon raunioille, ja se valmistui 1300-luvulla. Katedraalissa on kaksi jylhää, 68 metriä korkeaa kellotornia, joissa sijaitsevat suuret kellot. Sisällä katedraalissa korkeus lattiasta kattoon on 35 metriä, ja seiniin on 100-luvulla lisätty kolme suurta, halkaisijoiltaan viisi metristä ruusuikkunaa. Notre Damen sisä- ja ulkotiloissa sijaitsee lukuisia patsaita, lasimaalauksia, kohokuviointeja ja kuvaveistoksia.
Sainte-Chapelle paris
Photo Credits: Joe Shlabotnik  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Sainte-Chapelle -kappeli Pariisi
Goottilaiseen tyyliin rakennettu Sainte-Chapelle sijaitsee Seine-joessa olevalla saarella. Kappeli valmistui 1200-luvun puolivälissä ja siellä säilytettiin itäisestä Roomasta tuotuja Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen liittyviä pyhäinjäännöksiä kuten orjantappurakruunua ja suuren ristin palasia. Pyhäinjäännökset tuhoutuivat Ranskan suuren vallankumouksen aikana 1789–1815. Kappelin vaikuttavat lasimaalausikkunat kuvaavat Kristuksen kärsimystä.
Arc de Triomphe
Photo Credits: moppet65535  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Riemukaari Pariisi
Riemukaari, Arc de Triomphe, sijaitsee liikenneympyrän keskellä aivan Pariisin keskustassa. Riemukaaren rakennustöiden alkuunpanijana oli Napoleon 1800-luvun alussa, mutta tämän syöstyttyä vallasta monumentin suunnitteli ja rakennutti suurelta osin arkkitehti Jean Chalgrin. Riemukaareen on kaiverrettuna Napoleonin sodissa kuolleiden sotilaiden nimet. Kohokuvat esittävät varhaisempia taisteluita, joihin Napoleon oli osallistunut. Paikalle on haudattu myös tuntematon ensimmäisessä maailmansodassa taistellut sotilas.
Champs-Élysées paris
Photo Credits: markhillary  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Champs-Élysées -puistokatu Pariisi
Champs-Élysées on kuuluisa ja leveä puistokatu Pariisissa. Noin kolmen kilometrin mittaisen kadun varrella sijaitsee lukuisia kahviloita, kauppoja ja elokuvateattereita. Katu on nimetty Elysionin kenttien mukaisesti. Elysionin kentät ovat kreikkalaisen mytologian mukaan paikka, jossa ihmiset elävät ikuisesti nuorina ja onnellisina. Champs-Élysées -kadulla järjestetään vuosittain Ranskan armeijan suurin paraati, ja katu toimii myös polkupyörillä tapahtuvan Ranskan ympäriajon loppupisteenä.
Buttes Chaumont' paris
Photo Credits: austinevan  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Buttes Chaumont -puisto Pariisi
Pariisin pohjoisosassa sijaitsee suuri ja suosittu Buttes Chaumont -puisto, jonne on istutettu kymmeniä eksoottisia kasveja ja puulajikkeita. Vanhimmat puut ovat useita vuosisatoja vanhoja. Puisto sijaitsee paikalla, jossa 1800-luvulla oli kaivos. Alueelle on saatu aikaan barokkiaikainen tunnelma rakennelmineen ja riippusiltoineen. Suuressa puistossa on viiden kilometrin edestä polkuja ja kävelyreittejä.
versailles
Photo Credits: jasonb42882  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Versailles'n palatsi Pariisi
Parinkymmenen kilometrin päässä Pariisista lounaaseen sijaitsee Ranskan kuningas Luvig XIV:n 1600-luvun lopulla rakennuttama loitokas palatsirakennus Château de Versailles. Loisteliaan palatsin rakentaminen tuli aikoinaan hyvin kalliiksi, sillä muun muassa sen puiston patsaat ja laitteet maksoivat paljon. Kummallista kyllä, kaikesta ylellisyydestä huolimatta palatsissa ei ollut kunnollista lämmitysjärjestelmää, joten talviaikaan rakennuksessa ei ollut lämmintä. Kuningas asui hoveineen palatsissa Ranskan suuren vallankumouksen alkamiseen saakka, vuoteen 1789. Palatsi on tunnettu muun muassa sen peilisalissa kirjoitetusta Versailles'n rauhansopimuksesta, joka kirjoitettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Versailles'n alue on nykyään yksi Pariisin vauraimmista lähialueista.
Centre Georges-Pompidou paris
Photo Credits: cameronparkins  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Pompidou-keskus Pariisi
Nykytaiteenmuseona ja suurena kirjastona toimiva Centre Georges-Pompidou on värikäs "nurinpäin käännetty" rakennus, joka on nimetty Ranskan presidentin Georges Pompidoun mukaan. Museon kokoelmiin kuuluu yli 50 tuhatta teosta, jotka edustavat tyylilajeja surrealismi, abstrakti ekspressionismi, kubismi ja fauvismi.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta