Delhi, Intia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Delhi, Intia
Delhi
Photo Credits: mckaysavage
Distribution license for the photoDelhin pääkaupunkialue on jakaantunut vanhaan ja uuteen osaan. Kaupungissa asuu noin 15 miljoonaa asukasta. Vanhan alueen arkkitehtuuri on vanhanaikaista: monumentteja, moskeijoita ja linnakkeita. New Delhin arkkitehtuuri taas kertoo brittiläisestä imperiumista: leveitä katuja sekä upeita hallintorakennuksia. Nämä kaksi kaupungin osaa, vanha ja uusi, eroavat radikaalisti toisistaan. Toinen edustaa menneisyyttä ja toinen nykypäivää. Delhillä, kuten koko Intialla, on rikas kulttuuriperintö, joka on onnistuttu säilyttämään läpi historian. New Delhin keskuspaikkana toimii Connaught Place, josta lähtee teitä kaikkiin ilmansuuntiin. Alueelta löytyy paljon ostospaikkoja ja yrityksiä.

Red Fort, Delhi
Red Fort Delhi
Photo Credits: Carlton Browne
Distribution license for the photo

Punainen linnoitus, Red Fort (Lal Quila), on Delhin suurin monumentti. Linnakkeen on rakennuttanut nykyiseen muotoonsa keisari Shah Jehan vuosien 1638-1648 välisenä aikana. Linnoituksen seinät ovat rakennettu punaisesta hiekkakivestä ja ne ovat kahden kilometrin mittaiset. Korkeutta seinillä on joen puolella 18 metriä ja kaupungin puolella 33 metriä. Linnakkeesta on muun muassa useita torneja, sali jossa keisari kuunteli kansaa, marmorisia huoneita, joissa keisari tapasi vieraitaan yksityisesti, työhuoneita, tilat keisarin vaimoille ja rakastajattarille, ja monia käytäviä ja muita tiloja.

Bahai-temppeli, Delhi
Bahai Lotus Temple Delhi
Photo Credits: samirluther
Distribution license for the photo

Bahai-temppeli (tai Lootustemppeli) sijaitsee eteläisessä Delhissä, ja se on rakennettu nimensä mukaisesti Bahai-uskonnon harjoittamista varten. Bahai-uskovaiset uskovat että on olemassa yksi Jumala, yksi uskonto ja yksi ihmisrotu. Temppelissä on yhdeksän lootuskukan terälehden näköistä betonikipsistä tehtyä ylöspäin osoittavaa paneelia, jotka ovat kolmessa kerroksessa. Temppeli siis näyttää ulkoapäin valtavalta valkoiselta lootuskukalta. Temppelissä ei ole uskonnollisia esineitä, vaan kopioita pyhistä kirjoituksista. Temppelihallin hiljaisuudessa meditoidaan ja rukoillaan. Bahai-temppelissä ei siis ole useita huoneita, vaan ainoastaan yksi suuri sali.

Safdarjangin hautaholvi, Delhi
Safdarjang's Tomb Delhi
Photo Credits: El Toñio
Distribution license for the photo

Safdarjangin hautaholvi on rakennettu vuosina 1753-1754 Safdarjangin, Awadhin varakuninkaan muistoksi keisari Mohammed Shahin toimesta. Hautapaikka on myös hyvin tunnettu puutarhamaisuudestaan ja siinä on useita pieniä paviljonkeja. Hautaholvia on entisöity vaaleanruskealla hiekkakivellä, jossa on seassa punaista hiekkakiveä ja valkoista marmoria. Hautaholvissa on neljä kaksikerroksista minareettia, ja keskusholvi on tehty puhtaasta valkoisesta marmorista.

Eduskuntatalo, Sansad Bhavan, Delhi
Sansad Bhavan Delhi
Photo Credits: williewonker
Distribution license for the photo

Eduskuntatalo on ympyrän muotoinen ja siinä on 144 tukipilaria. Kehänmuotoisen rakennuksen halkaisija on 174 metriä. Eduskuntatalon keskellä sijaitsevan holvin oli alunperin tarkoitus näkyä myös rakennuksen ulkopuolelta, mutta kun toinen kerros rakennettiin, se peitti näkyvyyden holviin. Rakennuksessa on myös ympyrän muotoinen sali ja kolme puoliympyrän muotoista tilaa, Lok Sabhan sali, Rajya Sabhan sali ja kirjasto.

Rashtrapati Bhavan, Delhi
Rashtrapati Bhavan Delhi
Photo Credits:
Distribution license for the photo

Rashtrapati Bhavanin palatsi on Intian presidentin virallinen asuinpaikka, joka sijaitsee New Delhin alueella. Vuodesta 1950 lähtien palatsi on tunnettu ”varakuninkaan talona” ja on palvellut Intian kenraalikuvernööriä hänen asuinpaikkanaan. Brittiläinen arkkitehti Edwin Landseer Lutyens, joka on yksi avainhenkilöistä New Delhin kaupunkisuunnittelussa, on myös osallistunut rakennuksen suunnitteluun. Palatsi on sekoitus länsimaista ja itämaista tyyliä, ja siinä on monia pihamaita ja siivekkeitä. Muun muassa hallissa on kaksi tonnia painava kattokruunu ja katon korkeus on 33 metriä. Palatsissa on myös suuri ruokailutila, jossa on todella pitkä pöytä, seurusteluhuoneita, portaikkoja ja niin edelleen.

Qutab Minar -torni, Delhi
Qutab Minar Delhi
Photo Credits: samirluther
Distribution license for the photo

Qutab Minar on rakennettu 1100-luvulla, ja se on voitonmerkki viimeisen hindukeisarin vallan luhistumisen kunniaksi. Hiekkakivestä rakennetulla tornilla on korkeutta 72,5 metriä ja se on korkein torni Intiassa. Qutab Minarin läheisyydessä on myös rautapylväs, joka on tehty 400-luvulla. Vaikka pylväs on rautainen, sen tekotapa on jäänyt arvoituksdeksi, sillä seitsemänmetrinen pylväs ei ole ruostunut 2000 vuoden aikana. Vanha tarina kertoo, että sen toiveet toteutuvat joka saa kätensä kurotettua pylvään ympäri niin, että käsien sormet koskettavat toisiaan.

Intia-portti, Delhi
India Gate Delhi
Photo Credits: Hyougushi
Distribution license for the photo

India Gate rakennettiin aikoinaan ensimmäisessä maailmansodassa kuolleen 70-90 tuhannen intialaisen sotilaan muistoksi. Portti on 42 metriä korkea, ja se on suosittu rentoutumispaikka kesäiltaisin. Monumentin on suunnitellut Edwin Lutyens, joka oli kuuluisa arkkitehti. Muistomerkki on tehty punaisesa kivestä, ja sen molemmille puolille on kaiverrettu sana India. Monumenttiin on kaiverrettu sen rakentamisen aikana yli 70000 sodassa kaatuneen sotilaan nimet. Tammikuun 26. päivänä, joka on toinen tasavallan suuri juhlapäivä, paraati kulkee suuren portin lävitse. Intian itsenäisyyspäivä on 15. elokuuta.