Kreeta, Kreikka – Parhaat top 10 nähtävyydet

Kreeta, Kreikka
Kreeta
Photo Credits: Mauricio Pellegrinetti
Distribution license for the photoItäisellä Välimerellä sijaitseva Kreeta (Crete) on Kreikan suurin saari 8300 neliökilometrin pinta-alallaan. Pitkulaisen muotoinen saari on noin 250 kilometriä pitkä ja leveimmältä kohdalta noin 60 km leveä. Kreetalla asuu 600-700 tuhatta ihmistä ja sen suurimpia kaupunkeja ovat Rethymnon, Hania (Chania), Iraklion ja Aghios Nikolaos. Vaikka Kreeta kuuluu Kreikkaan, se on silti kuin oma maansa jolla on pitkä ja värikäs historia. Kreeta on kuulunut viisi tuhatta vuotta kestäneen historiansa aikana monen eri valtakunnan vallan alle, ja ne kaikki ovat jättäneet omat jälkensä saareen.

Kreetan ympäristön silmiinpistävä asia on luonnon suuret vastakkaisuudet: saarelta löytyy karua vuoristoa, hedelmällisiä laaksoja, tasankoja sekä sametinpehmeitä hiekkarantoja. Kreetan poikki kulkee lähes katkeamaton vuorijono. Hyvän bussiverkostonsa ansiosta, busseilla tai vuokraamalla auton pääsee joka puolelle saarta. Kreetan pisimmät rannat sijaitsevat saaren pohjoisrannikolla. Kreetalla vallitsee leuto välimerenilmasto, joten edes talvisaikaan saarella ei ole usein kovinkaan kylmä (paitsi vuoristossa) ja Kreetan kuuma kesäkin jatkuu pidemmälle syksyyn kuin muualla Euroopassa.

Knossos-palatsikompleksi, Kreeta
knossos crete
Photo Credits: James Preston
Distribution license for the photo

Keski-Kreetan pohjoisosassa Iraklionin lähellä sijaitseva Knossos-palatsi on tärkeä minolaispalatsi, joka löytyi vasta 1900-luvun alussa arkeologisten kaivausten avulla. Arkeologi Arthur Evans kaivautti suuren palatsin esiin ja rakennutti sitä osittain uudelleen, sillä suuri määrä palatsin rakenteista oli rakennettu puusta ja rakenteet uhkasivat sortua. Monin paikoin freskoin koristeltu labyrinttimainen palatsi on suuruudeltaan (pinta-ala ilman kerroksia) noin 150 metriä x 150 metriä. Suurin osa siitä mitä palatsista on jäljellä, on niin kutsutun uuden palatsin raunioita. Uusi palatsi on rakennettu vanhan tuhoutuneen palatsin paikalle, joka sekin ja sen ympärillä oleva kaupunki hävisivät lähes jäljettömiin salaperäisen luonnonkatastrofin seurauksena 1450 eKr. Knossoksen palatsikompleksiin kuuluu portaikkoja, käytäviä, valtaistuinsali, varastotiloja, alttareja, aarrekammio ja muita tiloja. Toisen kerroksen tilavista huoneista on hieno näköala varastotiloihin, joiden saviruukut ovat osittain koskemattomia. Palatsin keskuspihalla pidettiin aikoinaan muun muassa härkähyppykilpailuja. Palatsin yksi kiehtovimmista tiloista on valtaistuinsali, joka on oikeastaan vain pieni huone ja jossa sijaitsee alkuperäinen Minoksen valtaistuin. Huoneen penkeillä istuivat aikoinaan kuninkaan papit.

