Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Praha, Tsekki - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Prahassa nyt:

Praha
Photo Credits: 13bobby  Distribution license for the photo

Praha

Tšekin pääkaupunki Praha (Prague) on maan suurin kaupunki noin 1,2 miljoonalla asukkaallaan. Praha on kaunis, elegantti ja edullinen kaupunki joka sijaitsee Moldau-joen (tšekiksi Vltava-joki) rannalla. Joki halkaisee kaupungin kahteen osaan. Suuri osa Prahan kaupungista sijaitsee Vltava-joen laaksossa, mutta osa kaupungista levittäytyy myös läheisille kukkuloille. Prahan historiallinen ja todella vanhaa arkkitehtuuria sisältävä keskustan alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Noin 500 neliökilometrin laajuiseen kaupunkiin mahtuu paljon palatseja, museoita ja vanhoja torneja. Praha perustettiin 800-luvulla ja sen kukoistuksen kausi ajoittui Kaarle IV:n hallintokauteen ja 1300-lukuun, jolloin kuningas rakennutti paljon kaupunkia ja jolta ajalta on peräisin muun muassa kuuluisa Kaarlensilta ja muita rakennelmia. "Satojen kirkontornien kaupunki" on tunnettu pitkän historiansa ja vanhan arkkitehtuurinsa lisäksi myös tunnetuista olutlaaduistaan ja kulttuurin merkkihenkilöistä kuten säveltäjä Beethovenista, Lisztista, Haydnista ja Mozartista sekä kirjailija Franz Kafkasta. Prahan ilmasto on leuto, joten Prahassa harvoin on todella kuuma tai talvisin kylmä.
hradcany prague castle
Photo Credits: travellingtamas  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali Praha
Hradcanyn alueella sijaitsevat valtava keskiajalla perustettu linnoitus, Prahan linna, goottilainen Pyhän Vituksen katedraali ja lukuisia palatseja, museoita, gallerioita ja luostari. Prahan linna on yli puoli kilometriä pitkä yli 100 metriä leveä, ja se on näin ollen maailman suurin muinaislinna. Linna on perustettu prinssi Borivojin toimesta 800-luvulla. Prahan linna on toiminut jo lähes sadan vuoden ajan presidentin virka-asuntona. Prahan linna ei ole yhtenäinen linna, vaan ryhmä erillisiä linnarakennuksia, joita yhdistävät toisiinsa sisäpihat. Kolmannella linnanpihalla sijaitseva tunnettu nähtävyys on myös Pyhän Vituksen katedraali, joka on hyvä esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista: käpymäiset kirkontornit ja mustanpuhuva julkisivu. Mahtava ja korkea rakennus on vaikuttava myös sisäpuolelta kuvafreskoineen suurine ikkunoineen. Katedraaliin on haudattu useita tšekkien suojeluspyhimyksiä.
charles bridge prague
Photo Credits: Welland  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Kaarlensilta Praha
Kaarlensilta on kuuluisa goottilaiseen tyyliin rakennettu kivinen silta, joka ylittää Vltava-joen. Kauniilla sillalla ja sen tuntumassa törmää yleensä jonglööreihin ja katumuusikkoihin. Sillan rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla, ja sen rakenteet ovat kestäneet useat tulvat ja muut katastrofit. Kaarlensilta koostuu kuudestatoista kaaresta ja silta on pituudeltaan 516 metriä ja leveydeltään lähes kymmenen. Sillalla voi nykyään kulkea vain jalkaisin ja siltaa koristavat useat 1600- ja 1700-luvulla luodut pyhimysten patsaat. Kaarlensillan molemmissa päissä on tornit, joihin pääsee ihailemaan siltaa ja läheisiä maisemia. Ruuhkaisella sillalla liikkuu paljon kaupustelijoita, turisteja ja katutaiteilijoita.
stare mesto clock prague
Photo Credits: the nixonator  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Vanhakaupunki ja raatihuoneen kello Praha
Prahan Vanhakaupunki, Staré Mesto, koostuu kapeista kujista, ravintoloista, kahviloista, museoista, torista ja vanhoista rakennuksista. Vanhankaupungin aukion ympärillä seisovat Týnin kirkko, Golz-Kinskýn palatsi, Pyhän Nikolauksen kirkko ja raatihuone. Vanhakaupunki on erityisesti turistien suosiossa ja raatihuoneen legendaarista ja vaikuttavan näköistä astronomista kelloa kerääntyy tasatunnein tuijottamaan läjäpäin turisteja. Kello on rakennettu vuonna 1410, ja se näyttää ajan lisäksi vuodenajan, kuukauden, auringon ja kuun paikan ja eläinradan merkit. Tasatunnein kellotaulujen vieressä avautuvat luukut, joista työntyy esiin 12 apostolia. Luurankonukke soittaa kelloa ja kääntää tiimalasia ajan loppumisen merkiksi syntisiä paheita esittäville nukeille. Nämä pudistavat päitänsä ja katoavat takaisin luukkujen taakse kukon kiekaistessa.
prague zoo
Photo Credits: Samir 2008  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Prahan eläintarha Praha
