Dublin, Irlanti – Parhaat top 10 nähtävyydet

Dublin, Irlanti
Dublin
Photo Credits: infomatique
Distribution license for the photoViikingit perustivat Irlannin pääkaupungin Dublinin vuonna 840 valloittaen tällöin suurimman osan maasta. Keskiajalla Irlanti joutui moneksi vuosisadaksi Englannin vallan alle, ja Irlannin historia tältä ajalta on myrskyisä ja verinen. Irlanti itsenäistyi lopulta vuonna 1922, mutta saaren pohjoiskärjessä sijaitsevat kuusi kreivikuntaa jäi Englannin haltuun. Suur-Dublinin alueella asuu nykyään yli miljoona asukasta, joka käsittää lähes kolmasosan koko maan asukasluvusta.

Dublin on monikulttuurinen kaupunki, jossa on paljon maahanmuuttajia ympäri maailmaa. Kaupungissa on paljon vuosisatoja vanhoja rakennuksia, kirkkoja, linnoja, puistoalueita, kanaaleja ja siltoja sekä Temple Bar -kaupunginosa, jossa on pelkästään baareja, pubeja ja ravintoloita. Dublinin suuret nähtävyydet sijaitsevat vain kävelymatkan päässä toisistaan, joten moneen niistä ehtii tutustua jo parin päivän aikana. Liikenne Dublinissa on huonosti järjestetty ja keskimääräinen elintasokaan ei ole kovin korkea. Irlannin ja Dublinin ilmasto on sateinen, vettä voi tulla lähes joka päivä. Lauhkean meri-ilmaston maassa on talvisin muutama plusaste ja kesäisin parikymmentä astetta lämmintä.

Dublinin linna, Dublin
dublin castle
Photo Credits: infomatique
Distribution license for the photo

Dublin Castlea voi sanoa yli 700 vuotta kestäneen brittiläisen herruuden symboliksi Irlannissa. Linna ja sen kirjoitukset ja kuvamaalaukset kertovat Irlannin väkivaltaisesta historiasta aina 1900-luvulle saakka. Linnan alueeseen kuuluu epätasainen pihamaa ja useita torneja, joista korkein on rakennettu King Johnin aikana 1200-luvun alkupuoliskolla. Dublinin linnaa käytetään nykyisin pääasiassa Irlannin ja EU:n hallituksen kokouspaikkana.

Pyhän Patrikin katedraali, Dublin
Patricks+Cathedral+dublin
Photo Credits: JL2003
Distribution license for the photo

1100-luvun lopulla rakennettu St. Patrick’s Cathedral on Irlannin merkittävin ja suurin kirkkorakennus. Katedraali on myös hyvin kaunis ja harras paikka. Katedraalissa on tunnustettu katolilaista uskontoa 1700-luvulta saakka. Rakennuksen tiloissa toimii myös kirkkomuseo.
Katedraalissa esiintyvän heraldisen keskiaikaisiin asusteisiin pukeutuneen kuoron esitys on taianomainen kokemus. Rakennukseen on myös haudattu 400-luvulla kuollut irlantilainen apostoli ja suojelupyhimys, joka elinaikanaan vakiinnutti kristinuskon Irlantiin.

Phoenix-puisto, Dublin
Phoenix Park dublin
Photo Credits: infomatique
Distribution license for the photo

Dublinin Phoenix Park on euroopan suurin yleinen puisto, ja pitää sisällään suuria viheralueita, metsikköä, järviä ja pelikenttiä. Puiston kokonaispinta-ala on yli 7 neliökilometriä. Paras päivä puistossa vierailuun on sunnuntai, jolloin puistossa pelataan krikettiä, jalkapalloa, poloa, baseballia ja hurlingia. Alueen nähtävyyksiä ovat muun muassa People’s Garden, vuonna 1864 perustettu värikäs kukkatarha, Lord Chesterfieldin vuonna 1747 pystyttämä Phoenix Column -monumentti ja vuonna 1817 Wellingtonin herttuan kunniaksi rakennettu 60 metriä korkea obeliski.

