Kypros – Parhaat top 10 nähtävyydet

Kypros
Kypros
Photo Credits: Leonid Mamchenkov
Distribution license for the photoKypros (Cyprus) on itäisellä Välimerellä Turkin eteläpuolella sijaitseva saari, joka on pinta-alaltaan reilut 9000 neliökilometriä. Saarella asuu noin 800000 asukasta. Kypros on ollut asutettuna jo yhdeksän tuhannen vuoden ajan ja se on historiansa aikana kuulunut monen eri valloittajakansan vallan alle, jotka ovat jättäneet omat jälkensä saaren arkkitehtuuriin ja kulttuuriin. Viime vuosituhannella muun muassa venetsialaiset, osmanit ja britit ovat hallinneet saarta.

Kypros itsenäistyi vuonna 1960, jonka jälkeen saaren kreikankieliset ja turkinkieliset ryhmittymät ottivat yhteen erimielisyyksissä saaren asuttamisesta. Pohjoisosan pienemmälle turkkilaiselle puolelle pääsee vierailemaan nykyään, vaikka se oli aiemmin suljettu ulkopuolisilta. Kypros on maastoltaan vaihteleva: pohjoista ja etelää hallitsevat vuoristot, ja näiden väliin jää tasankoalueita. Rannikoille ovat tyypillisiä kapeat rannikkotasanteet. Saaren merkittävimmät kaupungit ovat Larnaka, Limassol sekä pääkaupunki Nikosia. Jos etsii lomallaan pelkästään rantaelämää, viihdettä ja juhlintaa, kannattaa suunnistaa Kyproksen kaakkoisosassa sijaitsevaan Ayia Napan lomakeskukseen. Vaikka Kypros onkin pääasiassa aurinko- ja rantalomakohde, saarelta löytyy pitkän historiansa ansiosta myös paljon mielenkiintoista nähtävää.

Palvelut ja tavarat eivät saarella ole mitenkään edullisia, joten esimerkiksi vähän pidempää taksimatkaa tilatessaan kannattaa ikävän yllätyksen välttämiseksi ensin ottaa selville mitä matka tulee maksamaan. Tarinan mukaan Rakkauden jumalatar Afrodite syntyi Kyproksen rannikolla meren aalloista. Lämpimintä Kyproksella on touko- ja lokakuun välisellä ajalla, jolloin päivän ylin lämpötila on usein 29-33 plusasteen tuntumassa. Talviaikaan lämmintä on 15-20 astetta, jolloin on myös sateisinta.

Limassol, Kypros
limassol cyprus
Photo Credits: Leonid Mamchenkov
Distribution license for the photo

Kyproksen eteläosassa sijaitseva satamakaupunki Limassol (Lemesos) on saaren toiseksi suurin kaupunki noin 160 tuhannella asukkaallaan. Limassol on pitkälti rantalomakohde toistakymmentä kilometriä pitkällä rantaviivallaan ja yksi Kyproksen suositumpia lomakaupunkeja. Kaupungista ja sen lähettyviltä löytyy paljon esihistoriallisia ja keskiaikaisia nähtävyyksiä. Kauniin vanhan sataman lähellä sijaitsee keskiajalla rakennettu linna, joka toimii nykyään museona ja jossa on nähtävillä arvokkaita esineitä aina 400-luvulta saakka. Kaupungissa on myös useita muita merkittäviä museoita ja gallerioita, kuten kaupungin taidegalleria, arkeologinen museo sekä kansantaiteen museo. Limassolin eksoottiseen keskuspuistoon kuuluu myös pieni eläintarha. Lähellä kaupunkia sijaitsevat keskiaikainen Kolossi-linna ja lähes kaksi tuhatta vuotta vanha Kourionin amfiteatteri.

