Costa Rica – Parhaat top 10 nähtävyydet

Costa Rica
Costa RicaCosta Rican pieni tasavalta (alle viidesosa Suomen pinta-alasta) on noin 4,5 miljoonan asukkaan valtio Väli-Amerikassa naapureinaan Nicaragua ja Panama. Maan itäraja päättyy Karibianmereen ja lännessä Tyyneen valtamereen. Costa Rica on hyvin luonnonmukainen maa, josta löytyy paratiisimaisia hiekkarantoja, tulivuoria, sademetsiä tai viidakkoa, ja myös hyvin paljon erilaisia kasveja ja eläimiä. Suuri osa maasta onkin luonnonpuistoa. Maan keskiosassa sijaitseva Cerro Chirripo -vuoristo kohoaa yli 3800 metriin. Costa Rican pääkaupunki San José sijaitsee melko lähellä tätä vuoristoa. Costa Rica on naapurimaitaan rauhallisempi maa, ja sen kehitys 1800-luvulta lähtien on ollut sopuisaa ja demokraattista. Maata asuttaa pääasiassa espanjalaisväestö, alkuperäinen intiaanisukupolvi käsittää vain prosentin asukkaista. Costa Ricassa vallitsee kuuma ja kostea trooppinen ilmasto. Muita tutustumisen arvoisia paikkoja ja nähtävyyksiä Costa Ricassa, joista ei ole tällä sivulla esittelyä, ovat esimerkiksi Santa Rosan luonnonpuisto, San Juan Boscon kirkko ja Pico Blanco -vuori.

Arenal Volcano (Volcán Arenal) -tulivuoriluonnonpuisto, Costa Rica
Arenal Volcano sijaitsee Costa Rican pohjoisosassa ja se on kivinen ja kraaterinen tulivuorialue. Huikea kokemus on nähdä pimeän aikaan kun toimiva tulivuori sylkee hehkuvaa laavaa ulos sisuksistaan, joka virtaa alas vuoren rinnettä. Vaikka Arenal Volcanon tulivuorenpurkaukset ovatkin paikan päänähtävyys, suurella alueella on myös muita näkemisen arvoisia kohteita, kuten esimerkiksi Chato-tulivuoren vino kraateri ja vuoren juurella oleva pieni järvi. Tulivuori purkautui viimeksi yli 5000 vuotta sitten ja paikka sopii hyvin vaikkapa pienelle patikkaretkelle.

Cahuita-luonnonpuisto, Costa Rica
Cahuita National Park sijaitsee aivan Costa rican kaakkoisosassa Karibianmeren rannikolla. Alue on tunnettu erityisesti lähellä rantaa sijaitsevasta koralliriutastaan. Riutan tuntumassa voi ihailla värikkäitä koralleja ja satoja eksoottisia kalalajeja. Alueella on myös paljon sademetsää, jonne voi mennä katselemaan lintuja, kaimaaneja, leguaaneja, apinoita ja muita eläimiä. Cahuita-luonnonpuiston alue on suuri, yli 10 neliökilometriä, ja vierellä sijaitsee kylät Cahuita ja Puerto Viejo. Alueelle perustettiin luonnonpuisto vuonna 1970 suuren koralliriutan suojelemiseksi.

Samara- ja Carrillo-hiekkarannat, Costa Rica
Samara-hiekkaranta on pitkä, matala ja valkeahiekkainen ranta, jonka tuntumassa sijaitsee myös koralliriutta. Ranta sopii hyvin uimiseen, surfaamiseen ja myös lapsille. Rannan lähellä on hotelleja ja baareja, mutta myös paikkoja joissa voi opetella espanjaa, harjoittaa aerobicia ja tanssia tai ottaa hieronnan. Pienempi Carrillo-hiekkaranta palmuineen ja turkoosin värisine vesineen sijaitsee Samaran rannan vierellä, mutta eroaa tästä siinä, että rannikolla ei ole hotelleja tai ravintoloita, eikä rannalla ole niin paljon ihmisiä. Kauempana kummallakin rannalla harjoitetaan iltaisin kalastusta ja esimerkiksi Carrillo-rannan lähellä sijaitsee pieni kalastajakylä. Rannat sijaitsevat Costa Rican länsiosassa niemimaalla, Tyynen valtameren rannikolla.

La Paz -vesiputouspuutarhat, Costa Rica
La Paz Waterfall Gardensin päänähtävyydet ovat nimensä mukaisesti puutarhamaisen alueen viisi vesiputousta, joita pääsee ihailemaan lähietäisyydeltä näköalatasanteilta. Alueella on myös maailman suurin, pituudeltaan jalkapallokentän mittainen perhosobservatorio, jossa voi ihmetellä eri perhoslajeja liitelemässä vapaasti. Kolibripuutarhassa elää 24 eri kolibrilajia, jotka muodostavat luultavasti lähes puolet siitä määrästä lajeja, joita Costa Ricassa on nähty. La Paz Waterfall Gardensin kaunis alue on suosittu myös häätilaisuuden järjestämispaikkana. Alueella on myös Costa Rican luonnon mukaisesti teemoitettu majoitusrakennus.

Caño Negro -luonnonsuojelualue, Costa Rica
Caño Negro National Wildlife Refuge sijaitsee Costa Rican pohjoisosassa syrjässä asutuksesta. Vierailu alueella alkaa yleensä veneretkellä läpi sademetsien reunustaman joen. Luonnosuojelualue on vajaan 10 neliökilometrin suuruinen ja alueella elää paljon erilaisia eläimiä: lintuja (joita lienee useita miljoonia), apinoita, krokotiileja, jaguaareja, merikilpikonnia, puumia, otselotteja, liskoeläimiä, apinoita, hämähäkkieläimiä ja eri kalalajeja (jopa haita). Kalastukseen sopii Río Frío -joki, josta voi saalistaa itselleen päivälliseksi vaikka monikymmenkiloisen tarponkalan.

Kansallisteatteri, Costa Rica
Teatro Nacional sijaitsee Costa Rican pääkaupungin, San Josén sydämessä. Klassiseen renessanssiajan tyyliin rakennettu teatterirakennus on tärkeä osa maan kulttuuria ja sen esitysareenalla on käynyt esiintymässä monia kuuluisia muusikkoja, artisteja ja klassisen musiikin orkestereja. Kivisen rakennuksen eteisaula on koristeltu vaaleanpunaisin marmorikivin, portaat kultalaminoitu ja kattokruunut ovat pronssia.