Kööpenhamina, Tanska – Parhaat top 10 nähtävyydet

Kööpenhamina, Tanska
Kööpenhamina
Photo Credits: chad_k
Distribution license for the photoTanskan pääkaupunki Kööpenhamina (Copenhagen) sijaitsee maan itäosassa Juutinrauman salmen länsipuolella Själlannin saarella. Kaupungin virallinen asukasluku on noin 800000, metropolialue mukaan lukien asukasluku nousee yli 2 miljoonaan. Vaikka asukkaita on melko paljon, Kööpenhamina ei tunnu varsinaiselta suurkaupungilta.

Noin tuhat vuotta sitten perustettu kaupunki on nykyään välitön, monipuolinen ja kansainvälinen metropoli, joka on ollut vuodesta 2000 saakka yhdistettynä reilun 7,8 kilometrin mittaisella Juutinrauman vinoköysisillalla Ruotsin Malmöön. Kööpenhaminan keskustan kadut ovat suurelta osin kävelykatuja, ja sen Strøget-kävelykatu on yksi Euroopan pisimmistä kävelykaduista. Kööpenhamina ei todellakaan ole shoppailijan paratiisi, sillä kaikki on kallista. Kööpenhaminan ja Tanskan ilmasto on esimerkiksi Etelä-Suomen ilmastoa leudompi, tuulisempi ja sateisempi.

Rosenborgin linna ja linnanpuisto, Kööpenhamina
rosenborg
Photo Credits: Jacob Bøtter
Distribution license for the photo

Muun muassa arvokkaiden Kruunun jalokivien säilytyspaikkana tunnettu Rosenborgin linna on yksi Kööpenhaminan näyttävimmistä rakennuksista. Saksalaiseen renessanssityyliin pääosin punaisesta hiekkakivestä rakennettu linna on valmistunut 1600-luvun alussa, ja siihen kuuluu korkeita torneja. Alunperin kuninkaan kesäpalatsiksi rakennettu rakennus toimii nykyään myös museona, joka esittelee Tanskan kuninkaiden esinekokoelmat 1500-luvulta 1800-luvulle. Linnan yksi tunnetuimmista esineistä on juhlahuoneen kruunu, joka on tarinan mukaan valmistettu yksisarvisen sarvesta. Esineet ovat jaoteltu eri aikakausien mukaan. Linnassa voi myös tutustua rakennuksen historiaan ja kuningassukuun. Linnaa ympäröivä kaunis linnanpuisto on suosittu rentoutumispaikka varsinkin hyvällä säällä. Myös puistoon liittyvä puutarha on hyvin hoidettu. Rosenborgin linna ja linnanpuisto sijaitsee aivan Kööpenhaminan keskustassa.

Grundtvigin kirkko, Kööpenhamina
grundtvig
Photo Credits: seier+seier+seier
Distribution license for the photo

Vuonna 1940 viimeistelty Grundtvigin kirkko on kaupungin tunnetuimpia kirkkoja varsinkin sen omaleimaisen ulkonäkönsä ansiosta. Kirkon arkkitehtuuri on sekoitus ekspressionismin geometriikkaa, goottilaista tyyliä sekä barokkimaisuutta. Pitkä hautausmaan läpi vievä tie päättyy kirkolle, jonka ympärille on sijoitettu rakennuksia geometriseen muotoon. Vaikka kirkko on myös sisältä päin näyttävä, kirkko on kuuluisa erityisesti sen läntisestä julkisivustaan, joka muistuttaa suuria kirkon urkuja. Tanskalaisen filosofin mukaan nimetty Grundtvigin kirkon kellotorni ulottuu 49 metriin, ja sisätilojen kattokin on korkeimmillaan 22 metrissä.

Christianian vapaakaupunki, Kööpenhamina
christiania
Photo Credits: dvanhorn
Distribution license for the photo

Kööpenhaminen keskustan itäpuolella Christiania (suomeksi Kristiania) on 36 hehtaarin kokoinen alue, jonka hipit valtasivat vuonna 1971 ja asettuivat asumaan vanhoihin kasarmirakennuksiin. Christianianissa asuu nykyään noin tuhat ihmistä, ja monet alueen rakennuksista ovat itse rakennettuja erikoisia asumuksia. Alue on erityisesti tunnettu sen peittelemättömästä huumekaupasta, ja vaikka kannabiksen käyttö onkin kiellettyä Tanskassa, poliisi ei juurikaan puutu Christianiassa rehottavaan huumeiden käyttöön. Christianian vapaakaupunki on erikoinen paikka, ja tunnelma alueella varsinkin kesäisin on usein korkealla. Vapaakaupungin maa-alue on nykyään arvokas, ja Tanskan hallitus on viime vuosina yrittänyt yksityistää alueen asunnot, pysäyttää huumekaupan ja tyrehdyttää Christianian oman hallinto-oikeuden.

