Firenze, Italia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Firenze, Italia
Firenze
Photo Credits: echiner1
Distribution license for the photoFirenzen kaupunki sijaitsee Arno-joen rannalla keskellä Italiaa. Kaupungissa asuu noin 370 tuhatta ihmistä. Firenze (Florence) on suosittu kulttuurillinen matkailukohde sen vanhojen renessanssin aikaisten rakennusten ja taiteteosten ansiosta. Kaupungissa on elänyt aikoinaan monia kuuluisuuksia, kuten esimerkiksi Galileo Galilei ja Leonardo da Vinci. Firenzestä löytyy monia merkittäviä kirkkorakennuksia, palatseja ja taidemuseoita. Roomalaiset perustivat kaupungin hieman ennen ajanlaskumme alkua, ja Firenzen kulta-aikaa oli keskiaika (1100-1600), jolloin vallassa oli Medicien suku. Viimeinen suvun jäsen lahjoitti kaupungille suuren taidekokoelman (Uffizin taidegalleria) 1700-luvulla.

Saksalaiset aiheuttivat toisen maailmansodan loppuvaiheessa pahoja tuhoja kaupungissa ja tulva vaurioitti taideaarteita vuonna 1966. Firenzessä on kylmintä talmi-helmikuussa, jolloin lämpöasteita voi olla päivällä vain muutama aste, kuuminta on kesäkuusta syyskuuhun, päivän keskilämpötila ollessa 20-35 lämpöastetta.

Uffizin taidegalleria, Firenze
galleria degli uffizi
Photo Credits: tiseb
Distribution license for the photo

Yksi maailman kuuluisimmista taidegallerioista, suuri Galleria degli Uffizi, sijaitsee palatsissa ja suuri osa taideaarteista on peräisin viimeisen Medicien suvun edustajan lahjoittamista kokoelmista. Galleria käsittää monta sataa arvokasta veistosta ja maalausta aina antiikin ajoista renessanssin aikaan. Taideteosten takana on monia kuuluisia taiteilijoita kuten Michelangelo, Giotto tai Botticelli. Monista tunnetuista maalauksista mainittakoon Botticellin Venuksen syntymä, Tizianin Urbinon Venus, Leonardo da Vinci Marian ilmestys ja Kristuksen syntymä sekä Michelangelon Doni Tondo – Pyhä perhe.

II Duomo, Santa Maria del Fioren katedraali, Firenze
santa maria del fiore duomo
Photo Credits: Leithcote
Distribution license for the photo

Yksi Firenzen tunnetuimmista nähtävyyksistä on 1200-luvulla suunniteltu ja vasta 1400-luvulla lopullisesti valmistunut katedraali, jonka varsinainen ihmettelyn aihe on elegantti freskottu punainen kupolikatto. Kupolin on suunnitellut arkkitehti Brunellesch, ja se oli hänen elämänsä päätyö. Arkkitehti on haudattu tuomiokirkon hautaholviin. Santa Maria del Fioren kupolitorniin on kiivettävä monta sataa porrasaskelmaa, mutta korkealta kupolista avautuu huikea näköala alas Firenzeen. Katedraalin vierellä sijaitsee 1300-luvulta asti säilynyt Giotton suunnittelema kellotorni ja kastekappeli.

Giardino di Boboli -puutarha, Firenze
giardino di boboli firenze
Photo Credits: Veronique Debord
Distribution license for the photo

Firenzen keuhkoiksikin kutsuttu kauniin maisemoidun ja suuren puutarhan historia ulottuu 1500-luvulle saakka, jolloin puutarhan yhteydessä olevan palatsin Pitti-suku möi Medicien suvulle. Puutarhaa hoiti ja rakensi lisää useita puutarhasuunnittelijoita seuraavien vuosisatojen ajan. Puistoalueella on kauniita kävelyteitä, vesialtaita, viheriöitä, kukkia, kasveja sekä renessanssiajan patsaita.

Piazzale Michelangelo -aukio, Firenze
piazzale michelangelo
Photo Credits: kikmoyoo
Distribution license for the photo

Giuseppe Poggin 1800-luvulla suunnittelema Piazzale Michelangelo on korkealla kalliolla sijaitseva aukio ja näköalapaikka, joka tarjoaa hienon panoraamanäkymän kaupunkiin. Keskellä paikkaa seisoo pronssisia kopioita taiteilija Michelangelon Davidista ja neljä patsasta Medicien kappelin hautaholveilla. Aivan näköalapaikan yläpuolelle sijaitsee San Miniato al Monten basilika, joka on hyvä esimerkki hienosta Firencen romaanisesta arkkitehtuurista marmorisine julkisivuineen.

Santa Croce -kirkko, Firenze
santa croce
Photo Credits: D H Wright
Distribution license for the photo

Basilica di Santa Croce eli Pyhän ristin basilika, suuri kirkko, joka toimii Firenzen Fransikaanien pääkirkkona. Kirkon uumenissa lepää monta kuuluisaa Firenzeläistä arkkitehtia ja teiteilijaa, muun muassa Galileo, Michelangelo, Bardi ja Macchiavelli. Kirkon seinissä on hautaholveja ja lattia on päällystetty lähes kolmella sadalla hautakivellä. Olennaisena osana kirkkoon kuuluvat 16 kappelia, joista osa on koristeltu kauniilla freskoilla. Freskot ovat Giotton ja hänen oppilaidensa tekemiä. Kirkon yhteydessä olevasta museosta löytyy Cimabuen kuuluisa krusifiksi sekä monia muita taideaarteita. Santa Crocen suuresta ja kauniista kirkosta löytyy siis monen kuuluisan taiteilijan ja arkkitehdin kuuluisia töitä ja myös heidän viimeinen leposijansa.

Cappelle Medicee -hautakappeli, Firenze
cappelle medicee
Photo Credits: manelzaera
Distribution license for the photo

Marmorikoristeinen Medicien suvun hautakappeli perustettiin 1600-luvun alussa, ja sitä rakennettiin ja koristeltiin useiden vuosisatojen ajan. Hautakappeli ei ole kovin suuri, mutta vaikuttava. Hautaholvi tunnetaan varsinkin Michelangelon tekemistä hienoista veistoksista.

Synagoga ja juutalaisten museo, Firenze
sinagoga florence
Photo Credits: ccblaisdell
Distribution license for the photo

Synagoga ja juutalaisten museo on peräisin keskiajalta, jolloin juutalaisista tuli merkittävä yhteisö Firenzessä. Maurilais-bysanttilainen synagoga muistuttaa kirkkoa, jossa on kupoli, alttarikomero, saarnatuoli ja urut. Erilliset penkit naisille kertovat että synagogaa ovat käyttäneet pääasiassa ortodoksiset juutalaiset. Museosta löytyy juutalaiseen historiaan kuuluvia pergamentteja, antiikkisia testamentteja, kankaita, koruja, hopeaesineitä, erilaisia dokumentteja ja uskonnollisia esineitä.