Amsterdam, Alankomaat – Parhaat top 10 nähtävyydet

Amsterdam, Alankomaat
Amsterdam
Photo Credits: earcos
Distribution license for the photoAlankomaiden pääkaupunki Amsterdam on noin 830000 asukkaan (metropolialueella yhteensä 2,5 miljoonaa asukasta) vapaamielinen ja rento kaupunki. Vaikka Amsterdam ei olekaan mikään suurkaupunki, se on silti merkittävä kulttuurikaupunki koko maailman mittakaavassa. Kaupungissa on useita merkittäviä museoita ja Amsterdamissa toimiva Concertgebouw-orkesteri on yksi maailman kuuluisimmista. Tämän pohjoisen Venetsian ympäri kiertää kauniita kanaaleja, joiden yli on rakennettu useita kaarisiltoja. Tunnetuin näistä silloista lienee Amstel-joen yli kaartuva Magere brug -silta. Ohjatut kanavaristeilyt ovat hyvä tapa tutustua kaupunkiin, sen vanhoihin taloihin, siltoihin ja muuhun arkkitehtuuriin.

Talot ovat Amsterdamissa pieniä, mutta korkeita ja niissä ei yleensä ole hissiä, vaan ylimpiin kerroksiin joutuu kapuamaan jyrkkiä portaita pitkin. Amsterdamia voidaan kutsua jo vuosisatoja vallinneen vapaamielisyyden ja suvaitsevaisuuden johdosta liberalismin symboliksi kannabistuotteita myyvine kauppoineen ja ilotaloineen. Loistavan pyörätieverkoston omaavasta kaupungista löytyy baareja ja erilaisia kahviloita jopa yli 1500 kappaletta. 1100-luvulla perustettu Amsterdam on nykyään myös tärkeä merten välisen kaupunkäynnin solmukohta ja merenpinnan alapuolella sijaitseva Schiphol-lentokenttä on tavaraliikenteen kannalta merkittävä.

Amsterdamin historiallinen museo, Amsterdam
Amsterdams+Historisch+Museum
Photo Credits: scalleja
Distribution license for the photo

Amsterdams Historisch Museum esittelee kaupungin historian ja sen eri vaiheet vuosisatojen ajalta. Yksi museon tärkeimmistä kaupungin historian kuvauksista ajoittuu 1600-luvulle, jolloin Amsterdam oli maailman rikkain kaupunki. Näyttely kertoo mitkä asiat ja tekijät tekivät Amsterdamista niin rikkaan. Museo esittelee myös kaupungin historiasta maalauksia, kirjoituksia, intarsiatöitä, esineitä ja arkeologisia löytöjä. Keskeinen osa museota on näyttely, jonka avulla vierailija voi perehtyä kaupungin eri vaiheisiin, jotka ovat jaettu kolmeen osioon: The Young City, The Mighty City ja The Modern City. Koko kaupungin historiaan voi myös tutustua uuden multimediakartan avulla.

Artis-eläintarha, Amsterdam
Artis+Zoo+amsterdam
Photo Credits: jelleprins
Distribution license for the photo

Vuonna 1838 perustettu Artis Zoo on yhtä hurmaava kuin oli lähes kaksisataa vuotta sitten. Eläintarhassa on 700 eläin- ja 200 puulajia, sekä erilaisia näyttelyjä. Artis on yksi harvoista eurooppalaisista eläintarhoista, jonka yhteydessä on monia merkittäviä rakennuksia kuten Suuri museo (1855), ainutlaatuinen kirjastorakennus (1867) ja akvaariorakennus (1882). Artis Zoon tärkeimpiä elementtejä ovat itse eläintarha ja akvaario, jossa on esimerkiksi krokotiilejä, kasvitieteellinen puutarha, geologinen museo ja planetaario, sekä eläintieteellinen museo.