Samarian rotko, Kreeta
samaria gorge crete
Photo Credits: James Preston
Distribution license for the photo

Kreetan länsipuolen eteläosassa sijaitseva Samarian rotko on 16 kilometrin mittainen suosittu vaelluskohde. Vaellus rotkon läpi on rankka koettelemus, sillä maasto rotkon pohjalla on vaikeakulkuista. Vaelluksen lähtöpaikalta on hulppeat näkymät rotkoon ja sen maisemiin. Vaellusmatka alkaa laskeutumalla parin kilometrin matkalla noin 800 metriä alaspäin rotkon pohjalle. Puolivälissä rotkoa sijaitsee hylätty Samarian autiokylä. Rotko on kapeimmillaan ns. Rautaporttien luona, jossa 300 metriin kohoavat jyrkät kallioseinämät ovat vain muutaman metrin päässä toisistaan. Rotkoon on perustettu vuonna 1962 kansallispuisto sen ainutlaatuisen kasviston ja eläimistön suojelemiseksi. Samarian rotkon seinämien varjoissa elää muun muassa kreetalainen ebenpuu, valkoinen pioni ja monia kukkalajeja sekä esimerkiksi korppikotkia, haukkoja ja monia muita lintulajeja. Myös satoja villivuohia elää rotkon uumenissa.

Iraklionin arkeologinen museo, Kreeta
iraklion archeological museum
Photo Credits: currybet
Distribution license for the photo

Kreetan pääkaupunki Iraklion sijaitsee saaren keskiosan pohjoisrannikolla. Kaupungin arkeologinen museo sisältää maailman arvokkaimman kokoelman minolaistaidetta. Museo on jaettu saleihin, joissa on esillä esineitä aina 3500 eKr. saakka: saviteoksia, keramiikkaa, freskoja, kultakoruja ja tauluja. Tunnetuimpia esineitä museossa ovat Faistoksen kiekko, jonka hieroglyfejä ei ole pystytty selvittämään, häränpään muotoinen juomakannu, paljasrintainen käärmeenjumalatar, norsunluinen härkähyppääjäpatsas, Knossoksen palatsia koristaneiden freskojen luonnokset ja ainutlaatuinen kivisarkofagi. Iraklionin arkeologinen museo on runsaan ainutlaatuisen kokoelmansa vuoksi suosittu vierailupaikka, ja se onkin suurimman osaa päivästä aivan täynnä vierailijoita.

Faistos-minolaispalatsi, Kreeta
faistos crete
Photo Credits: storem
Distribution license for the photo

Kreetan keskiosan etelärannalla kalkkikivikallioiden lomassa sijaitsevan Matalan rantakaupungin lähellä sijaitsee Kreetan toiseksi suurin minolaispalatsi Knossoksen jälkeen, Faistos. Auringonlaskujen ihailuun sopivan Matalan alueen läheisyydessä on myös ikivanhoja luolia, joissa on ovet, ikkunat ja penkkejäkin luolien sisällä. Faistos-palatsi sijaitsee hyvin kauniilla paikalla Messaran tasangon yläpuolella, ja paikalta on hienot näkymät idän hedelmällisille pelloille ja pohjoisen vuoriston rinteille. Faistos eroaa Knossoksesta siinä, että se on tätä pienempi, eikä sitä ole millään tavoin kunnostettu ja korjattu. Faistoksen ensimmäinen versio on rakennettu 1900 eKr. ja sen tuhoutumisen jälkeen paikalle on rakennettu uusi palatsi. Näistä kummastakin palatsista on osa kaivettu esiin ja tämän vuoksi palatsin alue voi vaikuttaa hiukan sekavalta. Faistoksen palatsiin kuuluu portaikkoja, käytäviä, pihoja, saleja, erilaisia huoneita, krypta, pyhäkköjä, alttari, teatterialue sekä monia muita tiloja.