Bank of Ireland, Dublin
bank of ireland dublin
Photo Credits: Photoamble.
Distribution license for the photo

Dublinin pankkirakennuksen suunnitteli Sir Edward Lovett Pearce kolmen muun arkkitehdin voimin. Rakennus toimi vuoteen 1801 parlamenttirakennuksena, jolloin Irlanti joutui Englannin vallan alle ja rakennuksesta tehtiin pankki. Rakennuksessa on vielä tallella vanha ylähuone ja pankin värikkäästä historiasta kertova näyttely. 1700-luvulla ikkunoista joutui maksamaan lisäveroa, ja rakennuksen ikkunoiden paikat korvattiin syvennyksillä. Pankki sijaitsee vastapäätä Trinity-yliopistoa.

Trinity-yliopisto, Dublin
Trinity College dublin
Photo Credits: infomatique
Distribution license for the photo

Suuri Trinity College on perustettu vuonna 1592 Kuningatar Elisabet I toimesta. Yliopistoalueella sijaitsee monia vanhoja idyllisiä rakennuksia. Kuuluisin näistä on upeasta suunniteltu yliopiston kirjasto, jonka pitkä sali on vaikuttava taidonnäyte vanhasta arkkitehtitaidosta. Monet kirjaston kirjoista ovat useita vuosisatoja vanhoja. Kirjaston tunnetuin nähtävyys on Kellsin munkkiluostarissa pergamentille muinoin kirjoitettu ja taidokkaasti kuvitettu latinankielinen Raamatun tekstejä sisältävä pergamenttikokoelma The Books of Kells.

Christ Church -katedraali, Dublin
Christ Church Cathedral dublin
Photo Credits: infomatique
Distribution license for the photo

Viikinkien vuonna 1038 rakentamana Christ Church Cathedral on Dublinin vanhin rakennus. Katedraalin tiloissa näytetään Dublinia-multimediaesitystä katedraalin historiasta. Englantilainen normannilainen paroni Strongbow (Richard de Clare) on haudattuna rakennukseen monumentaalisen kuvan alle. Katedraalin suuri krypta on Dublinin vanhin säilynyt rakennelma ja katedraalin merkittävin paikka. Rakennuksen aarrekokoelma sisältää vanhoja käsikirjoituksia, erilaisia käsintehtyjä esineitä ja James II:n aikaisen kirkkoteltan, tabernaakkelin.

Guinnessin olutpanimo ja museo, Dublin
Guinness Storehouse dublin
Photo Credits: Pierre Phaneuf
Distribution license for the photo

Arthur Guinnessin vuonna 1759 perustama olutpanimo on tehnyt Guinnessin tummasta stout-tyyppisestä oluesta maailmankuulun ja se onkin Irlannin kansallisjuoma. Itse panimo on suljettu yleisöltä, mutta panimon yhteydessä on näyttely- ja museotila, jossa pääsee tutustumaan oluen teon saloihin, tehtaan historiaan ja maistamaan kuuluisaa juomaa.

The Spire, Dublin
the spire dublin
Photo Credits: August III
Distribution license for the photo

Piikin muotoinen, 120 metriä korkea ja juurestaan halkaisijaltaan noin kolme metriä paksu monumentti suunniteltiin alunperin valmistumaan aikaisemmin ja juhlistamaan vuosituhannen vaihtumista. Suunnitelma ei pitänyt, ja valon monumentiksikin kutsuttu rakennelma valmistui vasta vuonna 2003. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu pehmeästi valaistu Spire nousee korkeuksiin rakennusten keskeltä ja on ensimmäinen asia joka huomataan kun kaupunkiin saavutaan lentokentältä. The Spiren halkaisija on korkeimmasta kohdastaan vain 30 cm, joten tuulisella säällä rakennelman huippu huojuu jonkin verran.

Powerscourtin alue ja puutarhat, Dublin
Powerscourt Estate Gardens
Photo Credits: infomatique
Distribution license for the photo

Powerscourt Estate & Gardens on idyllinen puistomainen alue, jossa on suihkulähteitä, eläinten hautausmaa, italialaisia puutarhoja, kahvila ja pieniä kauppoja. Alue on kaunis ja hyvä paikka retkelle pois kaupungin hälinästä.