Kolossi-linna, Kypros
kolossi castle cyprus
Photo Credits: Spixey
Distribution license for the photo

Kolossi Castle on johanniittaritarien toimesta rakennettu linna (tai suuri tornitalo) Limassolin länsipuolella. Viinitarhojen lomasta kohoava 1400-luvulla rakennettu rakennus toimi keskiajalla tärkeänä strategisena tukikohtana ja sieltä puolustettiin Kyproksen saarta mamelukkien hyökkäyksiä vastaan. Kolossi-linnan alue toimi myös tärkeässä roolissa Kyproksen sokerituotantopaikkana, sillä sokeri oli yksi Kyproksen päävientituotteista keskiajalla. Myös viinituotanto oli tuolloin alueella yleistä. Linnaan kuuluu lyhyt laskusilta, jota pitkin rynnivien vihollisten päälle kaadettiin tornista kiehuvaa öljyä. Linnan sisäänkäynnin takana on kaksi suurta huonetta, suuri takka ja kierreportaita, joiden kautta pääsee linnan ylempään kerrokseen. Huoneet ovat nykyään tyhjiä, ja voi vain kuvitella millaisilta ne näyttivät vuosisatoja sitten. Ensimmäisen kerroksen ristiinnaulitsemista esittävä seinämaalaus ja ullakon entisöidyt taisteluvarustukset ovat ainoita keskiajalta säilyneitä esineitä Kolossi-linnassa.

Kourionin amfiteatteri ja kylpylän rauniot, Kypros
kourion cyprus
Photo Credits: nigejones
Distribution license for the photo

Kourion (Curium) on Limassolista parinkymmenen kilometrin päässä länteen sijaitseva arkeologinen alue, jonka tärkeimpiä löytöjä ovat amfiteatteri ja roomalaisaikaisen kylpylän jäänteet. Kourion oli kyproslainen kaupunki, joka säilyi antiikinajoista varhaiseen keskiaikaan saakka. Kaupungin tuhosi aikoinaan viiden voimakkaan maanjäristyksen sarja. Toisella vuosisadalla rakennettu suuri amfiteatteri toimi gladiaattoritaistelujen katsomona, jonne mahtui samaan aikaan 2000 vierasta. Amfiteatteri sijaitsee aivan rannan tuntumassa kaartuen merelle päin ja nykyään entisöidyssä ulkoilmateatterissa järjestetään musiikki- ja teatteriesityksiä. Kourionin alueella on myös ikivanhan kylpylärakennuksen rauniot, jonka mosaiikkilattiat ovat hyvin säilyneet. Kylpylässä pystyi aikoinaan nauttimaan kylmistä, lämpimistä ja kuumista kylvyistä ja rakennukseen kuului myös suuri kahdeksankulmainen uima-allas. Monen rauniorakennuksen, kuten kristillisen basilikan ja gladiaattorien talon lisäksi, vähän kauempana kolmen kilometrin päässä sijaitsee Apollonin temppelin rauniot. Temppelistä on jäljellä vain kaksi pylvästä, portaikko ja vähän seinämää.

Nikosia – muurien ympäröimä kaupunki, Kypros
nicosia cyprus
Photo Credits: currybet
Distribution license for the photo

Kyproksen pääkaupunki Nikosia sijaitsee saaren keskiosassa ja se on Kyproksen suurin kaupunki reilulla 200000 asukkaallaan. Nikosia (Lefkosia) ei ole perinteinen kyproslainen turistikaupunki, ja se sijaitseekin pohjoisempana monista muista turistien suosimista paikoista. Nikosia on jaettu turkkilaiseen ja kreikkalaiseen alueeseen. Demilitarisoitu YK:n valvoma linja erottaa pohjoisen turkkilaisen alueen kreikkalaisesta. Nikosia on eläväinen kaupunki, jonka keskiaikaiset muurit ja rakennukset ovat säilyneet hyvin. Nikosian päänähtävyydet ovat keskiaikainen muuri linnakerakennuksineen, Pafosin portti pyhän ristin kirkkoineen, Ledran tähystyspiste 11. kerroksessa, Laiki Geitonian käsityöläisalue, Agios Trypiotis -kirkko, Dragomanin talo (rauhanneuvottelija turkkilaisten ja kreikkalaisten välillä), Bysanttilainen taidemuseo, Arkkipiispan palatsi, Podocataron linnake & vapausmonumentti ja Famagustan portti.

