Riika, Latvia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Riika, Latvia
Riika
Photo Credits: upyernoz
Distribution license for the photoLatvian pääkaupunki Riika (Riga) on sekoitus vanhaa ja uutta, eurooppalaista ja venäläistä arkkitehtuuria ja tunnelmaa. Kaupungissa asuu 700-750 tuhatta asukasta, joista alle puolet on latvialaisia. Suuri osa väestöstä on venäläisiä. Riika on kaunis kaupunki, josta löytyy muun muassa viehättäviä puistoalueita, keskiaikaisia rakennuksia, jugendarkkitehtuuria, gallerioita ja museoita. Daugavajoen suulla, itämeren rannikolla sijaitseva Riika on ollut asutettu jo 1100-luvulta lähtien, kaupunki siitä tuli vuonna 1201.

Kaupunki on tänä päivänä tärkeä taiteen, tieteen ja elinkeinoelämän keskus Latviassa. Vaikka Riika voi tuntua aluksi leppoisalta ja rauhalliselta kaupungilta, sen ilta- ja yöelämä on kuiitenkin hyvinkin vilkasta baareineen ja yökerhoineen. Riian kuuluisa vanhakaupunki on suurilta osin entisöity ja alueella järjestetään paljon hienoja konsertteja. Riian ja Latvian ilmasto on melko leuto, kevät saapuu aikaisemmin kuin Suomeen, kesä on lämpimämpi ja jatkuu pidemmälle syksyyn kuin Suomessa. Sopivin aika matkustaa Riikaan on kevät tai kesä. Vain 25 kilometrin päässä Riiasta sijaitsee Jürmalan kylpyläkaupunki, jonka pitkä hiekkaranta, puhdas ilmasto ja merellinen miljöö houkuttelee paikalle vuosi vuodelta yhä enemmän lomailijoita.

Riian vanhakaupunki, Riika
riga old town
Photo Credits: upyernoz
Distribution license for the photo

Unescon vuonna 1997 maailman perintölistalle lisäämä Riian Vanhakaupunki (Vecriga) on historiallisen keskustansa ja arkkitehtuurinsa ansioista Riian merkittävin alue. Vanhassakaupungissa sijaitsee monta historiallisestikin merkittävää rakennusta, joista yksi tärkeimmistä on 1200-luvulta peräisin oleva Pietarin kirkko. Kirkkoa on korjattu useaan otteeseen, ja esimerkiksi toisessa maailmansodassa kirkko kärsi pommituksessa pahoja vaurioita. Pietarin kirkossa on nykyään myös yleisölle avattu näköalatasenne. Vanhankaupungin kiviset kadut ja värikkäät rakennukset muodostavat tunnelmallisen historiallisen miljöön, joka kätkee kuitenkin sisäänsä myös korkealaatuisia ravintoloita, kahviloita ja yökerhoja. Riian Vanhakaupunki toimii myös kaupungin taide-elämän keskuksena.

Mustapäiden talo, Riika
riga blackheads house
Photo Credits: uzvards
Distribution license for the photo

Raatihuoneentorin lähettyvillä sijaitseva mustapäiden talo on saanut nimensä mustapäiden killan mukaan, joka otti rakennuksen toimipaikakseen vuonna 1713. Tätä ennen rakennusta käytti kauppiaidenkilta. Arkkitehtoorisesti kaunis ja juhlava talo on ollut tiettävästi olemassa jo ainakin 1300-luvulla. Kuten monet muutkin merkittävät latvialaiset rakennukset, myös Mustapäiden talo tuhoutui lähes kokonaisuudessaan toisessa maailmansodassa. Rakennus kuitenkin viimeisteltiin ja entisöitiin entiseen vanhaan loistoonsa lopulta vuonna 2000. Mustapäiden talo toimi aikoinaan keskeisenä juhlatilaisuuksien pitopaikkana, jo tsaarit käyttivät paikkaa omiin juhlamenoihinsa. Goottilaisvaikutteinen Pyhän Johanneksen kirkko sijaitsee lähellä. Kirkko on rakennettu tiettävästi 1200-luvulla.

Riian tuomiokirkko, Riika
riga cathedral
Photo Credits: upyernoz
Distribution license for the photo

Riian tuomiokirkko on melkein yhtä vanha kuin Riian kaupunkikin. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1211 ja rakennus valmistui lopulta vuonna 1270. Kirkko toimii Latvian evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan istuimena. Pääasiassa barokkia ja varhaisgotiikkaa yhdistelevä Riian tuomiokirkko on Latvian suurin kirkkorakennus. Tuomiokirkon torni tuhoutui tulipalossa 1500-luvulla, mutta se rakennettiin melko pian uudelleen. Kirkko on kuuluisa erityisesti sen uruista, jotka ovat yhdet suurimmista vielä nykyäänkin. Soitinkokonaisuuteen kuuluu yli 6000 urkupilliä. Riian tuomiokirkon kupeessa toimii myös luostari.

