Barcelona, Espanja – Parhaat top 10 nähtävyydet

Barcelona, Espanja
Barcelona
Photo Credits: roblisameehan
Distribution license for the photoKoillis-Espanjassa Välimeren rannikolla sijaitseva Katalonian pääkaupunki Barcelona (ranskaksi Barcelone) on Espanjan toiseksi suurin kaupunki noin 1,6 miljoonalla asukkaallaan. Lähialueet mukaan laskettuna Barcelonan metropolialueen väkiluku nousee lähes 5,5 miljoonaan. Barcelonan historia ulottuu aina ensimmäisille vuosisadoille saakka, kaupunki on valloitettu useaan otteeseen ja se on toiminut muun muassa roomalaisten sotilasleirinä. Kaupungin arkkitehtuuriin ovat vaikuttaneet useat eri arkkitehdit, tärkeimpänä näistä Antoni Gaudi. Barcelonassa on monia lähinnä kulttuurihistoriallisia nähtävyyksiä, merkittäviä museoita, teattereita, taidegallerioita ja vanhan ajan kävelykatuja.

Barcelona on myös ilta- ja yöelämältään todella vilkas kaupunki, baareja sekä erilaisia klubeja löytyy paljon. Barcelonassa vallitsee välimerenilmasto, jolle ovat tyypillisiä kuumat ja kuivat kesät, ja kosteat talvet. Tammi-helmikuussa päivän keskilämpötila on 10 astetta lämmintä ja heinä-elokuussa 25 lämpöastetta. Barcelona sopii kulttuuri- ja kaupunkiloman lisäksi myös meren läheisyyden ansiosta myös rantalomailuun pitkine hiekkarantoineen.

Sagrada Família -temppeli, Barcelona
Sagrada Familia temple
Photo Credits: ginsnob
Distribution license for the photo

Sagrada Família on vuonna 1926 kuolleen katalonialaisen modernismin merkittävimmän ja hyvin omaperäisen arkkitehdin, Antonio Gaudin keskeneräiseksi jäänyt mestariteos Barcelonan keskustassa. Temppeli on tärkeimpiä saavutuksia modernissa arkkitehtuurissa, ja Gaudi työskenteli sen parissa yli 40 vuoden ajan. Keskeneräinen Sagrada Família on suunniteltu valmistuvaksi kokonaisuudessaan noin vuonna 2045. Temppelin kahdeksan tornia symboloivat kahdeksaa Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta. Korkein, noin 170 metriin kurkottava torni kuvaa Jeesusta. Puuttuvat neljä tornia on tarkoitus pystyttää tulevaisuudessa. Sagrada Família on erittäin yksityiskohtainen ja pikkutarkasti suunniteltu rakennus, jonka rakennelmiin ja väreihin on otettu vaikutteita muun muassa luonnosta.

La Rambla -kävelykatu, Barcelona
la rambla barcelona
Photo Credits: Son of Groucho
Distribution license for the photo

La Rambla on Barcelonan tunnetuin ja vilkas kävelykatu, joka menee kaupungin keskustan läpi. Katu ei hiljene koskaan, aamuisin ja päivisin kävelykadun lukemattomat kaupat, kahvilat ja ravintolat houkuttelevat ihmisiä ja iltaisin ja öisin kadun valtaavat illallisseurueet ja juhlijat. La Ramblalla näkee myös maalattuja ihmispatsaita, jotka seisovat liikkumattomina tunnista toiseen. Kävelykadun varrella sijaitsee myös monia merkittäviä ruoka- ja muita toreja, puistoja sekä nähtävyyksiä.

Parc Güell -puisto, Barcelona
parc guell barcelona
Photo Credits: miak
Distribution license for the photo

Barcelonan erikoisin puisto on Antoni Gaudín suunnittelema Parc Guëll, joka sijaitsee korkealla kukkulalla Gràcian kaupunginosassa. Alueen oli alunperin tarkoitus toimia asuinalueena, mutta alue muutettiin yleiseksi puistoksi ja siitä tuli vuonna 1923 Barcelonan kaupungin omaisuutta. Puisto on erittäin mäkinen ja sen kasvisto on valittu kestämään välimerenilmaston kuivuutta. Vuonna 1914 valmistunutta puistoa ympäröi kivimuuri, jossa on useita sisäänkäyntejä. Puistossa on muun muassa paviljonkeja, joissa ei ole ainoatakaan suoraa kulmaa ja ns. sadan pylvään sali, jonka kaikki pylvät ovat vinossa kallellaan. Heti sisäänkäynnin ääreltä alkavien portaiden keskikohdalla on mosaiikkikoristeltu lohikäärmepatsas. Nämä kiemurakaiteiset portaat johtavat näköalatasanteelle, josta näkee koko Barcelonan ylitse merelle saakka. Puistossa on monta erikoista paikkaa ja rakennusta, sekä lännessä suuri risti ja pieni museo Casa-Museu Gaudí. Parc Güell sijaitsee muutaman kilometrin päässä Barcelonan keskustasta.

