Frankfurt, Saksa – Parhaat top 10 nähtävyydet

Frankfurt, Saksa
Frankfurt
Photo Credits: Ozchin
Distribution license for the photoMessu- ja kongressikaupungiksi mielletty Frankfurt am Main on Saksan toiseksi suurin metropolialue noin viidellä miljoonalla asukkaallaan. Itse kaupungissa asuu noin 770 tuhatta ihmistä. Kaupunkia kutsutaan yleensä vain nimellä Frankfurt (Saksassa on myös toinen pieni samanniminen kaupunki), ja se on yksi Euroopan merkittävimmistä finanssikeskuksista. Frankfurt sijaitsee Main-joen varrella, joka virtaa kaupungin läpi. Frankfurt on yksi Euroopan tärkeimmistä liikenteen solmukohdista rautie-, lento- ja maatieliikennemäärillä mitattuna. Lentoasema lienee Euroopan vilkkain ja monet moottoritiet kulkevat kaupungin kautta.

Monikulttuurisessa Frankfurtissa on tuhansia ravintoloita sekä yökerhoja, mutta myös paljon museoita, gallerioita ja teattereita. Myös eritoten jazz-musiikin saralla Frankfurt on ainutlaatuinen, ja kaupungissa oleva Jazzkeller on yksi Euroopan vanhimmista jazz-klubeista. Euroopan korkeimpien pilvenpiirtäjien kaupungissa on peräti 65 rakennusta, jotka yltävät yli 150 metrin korkeuteen. Korkein rakennus on Commerzbank Zentrale 258 metrin korkeudellaan. Frankfurt am Main voi tuntua aluksi kylmältä bisneskaupungilta pilvenpiirtäjineen ja suurine pankki- ja pörssirakennuksineen, mutta se kätkee sisäänsä myös paljon muutakin. Lukuisat kodikkaat kahvilat ja kuppilat sekä joenranta toimivat vastakohtana modernille arkkitehtuurille. Saksan eteläosassa sijaitsevassa Frankfurtissa lämpötila on talvisin yleensä siinä nollassa ja kesäisin usein yli 20 astetta lämmintä.

Römerberg ja raatihuone, Frankfurt
romerberg frankfurt
Photo Credits: boreritos
Distribution license for the photo

Keskiaikaisten talojen raunustama raatihuoneentori, Römerberg, on vanhin osa kaupunkia. Alueen historialliset rakennukset tuhoutuivat pahoin vuonna 1944 Englannin ilmavoimien pommituksen seurauksena, mutta ne ovat rakennettu uudelleen jäljitellen rakennusten vanhaa ulkoasua. Myös Frankfurtin 600 vuotta vanha raatihuone Römer tuhoutui osittain pommituksissa, mutta on myös uudelleenrestauroitu. Alueen etelälaidassa sijaitsee varhaisgoottilainen kirkko Alte Nikolaikirche. Torilla suihkuaa oikeudenmukaisuuden lähde, Gerechtigkeitsbrunnen, jonka päällä seisoo oikeuden jumalatar Justitia. Römerberg on suosittu tori, jonne kerääntyy juhlapäivien aikaan paljon ihmisiä. Alueella on ollut asutusta jo useita tuhansia vuosia ennen Kristuksen syntymää.

Saint Bartholomeuksen katedraali, Frankfurt
bartholomeus cathedral frankfurt
Photo Credits: Jithra
Distribution license for the photo

Frankfurtin keskuskirkkona toimiva Saint Bartholomeuksen katedraali (tai Frankfurt-katedraali) on goottilaistyyliin rakennettu kirkkorakennus Frankfurtin keskustassa lähellä Main-joen pohjoisen puoleista rantaa. Katedraali on rakennettu 1300- ja 1400-luvuilla. Rakennuksessa nimitettiin virkaansa useita Pyhän roomalaisen keisarikunnan kuninkaita 1300-luvun puolessa välissä. Kirkko toimi myös kymmenen kuninkaan kruunajaispaikkana vuodesta 1562 vuoteen 1792. St. Bartholomeuksen katedraalia pidettiin varsinkin 1800-luvulla yhdistyneen Saksan symbolina. Tulipalo tuhosi kirkon vuonna 1867, mutta se rakennettiin uudelleen. Vuoden 1944 pommituksissa katedraali tuhoutui pahoin, ja se paloi sisältä kokonaisuudessaan. 95 metriä korkea kirkkorakennus kunnostettiin jälleen 1950-luvulla. Katedraaliin kuuluu myös museo aarteineen.

Maintower-pilvenpiirtäjä, Frankfurt
maintower frankfurt
Photo Credits: re-ality
Distribution license for the photo

Maintower on Frankfurtin neljänneksi korkein rakennus Commerzbank Towerin, Silver Towerin, MesseTurmin ja Kronenhochhauksen jälkeen. Muista pilvenpiirtäjistä poiketen, Maintoweriin on myös yleisöllä pääsy. Reilun 200 metriin ja melkein 60 kerroksen rakennuksen kattoterassilta aukeaa huikeat maisemat ympäri Frankfurtin. Vierellä olevat korkeat pankkirakennukset näyttävät pieniltä ja koko kaupunki pienoismallilta. Maintowerin toiseksi ylimmissä kerroksessa on ravintola. Vuosina 1996-1999 rakennetun pilvenpiirtäjän tunnusmerkkejä ovat rakennuksen pyöreä muoto toiselta puolelta, ja toiselta kulmikas sekä punavalkoinen masto huipulla. Rakennuksen pyöreän ja kulmikkaan muodon yhdistelmä johtuu kahden eri arkkitehtuurin sulauttamisesta.