Vuonna 1931 perustettu suuri, 45 hehtaarin suuruinen Zoo Praha sijaitsee kaupungin pohjoisosassa Vltava-joen rannalla. Eläintarhassa elää noin 4600 eläintä ja 630 eläinlajia, joten mukaan mahtuu myös hyvinkin eksoottisia eläimiä muun muassa Afrikasta. Suuri osa eläimistä on nisäkkäitä ja lintuja. Eläintarhassa elää myös harvinaisia ja uhanalaisia przewalskinhevosia. Erilaiset ongelmat ovat koetelleet maailman 10 parhaan joukkoon listattua Prahan eläintarhaa moneen otteeseen. Viimeksi vuonna 2002 eläintarha suljettiin väliaikaisesti tulvien takia, jolloin pieni osa eläimiä hukkui ja niitä jouduttiin myös vahingoittuneina lopettamaan. Zoo Prahassa vierailee vuosittain useita satoja tuhansia ihmisiä.
wallenstein palace prague
Photo Credits: the nixonator  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Malá Strana ja Wallensteinin palatsi Praha
Malá Strana (suomeksi pieni puoli) on 1600-luvun barokkitaloista ja kaduista koostuva alue Hradcanyn ja Vltava-joen välissä. Alueen pääkatu Nerudova on nimetty Malá Stranassa 1800-luvulla asuneen kirjailija Jan Nerudan kunniaksi. Kuuluisan sotapäällikön Albrecht von Wallensteinin 1600-luvun alkupuolella rakennuttama varhaisbarokkityylinen edustuspalatsi on Malá Stranan kuuluisin nähtävyys. Laaja, lukuisia erillisiä rakennuksia ja puutarhoja sisältävä palatsi uudistettiin myöhemmin klassismin tyylisesti. Palatsissa on esillä historia- ja arkeologia-aiheiset näyttelyt. Muita tiloja ovat muun muassa kolmen keisarin konferenssisalonki, taiteilija Radek Pilarin sali ja palatsista johtaa veistoksilla reunustettu käytävä Pyhän Jaakobin kirkon musiikkitiloihin. Wallensteinin palatsin suuri puutarha-alue on kuitenkin palatsin antoisinta antia tippukivimuureineen, pylväshalleineen, patsaineen, vesialtaineen ja istutuksineen.
national museum prague
Photo Credits: sethschoen  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Prahan kansallismuseo Praha
Vuonna 1818 valmistunut Národní muzeum on sekä kokoelmiltaan että arkkitehtuurisena rakennuksena merkittävä. Václavin aukion laidalla sijaitseva yli 70 metriä korkea rakennus edustaa uusrenessanssia. Museon julkisivulla ja eteishallin seinillä roikkuu useita historiallisesti merkittäviä maalauksia taiteilijoilta kuten Ženíšek, Hynais ja Brožik. Museon näyttelyt on jaettu alueisiin luonnontieteet, arkeologia, mineralogia, antropologia ja numismatiikka.
vysehrad prague
Photo Credits: Deutscher Friedensstifter  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Vyšehrad ja Pietarin ja Paavalin kirkko Praha
Vyšehrad on lähellä Prahan linnaa kukkuloilla sijaitseva kallioinen vanha linnoitusalue, joka on rakennettu samoihin aikoihin Prahan linnan kanssa. Alkuperäinen linnoitus tuhoutui kuitenkin täydellisesti 1400-luvulla käydyissä hussilaissodissa. Pari sataa vuotta myöhemmin linnoitus kuitenkin rakennettiin uudelleen vanhojen raunioiden tilalle. Vyšehrad ei muistuta linnoitusaluetta kovinkaan paljon, vaan sen puistoalueet ja korkeilta muureilta avautuvat näköalat houkuttelevat ihmisiä paikalle. Alueen tunnetuin rakennus ja pitkälle näkyvä maamerkki on suuri uusgoottilainen Pietarin-Paavalin kirkko, johon kuuluu korkeat tornit ja ruusuikkunat. Kirkon reunamilla on kunniahautausmaa, jossa lepää useita tunnettuja ja arvotettuja tšekin kansalaisia.
Josefov prague
Photo Credits: luisvilla  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Juutalaiskortteli ja Vanha juutalainen hautausmaa Praha
Prahan juutalainen ghetto, Josefov, sijaitsee Vltava-joen ja Vanhankaupungin aukion välissä. Alueen historia juontaa juurensa aina 1200-luvulle saakka, jolloin Prahan juutalainen väestö määrättiin asumaan samalle alueelle. Juutalaiskortteli muodostaa juutalaisen arkkitehtuurin ja monumenttien kompleksin, josta löytyy myös synagogia, joista tunnetuin on Vanha-Uusi synagoga vanhimpana synagogana Euroopassa. Rakennus on rakennettu goottilaiseen tyyliin 1200-luvulla. Alueen tunnetuin maamerkki on kuitenkin Vanha juutalainen hautausmaa, joka on merkittävin juutalainen hautausmaa Euroopassa. Keskiajalla perustetulla hautausmaalla on noin 12000 hautaa.
petrin prague
Photo Credits: Jess & Peter  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Petrinin kukkula Praha
Prahan keskustan läheisyydessä Malá Stranan alueella kohoaa Petrinin kukkula, jonne on rakennettu 299 rapun pienoismalli Eiffel-tornista. Kukkulalla sijaitsee myös vanha luostari. Kukkulalle pääsee monia eri kävelyreittejä pitkin, ja ylhäältä avautuu hieno näköala Prahan keskustaan ja muualle. Puistomaisen metsään voi asettua syömään picnic-eväitä.
vltava prague
Photo Credits: Deutscher Friedensstifter  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Vltava-joki Praha
Prahan läpi virtaavalta Tšekin pisimmältä joelta saa hyvän yleiskuvan Prahasta ulkoapäin. Joelle järjestetään useita risteilyjä, joilla voi maisemien lisäksi nauttia hyvästä ruuasta ja oluesta. Vltava aiheutti vuonna 2002 tulvillaan katastrofin, jonka seurauksena useita ihmisiä kuoli ja joka aiheutti suuria tuhoja Prahan kaupungille.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta