Kanariansaaret, Espanja – Parhaat top 10 nähtävyydet

Kanariansaaret, Espanja
Teneriffa
Photo Credits: qdos
Distribution license for the photoMonen suomalaisenkin hyvin tuntema Kanariansaaret (espanjaksi Islas Canarias, englanniksi Canary Islands) ovat itsehallinnollinen Espanjalle kuuluva saariryhmä, joka sijaitsee lähellä Afrikan rannikkoa. Kanariansaarilta on matkaa Afrikan mantereelle reilut sata kilometriä. Lämpimän merellisen ilmaston saariryhmään kuuluu seitsemän pääsaarta: Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera ja El Hierro. Itäisimmältä saarelta (Lanzarote) on matkaa läntisimmälle saarelle (Ei Hierro) vajaa 400 kilometriä.

Kanariansaaret elää pitkälti turismista, ja saaristossa vierailee vuosittain kymmenen miljoonaa turistia ympäri maailmaa. Saariryhmä on syntynyt miljoonia vuosia sitten merenalaisten tulivuoripurkausten aikaansaamana ja monilla saarilla onkin korkeita vuoria. Suurimmalla saarella, Teneriffalla (pinta-ala reilut 2000 neliökilometriä), sijaitsee korkea Teide-tulivuori, jolla on korkeutta yli 3,7 kilometriä. ”Onnellisten saaret” lempinimen saanut Kanariansaaret sopii erityisesti rantalomakohteeksi perheille, mutta myös juhlijoille: yöelämä saarilla on turistien suosimissa paikoissa vilkasta.

Vaikka Kanariansaaret ovatkin kuuluisia lempeästä ja keväisestä ilmastostaan, pitkistä hiekkarannoistaan sekä auringonpaisteesta, löytyy saarilta myös mäntymetsiä, palmuaavikoita, luonnonpuistoja ja jopa lumipeitteisiä korkeita vuoria. Kanariansaarilla asuu noin kaksi miljoonaa asukasta ja saarten virallinen kieli on espanja. Ylivoimaisesti eniten turisteja käy ja asukkaita elää Teneriffalla, Gran Canarialla ja Lanzarotella. Esimerkiksi reilun 10 tuhannen asukkaan El Hierrolla ei käy juurikaan turisteja.

Santa Cruz de Tenerife (Teneriffa),
Santa Cruz de Tenerife
Photo Credits: Secret Tenerife
Distribution license for the photo

Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa asuu reilut 200000 asukasta ja se on kuuluisa erityisesti kauniista puistoalueistaan. Kaupungissa on paljon vierailun arvoisia paikkoja, kuten esimerkiksi Conception-kirkko, jossa on barokin ajan taideaarteita, Cartan palatsi, Paso Alton linna, San Franciscon kirkko sekä kolme museota. Museo de la Naturaleza y El Hombre esittelee saarten alkuperäiskansojen muumioita ja pääkalloja, Museo de Bellas Artesissa on kanarialaisia maalauksia ja flaamilaisia taidetöitä, sekä aseita ja muuta sotimiseen liittyvää rekvisiittaa esittelevä sotamuseo.

Puerto de la Cruz (Teneriffa),
Puerto de la Cruz
Photo Credits: jimmyroq
Distribution license for the photo

Puerto de la Cruz on saaren eniten vierailtu kaupunki, josta löytyy upeita rantoja ja hyviä ostospaikkoja. Kaupungissa kannattaa vierailla ainakin Loro Parkissa, jossa on lukematon määrä värikkäitä papukaijoja, merenkulkumuseossa Museo Naval de la Casa Iriartessa, orkideapuistossa ja kasvitieteellisessä puutarhassa.

Teide-tulivuori (Teneriffa),
Mount Teide
Photo Credits: ahisgett
Distribution license for the photo

Mount Teide on kaikessa jylhyydessään Teneriffan ylivoimaisesti silmiinpistävin maamerkki, joka on hyvä kohde päivän mittaiselle vaellusretkelle. Kraaterialueet kuivuneine laavavirtoineen ja vuoren maasto laavahiekkadyyneineen ja kalliohampaineen ovat vaikuttavan näköisiä. Teiden huipulle pääsee myös köysiradalla. Vuoren sääolosuhteita valvotaan tarkasti ja varsinkin huipulta täytyy pystyä esimerkiksi tuulen voimistuessa evakuoimaan ihmiset pois nopeasti.

Teneriffan pyramidit (Teneriffa),
Vaikka Teneriffalla sijaitsevat pyramidit ovatkin lähinnä pienoismalleja Egyptin tai Meksikon vastaavista, ne ovat kuitenkin mielenkiintoinen vierailukohde. Pyramidien askelmat ja muu struktuuri ovat huolellisesti rakennettuja ja pyramideilla oletetaan aikoinaan järjestetyn seremonioita, joissa palvotaan aurinkoa.

