Hampuri, Saksa – Parhaat top 10 nähtävyydet

Hampuri, Saksa
Hampuri
Photo Credits: tuppus
Distribution license for the photoPohjois-Saksassa Elbe-joen jokisuualueella sijaitseva Hampuri (Hamburg) on Saksan toiseksi suurin kaupunki Berliinin jälkeen. Hampuri on suuri kaupunki, jossa asuu noin 1,8 miljoonaa asukasta ja sen metropolialueella neljä miljoonaa. Hampurin satama on maan tärkein satama ja kaupunki kuuluu keskiaikaiseen Hansaliittoon. Tänä päivänä Hampuri on trendikäs suurkaupunki, joka tarjoaa matkailijalle ostoskeskusten, suurten puisto- ja vesialueiden, ravintoloiden ja torien lisäksi paljon myös historiallisia nähtävyyksiä ja mielenkiintoisia vierailupaikkoja. Meri-ilmastoon kuuluvassa Hampurissa on yleensä lämpimintä heinä-elokuun aikaan, mutta ei ole myöskään huono idea mennä lomailemaan Hampuriin keväällä tai syksyllä.

Hampurin Vanhakaupunki ja Chilehaus, Hampuri
Hamburg Chilehaus
Photo Credits: eliu500
Distribution license for the photo

Hampurin Vanhakaupunki on nimensä mukaisesti vanhin osa Hampuria. Kaunis ja ylellinen Vanhakaupunki sijaitsee keskustan alueella lähellä rautatieasemaa. Alueella on paljon historiallisia rakennuksia ja veirailupaikkoja. Yksi merkittävimmistä nähtävyyksistä on vaikuttavan näköinen Chilehaus eli Chile-talo, joka on kymmenkerroksinen toimistorakennus. Vuonna 1924 valmistuneen tummista tiilistä rakennetun rakennuksen suippo katto kurkottaa taivaalle. Talo on saanut nimensä aikoinaan salpietaria Chilestä tuoneen ja sillä rikastuneen Henry B. Slomaninin toimesta. Muita tunnettuja rakennelmia Vanhassakaupungissa ovat muun muassa keskiaikaiset Krameramts-asunnot, Trost-silta ja vanha pörssitalo.

Keskustan alue, Jungfernstieg ja raatihuone, Hampuri
Hamburg Town Hall
Photo Credits: Sebastian Bergmann
Distribution license for the photo

Hampurin keskustan alueella sijaitsee paljon kauppoja, muodikkaita ostoskeskuksia, teattereja ja gallerioita. Erityisesti korkealaatuisia design-tavaroita etsivä löytää varmasti mieluisaa ostettavaa. Saksan ensimmäinen kivetty katu, Jungfernstieg, on merkittävä rantabulevardi jolta avautuu hienot näkymät Alsterin järvelle (tai joelle) ja joka on Hampurin merkittävin ostosalue. Hampurin raatihuone on suuri rakennus, johon kuuluu noin 650 huonetta ja 20 keisaria esittävää patsasta. Raatihuoneen torilla voi istahtaa kahville ja katsella ohikulkevia ihmisiä.

Hagenbeckin eläintarha, Hampuri
Hagenbecks Tierpark Hamburg
Photo Credits: Paraflyer
Distribution license for the photo

Hagenbecks Tierpark sijaitsee pohjoisosassa Hampuria ja pitää sisällään valtavan määrän eläimiä. Eläintarhassa voi katsella esimerkiksi elefantteja, kirahveja, apinoita ja tiikereitä. Monia eläimiä voi myös syöttää kädestä hedelmillä ja vihanneksilla. Hagenbeckin eläintarhaan kuuluu myös suuri trooppinen akvaario, jossa voi tutustua tuhansiin vedeneläviin niiden luonnollisissa elinympäristöissään ja myös trooppisiin aarniometsään ja muihin paikkoihin.

Hampurin kirkot, Hampuri
Hamburg St. Michaelis
Photo Credits: wuerml
Distribution license for the photo

Hampurissa on useita korkeita kirkkoja, joista pääkirkkoihin kuuluvat kirkot St. Michaelis, St. Petri, St. Nikolai, St. Jacobi ja St. Katharinen. Näistä kirkoista St. Michaelis (”Michel”) on merkittävin. Rakennus on tärkein barokkityylinen rakennus Saksassa ja sen siihen kuuluu maan suurin tornikello. Torni on avoinna yleisölle ja huipulta yli 130 metrissä olevalta näköalatasanteelta avautuu upeat näkymät kaupunkiin ja sen yli. Tornin kellotaulun ympärysmitta on reilut 24 metriä. St. Michaelis on rakennettu 1700-luvulla ja monet muiden vanhojen kirkkojen ensimmäisistä versioista ovat vielä tätäkin paljon vanhempia.

