Helsinki, Suomi – Parhaat top 10 nähtävyydet

Helsinki, Suomi
Helsinki
Photo Credits: henribergius
Distribution license for the photoSuomenlahden rannalla, Suomen eteläosassa sijaitseva Helsinki on Suomen suurin kaupunki noin 660000 asukkaallaan. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) asuu yhteensä hiukan yli miljoona ihmistä. Helsinki toimii Suomen hallinnon, kulttuurin ja liike-elämän keskuksena. Helsingissä käy varsinkin kesäaikaan melko paljon turisteja, ja kyselytutkimuksen mukaan monet turistit pitävät kaupunkia rennoimpana ja trendikkäimpänä kaupunkina Baltian ja Pohjoismaiden alueella. Historiallisesti ja kulttuurillisesti Helsinki ei sen sijaan turisteja juurikaan kiinnosta, Helsinkiin tullaan hakemaan elämyksiä ja nauttimaan ilta- ja yöelämästä.

Merellinen Helsinki on kesäaikaan varsin viihtyisä paikka, josta löytyy monta mielenkiintoista vierailupaikkaa ja muutama merkittävä nähtävyyskin. Helsingissä vallitseva ilmasto on merellisen ja mantereisen ilmaston välimuoto, jossa talvet ovat suomalaisittain lauhoja ja kesät yleensä lämpimiä. Mereltä puhaltava tuuli tosin voi saada ilman tuntumaan meren läheisyydessä huomattavasti kylmemmältä kuin se todellisuudessa onkaan.

Suomenlinna, Helsinki
Suomenlinna Helsinki
Photo Credits: dalbera
Distribution license for the photo

UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva Suomenlinna on Helsingin ja koko Suomen tärkeimpiä nähtävyyksiä ja vierailupaikkoja. Helsingin nähtävyydet luetteloon Suomenlinna yleensä sijoittuu kärkipaikoille. Linnoitusta alettiin rakentaa vuonna 1748 ja sen virallisena nimenä toimi aina vuoteen 1918 saakka Sveaborg (Viapori). Suomenlinnan saari sijaitsee saarella lähellä Helsingin eteläsatamaa, ja saarelle pääsee muun muassa lautalla Helsingin kauppatorilta. Suomenlinnan muureista, rakennuksista, kävelyteistä ja -poluista, uimarannasta, puistoalueista, ravintoloista, kahviloista ja vanhasta aserekvisiitasta koostuvalla alueella vierailee vuosittain satoja tuhansia vierailijoita. Saarella järjestetään myös erilaisia kulttuuritapahtumia.

Suomenlinna on yksi Helsingin kaupunginosista, joka koostuu kahdeksasta saaresta, joista viisi (Kustaanmiekka, Pikku-Mustasaari, Länsi-Mustasaari, Susisaari ja Iso-Mustasaari) on yhdistettynä toisiinsa silloilla tai täytemaalla. Suomenlinnan tunnetuimpia paikannimiä ovat Kuninkaanportti etelärannalla, joka toimii porttina Suomenlinnaan, rakennusten ympäröimä Linnanpiha, joka toimi aikoinaan merilinnoituksen hallintokeskuksena, sekä Suomenlinnan kirkko. Suomenlinna on kesäaikaan mukava retkipaikka, mutta pienten lasten kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä saarella on monia korkeita jyrkänteitä ja seinämiä.

