Kos, Kreikka – Parhaat top 10 nähtävyydet

Kos, Kreikka
Kos
Photo Credits: kevgibbo
Distribution license for the photoKreikan Kos on Dodekanesian saariston kolmanneksi suurin saari 8 kilometrin leveydellään ja 40 kilometrin pituudellaan. Saarella asuu 30-40 tuhatta vakituista asukasta ja se on yksi suosituimpia lomakohteita Kreikan saaristossa. Kos-saaren pääkaupungin nimi on myös Kos. Kosin historia ulottuu ainakin muutaman sadan vuoden taakse ennen ajanlaskumme alkua. Saari kuului Italialle vuosina 1912–1948, jonka jälkeen saari liitettiin Kreikkaan. Egeanmeren kaakkoisosassa sijaitsevalta Kosilta on vain muutaman kilometrin matka Turkin rannikolle. Vaikka Kos onkin erityisesti rantalomakohde, löytyy varsinkin Kosin kaupungista ja sen läheltä paljon nähtävää.

Upeiden maisemien ja rantojen lisäksi alueella on myös joitain historiallisia kohteita, joita ei kannata jättää väliin. Saarelta järjestetään myös paljon retkiä lähisaarille, kuten esimerkiksi Nisyroksen tulivuorisaarelle ja Kalymnos-saarelle. Jos haluaa varmistaa rauhallisen loman Kosilla, kannattaa matka tehdä saarelle syksyllä tai keväällä/alkukesästä, sillä heinä-elokuussa saaren kansoittavat eurooppalaiset nuoret jotka juhlivat kaduilla öisin aamutunneille saakka. Kosilla asuvat ihmiset ovat ystävällisiä ja saari on onnistunut melko hyvin säilyttämään aidon kreikkalaisen tunnelman. Saarella on myös useita idyllisiä pikkukyliä, kuten vaikkapa Dikeos-vuoren vierellä oleva Zia-kylä. Kosilla voi olla heinä-elokuussa todella lämminkin, ja huhti-toukokuussa ja syys-lokakuussa miellyttävän lämmintä lämpömittarin näyttäessä päivällä noin 20 plusastetta.

Asklepieion-temppelialue, Kos
Kos Asklepieion temple ruins
Photo Credits: wit
Distribution license for the photo

Saaren pohjoisosassa sijaitsevasta Kosin kaupungista 3-4 kilometrin päässä lounaassa on saaren tärkein nähtävyys, lääketieteen jumalan Asklepiosin pyhäkön rauniot. ”Maailman ensimmäinen sairaala”, Asklepieion, on sypressipuiden ympäröimä temppeliraunioista koostuva alue. Vaikka 300-luvulta ennen ajanlaskumme alkua perustetusta temppelialueesta onkin jäljellä enää vain rauniot, on se kuitenkin edelleen vaikuttavan näköinen muureineen ja pylväikköineen. Lisäksi paikalta on hieno näköala, sillä se sijaitsee 100 metriä meren yläpuolella. Asklepieion toimi aikoinaan hoito- ja lääkintäkeskuksena jossa potilaita hoitivat pääasiassa silloiset papit.

Johanniittien linnoitus, Kos
Kos Castle
Photo Credits: wit
Distribution license for the photo

Johanniittaritarien 1400-luvulla rakennuttama linnoitus sijaitsee Kosin satamassa. Pienelle saarelle rakennetulle linnoitukselle pääsee siltaa pitkin. Silta alkaa Hippokrateen plataanipuulta, paikalla jolla länsimaisen lääketieteen isä Hippokrates Kosilainen istuskeli päivisin 2400 vuotta sitten. Linnoitus on pääosin raunioitunut, alueella on nähtävissä kuitenkin edelleen linnamuurien lisäksi muun muassa patsaita. Kosin sataman kaivausalueella on myös nähtävillä Herkuleen pyhäkön, Afroditen temppelin, antiikin torin ja basilikan rauniot.

Casa Romana -roomalaisaikainen huvila, Kos
Läntisellä historiallisella alueella Kosin kaupungin länsiosassa sijaitsee antiikin Odeum-näyttämön, stadionin ja kymnaasin lisäksi Casa Romana, restauroitu roomalaisvilla. Suuri huvilarakennus ei ole ulkoapäin kovinkin vaikuttavan näköinen, mutta se on sisältä kauniisti koristeltu mosaiikeilla ja kaiverruksilla. Maalauksia ja mosaiikkeja on joka puolella huvilapalatsia. Mosaiikkilattioiden lisäksi jotkin huoneet ovat marmorilaatoitettuja. Casa Romanan mosaiikit ovat peräisin 300-luvulta ennen Kristusta ja patsaat hellenistiseltä kaudelta.

Kaupunginmuseo, Kos
Keskellä Kosin kaupunkia, Elefteria-aukiolla (Eleftheria) sijaitsee vastapäätä paikallista hedelmätoria Kosin kaupunginmuseo. Museossa on esillä mosaiikkeja, patsaita, keramiikkatöitä, veistoksia, seinämaalauksia ja muita arkeologisia löytöjä. Museo on vaatimaton verrattuna useimpiin muihin eurooppalaisiin museoihin, mutta se esittelee hyvin Kosin esihistoriaa ja mielenkiintoisia historiallisia esineitä.