Pieni merenneito, Kööpenhamina
little mermaid copenhagen
Photo Credits: gripso_banana_prune
Distribution license for the photo

Tunnetun tanskalaisen satukirjailija H. C. Andersenin Pieni merenneito -sadun pohjalta valmistettu pronssinen patsas kököttää kiven päällä Kööpenhaminan satamassa. Merenneitopatsasta kutsutaan usein kaupungin symboliksi. Patsas on usein kuvattuna muun muassa tanskalaisissa postikorteissa. Patsaan on luonut Carl Jacobsen, joka käytti mallina vaimoaan. Merenneitopatsas paljastettiin yleisölle kesällä vuonna 1913. Tanska on useasti harkinnut patsaan siirtämistä muualle vandalismin vuoksi, sillä patsas on joutunut lienee satoja kertoja töhertäjien maalitauluksi.

Ballerup ulkoilmamuseo, Kööpenhamina
Kööpenhaminan lukuisten museoiden lisäksi noin 15 kilometrin päässä kaupungista luoteeseen sijaitsee Ballerupin kunta, jonka ulkoilmamuseo on vierailun arvoinen paikka. Museo esittelee paikkakuntakohtaista historiaa aina kivikauden ajoilta nykyhetkeen. Erikoiset rakennukset, joiden katot ovat tehty kaisloista, vanha ruokatavarakauppa sekä farmarin yli sata vuotta vanha puutarha ovat mielenkiintoisia. Museossa säilytetään myös Venäjän suurruhtinattaren noin sadasta öljy- ja vesiväritöistä koostuvaa maalauskokoelmaa.

Amalienborgin linna ja museo, Kööpenhamina
amalienborg castle
Photo Credits: lyng883
Distribution license for the photo

Tanskan kuningasperheen talvikotina toimiva Amalienborgin linna on neljän samantyylisen rakennuksen palatsikompleksi. Nämä rokokoo-tyyliset palatsit sijaitsevat aukion ympärillä, jonka keskellä seisoo kuningas Frederik V:n ratsastajapatsas. 1700-luvun puolivälissä rakennetuista palatseista tuli kuningasperheen asuinpaikka vuonna 1794, jolloin kuningasperhe osti rakennukset. Museo on teemoitettu pääosin kuninkaallisen suvun vaiheisiin vuodelta 1895 saakka. Merkittävimmät tilat museossa ovat kultahuoneeksi kutsuttu huone, jossa ovat esillä Kruunun jalokivet, kuningatar Louisen salonki ja Frederik IX:n työhuone.

Kööpenhaminan tivoli, Kööpenhamina
tivoli copenhagen
Photo Credits: Stig Nygaard

Kööpenhaminan valtava tivoli on varsinkin lapsiperheiden suosiossa. Kuuluisa tivoli on perustettu vuonna 1843, ja siihen kuuluu muun muassa useita vuoristoratoja, kymmeniä ravintoloita, maailman kuulujen artistien esityksiä, musiikkia, teatteri, paljon peli- ja arvontakojuja sekä tietenkin laaja valikoima erilaisia tivolilaitteita. Tunnelma tivolissa varsinkin iltaisin on korkealla, kun korkeuksiin sytytetään palamaan peräti 150000 valospottia.

Kööpenhaminan eläintarha, Kööpenhamina
copenhagen zoo
Photo Credits: fmc.nikon.d40
Distribution license for the photo

Vuonna 1859 perustettu pieni eläintarha on nykyään yksi Euroopan suurimmista eläintarhoista. Eläintarhassa elää yli 2500 eläintä, muun muassa sarvikuonoja, merileijonia, norsuja, kirahveja ja laaja kirjo eri kilpikonnalajeja. Etelä-Amerikan ja Afrikan eläinlajit ovat hyvin edustettuina. Pääeläintarhan yhteydessä on myös oma lapsille tarkoitettu eläintarha, jossa asustaa pääasiassa pienempiä ja kesyjä eläimiä.