Praha, Tsekki – Parhaat top 10 nähtävyydet

Praha, Tsekki
Praha
Photo Credits: 13bobby
Distribution license for the photoTšekin pääkaupunki Praha (Prague) on maan suurin kaupunki noin 1,3 miljoonalla asukkaallaan. Praha on kaunis, elegantti ja edullinen kaupunki joka sijaitsee Moldau-joen (tšekiksi Vltava-joki) rannalla. Joki halkaisee kaupungin kahteen osaan. Suuri osa Prahan kaupungista sijaitsee Vltava-joen laaksossa, mutta osa kaupungista levittäytyy myös läheisille kukkuloille. Prahan historiallinen ja todella vanhaa arkkitehtuuria sisältävä keskustan alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Noin 500 neliökilometrin laajuiseen kaupunkiin mahtuu paljon palatseja, museoita ja vanhoja torneja. Praha perustettiin 800-luvulla ja sen kukoistuksen kausi ajoittui Kaarle IV:n hallintokauteen ja 1300-lukuun, jolloin kuningas rakennutti paljon kaupunkia ja jolta ajalta on peräisin muun muassa kuuluisa Kaarlensilta ja muita rakennelmia. ”Satojen kirkontornien kaupunki” on tunnettu pitkän historiansa ja vanhan arkkitehtuurinsa lisäksi myös tunnetuista olutlaaduistaan ja kulttuurin merkkihenkilöistä kuten säveltäjä Beethovenista, Lisztista, Haydnista ja Mozartista sekä kirjailija Franz Kafkasta. Prahan ilmasto on leuto, joten Prahassa harvoin on todella kuuma tai talvisin kylmä.

Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali, Praha
hradcany prague castle
Photo Credits: travellingtamas
Distribution license for the photo

Hradcanyn alueella sijaitsevat valtava keskiajalla perustettu linnoitus, Prahan linna, goottilainen Pyhän Vituksen katedraali ja lukuisia palatseja, museoita, gallerioita ja luostari. Prahan linna on yli puoli kilometriä pitkä yli 100 metriä leveä, ja se on näin ollen maailman suurin muinaislinna. Linna on perustettu prinssi Borivojin toimesta 800-luvulla. Prahan linna on toiminut jo lähes sadan vuoden ajan presidentin virka-asuntona. Prahan linna ei ole yhtenäinen linna, vaan ryhmä erillisiä linnarakennuksia, joita yhdistävät toisiinsa sisäpihat. Kolmannella linnanpihalla sijaitseva tunnettu nähtävyys on myös Pyhän Vituksen katedraali, joka on hyvä esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista: käpymäiset kirkontornit ja mustanpuhuva julkisivu. Mahtava ja korkea rakennus on vaikuttava myös sisäpuolelta kuvafreskoineen suurine ikkunoineen. Katedraaliin on haudattu useita tšekkien suojeluspyhimyksiä.

Kaarlensilta, Praha
charles bridge prague
Photo Credits: Welland
Distribution license for the photo

Kaarlensilta on kuuluisa goottilaiseen tyyliin rakennettu kivinen silta, joka ylittää Vltava-joen. Kauniilla sillalla ja sen tuntumassa törmää yleensä jonglööreihin ja katumuusikkoihin. Sillan rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla, ja sen rakenteet ovat kestäneet useat tulvat ja muut katastrofit. Kaarlensilta koostuu kuudestatoista kaaresta ja silta on pituudeltaan 516 metriä ja leveydeltään lähes kymmenen. Sillalla voi nykyään kulkea vain jalkaisin ja siltaa koristavat useat 1600- ja 1700-luvulla luodut pyhimysten patsaat. Kaarlensillan molemmissa päissä on tornit, joihin pääsee ihailemaan siltaa ja läheisiä maisemia. Ruuhkaisella sillalla liikkuu paljon kaupustelijoita, turisteja ja katutaiteilijoita.