Kypros-museo, Kypros
cyprus museum
Photo Credits: syvwlch
Distribution license for the photo

Nikosian kaupungin muurien ulkopuolella sijaitsee yksi saaren merkittävimmistä museoista, Kypros-museo. Ikivanhoja antiikki- ja muita esineitä neoliittiselta kaudelta roomalaisaikoihin ja bysanttilaiseen kauteen esittelevä museo on jaettu seuraavasti: pronssikauden koristellut maljakot ja muut astiat, egyptiläiset amuletit sekä työkalut, myceneanilaiset käsityöt, neoliittisen ajan esineet, Salamis-kaupungin jäänteitä kuten suuri pronssinen pata, kuvaveistokset, patsaat, haudat sekä neljä huonetta käsittävä kuvaveistoskokoelma, jonka hahmot esittävät minotauruksia, sotureita ja sotavaunujen ajajia. Kuvaveistoskokoelman hahmot esitellään samoilla paikoilla kuin ne löytyivätkin yhden ainoan alttarin ympäriltä. Noin 2000 esineestä vain 2 esittää naispuolista hahmoa.

Pafos ja Kuninkaiden haudat, Kypros
thombs of the kings
Photo Credits: einalem
Distribution license for the photo

Aivan Kyproksen länsirannikolla sijaitseva idyllinen Pafos (Paphos) on kasvanut suosituksi lomakeskukseksi, mutta se on kuitenkin ennen kaikkea kulttuurillisesti tärkeä paikka arkeologisten löytöjensä ansiosta. Kaupunkia ympäröivät Troodos-vuoret ja banaaniviljelmät, ja Pafosin keskuspaikkana toimii kalastussatama linnoituksen äärellä. Pafosia voi kutsua suureksi ulkoilmamuseoksi, jossa riittää nähtävää. Jumalatar Afroditen kalliot rannikolla, temppeli ja kylpylä ovat suosittuja nähtävyyksiä eri kreikkalaisen mytologian nimillä nimettyjen talojen kallisarvoisten mosaiikkitöiden ohella. Nämä mosaiikkityöt ovat peräisin yli 1600 vuoden takaa. Pafosissa on esillä myös uskonnollishistoriallinen pilari, johon apostoli Paavali sidottiin ja jossa hänet ruoskittiin. Tombs of the Kings, maanalainen hautausmaa, sijaitsee kivikkoisen mäenrinteen sisällä. Mausoleumeista ja huoneista koostuva suuri hautalabyrintti löytyi kokonaisuudessaan vasta 1970-luvulla. Unescon maailmaperintöluetteloon listattu salaperäinen sokkelikko ei itse asiassa ole kuninkaiden hautapaikka, vaan hautoihin on haudattu pääasiassa Pafosin aristokraatteja. Seitsemän päähautaa on avoinna yleisön nähtävillä. Maanalainen hautausmaa on 300-luvulta ennen Kristusta.

Troodos-vuoristo, Kypros
troodos cyprus
Photo Credits: robbie jim
Distribution license for the photo

Troodos on Kyproksen länsiosassa sijaitseva korkea vuoristo, jonka korkein huippu, Olympus, nousee lähes kahteen kilometriin saakka. Mäntymetsäinen vuoristo on kesäisin viileä, ja talviaikaan vuoristossa voi hiihtää ja lasketella. Troodos-vuoristossa on lukuisia bysanttilaisia kirkkoja, kyliä ja ikivanhoja luostareita, joihin voi tutustua vuokraamalla matkantekoa varten auton. Peräti kymmenen alueen kirkkoa on listattuna Unescon maailmanperintökohteisiin. Platres on vuoriston varsinainen turistikeskittymä, mutta omaleimaisia pikkukyliä löytyy sieltä täältä. Moutallas-kylässä voi maistella kylän omaa mineraalivettä ja Pedoulas-kylä laaksoineen on erikoistunut Kyproksen kirsikkatuotantoon. Pitsillian alueen kylät taas ovat tunnettuja lihatuotteistaan ja erikoisesta pähkinöistä ja greippimehusta valmistetusta sujuko-herkustaan. Vuoriston setrilaaksoon kuuluu suuri kansallispuisto.

