Madeira, Portugali – Parhaat top 10 nähtävyydet

Madeira, Portugali
Madeira
Photo Credits: jenschapter3
Distribution license for the photoMadeiran luontorikas, korkeita vuoria, rotkoja sekä reheviä laaksoja käsittävä saariryhmä sijaitsee Atlantilla vajaan 600 kilometrin päässä Afrikan länsirannikolta luoteeseen. Tulivuorenpurkausten seurauksena syntyneen saariryhmän seitsemästä saaresta kahdella on asutusta, pääsaari Madeiralla ja Porto Santolla. Pääsaari Madeira on lähes 20 kertaa Porto Santoa suurempi, ja se on itä-länsi-suunnassa 57 kilometriä pitkä ja 22 kilometriä leveä. Madeira on itsehallinnollinen saariryhmä, vaikka se kuuluukin Portugalille. Madeiralla puhutaan yleisesti portugalia, ja joissain paikoissa voi olla vaikea tulla ymmärretyksi englanninkielellä.

Kirjoitetun historian mukaan Madeiran löysi portugalilainen merenkulkija João Goncalves vuonna 1418, jonka jälkeen varsinkin pääsaari asutettiin, sitä alettiin viljellä ja pääkaupunki Funchal syntyi. Nykyään Madeira-saaren kaakkoisosassa olevassa Funchalissa asuu vajaa puolet koko Madeiran noin 270000 asukkaan väestöstä. Madeiraviinistään ja levadavaelluksistaan tunnettu Madeira ei ole rantalomakohde, sillä luonnonrantoja ei ole, vaan jyrkät rinteet laskeutuvat suoraan mereen. Madeiralta voi myös olla vaikea löytää ilta- tai yöelämää, sillä saarella ei ole juuri minkäänlaista yökerhokulttuuria. Sen sijaan Madeira tarjoaa hämmästyttävän kaunista ja vaihtelevaa luontoa, kukkaloistoa, lukuisia museoita, upeita maisemia korkeilta vuorenrinteiltä ja ystävällisiä ihmisiä. Madeirasta 75% on luonnonsuojelualuetta, ja saarilla sataa säännöllisesti varsinkin vuoristossa. Keskilämpötila pyörii parinkymmenen asteen paikkeilla ympäri vuoden, eikä Atlantin ansiosta saarilla ole juuri koskaan tukahduttavan kuuma, vaan ilmasto on sopivan lämmin.

Levada-kanavat ja vaellusretket, Madeira
levada madeira
Photo Credits: /kallu
Distribution license for the photo

Levadat eli kastelukanavat ovat rakennettu jo vuosisatoja sitten, ja niiden tarkoituksena oli johtaa vettä pohjoisen vuorilta Madeira-saaren eteläosan viljelyksille, jonne saattoi sataa vettä vain harvoin. Levadat risteilevät ympäri saarta, ja niiden yhteenlaskettu pituus on yli 2000 kilometriä. Levadat, ja niiden vierellä kulkevat polut sopivat hyvin useiden kilometrien mittaiselle patikoinnille, sillä maasto reiteillä on melko tasaista, eikä jyrkkiä rinteitä ole pakko kavuta otsa hiessä ellei valitse vaikeaa reittiä. Polut kulkevat usein jyrkillä rinteillä, muttei jyrkästi.

Monilla reiteillä on myös tunneleita. Levadavaellusten parasta antia ovat kauniit maisemat ja rikas kasvillisuus. Reitit vievät eukalyptus-, kantanja- tai mimosametsien läpi viljelysmaamaisemien äärelle. Levadavaelluksella Madeiran luonnosta ja maastosta saa hyvän kuvan. Kaikki reitit eivät ole kuitenkaan selkeästi merkittyjä, joten ennen vaellukselle lähtemistä kannattaa tutustua reittiin esimerkiksi kartan avulla ja tarkistaa vaelluspäivän sääennuste. Jotkin polut ja reitit ovat todella kapeita ja vaarallisia, joten kannattaa valita vain kaikkein turvallisimmat reitit.