Concertgebouw-konserttitalo, Amsterdam
Concertgebouw+amsterdam
Photo Credits: ernest
Distribution license for the photo

Concertgebouwia pidetään yhtenä maailman parhaista konserttitaloista erinomaisen akustiikkansa ansiosta ja se sopii loistavasti esimerkiksi kamarimusiikin esittämiseen. Vuonna 1888 yleisölle avattu klassisen musiikin kehto on nykyään maailman suosituin konserttitalo, jossa vierailee vuosittain yli 800000 musiikin ystävää, ja jossa järjestetään konsertteja lähes joka päivä. Konserttitalon suuri sali on 28 metriä leveä, 44 metrin pituinen ja 17 metriä korkea. Saliin mahtuu kerralla noin 2000 yleisövierasta. Concertgebouwissa järjestetty avajaiskonsertti järjestettiin vuoden 1888 huhtikuussa 120-henkisen orkesteriryhmän ja 500-henkisen kuoron voimin joka esitti Bachin, Beethovenin, Wagnerin ja Händelin tuotantoa.

Vondelpark-puisto, Amsterdam
Vondelpark+amsterdam
Photo Credits: Darwinist
Distribution license for the photo

Vondelpark on Amsterdamin kuuluisin ja suurin puisto kukkaistutuksineen ja lampineen. Englantilaistyylinen puisto toimii monen amsterdamilaisen rentoutumispaikkana ja alueella järjestetään kesäisin myös ulkoilmakonsertteja. Puisto avattiin yleisölle vuonna 1865 ja se on saanut nimensä näytelmäkirjailija Joost van den Vondelin mukaan.

Kuninkaanpalatsi, Amsterdam
Royal+Palace+amsterdam.jpg
Photo Credits: helena.40proof
Distribution license for the photo

1600-luvulla rakennettu Het Koninklijk Paleis te Amsterdam (Royal Palace) oli suunniteltu alunperin uudeksi kaupungintaloksi. Arkkitehti Jacob van Campen suunnittelemasta rakennuksesta tuli suuri ja mahtipontinen vauraan Amsterdamin eläessä kukoistuksen kauttaan. Kun kuningas Louis Napoleon saapui kaupunkiin, hän muutti rakennuksen kaupungintalosta kuninkaanpalatsiksi. Palatsi pitää sisällään suuren kokoelman empiirityylisiä huonekaluja, kattokruunuja ja kelloja muistona Napoleonin ajoilta.

Kansallismuseo, Amsterdam
Rijksmuseum+amsterdam
Photo Credits: Darwinist
Distribution license for the photo

Monta merkittävää museota käsittävällä Museumpleinin museoalueella sijaitsee myös Alankomaiden kansallismuseo, Rijksmuseum. Muita tärkeitä museoita alueella ovat Van Goghin museo ja Stedelijk-museo. Rijksmuseumin yksi tärkeimmistä teemoista on Amsterdamin vauras 1600-luku ja tältä ajalta syntyneet maalaukset. Renessanssin ja gotiikan arkkitehtuuria yhdistelevän museorakennuksen suunnitteli 1800-luvun loppupuolella arkkitehti Pierre Cuypers. Museossa on useiden merkittävien taiteilijoiden maalauksia, kuten esimerkiksi Rembrandtin Yövartio-maalaus.

Punaisten lyhtyjen alue, Amsterdam
Red+light+district+amsterdam
Photo Credits: Olly Boyo
Distribution license for the photo

Amsterdamin punaisten lyhtyjen alue (Red-light district) on maailmanlaajuisesti hyvin tunnettu alue laillisen prostituutionsa johdosta. Punaisen värin käyttöön nimessä liittyy monia eri tarinoita, yhden tarinan mukaan kevytkenkäisen naisen vaatteisiin maalattiin punainen kirjain, josta tuli myöhemmin prostituution symbolinen väri. 1300-luvulla rakennettu alue sijaitsee rautatieaseman vieressä ja se on tarkoin valvottu. Punaisten lyhtyjen alueen kapeiden kujien vierellä on taloja, joiden ikkunoiden yläpuolella loistaa pimeän aikaan punainen valo. Näiden ikkunoiden takana maailman vanhimman ammatin harjoittajat ansaitsevat leipänsä. Huumeiden käyttö alueella on yleistä.