Madrid, Espanja – Parhaat top 10 nähtävyydet

Madrid, Espanja
Madrid
Photo Credits: Ernesto Sierra
Distribution license for the photoEspanjan pääkaupunki Madrid sijaitsee keskellä Espanjaa. Suur-Madridin alueella asuu 6-7 miljoonaa asukasta ja itse kaupungissa yli kolme miljoonaa, joista suuri osa on tullut kaupunkiin eri puolilta Espanjaa. Madrid sijaitsee Uuden-Kastilian ylängöllä, ja on Euroopan korkeimmalla kohdalla sijaitseva pääkaupunki. Madridin ilmasto on kesäisin melko kuuma ja talvisin lauha. Vaikka Madridin alue on ollut asutettuna esihistoriallisista ajoista lähtien, se nousi kukoistukseen 1700-luvulla, jolloin Kaarle III uudisti ja rakennutti kaupunkia laajalti. Näiltä ajoilta on peräisin monia Madridin merkittäviä rakennuksia ja alueita.

Kaupunki on tänä päivänä museoineen ja konsertteineen merkittävä kulttuurikaupunki, mutta myös juhlijan paratiisi: kaupungista löytyy eniten baarejakin/asukas maailmassa, joista monet pitävät ovensa auki aamuun asti. Kaupunki on myös tunnettu hyvästä ruuasta ja viineistään sekä sopii shoppailuun erittäin hyvin. Madridin liikenne on melko ruuhkainen, mutta bussi- ja metroliikenne toimii hyvin. Madridin kaduilla ja toreilla liikkuu myös jonkin verran tasku- ja laukkuvarkaita.

Kuninkaan palatsi, Madrid
Palacio Real de Madrid
Photo Credits: Giramondo1
Distribution license for the photo

Kuninkaan palatsi Palacio Real de Madrid toimii erilaisten kansallisten juhlatilaisuuksien ja tapaamisten järjestyspaikkana. Espanjan kuningas Juan Carlos ei asu palatsissa, vaan hän asuu pienemmässä La Zarzuelan palatsissa. Kuninkaan palatsi on rakennettu 1700-luvulla Kaarle III:n toimesta, aiemmin paikalla oli ollut linna joka tuhoutui tulipalossa. Palacio Real de Madridissa on 2000 huonetta ja rakennuksen pinta-ala on noin 0,14 neliökilometriä. Jos palatsi olisi neliön muotoinen, sen yksi sivu olisi siis noin 600 metriä pitkä. Palatsin kokoelmista arvokkaimmat ovat 1200-luvulta säilynyt asekokoelma ja Stradivarius-soitinkokoelma, joka on suurin maailmassa. Rakennuksessa säilytetään myös paljon muita taide-esineitä, koristeita, maalauksia, antiikkisia huonekaluja, posliinia ja kuvavedoksia.

Sabatini-puutarha, Madrid
Sabatini Gardens madrid
Photo Credits: puroticorico
Distribution license for the photo

Sabatini Gardens kuuluu osana kuninkaan palatsiin, ja se kuningas Juan Carlos avasi sen yleisölle vuonna 1978. Paikka on nimetty Francesco Sabatinin (1722-1797) mukaan. Sabatini oli italialainen arkkitehti, joka osallistui suurelta osin kuninkaan palatsin suunnitteluun. Palatsin puutarha on rauhallinen ja kaunis paikka, jossa on vesiallas, patsaita, suihkulähteitä sekä pensaistoa ja puita symmetrisessä geometrisessä asetelmassa.

Museo del Prado, Madrid
museum del Prado madrid
Photo Credits: losmininos
Distribution license for the photo

Museo del Prado on taidegalleria/museo, joka on tunnettu erityisesti yhdestä kaikkein hienoimmista eurooppalaisista taideteoskokoelmista maailmassa. Taidegalleriassa on maalauksia ja veistoksia keskiajalta 1800-luvun alkupuolelle saakka ja kokoelmissa on monien tunnettujen espanjalaisten taiteilijoiden merkittävimpiä töitä. Muita tuhansien kappaleiden kokoelmia ovat muun muassa piirustukset, kolikot, mitalit, erilaiset painotuotteet ja koriste-esineet. Museo del Pradon kuuluisin teos on maalaus Las Meninas, jonka on maalannut Velázquez. Taidegalleria on Kaarle III:n perustama ja sitä on laajennettu useaan otteeseen 1900-luvun aikana.

Puerta del Sol -aukio, Madrid
Puerta del Sol madrid
Photo Credits: bjaglin
Distribution license for the photo

Auringon portti on vilkas ja tunnettu aukio, jossa yhtyy monta keskeistä Madridin katua. Puerta del Sol on saanut nimensä 1400-luvulla, jolloin siksi kutsuttiin yhtä kaupunkia ympäröinyttä muurin porttia. Aukion tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat 1700-luvulla alunperin postitaloksi rakennettu Casa de Correos -rakennus, karhu ja mansikkapuu -patsas sekä Kaarle III:sta esittävä ratsastajapatsas. Puerta del Sol on ollut monien historiallisten tapahtumien, kuten kruunajaisten tapahtumapaikkana ja nykyään paikka muun muassa kokoaa madridilaiset juhlistamaan uuden vuoden alkamista.