Madeiran suosituimmat näköalapaikat, Madeira
cabo girao
Photo Credits: jazpillaga
Distribution license for the photo

Madeiran eteläosassa Lähellä Funchalia, sen länsipuolella merestä kohoava Cabo Girão on maailman toiseksi korkein merenrantakallio. Valtava kallion huipulta on matkaa merenpintaan 580 metriä. Cabo Girão on suosittu näköalapaikka, sillä sinne pääsee myös bussilla ja kuuluu monen kiertoajelun ohjelmistoon. Melko keskellä Madeiran saarta sijaitseva Paul da Serran ylätasanko on yli 20 neliökilometrin suuruinen suuri tasanko, joka on 1400 metrin yläpuolella merenpinnasta. Paul da Serralta pääsee tietä pitkin alas Rabacaliin, joka on Madeiran suosituimman levadareitin, 25 fontesin lähtöpaikka.

Encumeadan vuoristosola sijaitsee aivan Madeiran keskellä 1007 metrin korkeudessa, josta on hienot näköalat joka suuntaan, myös saaren pohjois- että etelänpuolella avautuvalle merelle. Myös melko keskellä saarta sijaitsevat Pico Arieiro ja Pico Ruivo ovat saaren korkeimmat kohdat. Pico Arieirolle pääsee myös autolla, ja 1810 metrin korkeudesta avautuu huikea näkymä Madeiran vuoristoon, länsipuolella sijaitsevan ylätasangon yli meren aina Porto Santon naapurisaareen saakka. Vaellus vuoren juurelta saaren korkeimmalle huipulle, Pico Ruivolle kestää reilut kaksi tuntia. Pico Ruivo sijaitsee 1860 metrin korkeudessa merenpinnasta.

Nunnalaakso Curral das Freiras, Madeira
curral das freiras
Photo Credits: thomas_hobbs
Distribution license for the photo

Usein Madeiran sydämeksikin kutsuttu Curral das Freiras -laakso sijaitsee keskellä Madeiraa. Vuosisatoja sitten saaren nunnat pakenivat suureen laaksoon pakoon merirosvoja ja laakson ihmisten elämä oli 400 vuoden ajan eristäytyneenä muusta saaresta. Curral das Freiras on noin 25 neliökilometrin suuruinen, ja laakson kylässä asuu noin 1700 ihmistä. Alueella on myös paljon viinitarhoja. Vaikuttavan näköisen laakson joka reunalla kohoavat vuoret, joiden rinteiltä on hieno näkymä alas laaksoon. Suosittu näköalapaikka Eira do Serrado sijaitsee läheisen vuoren rinteellä. Nunnalaaksoon voi mennä vierailulle, vaikkakin laaksoon johtaa vain yksi tie.

Kasvitieteellinen puutarha Jardim Botânico, Madeira
jardim botanico madeira
Photo Credits: LukeGordon1
Distribution license for the photo

Funchalin keskustassa kolmen kilometrin sijaitseva Jardim Botânicon suuressa ja kauniissa kasvitieteellisessä puutarhassa voi tutustua noin 2500 kasvilajiin. Viiden hehtaarin alueella kasvavia kasvilajeja on jokaisesta maanosasta. Puisto on jaettu viiteen pääkategoriaan: Madeiran ja muiden Atlantin saarten kasvisto, puupuisto jossa kasvaa vastakohtien kasvistoa (kuten tropiikin ja himalajan), mehikasvit, trooppiset / jalostetut / aromaattiset / ja lääkekasvit ja Loiro-puisto, jossa näkee eksoottisia lintuja. Linnut tosin istuvat surkeina häkeissään. Jardim Botânicon lähistöllä on myös muutama muu lähinnä orkideoihin ja kukkiin keskittyvä puutarha.

