Etusivu: matkakohteet    Tietosuojakäytäntö    Info & palaute

Riika, Latvia - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat

  Mainokset / Advertisements                                              
Sää Riiassa nyt:

Riika
Photo Credits: upyernoz  Distribution license for the photo

Riika

Latvian pääkaupunki Riika (Riga) on sekoitus vanhaa ja uutta, eurooppalaista ja venäläistä arkkitehtuuria ja tunnelmaa. Kaupungissa asuu 700-750 tuhatta asukasta, joista alle puolet on latvialaisia. Suuri osa väestöstä on venäläisiä. Riika on kaunis kaupunki, josta löytyy muun muassa viehättäviä puistoalueita, keskiaikaisia rakennuksia, jugendarkkitehtuuria, gallerioita ja museoita. Daugavajoen suulla, itämeren rannikolla sijaitseva Riika on ollut asutettu jo 1100-luvulta lähtien, kaupunki siitä tuli vuonna 1201. Kaupunki on tänä päivänä tärkeä taiteen, tieteen ja elinkeinoelämän keskus Latviassa. Vaikka Riika voi tuntua aluksi leppoisalta ja rauhalliselta kaupungilta, sen ilta- ja yöelämä on kuiitenkin hyvinkin vilkasta baareineen ja yökerhoineen. Riian kuuluisa vanhakaupunki on suurilta osin entisöity ja alueella järjestetään paljon hienoja konsertteja. Riian ja Latvian ilmasto on melko leuto, kevät saapuu aikaisemmin kuin Suomeen, kesä on lämpimämpi ja jatkuu pidemmälle syksyyn kuin Suomessa. Sopivin aika matkustaa Riikaan on kevät tai kesä. Vain 25 kilometrin päässä Riiasta sijaitsee Jürmalan kylpyläkaupunki, jonka pitkä hiekkaranta, puhdas ilmasto ja merellinen miljöö houkuttelee paikalle vuosi vuodelta yhä enemmän lomailijoita.
riga old town
Photo Credits: upyernoz  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Riian vanhakaupunki Riika
Unescon vuonna 1997 maailman perintölistalle lisäämä Riian Vanhakaupunki (Vecriga) on historiallisen keskustansa ja arkkitehtuurinsa ansioista Riian merkittävin alue. Vanhassakaupungissa sijaitsee monta historiallisestikin merkittävää rakennusta, joista yksi tärkeimmistä on 1200-luvulta peräisin oleva Pietarin kirkko. Kirkkoa on korjattu useaan otteeseen, ja esimerkiksi toisessa maailmansodassa kirkko kärsi pommituksessa pahoja vaurioita. Pietarin kirkossa on nykyään myös yleisölle avattu näköalatasenne. Vanhankaupungin kiviset kadut ja värikkäät rakennukset muodostavat tunnelmallisen historiallisen miljöön, joka kätkee kuitenkin sisäänsä myös korkealaatuisia ravintoloita, kahviloita ja yökerhoja. Riian Vanhakaupunki toimii myös kaupungin taide-elämän keskuksena.
riga blackheads house
Photo Credits: uzvards  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Mustapäiden talo Riika
Raatihuoneentorin lähettyvillä sijaitseva mustapäiden talo on saanut nimensä mustapäiden killan mukaan, joka otti rakennuksen toimipaikakseen vuonna 1713. Tätä ennen rakennusta käytti kauppiaidenkilta. Arkkitehtoorisesti kaunis ja juhlava talo on ollut tiettävästi olemassa jo ainakin 1300-luvulla. Kuten monet muutkin merkittävät latvialaiset rakennukset, myös Mustapäiden talo tuhoutui lähes kokonaisuudessaan toisessa maailmansodassa. Rakennus kuitenkin viimeisteltiin ja entisöitiin entiseen vanhaan loistoonsa lopulta vuonna 2000. Mustapäiden talo toimi aikoinaan keskeisenä juhlatilaisuuksien pitopaikkana, jo tsaarit käyttivät paikkaa omiin juhlamenoihinsa. Goottilaisvaikutteinen Pyhän Johanneksen kirkko sijaitsee lähellä. Kirkko on rakennettu tiettävästi 1200-luvulla.
riga cathedral
Photo Credits: upyernoz  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Riian tuomiokirkko Riika
Riian tuomiokirkko on melkein yhtä vanha kuin Riian kaupunkikin. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1211 ja rakennus valmistui lopulta vuonna 1270. Kirkko toimii Latvian evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan istuimena. Pääasiassa barokkia ja varhaisgotiikkaa yhdistelevä Riian tuomiokirkko on Latvian suurin kirkkorakennus. Tuomiokirkon torni tuhoutui tulipalossa 1500-luvulla, mutta se rakennettiin melko pian uudelleen. Kirkko on kuuluisa erityisesti sen uruista, jotka ovat yhdet suurimmista vielä nykyäänkin. Soitinkokonaisuuteen kuuluu yli 6000 urkupilliä. Riian tuomiokirkon kupeessa toimii myös luostari.