Helsingin tuomiokirkko ja Senaatintori, Helsinki
Helsingin tuomiokirkko ja Senaatintori Helsinki
Photo Credits: insouciance
Distribution license for the photo

Helsingin tuomiokirkko sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin ydinkeskusta lähellä Senaatintorin laidalla. Kirkon pääovelle johtaa leveä portaikko ja keskellä toria seisoo Venäjän keisari Aleksanteri II:n patsas. Vuosina 1830-1852 rakennettu valkoinen ja osittain harmaa uusklassista tyyliä edustava kirkkorakennus on yksi Helsingin tunnetuimmista rakennuksista. Kirkon sisätilat ja kirkkosali ovat hyvin pelkistetyt, hienoja koristeita ja juhlavia freskoja ei kirkosta löydy. Kirkon alla oleva holvisto toimii nykyään näyttelytilana. Helsingin historiallinen keskusaukio Senaatintori on kesäisin erittäin suosittu vierailupaikka, ja paikalliset kuin turistitkin istuskelevat mielellään kirkon leveällä portaikolla. Senaatintorin lähellä sijaitsee myös muita suosittuja paikkoja, kuten kauppatori ja Esplanadin puisto.

Seurasaari, Helsinki
Seurasaari Helsinki
Photo Credits: WilsonB
Distribution license for the photo

Länsiosassa Helsinkiä sijaitsevaa Seurasaarta voi kutsua ulkoilmamuseoksi. Kallioisten mäkien, lehtojen ja kosteiden notkojen saarella on 86 erilaista puista rakennusta, joista vanhimmat ovat rakennettu jo 400 vuotta sitten. Moniin rakennuksiin pääsee ainakin kurkistamaan sisään. Keskellä Seurasaarta on aukio, jossa on myös esiintymislava erilaisia kesäaikaan järjestettäviä esityksiä varten. Seurasaaren kesän huipentuma on juhannusaatto, jolloin kaupunkiin jääneet helsinkiläiset ja turistit kokoontuvat Seurasaareen juhlimaan juhannusta, katselemaan esityksiä ja juhannuskokkoja. Myös lapset viihtyvät saaressa hienosti jännien puurakennelmien, kesyjen eläimien (mm. oravat ja lampaat) ja uimarannan ansiosta. Saaren eteläpuolella on myös korkealla puuaidalla eristetty nudistiranta. Seurasaaressa on myös ravintola sekä joitain kojuja ja kahviloita.

Uspenskin katedraali, Helsinki
Uspenskin katedraali Helsinki
Photo Credits: lihourj
Distribution license for the photo

Helsingin tuomiokirkon lähellä, kohoaa Katajanokan kalliolla näyttävä Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali, Uspenskin katedraali. Vuosina 1862–1868 rakennettu Helsingin ortodoksisen seurakunnan pääkirkko ja Helsingin hiippakunnan katedraali jäljittelee arkkitehtuuriltaan pitkälti 1500-luvun venäläistä kivikirkkoa. Kirkon silmiinpistävät kupolit ovat nykyään päällystettynä kullalla. Kirkon avariin sisätiloihin kuuluu penkitön kirkkosali, kryptasali, alttari, ikoneista koostuva kirkkosalin ja alttarin erottava seinä, sekä ihmeitätekevä Kozeltshanin Jumalanäiti -niminen ikoni.

Linnanmäki, Helsinki
Linnanmäki Helsinki
Photo Credits: ZeroOne
Distribution license for the photo

Monen Helsingissä vierailevan ja asuvan lapsiperheen ykköskohteita kesäisin on keskustasta 4-5 kilometriä pohjoiseen Alppiharjussa sijaitseva Linnanmäki. Huvipuisto avattiin ensi kerran vuonna 1950, ja nykyään se pitää sisällään yli 40 erilaista huvittelulaitetta suuremmille ja pienemmille lapsille. Tunnetuimpina huvipuistolaitteita lienevät kummitusjuna, vuoristorata (vanha), hupitalo, autorata, maailmanpyörä, hurjakuru, sateenkaari ja uusiimpiin laitteisiin kuuluva Kirnu-vuoristorata. Linnanmäen alueella on myös teatteri, pelihalleja, kioskeja, ravintoloita sekä Merimaailma SEA LIFE, joka on auki myös talvisin.

