Pariisi, Ranska – Parhaat top 10 nähtävyydet

Pariisi, Ranska
Pariisi
Photo Credits: NikAt
Distribution license for the photoRanskan pohjoisosassa sijaitseva maan pääkaupunki Pariisi (Paris) on noin 2,2 miljoonan asukkaan suurkaupunki. Esikaupunkialueet mukaan lukien väkiluku metropolialueella nousee noin 11 miljoonaan. Pariisissa käy vuosittain yli 30 miljoonaa turistia, ja se on näin ollen maailman suosituin turistikaupunki. Kaupunkia pidetään maailmanlaajuisesti hyvin tärkeänä politiikan, kulttuurin (myös ruoka- ja juomakulttuurin) sekä muodin keskuksena.

Pariisi on tunnettu lukuisista kuuluisista museoistaan, suurista puistoalueistaan ja -kaduistaan sekä vanhasta ja kauniista arkkitehtuuristaan. Seine-joki halkoo kaupunkia kaaren muotoisesti. Joen yli on rakennettu kaupungin sisällä yli 30 siltaa. Noin viidesosa pariisilaisista on maahanmuuttajia, jotka ovat syntyneet Ranskan ulkopuolella. Suurimmat ulkomaalaisryhmittymät ovat portugalilaiset, kiinalaiset ja arabit. ”Valon kaupunki” yhdistetään usein romantiikkaan ja rakkauteen, mutta se on myös melkoisen kallis kaupunki. Julkinen liikenne kattavine metrolinjoineen toimii tehokkaasti. Päivän keskilämpötila on kesäisin noin 20-30 astetta ja talvisin muutama plusaste. Monet hääparit suunnistavat häämatkalle Pariisiin, jossa saattavat pistää alulle uuden ihmisen. Lue lisää raskauteen liittyvistä asioista.

Eiffel-torni, Pariisi
eiffel tower paris
Photo Credits: absolutwade
Distribution license for the photo

Seine-joen läheisyydessä sijaitseva Eiffel-torni on Ranskan tunnetuin nähtävyys ja Pariisin ikoni. Tornissa vierailee vuosittain useita miljoonia ihmisiä, ja kaikkiaan Eiffel-tornissa on vieraillut pitkälti yli 200 miljoonaa ihmistä. Torni on kokonaisuudessaan 324 metriä korkea ja painaa huikeat 7,3 miljoonaa kiloa. Eiffel-tornissa on 1665 porrasta, kolme kerrosta 60, 120 ja 280 metrin korkeudessa. Näköalatasanteelta näkee kymmenien kilometrien päähän. Eiffelin torni valmistui vuonna 1889 ja se oli maailman korkein rakennus noin 40 vuoden ajan vuoteen 1930 asti.

Taidemuseo Louvre, Pariisi
louvre museum
Photo Credits: vic15
Distribution license for the photo

Louvre-taidemuseo on perustettu 1700-luvun lopulla, ja se käsittää ylenpalttiset kokoelmat länsimaista maalaustaidetta ja veistoksia, islamilaista taidetta ja antiikkia eri aikakausilta. Taidemuseon tunnetuimmat teokset ovat Leonardo da Vincin Mona Lisa -maalaus, veistokset Milon Venus, Marlyn Hevoset ja Samothraken Nike. Seinen rannalla sijaitseva museo toimi ennen kuninkaiden linnoituksena ja palatsina. Nykyään massiivisessa rakennuksessa on kaikkiaan yli 30 kilometriä käytäviä ja neljännesmiljoona taideteosta.

Montmartre-kukkula ja Basilika Sacré-Cœur, Pariisi
montmartre hill paris
Photo Credits: http2007
Distribution license for the photo

Pariisin korkein 130 metriin kohoava kukkula toimi tunnettujen taiteilijoiden asuinpaikkana 1900-luvun alussa. Kukkulalla oli taiteilijoita inspiroiva ilmapiiri, jossa he viettivät boheemielämää. ”Marttyyrien vuori” sai nimensä piispa Pyhä Deniksen teloituksesta 200-luvulla. Tarina kertoo piispan kantaneen omaa irtihakattuaan päätään useita kilometrejä teloituksen jälkeen paikalle, jonne myöhemmin perustettiin Saint Denis’n kaupunki. Montmartre-kukkulalla on värikäs historia aina 800-luvun rikkaista luostariajoista 1400-luvun irstauksiin ja rappioon. Kukkulalla sijaitsee vuonna 1914 valmistunut Basilika Sacré-Cœur, Pyhän Sydämen basilika, joka on katolinen kirkko. Kirkon massiivinen kello painaa 19 tuhatta kiloa ja on näin ollen yksi maailman suurimmista kirkonkelloista.

Pariisin katakombit, Pariisi
Catacombes de Paris
Photo Credits: edmundv
Distribution license for the photo

Laaja maanalainen käytäväverkosto syntyi alkujaan kalkkikivilouhosten seurauksena. 1700-luvulla katakombeja käytettiin myös hautoina. Seinämissä on maalauksia ja piirroksia, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Pariisin katakombit ovat suosittu turistikohde aavemaisine pimeine käytävineen, joissa vierailija näkee hautoja, luu- ja pääkallokasoja, maalauksia ja erilaisia jäännöksiä. Yleisöllä on pääsy vain pieneen osaan yli 300 kilometriä kattavasta käytäväverkostosta, joka on suurelta osin vaarallinen romahdusvaaran vuoksi. Katakombit houkuttelevat huumekauppiaita, salaisten kokousten pitäjiä ja onpa käytäväverkoston maanalaisesta huoneesta löydetty salainen elokuvateatterikin. Katakombeihin meneminen ilman opastusta on ollut laitonta jo vuodesta 1955 lähtien.