riga powder tower
Photo Credits: robertpaulyoung  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Ruutitorni Riika
Historiallisesti merkittävä ruutitorni on pyöreä, tornin muotoinen rakennus joka on 25 metriä korkea. Keskiaikainen torni on ainutlaatuinen, sillä se on ainoana säilynyt Riian pääportin 25:sta puolustusjärjestelmän torneista. Tornia alettiin kutsua sen alkuperäisen nimen, hiekkatornin, asemesta ruutitorniksi 1700-luvulla, sillä tornissa alettiin säilöä tuolloin ruutia. Nykyään tornin yhteydessä oleva rakennus toimii Latvian sotamuseon tiloina. Aikoinaan tornissa on ollut kidutuskammio ja vankila. Tornin seinä on kolme metriä paksu, joten esimerkiksi 1600-luvulla käydyissä taisteluissa ruotsalais- ja venäläisjoukkoja vastaan edes vihollisen tykinkuulat eivät pystyneet tuhoamaan tornia, vaan ne upposivat syvälle tornin seinämään.
latvian freedom monument
Photo Credits: upyernoz  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Vapauden muistomerkki Riika
Vuonna 1935 pystytetty korkea monumentti rakennettiin juhlistamaan itsenäistä Latviaa. Kymmenen vuotta myöhemmin Neuvostoliiton miehitettyä Latvian, vapautta symbolisoivan muistomerkin juurelle ei saanut tuoda kukkia. Jos huonosti kävi, tästä teosta saattoi tulla karkoitetuksi Siperiaan. Nykyään, Latvian vuonna 1991 uudelleenitsenäistymisen jälkeen tilanne on aivan toinen. Monumentin korkean pylvään päällä seisoo vapaudenjumalatar Milda, joka pitelee yläilmoissa kolmea tähteä. Tähdet symbolisoivat Latvian kolmea maantieteellistä aluetta, joista Latvia koostuu. Veistokset muistomerkin juurella kuvaavat tärkeitä arvoja kuten vapautta, perhettä, työtä ja kansallista voimaa.
riga opera house
Photo Credits: wwhyte1968  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Latvian kansallisooppera Riika
Lähellä Vapauden muistomerkkiä, myös puistomaisella alueella sijaitseva Latvian Kansallisooppera esittää korkealaatuisia esityksiä suurelle yleisölle. Oopperatalon saliin mahtuu samanaikaisesti noin 1400 ihmistä. Vuonna 1863 valmistunut juhlava rakennus on arkkitehtuurisesti erittäin onnistunut. Latvian Kansallisooppera otti rakennuksen käyttöönsä vuonna 1919, jota ennen se toimi saksalaisena teatterina.
latvian academy of sciences
Photo Credits: freddie boy  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Latvian tiedeakatemian rakennus Riika
Latvian Academy of Sciences toimii kauniissa ja 108 metriä korkeassa rakennuksessa, joka on koristeltu sirppi-, vasarakuvion sekä latvialaisin kansalliskoristein. Stalinin syntymäpäiväkakuksi tai Stalinin hampaaksi kutsuttu rakennus on saanut lempinimensä siitä että se on virallisesti Neuvostoliittolaisten työläisten ja talonpoikien lahja Latvialle. Stalinin syntymäpäiväkakku on rakennettu 1950-luvulla, jolloin Latvia oli Venäläisten miehittämä. Rakennus muistuttaa arkkitehtuuriltaan useita venäläisiä tunnettuja rakennuksia esimerkiksi Moskovassa.
three brothers riga
Photo Credits: mararie  Distribution license for the photo
Klikkaamalla kuvaa saat esille enemmän kuvia kohteesta.
Kolme veljestä Riika
Kolmeksi veljekseksi kutsutut persoonalliset talot kuuluvat Riian vanhimpiin taloihin. Vanhin osa asuintaloista on rakennettu 1400-luvun lopulla ja loput 1600- ja 1700-lukujen aikana. Kunkin ajan omaleimainen arkkitehtuurinen rakennustyyli näkyy talojen rakenteissa. Silmiinpistävin piirre taloissa on pienet ikkunat. Ikkunoiden pieni koko johtuu siitä, että keskiajalla kaupungissa pienistä ikkunoista joutui maksamaan vähemmän veroa kuin suuremmista.
Riian museot Riika
Riian kaupungissa on melko paljon korkealuokkaisia museoita. Tunnetuimpia Riian museoita ovat sotamuseo, luonnontieteellinen museo, Latvian kansallinen taidemuseo, posliinimuseo, Latvian historiamuseo, Latvian valokuvamuseo, arkkitehtuurimuseo, urheilumuseo, telekommunikaatiomuseo, rautatiemuseo, yliopiston kasvitieteellinen museo, geologianmuseo, miehitysmuseo automuseo ja palokuntamuseo.

