Jersey (Jerseyn saari), Iso-Britannia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Jersey (Jerseyn saari), Iso-Britannia
Jersey
Photo Credits: kke227
Distribution license for the photoJerseyn saari sijaitsee Ranskan edustalla ja se kuuluu Kanaalisaariin, saariryhmään Englannin kanaalissa. Jersey on niin sanottu erillisalue: se ei kuulu Euroopan Unioniin eikä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, vaikka se onkin kuulunut vuodesta 1064 brittiläiseen imperiumiin. Jerseyn melko pieni saari on leveydeltään noin 12 kilometriä ja kapeimmalta kohdaltaan pohjois-eteläsuunnassa matkaa rannikolta rannikolle on vain viitisen kilometriä. Saarella asuu noin 90000 asukasta ja pääkaupungissa Saint Helierissa alle 30000. Saint Helier on moderni pieni kaupunki, jossa voi tutustua saaren yöelämään ja ravintoloihin.

Kaunis Jersey tarjoaa lomailijalle upeita hiekkarantoja, luontoa ja myös historiallisia nähtävyyksiä ja paikkoja. Saarella on esimerkiksi Toisen maailmansodan aikaisia tunneleita, jotka toimivat aikoinaan Saksan maanalaisena sairaalana sekä monia muita rakennelmia keskiajalta saakka. Alueen viralliset kielet ovat englanti ja ranska. Jersey kuuluu maailman suosituimpiin veroparatiiseihin, ja sen tuloista suurin osa tulee rahoitussektorilta. Saarella on paikoittain todella tuulista, mutta onneksi melko lämmintä. Paras aika matkustaa lomalle Jerseyn saarelle on toukokuun ja syyskuun välinen aika, jolloin lämpötila päivisin on yleensä 20-30 plusastetta.

Mont Orgueil -linna, Jersey
Mont Orgueil Castle Jersey
Photo Credits: stephanemartin
Distribution license for the photo

Keskiaikainen Mont Orgueil (myös tunnettu nimillä Gorey Castle ja Old Castle) sijaitsee Goreyn sataman lähellä. Jykevä linna on rakennettu 1200-luvun alussa ja se dominoi Jerseyn saaren itäisen rannan maisemakuvaa. Mont Orgueil toimi saaren pääpuolustuksena mereltä hyökkääviä vihollisia vastaan aina ruudin keksimiseen saakka, jonka jälkeen puolustaminen kävi vaikeammaksi läheisen vuoren Mont Saint Nicholaksen suunnalta. 1600-luvulla linna toimi saaren ainoana vankilana. Mont Orgueilista tuli tarpeeton Elisabetin linnan valmistuttua, ja ilman säännöllisiä korjauksia vaille jäänyt linna toimi vuodesta 1929 lähtien museona. Vuonna 2006, viiden vuoden peruskorjaustyön ja uudistusten jälkeen linna on avoinna yleisölle jälleen. Uusi linnan näyttely auttaa vierailijoita ymmärtämään linnan roolia historiassa, sen tärkeyttä Jerseylle 800 vuotta sitten sekä silloista keskiaikaista elämää.

Elisabetin linna ja Eremitaashi, Jersey
Elizabeth Castle Jersey
Photo Credits: kke227
Distribution license for the photo

Kiviselle luodolle 1590-luvulla rakennettu Elisabetin linna on saanut nimensä Kuningatar Elisabet I:n mukaan. Nykyään linna toimii museona (Jersey Heritage Trust) jossa voi tutustua saaren ja linnan historiaan. Joka sunnuntai kun museo on auki, ryhmä näyttelijöitä vie tapahtumat aina vuoteen 1781, Jerseyn taisteluun. Tämä taistelu oli Ranskan viimeinen yritys vallata Jersey. Eremitaashi on pieni 1300-luvulla rakennettu kappeli, joka on omistettu pyhimykselle jonka mukaan saaren pääkaupunki St Helier sai nimensä. Saint Helierissa sijaitsevaan Elisabetin linnaan pääsee veden reunustamaa kapeaa kivistä kävelytietä pitkin.

Corbiere-majakka, Jersey
Corbiere Lighthouse Jersey
Photo Credits: davey-boy
Distribution license for the photo

Vuonna 1873 valmistunut Corbieren majakka oli ensimmäinen kiven sijaan betonista rakennettu rakennus Britteinsaarilla. Majakka sijaitsee saaren lounaiskulmassa ja se on yksi Jerseyn kuvatuimmista kohteista. La Corbiere, ”huutojen kokoontumispaikka”, seisoo 41 metriä merenpinnan yläpuolella kivisellä saarekkeella ja sen valo – alunperin paloöljyllä ylläpidetty tuli – näkyy hyvällä säällä pimeässä aina 29 kilometrin päähän.

La Hougue Bie, Jersey
La Hougue Bie Jersey
Photo Credits: davey-boy
Distribution license for the photo

Jerseyn La Hougue Bie -niminen tunnelisto tai luolasto kuuluu Euroopan merkittävimpiin esihistoriallisiin monumentteihin. Jo 3800 vuotta ennen Kristusta rakennettu hautakumpu pitää sisällään kivisiä neoliittisen ajan hautakäytäviä. Vaikka ulkonäöllisesti vaatimatonta 20-metristä käytäväverkkoa kutsutaan hautakäytäviksi, sillä ei tuhansia vuosia sitten ollut juuri tekemistä hautojen kanssa vaan se toimi pääasiassa seremonia- ja rukouspaikkana.
Kummun päällä sijaitsee kaksi keskiaikaista kappelia, arkeologian ja geologian galleriat sekä interaktiivinen elämyskeskus vierailijoille.

Jersey-museo ja Merimuseo, Jersey
St Helierissä sijaitseva Jersey Museum on portti Jerseyn saaren historiaan ja kehitykseen sekä ihmisiin ja elämään saarella. The Story of Jersey -video kertoo Jerseyn historian merkittävistä tapahtumista ja saaren vaiheista. Barreau-Le Maistre taidegalleria käsittää museon laajimman kokoelman taide-esineitä. Merimuseossa (Maritime Museum) voi tutustua havainnollisesti meren merkittävään merkitykseen Jerseyn saarelle, vuorovedestä, hylyistä, merirosvoista sekä navigoinnista ja elämästä merellä.

Faldouet-paasikammio, Porto
Anneport-lahden takana kukkulalla sijaitsee yksi Jerseyn saaren merkittävimmistä paasikammioista (hautakammioista), La Pouqelaye de Faldouet (tai lyhyemmin Faldouet Dolmen). Tämä esihistoriallinen, viisi metriä pitkä kivenjärkäleistä rakennettu ”käytävä” johtaa neoliittikaudella luotuun hautapaikkaan. Rakennelman tehtävä ja kivien asettelut ovat pysyneet hämärän peitossa, mutta varmaa on että paasikammiolla on ollut vahva uskonnollinen tarkoitusperä.