Parque del Buen Retiro -puisto, Madrid
Parque del Buen Retiro madrid
Photo Credits: kalidoskopika
Distribution license for the photo

Parque del Buen Retiron paikalla sijaitsi 1600-luvulla kuninkaanpalatsi, josta suurin osa tuhoutui Napoleonin aikaisten sotien seurauksena ja tilalle perustettiin 1,4 neliökilometrin suuruinen puistoalue. Tunnettuja nähtävyyksiä ja maamerkkejä puistossa ovat suuri tekojärvi Estanque del Retiro, järven rannalla sijaitseva Alfonso XII:n muistomerkki, jossa hallitsija istuu hevosen selässä, ”lasipalatsi” Palacio de Cristal ja langenneen enkelin, Lusiferin kunniaksi pystytetty patsas El Angel Caído, joka on ainoa laatuaan maailmassa. Puistosta löytyy myös Madridin terrori-iskuissa vuonna 2004 kuolleiden kunniaksi pystytetty muistomerkki.

Taidemuseo Reina Sofía, Madrid
Centro de Arte Reina Sofía madrid
Photo Credits: orse
Distribution license for the photo

Madridin keskustassa sijaitseva melko uusi taidemuseo Centro de Arte Reina Sofía avasi ovensa yleisölle vuonna 1992. Myös kansallismuseona toimivan museon kokoelmat käsittävät pääasiassa viime vuosituhannen taiteeseen ja sen keskeisiin taiteilijoihin Salvador Daliin ja Pablo Picassoon. Taidemuseon tunnetuin maalaus on Picasson maalaama Guernica, joka esittää pienen espanjalaisen Guernica-kaupungin pommitusta ja tuhoa vuonna 1937. Rakennuksen tiloissa on myös suuri taidekirjasto, joka pitää sisällään yli 100 tuhatta kirjaa sekä tuhansia äänitteitä ja videoita.

Plaza Mayor -aukio, Madrid
Plaza Mayor madrid
Photo Credits: Cruccone
Distribution license for the photo

Madridin ydinkeskustassa sijaitseva Plaza Mayor on keskiaikainen aukio, joka perustettiin vuonna 1620 kuningas Felipe III:n aikana. Ratsastavaa kuningasta esittävä patsas seisoo keskellä aukiota. Aukio on pinta-alaltaan 110 x 90 metriä, ja se on yksi suurimmista yleisistä aukioista Euroopassa. Paikalla on järjestetty vuosisatojen saatossa kuninkaallisia häitä, muun muassa prinsessa Marian ja Unkarin kuninkaan vihkimisen vuonna 1629, se on toiminut teatterinäytösten esityspaikkana, härkätaisteluareenana ja myös julkisena teloituspaikkana. Tänä päivänä aukiolla on kahviloita ja pieniä kojuja.

Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial -luostari, Madrid
Real Monasterio de San Lorenzo
Photo Credits: Giramondo1
Distribution license for the photo

Kuningas Felipe II:n vuosina 1563-1584 rakennuttama suuri luostari sijaitsee kukkuloilla noin 45 kilometrin päässä Madridista. Luostari itsessään on valtava arkkitehtoorinen monumentti, jossa säilytetään arvokasta taidekokoelmaa ja jossa sijaitsee on monen espanjalaisen monarkin viimeinen leposija. El Escorial on kauttaaltaan juhlavasti koristeltu, esimerkiksi luostarin kirjaston kattokupoli on täynnä suuria värikkäitä kuvamaalauksia. Vastauskonpuhdistuksen tutkimuspaikaksikin suunniteltu rakennuskompleksi ei ole oikeastaan ainoastaan luostari, sillä se pitää sisällään myös museon, kirjaston ja palatsimaista arkkitehtuuria.

Almudena-katedraali, Madrid
almudena madrid
Photo Credits: Naru
Distribution license for the photo

Katolisen katedraali Santa María la Real de la Almudenan rakentaminen ja valmistuminen oli määrä tapahtua jo 1500-luvulla, mutta köyhyys ja sisällissota estivät katedraalin valmistumisen. Almudena-katedraalin rakentaminen aloitettiin vasta 1800-luvun lopulla ja katedraalin vihkiminen tapahtui Paavi Johannes Paavali II toimesta vuonna 1993. Rakennuksen arkitehtuuri on sekoitus uusklassismia ja uusgoottisuutta. Katedraalin nimi juontaa juurensa Madridin suojeluspyhimyksestä, Almudenan neitsyeestä.

Debodin temppeli, Madrid
Templo de Debod madrid
Photo Credits: jmsuarez
Distribution license for the photo

Templo de Debod on muinaisegyptiläinen kivistä rakennettu pieni temppeli, jota alettiin rakentaa Egyptiin lähelle Niiliä jo ennen Kristuksen syntymää. Temppeliä on rakennettu myöhemmin muun muassa Rooman keisarien toimesta. Vuonna 1960 tulva oli vaurioittaa Egyptissä sijaitsevia muinaisia rakennuksia ja temppelejä, ja kiitokseksi Espanjan tarjoamasta avusta Egypti lahjoitti Debodin temppelin Espanjalle, joka purettiin ja siirrettiin Madridiin.

Casa de Campo -virkistysalue, Madrid
Casa de Campo Madrid
Photo Credits: losmininos
Distribution license for the photo

Casa de Campo on noin kahden hehtaarin suuruinen alue Madridissa, jonne monet perheet suuntaavat varsinkin sunnutaisin viettämään aikaa. Alueelta löytyy uima-allas, järvi, huvipuisto ja eläintarha. Köysirata-ajelu on yksi alueen suosituimmista vetonauloista.