Monten palatsin puutarha ja museo, Madeira
monte palace gardens madeira
Photo Credits: /kallu
Distribution license for the photo

Funchalin vanhastakaupungista pääsee Teleferico-näköalahissillä Monten pieneen vuoristokylään, joka sijaitsee 550 metrin korkeudella vuoristossa. Matka kestää vain reilut kymmenen minuuttia. Pienessä Montessa on Madeiran vanhin kirkko, keisari Kaarlen hautakappeli ja palatsi puutarhoineen. 1800-luvulla rakennettu palatsi on suljettu yleisöltä, mutta palatsin museoon ja suureen puutarhaan voi mennä. Jardim Botânicoakin suuremmassa trooppisessa puutarhassa on yli satatuhatta kasvia. Kasvien ja kukkaloiston lisäksi puutarhassa on muun muassa yli 500 kiloa painava ja yli viisi metriä korkea keraaminen maljakko, toista tuhatta vuotta vanhoja oliivipuita ja japanilaisia kasvisommitelmia. Palatsin museo esittelee jalokiviä, mineraaleja sekä afrikkalaista taidetta.

Santana, Madeira
santana madeira
Photo Credits: ahisgett
Distribution license for the photo

Madeira-saaren koilliskolkassa sijaitsee Santanan kyläkeskittymä, jossa on yhä vieläkin ikivanhoja madeiralaisten muinaisia asumuksia. Vuosisatoja vanhat kolmiomuotoiset talot maalattiin aikoinaan värikkäästi. Asumuksia käytetään edelleen kesäasuntoina. Santana ei ole yksittäinen kylä, vaan siihen kuuluu muutamia lähiseudun pieniä kyliä ja taloryhmiä. Matalalla ylängöllä sijaitseva Santana on melko suuren alueen toiminnallinen keskuspaikka, josta käsin pääsee hyvin tutustumaan useisiin suosittuihin luontokohteisiin. Santanan seutu pitää sisällään muun muassa jännittävän teemapuiston, rantatörmiä, jyrkänteitä, puutarhoja, laaksoja ja hienoja maisemia.

Porto Santon saari, Madeira
porto santo
Photo Credits: jmaximo
Distribution license for the photo

Porto Santo on pieni saari, joka sijaitsee Madeira-pääsaaren koillispuolella. Porto Santo on rauhallinen saari, jossa on pieni Vila
Baleiran kaupunki. Kaupungissa asuu alle viisi tuhatta ihmistä. Toisin kuin paljon suuremmalla Madeiran saarella, Porto Santolla on useita kilometrejä pitkä hiekkaranta. Saari on sen verran pieni, että siihen ehtii hyvin tutustua muutamassa tunnissa. Saarella asui aikoinaan tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus, jonka entinen talo toimii nykyään museona. Ainakin Funchalin satamasta pääsee autolautalla Porto Santoon, matka kestää noin kaksi ja puoli tuntia.

São Vincenten laavaluolat, Madeira
Madeira-saaren pohjoisrannikolla sijaitseva São Vincenten kylässä voi tutustua luonnon synnyttämiin laavaluoliin. Opastettu kierros on varsinainen tulivuoritietopaketti, sillä luolakierroksen jälkeen tutustutaan tulivuorista kertovaan museoon, ja lopuksi katsellaan kolmiulotteinen elokuva, jossa sukelletaan maapallon sisälle satojen kilometrien syvyyksiin.

Madeira Story Centre, Madeira
Madeira Story Centre on Funchalissa sijaitseva museo, joka esittelee saariryhmän synnyn, sen löytymisen 1400-luvulla ja varhaiset vuodet sekä paljon muuta olennaista ja kiehtovaa liittyen Madeiraan interaktiivisella, aidon tuntuisella tavalla. Jännittävä museo sisältää useita pääteemoja aina miljoonia vuosia sitten syntyneistä tulivuorten purkausten ajoista nykyhetkeen saakka.