Korkeasaari, Helsinki
Korkeasaari Zoo Helsinki
Photo Credits: qgil
Distribution license for the photo

Helsingin keskustasta itään, Kruunuvuorenselällä sijaitseva Korkeasaari on Helsingin suosituimpia vierailupaikkoja. Saarelle pääsee helpoiten maitse Kulosaaren kautta, joka on yhdistetty Mustikkamaan saareen, josta taas on silta Korkeasaareen. Korkeasaaren eläintarha käsittää nykyään noin 200 eläinlajia ja tuhatkunta kasvilajia. Pääosassa ovat luonnollisesti eläimet, joista tunnetuimpia lajeja lienevät kissaeläimet, paviaanit ja karhut. Eläinten luonnollisen asuinympäristön mukaan jaetut pääalueet ovat Amazonia, Africasia ja Borealia. Korkeasaaren mielenkiintoisimpia paikkoja ovat trooppiset Amazonia- ja Africasia-talot, joissa voi tutustua eksoottisiin pikkueläimiin, kuten erikoisiin hämähäkkeihin, kilpikonniin, käärmeisiin ja kaloihin. Vaikka monet suuremmat eläimet eivät yleensä paljon jaksa liikkua tai ovat piilossa aitauksissaan, on Korkeasaari mukava retkikohde kesäisin. Lisäksi vieressä oleva Mustikkamaa tarjoaa loistavan auringonottopaikan ja hyvän uimarannan pitkällä rantaviivallaan.

Ateneumin taidemuseo, Helsinki
Ateneum Helsinki
Photo Credits: henribergius
Distribution license for the photo

Suomen kansallisgalleria, Ateneumin taidemuseo, sijaitsee Helsingin keskustassa Rautatientorin laidalla. Museossa esitellään kattavasti suomalaista taidetta, mutta myös paljon kansainvälisiä taidetöitä. Monipuoliset vaihtuvat näyttelyt houkuttelevat vierailijoita käymään myös uudelleen museossa.

Sibelius-monumentti, Helsinki
Sibelius-monumentti Helsinki
Photo Credits: sashafatcat
Distribution license for the photo

Teräksestä valmistettu ja vuonna 1967 paljastettu Sibelius-monumentti sijaitsee Sibeliuksen puistossa Töölössä. Abstrakti veistos esittää teräksisiä putkia, jonne sisään huutamalla voi kuulla huudon kaiun. Monumenttiin kuuluu myös putkiston vierellä oleva säveltäjän kasvoja esittävä teos. Veistokseen kuuluu 600 putkea ja se painaa 24 tonnia. Korkeutta veistoksella on 8,5 metriä ja pituutta 10,5 metriä.

Nykytaiteenmuseo Kiasma , Helsinki
Kiasma Helsinki
Photo Credits: dalbera
Distribution license for the photo

Nykytaiteenmuseo Kiasma sijaitsee Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä. Vaikka Kiasman juuret ulottuvat 1930-luvulle saakka, nykyisessä muodossaan museo on toiminut vuodesta 1990. Kiasman tarkoituksena on esitellä nykytaidetta eri muodoissaan ja vaihtuvin näyttelyin, sekä vahvistaa ja yhdistää nykytaidetta ja taiteen tekijöitä. Kansainvälisen taiteen Ars-näyttelyt on järjestetty Kiasmassa vuosina 2001 ja 2006. Kiasman edustalla seisoo Mannerheimin ratsastajapatsas.

Vanhankaupunginlahti ja luontopolut, Helsinki
Vanhankaupunginlahti Helsinki
Photo Credits: callion
Distribution license for the photo

Helsingin keskellä sijaitseva Vanhankaupunginlahti ja sen ympäristö on viihtyisä paikka varsinkin kesäaikaan. Vaikuttavan näköinen pauhuava Vanhankaupunginkoski laskee pohjoisesta merenlahteen. Alueella on ainakin kaksi terassilla varustettua kahvilaa/ravintolaa sekä pitkä silta, jolta avautuu hieno maisema sekä etelään että pohjoiseen. Vantaanjoki virtaa myös alueelle pohjoisesta. Paikalta lähtee myös pitkospuista tehdyt luontopolut luonnonsuojelualueelle, jonne on rakennettu lintutorneja. Lähistöllä sijaitsevassa Hakalan metsässä on istutettuna eri puolilta maailmaa kotoisin olevia puulajeja.