Vanhakaupunki ja raatihuoneen kello, Praha
stare mesto clock prague
Photo Credits: the nixonator
Distribution license for the photo

Prahan Vanhakaupunki, Staré Mesto, koostuu kapeista kujista, ravintoloista, kahviloista, museoista, torista ja vanhoista rakennuksista. Vanhankaupungin aukion ympärillä seisovat Týnin kirkko, Golz-Kinskýn palatsi, Pyhän Nikolauksen kirkko ja raatihuone. Vanhakaupunki on erityisesti turistien suosiossa ja raatihuoneen legendaarista ja vaikuttavan näköistä astronomista kelloa kerääntyy tasatunnein tuijottamaan läjäpäin turisteja. Kello on rakennettu vuonna 1410, ja se näyttää ajan lisäksi vuodenajan, kuukauden, auringon ja kuun paikan ja eläinradan merkit. Tasatunnein kellotaulujen vieressä avautuvat luukut, joista työntyy esiin 12 apostolia. Luurankonukke soittaa kelloa ja kääntää tiimalasia ajan loppumisen merkiksi syntisiä paheita esittäville nukeille. Nämä pudistavat päitänsä ja katoavat takaisin luukkujen taakse kukon kiekaistessa.

Prahan eläintarha, Praha
prague zoo
Photo Credits: Samir 2008
Distribution license for the photo

Vuonna 1931 perustettu suuri, 45 hehtaarin suuruinen Zoo Praha sijaitsee kaupungin pohjoisosassa Vltava-joen rannalla. Eläintarhassa elää noin 4600 eläintä ja 630 eläinlajia, joten mukaan mahtuu myös hyvinkin eksoottisia eläimiä muun muassa Afrikasta. Suuri osa eläimistä on nisäkkäitä ja lintuja. Eläintarhassa elää myös harvinaisia ja uhanalaisia przewalskinhevosia. Erilaiset ongelmat ovat koetelleet maailman 10 parhaan joukkoon listattua Prahan eläintarhaa moneen otteeseen. Viimeksi vuonna 2002 eläintarha suljettiin väliaikaisesti tulvien takia, jolloin pieni osa eläimiä hukkui ja niitä jouduttiin myös vahingoittuneina lopettamaan. Zoo Prahassa vierailee vuosittain useita satoja tuhansia ihmisiä.

Malá Strana ja Wallensteinin palatsi, Praha
wallenstein palace prague
Photo Credits: the nixonator
Distribution license for the photo

Malá Strana (suomeksi pieni puoli) on 1600-luvun barokkitaloista ja kaduista koostuva alue Hradcanyn ja Vltava-joen välissä. Alueen pääkatu Nerudova on nimetty Malá Stranassa 1800-luvulla asuneen kirjailija Jan Nerudan kunniaksi. Kuuluisan sotapäällikön Albrecht von Wallensteinin 1600-luvun alkupuolella rakennuttama varhaisbarokkityylinen edustuspalatsi on Malá Stranan kuuluisin nähtävyys. Laaja, lukuisia erillisiä rakennuksia ja puutarhoja sisältävä palatsi uudistettiin myöhemmin klassismin tyylisesti. Palatsissa on esillä historia- ja arkeologia-aiheiset näyttelyt. Muita tiloja ovat muun muassa kolmen keisarin konferenssisalonki, taiteilija Radek Pilarin sali ja palatsista johtaa veistoksilla reunustettu käytävä Pyhän Jaakobin kirkon musiikkitiloihin. Wallensteinin palatsin suuri puutarha-alue on kuitenkin palatsin antoisinta antia tippukivimuureineen, pylväshalleineen, patsaineen, vesialtaineen ja istutuksineen.

