Bangkok, Thaimaa – Parhaat top 10 nähtävyydet

Bangkok, Thaimaa
Bangkok
Photo Credits: Paul Trafford
Distribution license for the photoThaimaan pääkaupungissa Bangkokissa asuu noin 10 miljoonaa ihmistä kun mukaan lasketaan myös esikaupunkialueet. Bangkok on maan sydän ja Thaimaan ainoa miljoonakaupunki. Se on sekoitus moderneja rakennuksia, pilvenpiirtäjiä, kauppakeskuksia sekä ikivanhaa siamilaista kulttuuria, katukeittiöitä, toreja ja puistoja. Bangkok tarjoaa unohtumattomia kokemuksia temppeleineen, Thai-kulttuuri- ja taide-elämyksineen. Kaupungista löytyy yli 300 luostaria ja temppeliä. Myös erilaisia festivaaleja järjestetään kaiken aikaa. Kaupungin liikenne on kaoottinen eikä saasteiltakaan voi välttyä. Päivän ylin lämpötila on yli 30 astetta ympäri vuoden. Bangkok on houkutteleva ostospaikka erittäin alhaisen hintatasonsa ansiosta.

The Grand Palace, Bangkok
Grand Palace Bangkok
Photo Credits: lemoncat1
Distribution license for the photo

The Grand Palace on suuri muurien ympäröimä temppelialue. Kuuluisimmat nähtävyydet tällä kuninkaallisella palatsialueella ovat Suuri Palatsi ja kaikkein pyhin temppeli Wat Phra Kaew (Smaragdibuddhan temppeli). Alue on noin neliökilometrin suuruinen ja pitää sisällään yli sata rakennusta. Rakennusten seinät ovat päällystetty kullalla, mosaiikeilla ja kaiverruksilla. Noin 150 vuotta sitten palatsialueella asui kuninkaan ja hänen hovinsa lisäksi myös koko maan hallituksen päättävä elin.

Wat Phra Kaew, Bangkok
Wat Phra Kaew Bangkok
Photo Credits: furibond
Distribution license for the photo

Luultavasti tärkein buddhalainen temppeli Thaimaassa (kirjoitetaan joissain yhteyksissä myös Wat Phra Kaeo). Temppelin valmistustyö aloitettiin vuonna 1785, kun kuningas Buddha Yodfa Chulaloke (Rama I) muutti kaupunkiin. Temppelin päärakennuksessa sijaitsee Smaradgibuddha, joka pienestä koostaan (korkeus 45 cm) huolimatta on yksi tärkeimmistä ikoneista thaimaalaisille. Legenda kertoo, että patsas on alkuaan peräisin Intiasta, josta se ajautui Thaimaahan. Patsas ei ole nimestään huolimatta smaradgikiveä, vaan vihreää jadekiveä, joka on päällystetty kullalla.

Veneretki Chao Phraya -joella, Bangkok
Chao Phraya Bangkok
Photo Credits: anaru
Distribution license for the photo

Chao Phraya on Thaimaan pääjoki, joka on 372 kilometriä pitkä ja laskee pohjoisesta etelään merenlahteen saakka. Suuri joki kulkee myös Bangkokin läpi, ja sen varrella monia tunnettuja kaupunginosia ja rakennuksia. Joen ylitse on rakennettu lukuisia suuria siltoja. Vene- tai lauttaretki Chao Phraya -jokea pitkin esittelee Bangkokia monipuolisesti ruuhkaisista keskuksista syrjäisimpiin paikkoihin. Chao Phraya tarkoittaa suomeksi aiheellisestikin ”jokien kuningasta”. Joella on ollut suuri rooli Thaimaan historiassa sekä kulttuurin ja teollisuuden kehityksessä. Joen vesi ei ole todellakaan puhdasta, eikä siihen kannata koskea uimisesta puhumattakaan, vaikka paikalliset lapset siinä pulikoisivatkin.

Wat Traimitr, Bangkok
Golden Buddha Bangkok
Photo Credits: Will Ellis
Distribution license for the photo

Kultaisen Buddhan temppeli sijaitsee Bangkokin kaupunginosassa Chinatownissa. Buddhapatsas on noin kolme metriä korkea, painaa 5,5 tuhatta kiloa ja se on kauttaaltaan puhdasta kultaa. Patsas on loistavasti taottu, ja se on hyvä esimerkki thaimaalaisesta taontataidosta. Patsas on suojattu kipsikerroksella, joka rikkoutui vuonna 1955, kun työntekijät siirsivät patsasta. Kipsin alta paljastui mistä patsas oli tehty.

Lumphini-puisto, Bangkok
Lumphini Park Bangkok
Photo Credits: StarvingFox
Distribution license for the photo

Lumphinin todella suurta puistoa voidaan kutsua Bangkokin keuhkoiksi. Puistoalueella on lampia, jonne pääsee soutu- tai polkuveneellä nauttimaan kiireettömyydestä. Lumphini-puisto on varsinkin aamuisin monien paikallisten asukkaiden suosiossa, jonne tullaan ikäänkuin valmistautumaan uuteen päivään. Puiston edustalla seisoo kuningas Vajiravudhin patsas korkealla jalustalla. Thaimaan merkittävin thainyrkkeilystadion Lumphini sijaitsee lähellä puistoa.

Wat Pho, Bangkok
Wat Pho Bangkok
Photo Credits: joestump
Distribution license for the photo

Bangkokin vanhin ja suurin temppeli. Temppelissä loikoilee kullattu lepäävä Buddha, patsas joka on 46 metriä pitkä ja noin 15 metriä korkea. Lepäävä Buddha kuvaa Buddhan siirtymistä nirvanaan. Lempeältä näyttävän Buddhapatsaan silmät ja jalat on koristeltu helmiäiskoristein. Wat Phossa on kaikkiaan yli 1000 Buddhaa kuvaavaa esinettä. Temppelialueen luostarissa toimii tätä nykyä Thaimaan suurin perinteinen hierontakoulu.

Wat Arun, Bangkok
Wat Arun Bangkok
Photo Credits: Dina Middin
Distribution license for the photo

Aamunkoiton temppeli Wat Arun sijaitsee Chao Phraya joen rannalla. Temppelin kuuluisin nähtävyys on 67 metriä korkea tornirakennus, prang. Päätornia ympäröi neljä pienempää tornimuodostelmaa. Tornien kivipinta on peitetty simpukan kuorilla ja posliinipalasilla. Tornien juurilla on patsaita, jotka kuvaavat sotilaita ja eläimiä. Joen rannalla sijaitsee paviljonkeja (vihreää graniittia). Temppelimuodostelman lähellä sijaitsee pääkappeli, jossa harjoitetaan uskonnollisia menoja. Tämän pääkappelin katto on koristeltu värillisellä keramiikkataiteella ja kappelin vartioina toimivat sen edustalla seisovat kaksi demonipatsasta.

Bangkokin kansallismuseo, Na Phra That Road, Bangkok
Suuri museokompleksi käsittää yli 20 rakennusta, jotka esittelevät Thai-historiaa, -esihistoriaa, Buddhaisawan kappelin maalauksia ja taide-esineitä, kulta-aarteita, teatteritaidetta, keramiikkaa, aseita, kivikaiverruksia, kansallisia musiikki-instrumentteja, pukuja ja vaatteita, erilaisia paviljonkeja, perinteisen teakpuutalon jne.