Kaivopuisto, Helsinki
Kaivopuisto Helsinki
Photo Credits: TimoAndDog
Distribution license for the photo

Kaivopuisto (yleisin lempinimi: Kaivari) sijaitsee Etelä-Helsingissä, Helsinginniemen kärjessä merenrannalla muutama kilometri Helsingin keskustasta etelään. Kesäinen Kaivopuisto on suosittu ulkoilu- ja ajanviettopaikka puistomaisen vehreyden ja meren ansiosta. Kaivopuisto on Helsingin vanhimpia puistoja joka kuuluu myös Helsingin arvostetuimpiin asuinseutuihin. Kaivopuisto ja sen vierellä sijaitseva Ullanlinnanmäki ovat varsinkin vappuna perinteinen juhlapaikka kun kymmenet tuhannet juhlijat kansoittavat alueen pariksi päiväksi. Kaivopuistossa järjestetään myös ulkoilmakonsertteja. Vuonna 1926 rakennettu Ursan tähtitorni kohoaa Kaivopuiston korkeimmalla kalliolla ja puistosta löytyy myös juomakaivo Kalastava karhu (1916), tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöldin muistomerkki (1985) ja runoilija Arvid Mörnen patsas (1952).

Pihlajasaaret, Helsinki
Pihlajasaari Helsinki
Photo Credits: ikkoskinen
Distribution license for the photo

Pihlajasaaret ovat Helsingin edustalla, lyhyen venematkan päässä mantereesta sijaitseva saariryhmä. Pihlajasaaret on yksi monista Helsingin saaristoalueista, joka on suosittu kesäulkoilualue. Saarille pääsee helposti kesäaikaan venekuljetuksella mantereelta. Saariryhmän saariin kuuluvat Itäinen Pihlajasaari, Läntinen Pihlajasaari, Lokkiluoto ja Vadelmakupu. Pihlajasaaressa on vierasvenesatama, kartanomainen ravintola sekä uimarantoja. Saariston luonto on todella kaunista.

Kauppatori, Helsinki
Kauppatori Helsinki
Photo Credits: Eoghan OLionnain
Distribution license for the photo

Kauppatori on Helsingin suurin tori, joskin itse torialue kojuineen on melko pienellä alueella. Aivan meren rannalla sijaitsevalla torilla on pitkät perinteet aina 1800-luvulta saakka, jolloin kalalaiturit saivat väistyä uuden torin tieltä. Paikalle jouduttiin ajamaan paljon täytemaata, jotta laivaliikenteelle sopiva leveä tori voitiin perustaa. Virallisen torialueen pieniä nähtävyyksiä ovat keskellä Kauppatoria oleva Keisarinnankivi-niminen monumentti ja aivan Esplanadin puiston vierellä sijaitseva pronssipatsas ja suihkulähde Havis Amanda. Kauppatorin laidalla sijaitsee myös Presidentinlinna.

Presidentinlinna, Helsinki
Presidentinlinna Helsinki
Photo Credits: Evelien De Bruyne
Distribution license for the photo

Monen muun maan ykkösmiehen (tai -naisen) edustusasuntoon verrattuna Suomen Presidentinlinna on vaatimaton rakennus. 1800-luvulla rakennettu empire-tyyliä edustava rakennus toimi alun perin Heidenstrauch-suvun kauppiastalona. Myöhemmin rakennusta käytettiin myös monessa muussakin tehtävässä ennen kuin siinä asuivat tai sitä käyttivät Suomen presidentit. Kolmikerroksiseen Presidentinlinnaan kuuluu noin sata huonetta, joista tunnetuimpia ovat valtiosali, ruokasali, peilisali ja keltainen sali. Presidentinlinnassa järjestetään 6. joulukuuta itsenäisyyspäivän juhla, Linnan juhlat.