Ruutitorni, Riika
riga powder tower
Photo Credits: robertpaulyoung
Distribution license for the photo

Historiallisesti merkittävä ruutitorni on pyöreä, tornin muotoinen rakennus joka on 25 metriä korkea. Keskiaikainen torni on ainutlaatuinen, sillä se on ainoana säilynyt Riian pääportin 25:sta puolustusjärjestelmän torneista. Tornia alettiin kutsua sen alkuperäisen nimen, hiekkatornin, asemesta ruutitorniksi 1700-luvulla, sillä tornissa alettiin säilöä tuolloin ruutia. Nykyään tornin yhteydessä oleva rakennus toimii Latvian sotamuseon tiloina. Aikoinaan tornissa on ollut kidutuskammio ja vankila. Tornin seinä on kolme metriä paksu, joten esimerkiksi 1600-luvulla käydyissä taisteluissa ruotsalais- ja venäläisjoukkoja vastaan edes vihollisen tykinkuulat eivät pystyneet tuhoamaan tornia, vaan ne upposivat syvälle tornin seinämään.

Vapauden muistomerkki, Riika
latvian freedom monument
Photo Credits: upyernoz
Distribution license for the photo

Vuonna 1935 pystytetty korkea monumentti rakennettiin juhlistamaan itsenäistä Latviaa. Kymmenen vuotta myöhemmin Neuvostoliiton miehitettyä Latvian, vapautta symbolisoivan muistomerkin juurelle ei saanut tuoda kukkia. Jos huonosti kävi, tästä teosta saattoi tulla karkoitetuksi Siperiaan. Nykyään, Latvian vuonna 1991 uudelleenitsenäistymisen jälkeen tilanne on aivan toinen. Monumentin korkean pylvään päällä seisoo vapaudenjumalatar Milda, joka pitelee yläilmoissa kolmea tähteä. Tähdet symbolisoivat Latvian kolmea maantieteellistä aluetta, joista Latvia koostuu. Veistokset muistomerkin juurella kuvaavat tärkeitä arvoja kuten vapautta, perhettä, työtä ja kansallista voimaa.

Latvian kansallisooppera, Riika
riga opera house
Photo Credits: wwhyte1968
Distribution license for the photo

Lähellä Vapauden muistomerkkiä, myös puistomaisella alueella sijaitseva Latvian Kansallisooppera esittää korkealaatuisia esityksiä suurelle yleisölle. Oopperatalon saliin mahtuu samanaikaisesti noin 1400 ihmistä. Vuonna 1863 valmistunut juhlava rakennus on arkkitehtuurisesti erittäin onnistunut. Latvian Kansallisooppera otti rakennuksen käyttöönsä vuonna 1919, jota ennen se toimi saksalaisena teatterina.

Latvian tiedeakatemian rakennus, Riika
latvian academy of sciences
Photo Credits: freddie boy
Distribution license for the photo

Latvian Academy of Sciences toimii kauniissa ja 108 metriä korkeassa rakennuksessa, joka on koristeltu sirppi-, vasarakuvion sekä latvialaisin kansalliskoristein. Stalinin syntymäpäiväkakuksi tai Stalinin hampaaksi kutsuttu rakennus on saanut lempinimensä siitä että se on virallisesti Neuvostoliittolaisten työläisten ja talonpoikien lahja Latvialle. Stalinin syntymäpäiväkakku on rakennettu 1950-luvulla, jolloin Latvia oli Venäläisten miehittämä. Rakennus muistuttaa arkkitehtuuriltaan useita venäläisiä tunnettuja rakennuksia esimerkiksi Moskovassa.

Kolme veljestä, Riika
three brothers riga
Photo Credits: mararie
Distribution license for the photo

Kolmeksi veljekseksi kutsutut persoonalliset talot kuuluvat Riian vanhimpiin taloihin. Vanhin osa asuintaloista on rakennettu 1400-luvun lopulla ja loput 1600- ja 1700-lukujen aikana. Kunkin ajan omaleimainen arkkitehtuurinen rakennustyyli näkyy talojen rakenteissa. Silmiinpistävin piirre taloissa on pienet ikkunat. Ikkunoiden pieni koko johtuu siitä, että keskiajalla kaupungissa pienistä ikkunoista joutui maksamaan vähemmän veroa kuin suuremmista.

Riian museot, Riika
Riian kaupungissa on melko paljon korkealuokkaisia museoita. Tunnetuimpia Riian museoita ovat sotamuseo, luonnontieteellinen museo, Latvian kansallinen taidemuseo, posliinimuseo, Latvian historiamuseo, Latvian valokuvamuseo, arkkitehtuurimuseo, urheilumuseo, telekommunikaatiomuseo, rautatiemuseo, yliopiston kasvitieteellinen museo, geologianmuseo, miehitysmuseo automuseo ja palokuntamuseo.