Hania (Chania), Kreeta
chania crete
Photo Credits: sanderovski
Distribution license for the photo

Kreetan länsipuolen pohjoisosassa sijaitsee pitkän ja myrskyisän historian omaava Hanian kaupunki, jonka vanhakaupunki on arkkitehtoorisen monimuotoisuutensa ansiosta vaikuttava. Hanian ikivanhat makasiinirakennukset, suuri aukio katedraaleineen ja venetsialainen satama ovat vierailun arvoisia paikkoja. Lisäksi kaupungissa on useita museoita: merenkulkumuseo, sotamuseo, historiallinen museo ja arkeologinen museo. Kauppahalli, moskeijat ja kirkot kuuluvat myös olennaisena osana kaupunkikuvaan. Kreetan taistelun kiivaimmat taistelut käytiin toisen maailmansodan aikana juuri Hania edustalla, ja suuri osa kaupungista tuhoutui tuolloin tulipaloissa ja pommituksissa.

Retimnon (Rethymnon), Kreeta
rethymnon crete
Photo Credits: lostajy
Distribution license for the photo

Haniasta itään myös meren rannikolla Kreetan pohjoisosassa sijaitseva Retimnon on Hanian ohella Kreetan viehättävimpiä kaupunkeja. Kaupungin tunnelmallinen keskusta minareetteineen ja vanhoine turkkilaisrakennuksineen eroaa radikaalisti laitakaupungin betonikylästä. Retimnonin sataman lähellä on pitkä hiekkaranta, jota reunustaa idyllinen rantakatu ravintoloineen ja pikkuhotelleineen. Vanhakaupunki ja varsinkin sen alueella aivan pohjoisosassa rannalla sijaitseva 1500-luvulla rakennettu suuri venetsialaislinnoitus Fortezza on tunnettu nähtävyys. Linnoitus rakennettiin aikoinaan suojaamaan kaupunkia merirosvojen hyökkäyksiltä, mutta turkkilaiset valloittivat sen helposti. Muita näkemisen arvoisia asioita Retimnonissa ovat Rimondin suihkulähde jota koristaa kolme mulkosilmäistä leijonaa, sekä Nerandzesin moskeija, jonka korkeasta minareettista avautuu hienot näkymät yli kaupungin. Retimnonin kaupungissa kannattaa myös käväistä arkeologisessa museossa ja taiteilija Kanakakiksen taidegalleriassa. Melko lähellä Retimnonia, 20-30 kilometrin päässä ovat Melidonin tippukiviluola ja historiallinen Arkadin luostari.

Opastetut retket Kreetalla, Kreeta
Crete landscape
Photo Credits: MatthewJCarter
Distribution license for the photo

Kuten monissa muissakin suosituissa lomakohteissa, myös Kreetalla järjestetään lukuisia retkiä suuren saaren eri osiin. Retket voivat olla vain parin tunnin mittaisia tai koko päivän kestäviä. Pidemmät retket tehdään yleensä bussilla ja lyhyemmät esimerkiksi minijunalla (joka on oikeastaan auto, joka vetää vaunuja perässään). Riippuen retkestä, tutustua voi rotkoihin, vuoristoon, appelsiinilehtoihin, valtaviin oliivipuumetsiin, kirkkoihin, laaksoihin, viljelmiin ja uinuviin pieniin kyliin. Retken kuluessa saa tietoa eri paikoista oppaan kertomana (englanniksi) ja myös yleensä saa paljon tietoa Kreetan historiasta ja nykyisestä elämästä. Opastetut retket ovat oiva keino tutustua laajemmin Kreetan kauniiseen saareen ja kulttuuriin.

Zeuksen syntymäluola, Kreeta
Iraklionista kaakkoon mentäessä itäisen Kreetan alueella vastaan tulee Dikti-vuori. Vuoren uumenista löytyy luola (Dicteo Andro), jossa tarinan mukaan äiti Rhea synnytti poikansa Zeuksen piilossa lapsen isältä Kronokselta, ettei tämä olisi syönyt poikaansa. Tarun mukaan tämä Olympoksen pääjumala Zeus varttui Ida-vuoristossa ja hänet myös myöhemmin haudattiin sinne. Luolasta on löydetty kaivausten avulla alttari, patsaita, keramiikkaesineitä ja jopa maanalainen järvi. Vain pieneen osaan luolasta on pääsy yleisöllä.