Esplanadin puisto, Helsinki
Esplanadi Helsinki
Photo Credits: timonoko
Distribution license for the photo

Aivan Helsingin ydinkeskustassa levittäytyvä puistoalue kävelyteineen ei sinänsä ole mitenkään erityinen vierailupaikka muuten kuin keskeisen sijaintinsa ja tapahtumiensa ansiosta. Kesäisin alueella järjestetään paljon konsertteja sekä muita kulttuuritapahtumia. Esplanadin puistossa ja sen lähettyvillä on myös paljon ravintoloita, joista tunnetuimpana maankuulu ravintola Kappeli. Vaikka Esplanadi (puhekielessä Espa) käsittääkin virallisesti suuremman alueen ydinkeskustassa, sillä tarkoitetaan yleensä juuri sen puistoaluetta.

Suomen kansallismuseo, Helsinki
Kansallismuseo Helsinki
Photo Credits: dalbera
Distribution license for the photo

Helsingin Etu-Töölössä sijaítseva Suomen kansallismuseo esittelee suomalaisia esineitä kivikaudelta nykypäivään saakka. Kokoelmiin kuuluu kaikkiaan puolisen miljoonaa esinettä. Museo on jaettu eri teemoihin: arkeologinen näyttely Suomen esihistoria -osio, Suomen kulttuurin ja yhteiskunnan kehityksestä kertova Valtakunta-osio, vanhaa maaseutuelämää kuvaava Maa ja kansa -osio, itsenäistyneestä Suomesta kertoo 1900-luku-osio ja aarrekammiossa voi katsella vanhoja mitaleja, rahoja, koruja sekä muita aarteita.

Eduskuntatalo, Helsinki
Eduskuntatalo Helsinki
Photo Credits: wstryder
Distribution license for the photo

Eduskuntatalo valmistui vuonna 1931, ja myöhemmin tilanpuutteen vuoksi aloitetut rakennuksen laajennustyöt valmistuivat 1978. Kuusikerroksisen rakennuksen ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa sijaitsevat muun muassa pääaula ja istuntosali, ylimmissä kerroksissa ovat eduskuntaryhmien työtilat. Ulkonäollisesti Eduskuntataloa leimaa leveän portaikon päässä alkava korkeista pylväistä koostuva pylväsrivistö.

Temppeliaukion kirkko, Helsinki
Temppeliaukion kirkko Helsinki
Photo Credits: MACSURAK
Distribution license for the photo

Etu-Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko on arkkitehtuuriltaan vähintäänkin erikoinen. Kirkon sisätilat ovat louhitun kallion sisällä, mutta se on valoisa suurten kattoikkunoidensa ansiosta. Kirkon sisäänkäyntinä toimii leveä tunnelimainen kävelytie. Kirkon persoonallinen muotoratkaisu ja keskeinen sijainti on tehnyt siitä suositun nähtävyyden. Kirkon tiloja käytetään usein konserttisalina erinomaisen akustiikkansa vuoksi.

Suuret kauppakeskukset Helsingissä, Helsinki
Itäkeskus Helsinki
Photo Credits: ikkoskinen
Distribution license for the photo

Tunnettuja suuria kauppakeskuksia Helsingissä ovat muun muassa Itä-Helsingissä sijaitseva Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Itäkeskus ja Helsingin keskustassa, Kampissa sijaitseva Kampin keskus. Ympäri Helsinkiä sijaitsee myös monia muita melko suuria kauppakeskuksia, kuten esimerkiksi Vantaalla, Kehä III:n vierellä ja Espoossa sijaitsevat IKEA:n huonekaluliikkeet.