Tietoa lomakohteiden lentokentistä - muun muassa niiden palveluista ja kulkuyhteyksistä.Hyviä englanninkielisiä matkailusivustoja:
Lonely Planet  |  Fodor's  |  World66  |  RealTravel  |  WAYN  |  Travelistic  |  Concierge  |  Frommer's  |  Travel Channel  |  Travel Guidenet  |  About.com Travel  |  Travelmag  |  goWander.com  |  TravBuddy

Sivukartta
ETUSIVU  Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka:  Alanya, Turkki  Alicante, Espanja  Amsterdam, Alankomaat  Ateena, Kreikka  Barcelona, Espanja  Berliini, Saksa  Bratislava, Slovakia  Bremen, Saksa  Budapest, Unkari  Dublin, Irlanti  Firenze, Italia  Frankfurt, Saksa  Gambia  Göteborg, Ruotsi  Hampuri, Saksa  Helsinki, Suomi  Jersey, Iso-Britannia  Kairo, Egypti  Kanariansaaret, Espanja  Kööpenhamina, Tanska  Kos, Kreikka  Kreeta, Kreikka  Kypros  Lissabon, Portugali  Lontoo, Englanti  Luxor, Egypti  Madeira, Portugali  Madrid, Espanja  Málaga, Espanja  Mallorca, Espanja  Malta  Marmaris, Turkki  Mauritius  Milano, Italia  Moskova, Venäjä  Nizza, Ranska  Oslo, Norja  Pariisi, Ranska  Pietari, Venäjä  Porto, Portugali  Praha, Tšekki  Pärnu, Viro  Riika, Latvia  Rodos, Kreikka  Rooma, Italia  Sofia, Bulgaria  Sousse, Tunisia  Tallinna, Viro  Tukholma, Ruotsi  Valencia, Espanja  Venetsia, Italia  Vilna, Liettua  Wien, Itävalta  Aasia ja Tyynimeri:  Bangkok, Thaimaa  Delhi, Intia  Dubai, Arabiemiraatit  Hong Kong  Istanbul, Turkki  Melbourne, Australia  Pattaya, Thaimaa  Peking, Kiina  Phuket, Thaimaa  Queenstown, Uusi-Seelanti  Shanghai, Kiina  Singapore  Sydney, Australia  Tokio, Japani  Amerikat ja Karibianmeri:  Belize  Chicago, USA  Costa Rica  Honolulu, USA  Las Vegas, USA  Los Angeles, USA  Miami, USA  New York, USA  Orlando, USA  Rio de Janeiro, Brasilia  San Francisco, USA  Muut sivut:  Info  Matkatoimistot  Hotellit  Matkailusivustot  Karttapalvelut  Halvat lennot  Aikavyöhykkeet  Säätiedot  Valuuttakurssit  Äkkilähdöt  Matkamuistilista  Sää ja keskilämpötilat:  Alanyan sää  Amsterdamin sää  Ateenan sää  Barcelonan sää  Berliinin sää  Budapestin sää  Dublinin sää  Firenzen sää  Gambian sää  Helsingin sää  Kairon sää  Kanariansaarten sää  Kööpenhaminan sää  Kreetan sää  Kyproksen sää  Lissabonin sää  Lontoon sää  Madeiran sää  Mallorcan sää  Maltan sää  Marmariksen sää  Mauritiuksen sää  Moskovan sää  Nizzan sää  Oslon sää  Pariisin sää  Prahan sää  Riian sää  Rodoksen sää  Rooman sää  Tallinnan sää  Tukholman sää  Venetsian sää  Vilnan sää  Wienin sää  Bangkokin sää  Dubain sää  Hong Kongin sää  Las Vegasin sää  Los Angelesin sää  Melbournen sää  Miamin sää  New Yorkin sää  Pekingin sää  Phuketin sää  Rio de Janeiron sää  Tokion sää  Kartat:  Vilnan kartta  Wienin kartta  Venetsian kartta  Tukholman kartta  Tokio kartta  Tallinnan kartta  Sydneyn kartta  Soussen kartta  Sofian kartta  Shanghain kartta  San Franciscon kartta  Rooma kartta  Rodoksen kartta  Rio de Janeiron kartta  Riian kartta  Queenstownin kartta  Prahan kartta  Porton kartta  Pietarin kartta  Phuketin kartta  Pekingin kartta  Pärnun kartta  Pattayan kartta  Pariisin kartta  Oslon kartta  Orlandon kartta  Nizzan kartta  New Yorkin kartta  Moskovan kartta  Milanon kartta  Miamin kartta  Melbournen kartta  Mauritiuksen kartta  Marmariksen kartta  Maltan kartta  Mallorcan kartta  Malagan kartta  Madridin kartta  Madeiran kartta  Luxorin kartta  Los Angelesin kartta  Lontoon kartta  Lissabon kartta  Las Vegasin kartta  Kypsoksen kartta  Kreetan kartta  Kosin kartta  Kööpenhaminan kartta  Kanariansaarten kartta  Kairon kartta  Jerseyn saaren kartta  Istanbulin kartta  Honolulun kartta  Helsingin kartta  Göteborgin kartta  Gambian kartta  Frankfurtin kartta  Firenzen kartta  Dublinin kartta  Dubain kartta  Delhin kartta  Chicagon kartta  Budapestin kartta  Bremenin kartta  Bratislavan kartta  Berliinin kartta  Barcelonan kartta  Bangkokin kartta  Ateenan kartta  Amsterdamin kartta  Alanyan kartta