Chicago, Yhdysvallat – Parhaat top 10 nähtävyydet

Chicago, Yhdysvallat
Chicago1900-luvun alun järjestäytyneestä rikollisuudestaan tunnettu Chicago sijaitsee koillisosassa Yhdysvaltoja. Kaupunki on nykyään USA:n kolmanneksi suurin, kolmen miljoonan asukkaan kaupunki Illinoisin osavaltiossa lähellä Michiganjärveä. Vuonna 1871 suurin osa Chicagosta paloi ja uudelleenrakentamisen aikana vuonna 1885 rakennettiin myös maailman ensimmäinen pilvenpiirtäjä. Kaupunki on tunnettu muun muassa autotehtaistaan, blues-musiikistaan, sanomalehdistään ja urheiluseuroistaan. Chicagon asukkaista noin kolmannes on afrikkalaista sukujuurta oleva väestönosa, joka on aikoinaan paennut orjuutta etelävaltioista. Ilmasto on melko nopeasti vaihtelevaa, kesäaikaan heinäkuussa on yleensä 15-30 astetta lämmintä ja talviaikaan tammikuussa yleensä 0-20 astetta pakkasta.

Sears Tower, Chicago
Sears Tower Chicago
Photo Credits: PhillipC
Distribution license for the photo

Sears Tower -pilvenpiirtäjä on Pohjois-Amerikan korkein rakennus. Pilvenpiirtäjä valmistui vuonna 1973, ja oli tuolloin maailman korkein rakennus. Tällä hetkellä Sears Tower on neljänneksi korkein rakennus maailmassa. Pilvenpiirtäjässä on 108 kerrosta, ja se on 442 metriä korkea, mastot mukaan lukien korkeutta kertyy 552 metriä. Yli 400 metrissä ja 103. kerroksessa on yleisölle avoin näköalapaikka, The Skydeck.

Navy Pier, Chicago
Navy Pier Chicago
Photo Credits: ByJane
Distribution license for the photo

Navy Pier on lähes kilometrin pituinen suuri aallonmurtaja tai satamalaituri Michiganjärven rannalla. Laituri on suunniteltu laivaliikennettä varten ja se toimii myös suosittuna viihdekeskuksena. Navy Pier Headhouse sijaitsee laiturin länsipuolella, ja se toimii nykyään lasten museona. Toisessa päässä on Auditorium, kaunis rakennus, jossa järjestetään tanssijuhlia. Muita nähtävyyksiä alueella on muun muassa halkaisijaltaan 45 metriä suuri maailmanpyörä Ferris Wheel, yli 13 metriä korkea musiikkikaruselli käsinmalattuine eläimineen, noin 30 metrin korkeudella oleva holvikaarinen kattotasanne, joka toimii talvisin luistinratana ja kesäisin teatterina. Viihdekeskus sisältää myös minigolf-radan, hulluttelutalon lapsille, IMAX-teatterin ja muita viihdykkeitä. Laiturilta voi myös lähteä veneretkelle Michiganjärvelle.

Robie House (Frank Lloyd Wright), Chicago
Robie House Chicago
Photo Credits: karla kaulfuss
Distribution license for the photo

Frank Lloyd Wrightin Frederick C. Robielle suunnittelema Robie House on arkkitehdin viimeinen preeriakauden aikainen taidonnäyte. Talo on yksi tärkeimmistä rakennuksista amerikkalaisen arkkitehtuurin historiassa, ja se mullisti arkkitehtuurin valmistumisensa jälkeen vuonna 1910. Vielä nykyarkkitehtuurin valossakin Robie House on mestariluomus. Rakennuksen kaartuvat horisontaaliset linjat, korkealentoiset ulokkeet, taideteoksiksi luodut ikkunat ja avoimet lattiat tekevät siitä preeriatyylisen talon. Myös huoneiden suunnittelussa huomioonotettu tilankäyttö on hienosti toteutettu.

John G. Shedd Aquarium, Chicago
Shedd Aquarium Chicago
Photo Credits: hyku
Distribution license for the photo

Maailman suurin sisätiloissa toimiva akvaario, joka esittelee yli 8000 vedessä elävää eläintä. Altaita on luonnollisesti pari kolme sataa näin suurta eläinmäärää varten. Suurin osa eläimistä on kaloja, mutta paljon löytyy myös muita eläimiä kuten delfiinejä, hylkeitä, pingviinejä, beluga-valaita, rauskuja, koralleja, merikasveja, tarantelloja ja muita erikoisia vedeneläviä. Suuren akvaarion on perustanut nimensä mukaisesti John G. Shedd, eläkkeelle jäänyt Marshall Field & Company entinen johtaja.

Chicagon nykytaiteen museo, Chicago
Museum of Contemporary Art Chicago
Photo Credits: hibino
Distribution license for the photo

Museum of Contemporary Art on pitää sisällään yhden suurimmista ja luovimmista nykytaiteen kokoelmista aina vuodesta 1945 lähtien. Museo esittelee visuaalista kulttuuria maalausten, veistostaiteen, fotografian, videon ja elokuvaesitysten avulla. Museo sijaitsee historiallisen Chicagon vesitornin lähellä, ja sen yhteydessä on ravintola, lahja- ja kirjakauppa, teatteri ja pengermäinen puutarha, josta on hieno näkymä Michiganjärvelle.

Chicagon taideinstituutti, Chicago
Art Institute of Chicago
Photo Credits: danperry.com
Distribution license for the photo

Art Institute of Chicago on yksi USA:n tärkeimpiä kuvataiteiden instituutioita. Taideinstituutio on jakaantunut museoon ja kouluun. Museo on tunnettu erikoisesti sen vaikuttavista impressionistisen ja amerikkalaisen taiteen kokoelmistaan. Taideinstituution koulu on ammattimaiseen taiteen opiskeluun, työskentelytapoihin ja töiden tekemiseen erikoistunut oppilaitos, joka on toiminut 1930-luvulta saakka.