Kyrenian linna, Kypros
kyrenia castle cyprus
Photo Credits: Edi Weissmann
Distribution license for the photo

Turkkilaisten alueella, pienessä Kyrenian kaupungissa Kyproksen pohjoisosassa, kohoaa idyllisen sataman äärellä suuri 700-luvulla rakennettu linnoitus. Bysanttilaisten rakentama Kyrenian linna rakennettiin pääasiassa puolustusta ajatellen. Myöhempinä vuosisatoina venetsialaiset laajensivat linjaa ja jättivät sen arkkitehtuuriin oman leimansa. Venetsialaiset muun muassa rakensivat linnoituksen kulmiin pyöreät tornit, jotta ottomaanien hyökkäykset saataisiin paremmin torjuttua. Linnan seinämiä myös vahvistettiin, sillä tuolloin alettiin käyttää heppoisempien aseiden lisäksi myös ruutia ja tykkejä. Kyrenian linnan suuren piha-alueen rakennuksista on jäljellä vielä muun muassa ritareiden käyttämä bysanttilainen kirkko ja torni. Viholliset eivät onnistuneet koskaan valtaamaan Kyrenian linnaa taistelemalla, eivätkä puolustustornien kestävyys näin ollen joutunut koetukselle. Linnaan kuuluu olennaisena osana paraatikenttä ja useita merkittävien ritariajan henkilöiden hautoja. Linna on toiminut 1900-luvulla vankilana ja armeijan päämajana, mutta nykyään linnan torneihin, vankityrmiin, asevarastoihin ja ennen ajanlaskumme alkua uponneen rahtilaivan hylkyä esittelevään museoon pääsee tutustumaan paikan päällä.

Larnaka ja Pyhän Lasaruksen kirkko, Kypros
lazarus church larnaka
Photo Credits: currybet
Distribution license for the photo

Kyproksen kaakkoisosan kaupunki Larnaka sijaitsee lähellä kansainvälistä lentokenttää. Larnaka muistuttaa palmujen varjostamine rantakatuineen ja ravintoloineen Ranskan Rivieran aluetta. Kaupunki on yhdistelmä tunnelmallista kylää ja pienehköä kaupunkia, sekä uutta ja vanhaa arkkitehtuuria ja kulttuuria. Larnaka on näkyvässä roolissa myös raamatullisessa merkityksessä. Pyhän Lasaruksen kirkko Larnakassa on alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kyproksin parhaisiin ostospaikkoihin kuuluvan Larnakan lähellä sijaitsee Lefkaran kylä, joka on kuuluisa erityisesti pitsiä muistuttavista kirjo-ompeleistaan. Lähellä on myös kaunis suolajärvi flamingolintuineen ja Hala-sulttaanin moskeijoineen.

Ayia Napa, Kypros
ayia napa cyprus
Photo Credits: Glen Bowman
Distribution license for the photo

Melko lähellä Larnakaa ja lentokenttää sijaitseva lomakeskus Ayia Napa on yöelämältään Kyproksen vilkkaimpia paikkoja. Jos lomaltaan etsii pääasiassa yökerhoelämää, kannattaa suunnistaa Ayia Napaan. Kaupungin kaunis ranta ja muu ympäristö ovat saaren puhtaimpia, vaikka turisteja vierailee alueella pilvin pimein. Mitään kovin merkittäviä nähtävyyksiä alueella ei keskustassa sijaitsevan Ayia Napan 1300-lukulaisen luostarin lisäksi ole, vaan paikka sopii paremmin erilaisten urheiluaktiviteettien harrastamiseen ja juhlimiseen.