Alsterin vesialue, Hampuri
Alster Hamburg
Photo Credits: Victor O’
Distribution license for the photo

Keskellä Hampuria oleva Alsterin vesialue on oikeastaan Elbe-joen sivujoki, johon kuuluu kaksi tekojärveä kaupungin alueella. Alster on kaunis vesialue ja sen ranta myös suosittu lenkkeily ja rentoutumisalue. Hampuriin voi hienosti tutustua myös vesiltä käsin hyppäämällä Alster-höyrylaivaan, joka lähte euseita kertoja päivässä Jungfernstiegista.

Hampurin satama, Hampuri
Hamburg Harbour
Photo Credits: Bruno Girin
Distribution license for the photo

Hampurin suuri satama-alue toimi aikoinaan porttina, jonka kautta tavarat ja myös ihmiset pääsivät tai joutuivat pois Saksasta. Historialliseen satamaan eli ”Hampurin porttiin” voi myös tutustua museolaivan kyydissä, jossa voi tutustua paremmin sataman historiaan. Loistavan sijaintinsa vuoksi ja hyvien kontaktien ansiosta Itä-Eurooppaan Hampurin satama-alue on tärkeä maailmanlaajuisen kaupan solmukohta, jonka kauttaa kulkee jatkuvasti valtavat määrät tavaraa. Vuosittain Hampurin satamassa vierailee 13 000 valtamerilaivaa.

Miniatur Wunderland -pienoismaailma, Hampuri
Miniatur Wunderland Hamburg
Photo Credits: Andrey Belenko
Distribution license for the photo

Vanhankaupungin eteläpuolella sijaitseva suuri pienoisrautatie ja -maailma on suuri liikkuvista autoista, vedessä kulkevista laivoista, junista, rakennuksista muusta rekvisiitasta. Kulkuvälineiden liikkuminen toimii pitkälti täysin automatisoidusti, ainoastaan laivaliikennettä ohjaa henkilökunta. Miniatur Wunderland on varmasti hieno kokemus perheen pienemmille ja myös aikuisille.

Reeperbahn, Hampuri
Reeperbahn
Photo Credits: IK’s World Trip
Distribution license for the photo

Varsinkin ilta- ja yöelämästään tunnettu Reeperbahn ei ole ollut pitkiin aikoihin enää pelkästään erotiikkaan keskittynyt paikka, vaan alueella on paljon myös rock-klubeja, aasialaisia kauppoja, baareja ja nakkikioskeja. Pelkästään baareja kadun varrella on useita kymmeniä ellei satoja. Reeperbahn toimii Hampurin yöelämän keskuksena ja se on myös punaisten lyhtyjen alue.

Planten un Blomen ja japanilainen puutarha, Hampuri
Planten un Blomen Hamburg
Photo Credits: razvan.orendovici
Distribution license for the photo

Suurkaupungin sykkeestä pääsee nopeasti eroon kauniiseen puistoon, joka sijaitsee keskellä Hampuria. Planten un Blomenissa kasvaa lukuisia kasvi- ja kukkalajeja, sekä puistoon kuuluu kasvihuone, suuri japanilainen puutarha, patsaita ja vesialueita. Puistossa järjestetään myös paljon ulkoilmatapahtumia kuten musiikkikonsertteja ja teatteriesityksiä. Puiston eteläosassa on suuri leikkialue, joka tekee puistosta erityisen suositun lapsiperheiden keskuudessa.

Kaupungin puisto ja planetaario, Hampuri
Stadtpark Hamburg
Photo Credits: schoschie
Distribution license for the photo

Stadtpark on mukava paikka vaikka piknikille ja polkuveneilyyn. Puiston vetonaula on sen planetaario, jonka yötaivasta ja tähtiä varten rakennettu kattokupoli on Euroopan suurin, halkaisijaltaan 21 metriä. Planetaariossa järjestetään muun muassa tähtitaivaaseen ja avaruuteen liittyviä esityksiä, ja myös musiikki- ja teatteriesityksiä.

Hampurin taidemuseo ja Hampurin historian museo, Hampuri
Hampurin museoista taidemuseo ja Hampurin historian museo ovat mielenkiintoisimpien hampurilaisten museoiden joukossa. Hampurin taidemuseossa voi tutustua lukuisiin mestariteoksiin, joiden tekijöinä ovat muun muassa Philipp Otto Runge, Caspar David Friedrich, Meister Francke ja Manet. Museossa on myös nykytaiteen osastonsa. Hampurin historiaan tutustuminen onnistuu hienosti Hampurin historian museossa, jossa on esityksiä taiteesta, musiikista, tieteestä ja tietenkin Hampurin historiasta ja sen merkityksessä tärkeänä hansakaupunkina.