Alte Oper -oopperatalo, Frankfurt

Photo Credits: Matthew Black
Distribution license for the photo

Frankfurtin kuuluisa vanha oopperatalo Alte Oper on rakennettu vuonna 1880. Kuten monet muutkin Frankfurtin vanhat rakennukset, myös Alte Oper tuhoutui pahoin toisen maailmansodan pommituksissa. Raunioitunutta rakennusta kutsuttiin tämän jälkeen monen vuosikymmenen ajan lempinimellä ”Saksan kauneimmat rauniot”. Vihdoin vuonna 1981 rakennus kunnostettiin täydellisesti kansalaisten painostuksesta. Nykyään oopperatalo toimii konserttitalona, jossa esitetään hienoja musiikkiesityksiä. Rakennuksen arkkitehtuuri noudattelee renessanssin ja hellenistisen tyylin muotoja. Alkuaan yksi tunnetuimmista esityksistä vuonna 1880 oopperatalossa oli Mozartin Don Juan.

Museum Mile, Frankfurt
moderne kunst frankfurt
Photo Credits: mackz
Distribution license for the photo

Museomailiksi kutsutaan Main-joen rannalla olevia museoita, joita on 13 kappaletta. Städelsches Kunstinstitut esittelee monien vanhojen mestareiden kuvataidetöitä, Deutsches Filmmuseumissa voi tutustua saksalaisen elokuvan historiaan, Naturmuseum Senkenbergissa on hieno kokoelma fossiileja ja dinosaurusten luita, Deutsches Architekturmuseumiisa on monessa kerroksessa arkkitehtuurisia luonnoksia ja malleja, sekä arkkitehtuurin kehityksen historiaa, kansatieteellinen museo Museum für Völkerkunde, postimuseo Deutsches Postmuseum, taideteollisuuden museo Museum für Kunsthandwerk ja ikonimuseo Ikonen-Museum. Yksi mielenkiintoisimmista joenrannan museoista on modernin taiteen museo Museum Für Moderne Kunst, erikoinen talo labyrinttimäisine käytävineen, jonka teokset ovat usein sijoitettu oveliin kuvakulmiin. Jotkin taideteoksista täyttävät koko seinän, toiset taas on piilotettu kapeaan portaikkoon tai pieniin lokeroihin seinässä.

Saint Paulin kirkko, Frankfurt
paulskirche frankfurt
Photo Credits: moochida
Distribution license for the photo

Paulskirchella on kansallishistoriallinen merkitys Saksan politiikan historiassa, sillä siellä istui ensimmäistä kertaa demokraattisilla vaaleilla valittu parlamentti vuonna 1848. Parlamentti yritti tuolloin säätää perustuslain yhdistyneelle Saksalle, mutta yritys epäonnistui preussilaisten sotajoukkojen toimesta ja parlamentti hajotettiin. Saint Paulin kirkko perustettiin jo vuonna 1789 ja se toimi aluksi protestanttisena kirkkona, mutta rakennus valmistui kokonaisuudessaan vasta yli 40 vuotta myöhemmin. Kirkko toimi välillä tavallisena kirkkona, jossa pidettiin jumalanpalveluksia, mutta nykyään se on näyttelytilana, jossa järjestetään myös tapahtumia.

Kasvitieteellinen puutarha
Palmengarten, Frankfurt

palmengarten frankfurt
Photo Credits: moochida
Distribution license for the photo

Frankfurtin Palm Garden on yksi upeimmista kasvitieteellisistä puutarhoista Euroopassa. Puutarha on perustettu kansalaisten toimesta vuonna 1868. Viidenkymmenen eekkerin alueella kasvaa kauniita ja mielenkiintoisia kasveja ympäri vuoden. Paikalla järjestetään myös opastettuja kierroksia, kesäkonsertteja, iltafestivaaleja ja muita tapahtumia. Palmengartenin kattava trooppisten kasvien kokoelma sisältää orkideoita, bromelioita, palmuja, saniaisia, mehikasveja ja monia muita kasvilajeja. Palmengarten sijaitsee kaupungin keskustan lähellä.

Frankfurtin eläintarha, Frankfurt
frankfurt zoo
Photo Credits: chaouki
Distribution license for the photo

Frankfurtin eläintarha on Berliinin eläintarhan kanssa yksi maailman vanhimmista, ja sen perustivat frankfurtilaiset vuonna 1858. Eläintarhassa asustaa yli 4500 eläintä ja 600 eläinlajia. Grzimek-Haussa voi tutustua yöeläimiin, Exotariumissa voi tutkia elämää jäämerten maailmasta sademetsiin saakka. Suosittuja paikkoja Frankfurt Zoossa ovat myös lintuhallit ja kissalaakso.