Puerto Rico (Gran Canaria),
Puerto Rico gran canaria
Photo Credits: Dan Kamminga
Distribution license for the photo

Kaarenmuotoisen lahdenpoukaman vierellä sijaitseva Puerto Rico on aurinkoinen lomakylä, jossa ei sen kummemmin mitään erikoisia nähtävyyksiä ole, mutta kylän kansainvälinen tunnelma sekä pienvenesatama on kokemisen arvoisia. Puerto Rico ja sen hotellit sijaitsevat osittain korkeassa rinteestä, josta on hieno näkymä alas lahdenpoukamaan.

Las Palmas (Gran Canaria),
Las Palmas gran canaria
Photo Credits: jhderojas
Distribution license for the photo

Gran Canarian koillisossa sijaitseva Las Palmas on Kanariansaarten suurin kaupunki 350000 asukkaallaan. Las Palmasissa on paljon mielenkiintoisia paikkoja joissa kannattaa vierailla. Las Canterasin kolmekilometrinen ranta alkaa aivan kaupungin keskustasta ja sen varrella on vanha ja elegantti rantabulevardi. Kolumbus vieraili vuonna 1492 kaupungissa aikoinaan ennen Amerikan löytöretkeään ja hänen nimeään kantava Kolumbuksen talo (La casa de Colón) muistuttaa hänen vierailustaan. Lukuisten saaren historiasta kertovien museoiden lisäksi kaupungissa on jylhä Santa Anan neoklassista ja goottilaista rakennustyyliä yhdistelevä katedraali, joka on rakennettu 1500-luvulla. Myös katedraaliin torniin pääsee katselemaan maisemia. Las Palmasin Centro Atlantico de Arte Moderno on suuri taidekeskus, joka on rakennettu hyvinsäilyneen 1800-luvun rakennuksen puitteisiin.

Timanfayan luonnonpuisto
(Lanzarote),

Timanfaya lanzarote
Photo Credits: racatumba
Distribution license for the photo

Jameos del Agua (Lanzarote),
Jameos del Agua
Photo Credits: Fran Villena (villano)
Distribution license for the photo

Saarella eläneen ja sen arkkitehtuurin suuresti vaikuttaneen kuuluisan taiteijan César Manriqueen suunnittelema Jameos del Agua on Corona-tulivuoren purkauksen syntynyt suuri laavakupla. Vaikuttavan näköisen paikan erikoisuus on maan sisällä sijaitseva maanalainen pieni järvi, jonka äärelle pääsee myös laskeutumaan. Järvessä elää albiinorapuja, joita ei tiettävästi elä missään muualla.

Kaktuspuisto (Lanzarote),
Jardin de Cactus lanzarote
Photo Credits: exfordy
Distribution license for the photo

Jardin de Cactus on myös César Manriqueen idean pohjalta toteutettu alue, jossa kasvaa yli 10000 kaktuslajia. Kaikki kaktukset eivät toki ole lanzarotelaisia vaan suuri osa lajeista on tuotu muilta Kanariansaarilta, Madagaskarilta ja Amerikasta.

Laavatunneli (Lanzarote),
Cueva de los Verdes
Photo Credits: Christ0ff
Distribution license for the photo

Cueva de los Verdes on La Corona -tulivuoresta purkautuneen vyöryvän laavan synnyttämä tunneli, joka on yli kuuden kilometrin pituinen. Tulikuuma laava vyöryi tulivuoren suulta kohti merta yli kolmetuhatta vuotta sitten. 1960-luvulla laavan muovaamasta tunnelista kolmasosa avattiin yleisölle ja tätä nykyä maan uumenissa järjestetään jopa musiikkikonsertteja.

Corralejo ja Jandia (Fuerteventura),
Corralejo Fuerteventura
Photo Credits: andym_uk
Distribution license for the photo

Fuerteventuran saarella ei ole juurikaan nähtävyyksiä verrattuna edellä mainittuihin Lanzaroteen, Teneriffaan ja Gran Canariaan. Corralejon useiden kilometrien mittaiset Parque de Dunasin hiekkadyynit ovat näkemisen arvoiset samoin kuin todella kauniit hiekkarannat. Jandian loivasti syveneviin vesiin kelpaa mennä uimaan, paikka sopii rantalöhöilijälle siinä kuin liikunnan harjoittamiseen.

Garajonayn kansallispuisto
(La Gomera),

Garajonay La Gomera
Photo Credits: barraquito
Distribution license for the photo

La Gomeralla sijaitseva Garajonayn kansallispuisto on vehreää metsämäistä vuoristoa, jossa kulkee kauniita vaellusreittejä jokien, vanhojen puiden ja niittyjen lomassa. Alueen vanhat metsät kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Roque de los
Muchachos -vuorenhuippu (La Palma),

Roque de los Muchachos
Photo Credits: untipografico
Distribution license for the photo

La Palman vuorenhuipulta, jota kutsutaan nimellä Roque de los Muchachos, on mahtavat näkymät yli laakson. Tällä saaren korkeimmalla kohdalla 2,4 kilometriä merenpinnan yläpuolella on myös Euroopan korkeatasoisin tähtitieteellinen observatorio.