Notre Damen katedraali, Pariisi
Notre Dame paris
Photo Credits: dahooo2
Distribution license for the photo

Pariisissa saarella sijaitseva suuri viisilaivainen katedraali on rakennettu kahden tuhoutuneen kirkon raunioille, ja se valmistui 1300-luvulla. Katedraalissa on kaksi jylhää, 68 metriä korkeaa kellotornia, joissa sijaitsevat suuret kellot. Sisällä katedraalissa korkeus lattiasta kattoon on 35 metriä, ja seiniin on 100-luvulla lisätty kolme suurta, halkaisijoiltaan viisi metristä ruusuikkunaa. Notre Damen sisä- ja ulkotiloissa sijaitsee lukuisia patsaita, lasimaalauksia, kohokuviointeja ja kuvaveistoksia.

Sainte-Chapelle -kappeli, Pariisi
Sainte-Chapelle paris
Photo Credits: Joe Shlabotnik
Distribution license for the photo

Goottilaiseen tyyliin rakennettu Sainte-Chapelle sijaitsee Seine-joessa olevalla saarella. Kappeli valmistui 1200-luvun puolivälissä ja siellä säilytettiin itäisestä Roomasta tuotuja Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen liittyviä pyhäinjäännöksiä kuten orjantappurakruunua ja suuren ristin palasia. Pyhäinjäännökset tuhoutuivat Ranskan suuren vallankumouksen aikana 1789–1815. Kappelin vaikuttavat lasimaalausikkunat kuvaavat Kristuksen kärsimystä.

Riemukaari, Pariisi
Arc de Triomphe
Photo Credits: moppet65535
Distribution license for the photo

Riemukaari, Arc de Triomphe, sijaitsee liikenneympyrän keskellä aivan Pariisin keskustassa. Riemukaaren rakennustöiden alkuunpanijana oli Napoleon 1800-luvun alussa, mutta tämän syöstyttyä vallasta monumentin suunnitteli ja rakennutti suurelta osin arkkitehti Jean Chalgrin. Riemukaareen on kaiverrettuna Napoleonin sodissa kuolleiden sotilaiden nimet. Kohokuvat esittävät varhaisempia taisteluita, joihin Napoleon oli osallistunut. Paikalle on haudattu myös tuntematon ensimmäisessä maailmansodassa taistellut sotilas.

Champs-Élysées -puistokatu, Pariisi
Champs-Élysées paris
Photo Credits: markhillary
Distribution license for the photo

Champs-Élysées on kuuluisa ja leveä puistokatu Pariisissa. Noin kolmen kilometrin mittaisen kadun varrella sijaitsee lukuisia kahviloita, kauppoja ja elokuvateattereita. Katu on nimetty Elysionin kenttien mukaisesti. Elysionin kentät ovat kreikkalaisen mytologian mukaan paikka, jossa ihmiset elävät ikuisesti nuorina ja onnellisina. Champs-Élysées -kadulla järjestetään vuosittain Ranskan armeijan suurin paraati, ja katu toimii myös polkupyörillä tapahtuvan Ranskan ympäriajon loppupisteenä.

Buttes Chaumont -puisto, Pariisi
Buttes Chaumont' paris
Photo Credits: austinevan
Distribution license for the photo

Pariisin pohjoisosassa sijaitsee suuri ja suosittu Buttes Chaumont -puisto, jonne on istutettu kymmeniä eksoottisia kasveja ja puulajikkeita. Vanhimmat puut ovat useita vuosisatoja vanhoja. Puisto sijaitsee paikalla, jossa 1800-luvulla oli kaivos. Alueelle on saatu aikaan barokkiaikainen tunnelma rakennelmineen ja riippusiltoineen. Suuressa puistossa on viiden kilometrin edestä polkuja ja kävelyreittejä.

Versailles’n palatsi, Pariisi
versailles
Photo Credits: jasonb42882
Distribution license for the photo

Parinkymmenen kilometrin päässä Pariisista lounaaseen sijaitsee Ranskan kuningas Luvig XIV:n 1600-luvun lopulla rakennuttama loitokas palatsirakennus Château de Versailles. Loisteliaan palatsin rakentaminen tuli aikoinaan hyvin kalliiksi, sillä muun muassa sen puiston patsaat ja laitteet maksoivat paljon. Kummallista kyllä, kaikesta ylellisyydestä huolimatta palatsissa ei ollut kunnollista lämmitysjärjestelmää, joten talviaikaan rakennuksessa ei ollut lämmintä. Kuningas asui hoveineen palatsissa Ranskan suuren vallankumouksen alkamiseen saakka, vuoteen 1789. Palatsi on tunnettu muun muassa sen peilisalissa kirjoitetusta Versailles’n rauhansopimuksesta, joka kirjoitettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Versailles’n alue on nykyään yksi Pariisin vauraimmista lähialueista.

Pompidou-keskus, Pariisi
Centre Georges-Pompidou paris
Photo Credits: cameronparkins
Distribution license for the photo

Nykytaiteenmuseona ja suurena kirjastona toimiva Centre Georges-Pompidou on värikäs ”nurinpäin käännetty” rakennus, joka on nimetty Ranskan presidentin Georges Pompidoun mukaan. Museon kokoelmiin kuuluu yli 50 tuhatta teosta, jotka edustavat tyylilajeja surrealismi, abstrakti ekspressionismi, kubismi ja fauvismi.