Barri Gòtic, Barcelonan vanhakaupunki, Barcelona
barri gotic barcelona
Photo Credits: oscar alexander
Distribution license for the photo

Vanhankaupungin alue on yksi suurimmista keskiaikaisista keskustoista Euroopassa. Alueen kadut ovat kapeita, ja näillä kujilla sijaitsee paljon pieniä kauppoja ja kahviloita. Tunnetuin nähtävyys alueella on Barcelonan goottilainen La Seu -katedraali. Vanhankaupungin katuja astellessaan voi tutustua barcelonalaiseen vanhaan arkkitehtuuriin usean vuosisadan ajalta, sillä suuri osa rakennuksista on pyritty säilyttämään ennallaan. Barri Gòticin keskellä sijaitsee aukio Sant Jaume, eli vanha roomalainen tori, ja sen vierellä kohoavat Katalonian hallituspalatsi ja kaupungintalo.

Museu Picasso -museo, Barcelona
picasso museum barcelona
Photo Credits: miss karen
Distribution license for the photo

Barri Gòticin Montcada-kadulla sijaitseva Museu Picasso esittelee nimensä mukaisesti espanjalaisen maailmankuulun taidemaalari Pablo Picasson (1881-1973) töitä. Museu Picasso on kaikkein suosituin museo Barcelonassa, ja se on jaettu viiteen keskiajalla rakennettuun palatsimaiseen rakennukseen. Kokoelmat esittelevät erityisesti taiteilijan varhaisimpia taiteilijavuosia, joista monet työt ovat piirustuksia. Osa töistä on kangastöitä ja keramiikkateoksia. Museo avattiin yleisölle vuonna 1963, Picasson Barcelonan kaupungille lahjoittamien taiteteosten pohjalle. Edustettuina on töitä Picasson taiteilijauran eri aikakausilta, kuten varhaiselta kaudelta 1890-luvulta, Siniseltä Kaudelta (1900-1904), Pinkki Kaudelta ja myös myöhempiä töitä. Kaikkiaan museossa on esillä yli 3500 Picasson taideteosta tai muuta häneen liittyvää esinettä.

El Palau de la Música Catalana, Barcelona
musica catalana barcelona
Photo Credits: Mishkabear
Distribution license for the photo

Kaunis ”katalonialaisen musiikin palatsi” on yksi maailman erikoisemmista konserttirakennuksista. Rakennus valmistui vuonna 1908, ja sen päätarkoitus oli toimia konserttihallina Katalonian kirkkokuorolle. Konserttitalo on modernistisen arkkitehtuurin mestariteos ja se kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Santa María del Mar -kirkko, Barcelona
santa maria del mar barcelona.jpg
Photo Credits: xcaballe
Distribution license for the photo

La Ribera-kaupunginosan keskellä, Barcelonan eteläosassa, kohoaa Santa María del Marin komea kirkkorakennus. Kirkko on rakennettu vuosina 1329-1383, katalonialaisen merenkäynnin ja kaupanteon menestyksen kunniaksi. Kirkon goottilaisen arkkitehtuurin yhtenäisyys ja puhtaus ovat hyvin harvinaisia asioita suurissa keskiaikaisissa rakennuksissa. Kapeiden kujien siimeksestä kohoavaa Santa María del Maria on usein vaikea hahmottaa kokonaisuudessaan ulkoapäin. Sisältä kirkko on kuitenkin valoisa ja sen sisätilojen tilavuus ja korkeus häkellyttää aluksi. Esimerkiksi maalatut holvikaaren päätekivet ovat 32 metrin korkeudessa lattiasta.

l´Aquarium-meriakvaario, Barcelona
aquarium barcelona
Photo Credits: rakfb
Distribution license for the photo

Barcelonan itäosassa satama-alueen saarekkeella sijaitsee Euroopan suurin meriakvaario, l´Aquarium. Kalojen, haiden, pingviinien ja muiden vedenelävien elämää pääsee tutkimaan 80 metrin pituisen lasikäytävän lasin läpi. Edustettuina ovat myös harvinaisemmatkin kalalajit. Meriakvaarion vieressä on Mare Magnum -niminen ostoskeskus, johon kuuluu myös paljon ravintoloita.

Tibidabo-kukkula ja sen huvipuistot, Barcelona

Photo Credits: David Poblador
Distribution license for the photo

Tibidabo ei kukkulana ole sinänsä mikään nähtävyys, mutta se on mukava paikka vaikka päivän kestävälle retkelle. Kukkulan huipulla sijaitsevat katolinen kirkko ja kaksi Barcelonan tunnettua huvipuistoa Parc d’Atraccions Tibidabo ja tätä paljon suurempi Porta Aventura. Viimeksi mainittu on Universalin omistama täysin moderni huvittelukeskus.

Montjuïc-kukkula, Barcelona
montjuic
Photo Credits: Carquinyol
Distribution license for the photo

Barcelonan keskustasta katsoen lounaassa kohoavalla Montjuïc-kukkulan rinteillä sijaitsee kansallispalatsi, Palau Nacional, ja sen ympärille rakennettu messukeskus, Fira de Barcelona, jossa vierailee eri tapahtumissa vuosittain miljoonia ihmisiä. Vuoden 1992 olympialaiset järjestettiin juuri Montjuïc-kukkulan olympiastadionilla. Kukkulalla on myös useita kauniita puistoja ja taidegallerioita.