Prahan kansallismuseo, Praha
national museum prague
Photo Credits: sethschoen
Distribution license for the photo

Vuonna 1818 valmistunut Národní muzeum on sekä kokoelmiltaan että arkkitehtuurisena rakennuksena merkittävä. Václavin aukion laidalla sijaitseva yli 70 metriä korkea rakennus edustaa uusrenessanssia. Museon julkisivulla ja eteishallin seinillä roikkuu useita historiallisesti merkittäviä maalauksia taiteilijoilta kuten Ženíšek, Hynais ja Brožik. Museon näyttelyt on jaettu alueisiin luonnontieteet, arkeologia, mineralogia, antropologia ja numismatiikka.

Vyšehrad ja Pietarin ja Paavalin kirkko, Praha
vysehrad prague
Photo Credits: Deutscher Friedensstifter
Distribution license for the photo

Vyšehrad on lähellä Prahan linnaa kukkuloilla sijaitseva kallioinen vanha linnoitusalue, joka on rakennettu samoihin aikoihin Prahan linnan kanssa. Alkuperäinen linnoitus tuhoutui kuitenkin täydellisesti 1400-luvulla käydyissä hussilaissodissa. Pari sataa vuotta myöhemmin linnoitus kuitenkin rakennettiin uudelleen vanhojen raunioiden tilalle. Vyšehrad ei muistuta linnoitusaluetta kovinkaan paljon, vaan sen puistoalueet ja korkeilta muureilta avautuvat näköalat houkuttelevat ihmisiä paikalle. Alueen tunnetuin rakennus ja pitkälle näkyvä maamerkki on suuri uusgoottilainen Pietarin-Paavalin kirkko, johon kuuluu korkeat tornit ja ruusuikkunat. Kirkon reunamilla on kunniahautausmaa, jossa lepää useita tunnettuja ja arvotettuja tšekin kansalaisia.

Juutalaiskortteli ja Vanha juutalainen hautausmaa, Praha
Josefov prague
Photo Credits: luisvilla
Distribution license for the photo

Prahan juutalainen ghetto, Josefov, sijaitsee Vltava-joen ja Vanhankaupungin aukion välissä. Alueen historia juontaa juurensa aina 1200-luvulle saakka, jolloin Prahan juutalainen väestö määrättiin asumaan samalle alueelle. Juutalaiskortteli muodostaa juutalaisen arkkitehtuurin ja monumenttien kompleksin, josta löytyy myös synagogia, joista tunnetuin on Vanha-Uusi synagoga vanhimpana synagogana Euroopassa. Rakennus on rakennettu goottilaiseen tyyliin 1200-luvulla. Alueen tunnetuin maamerkki on kuitenkin Vanha juutalainen hautausmaa, joka on merkittävin juutalainen hautausmaa Euroopassa. Keskiajalla perustetulla hautausmaalla on noin 12000 hautaa.

Petrinin kukkula, Praha
petrin prague
Photo Credits: Jess & Peter
Distribution license for the photo

Prahan keskustan läheisyydessä Malá Stranan alueella kohoaa Petrinin kukkula, jonne on rakennettu 299 rapun pienoismalli Eiffel-tornista. Kukkulalla sijaitsee myös vanha luostari. Kukkulalle pääsee monia eri kävelyreittejä pitkin, ja ylhäältä avautuu hieno näköala Prahan keskustaan ja muualle. Puistomaisen metsään voi asettua syömään picnic-eväitä.

Vltava-joki, Praha
vltava prague
Photo Credits: Deutscher Friedensstifter
Distribution license for the photo

Prahan läpi virtaavalta Tšekin pisimmältä joelta saa hyvän yleiskuvan Prahasta ulkoapäin. Joelle järjestetään useita risteilyjä, joilla voi maisemien lisäksi nauttia hyvästä ruuasta ja oluesta. Vltava aiheutti vuonna 2002 tulvillaan katastrofin, jonka seurauksena useita ihmisiä kuoli ja joka aiheutti suuria tuhoja Prahan kaupungille.