Gambia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Gambia
Gambia
Photo Credits: Aleutia
Distribution license for the photoPieni Gambian valtio sijaitsee Länsi-Afrikassa Atlantin rannikolla. Aurinkoista pikkuvaltiota ympäröi joka puolelta Senegal, paitsi meren puoleisella rajalla. Vain reilun kymmenen tuhannen neliökilometrin suuruisen pitkulaisen Gambia on itä-länsisuunnassa reilut 400 kilometriä pitkä, mutta leveimmilläänkin vain viitisenkymmentä kilometriä leveä. Gambiajoki virtaa maan läpi ja laskee Atlanttiin. Turismi ja muu toiminta on pitkälti keskittynyt Gambian länsiosaan (Kotu, Bakau ja Kololi), jossa sijaitsee myös maan pääkaupunki Banjul. Suurin osa väestöstä tosin asuu maaseudulla. Banjulissa asuu vain noin 35000 asukasta, kun koko Gambian asukasluku on noin 1,7 miljoonaa. Gambia tarjoaa vierailijalle eksoottista ja kaunista luontoa, eksoottisia eläimiä, kalastusretkiä, pitkää ja lähes autiota merenrantaa ja tietenkin jatkuvaa auringonpaistetta. Lintulajejakin Gambiasta löytyy yli 500. Vaikka Gambiassa kannattaa olla varuillaan ryöstelijöiden, epämääräisten ”oppaiden” ja kaupustelijoiden varalta, on maa yllättävän turvallinen Afrikan maaksi. Erityisesti turistien suosimilla alueilla maan viranomaiset ovat kiinnittäneet erityistä huomiota, sillä matkailun Gambiaan halutaan luonnollisesti lisääntyvän entisestään. Vaikka ihmiset Gambiassa ovat yleisesti ottaen todella ystävällisiä, ylitsevuotavaan ystävällisyyteen kannattaa varautua varauksella. Ennen Gambiamatkaa on hoidettava hyvissä ajoin kuntoon eri rokotukset. Paras aika matkustaa Gambiaan on talvi, sillä silloin ilmasto sopii hienosti lomailuun maassa. Jalkapallohullussa maassa on talviaikaan lämmintä yleensä yli 30 astetta päivällä ja kymmenen astetta vähemmän öisin. Tällöin myös Länsi-Afrikan subtrooppinen ilmasto on kuiva ja aurinko paistaa herkeämättä. Gambiassa vallitsee kesäkuusta lokakuuhun sadekausi, jolloin päivän aurinkoinen aika jää noin viiteen tuntiin.

Abuko-luonnonsuojelualue, Gambia
abuko gambia
Photo Credits: clurr
Distribution license for the photo

Abukon luonnonpuisto tai luonnonsuojelualue (Abuko Nature Reserve) sijaitsee reilun parinkymmenen kilometrin päässä Banjulin kaupungista. Luontopolut johtavat Abukon viidakkoalueelle, jossa voi tutustua eksoottiseen kasvistoon ja eläimistöön. Paikka sopii erinomaisesti lintujen bongailuun, sillä alueella elää yli 250 lintulajia: vasarapää-, koboltti-, rääkkähaikaroita, keisarikalastajia, palmukorppikotkia, vihertöyhtäturakoja ja niin edelleen. Abukossa elää myös apinoita, piikkisikoja, sukeltaja-antilooppeja, krokotiilejä, hyeenoja ja monia muita eläimiä. Alueella on myös lampia. Abukon luonnonpuisto ei ole suuri, sen pinta-ala on vain 105 hehtaaria (noin 1 km x 1 km).

Bintang Bolong, Gambia
bintang bolong gambia
Photo Credits: 5lab 
Distribution license for the photo

Bintang Bolong on suuri, kiemurainen, ja kokonaisuudessaan 130 kilometriä pitkä Gambiajoen sivujoki. Mangroverämeikkö reunustaa jokea jokapuolelta. Keskellä Gambiaa sijaitsevalle joen pientareelle on rakennettu mangrovepuusta ja savitiileistä majoja, joissa voi yöpyä, syödä ja viettää aikaa. Majapaikka on uudistettu vuonna 2004 ja siellä työskentelee täysipäiväisesti useita ihmisiä jotka hoitavat majoja ja pitävät huolen vierailijoista. Lähellä hökkeleitä on krokotiiliallas, paikalla esitetään rumpu- ja tanssiesityksiä ja majapaikalta voi tehdä veneretkiä lähistölle. Retki Gambian villin luonnon läpi, kyliin ja puistoalueiden läpi on huikea kokemus, ja tutustua voi myös paikalliseen maanviljelyyn ja maalaisyhteisöön, linnustoon, kalastukseen sekä alkuperäiseen gambialaiseen kulttuuriin riisinviljelyineen. Joessa voi myös uida.

Banjul, Gambia
banjul gambia
Photo Credits: bartvanpoll 
Distribution license for the photo

St. Maryn saarella, Gambia-joen suulla sijaitseva Banjul on mukava pikkukaupunki, joka sijaintinsa johdosta ei pääsee laajenemaan ja onnistunut säilyttämään alkuperäisen gambialaisen tunnelmansa. Länsi-Gambiassa, Atlantin rannalla sijaitsevassa Banjulissa on melko paljon nähtävää ja vierailun arvoisia paikkoja. Arch 22 on Banjulin korkein rakennelma, suuri riemukaari tai portti, joka sijaitsee Banjulin edustalla, kaupunkiin johtavalla tiellä. Ylös valkoisen portin parveille voi mennä ihailemaan hienoja maisemia. Rakennuksessa on myös museo. Banjulin muita kiinnostavia rakennuksia ja paikkoja ovat kansallismuseo, kaupungintalo, suuri moskeija sekä kaupungin tori. Banjul on Gambian merkittävin kaupunkialue sekä maan taloudellinen ja hallinnollinen keskus.

Kartong-kylä, Gambia
Banjulista etelään sijaitseva Kartongin pieni ja tunnelmallinen kalastajakylä on vastakohta lähellä sijaitseville Fajaran ranta-alueille hotelleineen ja ravintoloineen. Värikkäiden kanoottien kansoittamalla kylän rannikolla on turvallista myös uida. Etelässä Hallahein-joki laskee Senegalin rajalle, ja ajelu kanootilla jokea pitkin on rauhallista lintujen äännellessä joka puolella.

Bijilo Forest Park, Gambia
Bijilo Forest Park on sademetsämäinen alue kaillionkielekkeellä rannikolla lähellä Kololi-kylää Länsi-Gambiassa. Vanhassa, 126 eekkerin suuruisessa trooppisessa metsikössä elää eksoottisia lintuja, liskoja, apinoita ja muita eläimiä. Metsäpuistoon on vain 10 minuutin kävelymatka läheisiltä hotelleilta.

SOS-lapsikylät, Gambia
Gambiassa on ainakin kaksi SOS-lapsikylää, Bakoteh ja Basse. Bakoteh sijaitsee aivan länsiosassa Gambiaa, parinkymmenen kilometrin päässä Banjulista. Basse on Gambian itäosassa. Bakoteh on Gambian ensimmäinen SOS-lapsikylä, joka on perustettu vuonna 1981. Lapsikylissä asuu satoja lapsia, jotka ilahtuvat suuresti, kun heille vie tuliaisina esimerkiksi värikyniä, vaatteita, leluja, urheiluvälineitä ja muita lapsille sopivia tavaroita. Kylissä on myös kouluja, joissa lapset voivat opiskella lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan.