Berliini, Saksa – Parhaat top 10 nähtävyydet

Berliini, Saksa
Berliini
Photo Credits: WordRidden
Distribution license for the photoSaksan pääkaupunki Berliini (Berlin) sijaitsee maan kaakkoisosassa, ja se on yksi suurimmista kaupungeista Euroopassa noin 3,6 miljoonalla asukkaallaan. Kaupungin laajalle levittäytyvällä metropolialueella asuu kaikkiaan noin 5 miljoonaa asukasta. Berliini on yksi merkittävimmistä nykyarkkitehtuuri-, avantgardetaide-, kulttuuri- ja tiedekeskuksista Euroopassa, ja se on esimerkiksi Hollannin Amsterdamin ohella vapaamielinen, leppoisa ja kansainvälinen kaupunki, joka on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästään. Eri puolilla kaupunkia järjestetään jatkuvasti erilaisia näyttelyitä ja kulttuuritapahtumia.

Berliini ei ole erikoisen kaunis kaupunki, mutta sen eri kaupunginosia voi hyvin kuvailla omiksi pieniksi kylikseen ominaispiirteineen. Berliinistä löytyy suuri määrä merkittäviä nähtävyyksiä, ja kaupungin laajuudesta johtuen tekemistä ja näkemistä riittää useaksi päiväksi. Berliinissä ei lämpötila yleensä talvisin laske ainakaan paljoa alle nollan, ja toukokuusta syyskuuhun lämmintä on yleensä 20-30 lämpöastetta. Berliinin kaupunki on perustettu 1200-luvulla, ja siitä tuli 1700-luvulla Preussin kuningaskunnan pääkaupunki. Myöhemmin 1900-luvun alkupuolella se oli Kolmannen valtakunnan pääkaupunki ja Natsi-Saksan keskus. Vuodesta 1961 lähtien kaupungin muuri jakoi Saksan Itä- ja Länsi-Saksaan, kunnes vuonna 1989 Saksat yhdistyivät ihmisten murrettua muurin.

Brandenburgin portti, Berliini
brandenburger tor berliini
Photo Credits: sir_james
Distribution license for the photo

Brandenburgin historiallinen portti (Brandenburger Tor) on yksi Berliinin merkittävimmistä symboleista. Portti rakennettiin 1700-luvun loppupuolella silloisen Preussin kuninkaan toimesta, ja se toimi aikoinaan porttina joka erotti Berliiniin tulevan maantien kaupungin pääkadusta, Unter den Lindenista. Uusklassista tyyliä edustava Brandenburgin 26 metriä korkea ja 65,5 metriä leveä portti toimi Berliinin jaon aikana rajanylityspaikkana Berliinin muurin pystytykseen saakka. Portin päällä seisoo Quadriga-patsas, joka esittää rauhan jumalatarta istumassa hevosten vetämissä vaunuissa pitäen kädessään valtikkaa, johon on kiinnitetty Preussin ja natsiajan symbolit rautaristi ja Preussin kuninkaallinen kotka.

Berliinin valtiopäivätalo, Berliini
reichstag berlin
Photo Credits: Sebastian Bergmann
Distribution license for the photo

Brandenburgin portin vieressä sijaitseva Berliinin näyttävä parlamenttirakennus valmistui vuonna 1894, jonka jälkeen se tuhoutui osittain ensin vuonna 1933 tulipalossa ja toisen maailmansodan aikana pommituksessa. Nykyään uudelleenkunnostetussa rakennuksessa istuu Saksan liittotasavallan parlamentti. Valtiopäivätalon, Reichstagin arkkitehtuuri yhdistelee useita eri tyylejä, vaikka hallitsevana elementtinä onkin italialainen renessanssityyli. Rakennuksen sisätilat ovat koristeltu erittäin juhlavasti ja sen 75 metriä korkea lasikupoli on valmistettu kristallista ja teräksestä.

Museumsinsel-museosaari, Berliini
museumsinsel berlin
Photo Credits: Mishkabear
Distribution license for the photo

Museumsinsel, eli museosaari, sijaitsee keskellä Berliiniä Spree-joessa olevan saaren, Spreeinselin pohjoisosassa. Tälle museoalueelle on keskittynyt useita tunnettuja museoita. Museuminselia alettiin rakentaa 1840-luvulla, jolloin Preussin kuninkaana toimiva Fredrik Vilhelm IV päätti omistaa alueen taiteelle ja tieteelle. Toisessa maailmansodassa useat alueen rakennuksista tuhoutuivat ja osaa Museumsinselin rakennuksista jälleenrakennetaan vieläkin. Museumsinsel käsittää viisi merkittävää museota: Vanha museo, alueen vanhin museo, joka valmistui 1830 ja esittelee Fredrik Vilhelm III:n antiikkikokoelman, uudelleenrakentamisen alla oleva Uusi museo, tulee esittelemään esihistoriallista ja egyptiläistä taidetta, Vanha kansallisgalleria, jossa esitellään 1800-luvun veistos- ja maalaustaidetta, Bode-museo, jossa on näytteillä myöhäisantiikkilaista ja bysanttilaista taidetta, ja Pergamon-museo, jossa on arkkitehtoorisia kopioita muinaisajan monumentaalisista rakennuksista sekä vanhaa roomalaista ja kreikkalaista taidetta.

Berliinin eläintieteellinen puutarha, Berliini
zoologischer garten berlin
Photo Credits: internets_dairy
Distribution license for the photo

Zoologischer Garten Berliinissä on yksi maailman suurimmista eläintarhoista. Eri eläinlajeja on eläintarhassa kaikkein eniten maailmassa. Vuonna 1844 avattu eläintarha on Saksan vanhin ja siellä elää noin 14000 eläintä ja 1500 eläinlajia. Suurimmat nähtävyydet eläintarha-alueella ovat sen yhteydessä oleva suuri akvaario ja jättiläispandat.

Charlottenburgin linna, Berliini
schloss charlottenburg
Photo Credits: Zemzina
Distribution license for the photo

Schloss Charlottenburg sijaitsee Berliinin länsiosassa Charlottenburgin alueella, ja se on Berliinin vielä jäljellä olevista linnoista suurin. Kuningas Fredrik I:n ja tämän puolison kuningatar Sophie Charlotten alkujaan italialaiseen barokkityyliin rakennuttamaa linnaa laajennettiin 1700-luvun alussa, jonka jälkeen kuningatar pian menehtyi, ja Fredrik nimesi linnan puolisonsa mukaan Charlottenburgiksi. Suuri linna kärsi pahoja vaurioita toisessa maailmansodassa, jonka jälkeen se rakennettiin suurelta osin uudelleen. Nykyisin Charlottenburgin linna toimii museorakennuksena.

Siegessäule-pylväs, Berliini
siegessäule
Photo Credits: pitfisch
Distribution license for the photo

Siegessäule-pylväs rakennettiin vuonna 1873 Saksassa käytyjen yhdistymissotien (1861-1871) kunniaksi, jolloin Preussin sotavoimat kukistivat Ranskan taisteluissa. Noin 67 metriä korkea pylväs sijaitsee Berliinin keskustan länsipuolella Tiergartenin puistossa liikenneympyrä Großer Sternin sisällä. Pylvään huipulla seisoo Voiton jumalatar kädessään seppele ja viiripaalu.

Berliinin televisiotorni, Berliini
berliner fernsehturm
Photo Credits: Bernt Rostad
Distribution license for the photo

Kokonaisuudessaan 368 metriä korkea Berliinin televisiotorni sijaitsee Alexanderplatzilla, keskellä Berliiniä. Rakennelma valmistui vuonna 1968 kolmen vuoden rakennustyön jälkeen. Tornin näköalapaikka on reilun 200 metrin korkeudessa, jonne pääsee hissillä. Televisiotornin juuren halkaisija maan tasolla on 32 metriä.

Keisari Vilhelmin muistokirkko, Berliini
kaiser-wilhelm gedächtniskirche
Photo Credits: wit
Distribution license for the photo

Dramaattiseksi muistoksi sodan tuhoista on jätetty Berliinissä Breitscheidplatzilla sijaitsevan entisen massiivisen ja kauniin kirkon rauniot. Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche on yksi Berliinin tärkeimpiä symboleja, ja se valmistui vuonna 1895. Kirkko edusti uusromaanista tyyliä ja sen sisätilat oli koristeltu mosaiikeilla. Kirkko tuhoutui osittain vuoden 1943 pommituksissa. Kirkon pahoin vaurioitunut päätorni jätettiin ennalleen sodan jälkeen, mutta vuonna 1961 sen viereen rakennettiin uusi kahdeksankulmainen kirkko, jonka seinät on tehty himmeistä lasiruuduista. Kirkossa säilytetään erilaisia ulkomaalaisia taideteoksia, jotka kuvastavat sovintoa ja anteeksiantoa entisten vihollismaiden kanssa.

Juutalaisten muistomonumentti, Berliini
holocaust memorial berlin
Photo Credits: Yagolin
Distribution license for the photo

Toisen maailmansodan aikana holokausteissa murhattujen miljoonien eurooppalaisten juutalaisten kunniaksi rakennettu massiivinen, 2711 suuresta kivipaadesta muodostuva labyrintti sijaitsee Brandenburgin portin lähellä. Neljän jalkapallokentän suuruinen kivilabyrintti valmistui vuoden 2004 joulukuussa. Muistomerkistä ollaan kiistelty useiden vuosien ajan, ja se herättää edelleen ristiriitaisia tunteita ja kiivasta keskustelua. Kivipaadet ovat käsitelty aineella, joka estää kivipaasien töhrimisen esimerkiksi graffiteilla.

Viktoriapark-puisto, Berliini
viktoriapark kreuzberg
Photo Credits: balloon in a sock
Distribution license for the photo

Kreuzberg-kaupungiosan viihtyisä ja suuri Viktoriapark on erityisen suosittu rentoutumispaikka varsinkin kesäaikaan. Läpi puiston virtaa 60 metriä pitkä vesiputous, korkean kukkulan huipulla on Napoleonin sotien seurauksena pystytetty risti, sotamuistomerkki. Alueella näkee päivisin lähinnä lapsiperheitä ja hölkkääjiä, mutta iltaisin alueen valtaavat hipit, musisoijat ja tavalliset nuoret olutkasseineen.