Malaga, Espanja – Parhaat top 10 nähtävyydet

Malaga, Espanja
Malaga
Photo Credits: Ben30
Distribution license for the photoMálaga on asukasmäärältään Helsingin kokoinen kaupunki (560-570 tuhatta asukasta, metropolialueella miljoona), joka sijaitsee Costa del Solin (Aurinkorannikko) alueella Etelä-Espanjassa. Se on myös Málagan provinssin pääkaupunki. Vuorten reunustaman kaupungin halki virtaa kaksi jokea, jotka laskevat Välimereen. Toinen joista tosin sijaitsee syrjemmällä kaupungin itäpuolella. Málagan kaunis satama on yksi Espanjan tärkeimmistä merenkulun solmukohdista, ja se sijaitsee aivan kaupungin ydinkeskustan eteläpuolella. Läheiset korttelit El Perchel, La Trinidad ja Lagunillas muodostavat kaupungin ydinalueen.

Málagan perustivat muinaiset foinikialaiset jo 3000 vuotta sitten, ja vuosisatojen saatossa on rakennettu yhtä sun toista rakennelmaa, joten Málaga tarjoaa rantalomailun lisäksi myös paljon nähtävää ja kulttuuritarjontaa. Loistavien aurinkorantojen, golfkenttien ja kulttuuritarjonnan lisäksi kannattaa harkita retkiä ylhäällä vuoristossa sijaitseviin idyllisiin kaupunkeihin, Rondaan ja Casaresiin, sekä veneretkiä Marbellaan, Gibraltarille ja Alhambran palatsiin Granadaan. Shoppailua voi harrastaa Málagan keskustan pikkukujilla ja ostoskeskuksissa. Málagan kulttuuritapahtumat sijoittuvat pääsiäisen aikaan (pääsiäiskulkueet) ja elokuun messuihin (ilotulitukset, tanssit, andalusialaishevoset jne). Kaikki Málagan merkittävät nähtävyydet ja vierailupaikat sijaitsevat pienellä alueella Málaga keskustassa tai sen lähellä.

Málagan katedraali, Málaga
Malaga Cathedral
Photo Credits: bongo vongo
Distribution license for the photo

Maurien vallanajan jälkeen, 1500-luvulla, katolilaiset papit alkoivat rakennuttaa alkuperäisen moskeijan paikalle näyttävää katedraalia. Rakennustyö saatiin päätökseen vasta 200 vuotta myöhemmin, vuonna 1728, ja rakennuksen julkisivu on suurelta osin tehty juuri rakennustyön loppuaikoina. Kirkkorakennuksen näyttävimpiä osia ovat kappelit Capilla Mayor ja Capilla del Sagrado Corazón sekä kauniit kuorolehterit. Katedraalia kutsutaan myös nimellä La Manquita (pieni yksikätinen rouva), sillä rakennuksen etelänpuoleista tornia ei koskaan saatu rakennettua. Málagan katedraalin arkkitehtuuri edustaa montaa eri tyylisuuntaa, joista pääosissa ovat uuden renessanssiajan tyyli ja vanha goottiarkkitehtuuri.

Alcazaban linnoitus ja arkeologinen museo, Málaga
Alcazaba Malaga
Photo Credits: manuelfloresv
Distribution license for the photo

Kuninkaan palatsi, Alcazaba, jonka rakentaminen alkoi 1000-luvulla, on Málagan merkittävin rakennus Maurien aikakaudelta. Kuten monet muutkin islamilaisen aikaisen Espanjan sotalinnoitukset, myös Alcazaba on rakennettu neliskulmion muotoon jonka jokaisessa kulmassa seisoo vartiotorni. Linnoituksen sisätiloissa on nykyään muun muassa mielenkiintoinen arkeologinen museo, josta löytyy Alcazaban alueen kaivauksissa löytyneitä arkeologisia esineitä ja myös muista Málagan provinssin kaupungeista tuotuja historiallisia esineitä. Esineet ovat esihistorian, foinikialaisen, roomalaisen ja islamilaisen ajanjakson ajoilta. Alcazaban linnoituksen alueella on myös kauniita puutarhoja suihkulähteineen sekä muinaisen roomalaisen amfiteatterin rauniot.

Picasso-Museo ja Palatsi Buenavista, Málaga
Picasso Museum
Photo Credits: mer de glace
Distribution license for the photo

Málagan muutamista museoista Pablo Picasson kunniaksi perustettu museo on ylivoimaisesti kuuluisin. Museo esittelee maailmankuulun taidemaalarin töitä aina alkuajoista viimeisimpiin 1970-luvulla tehtyihin teoksiin. Picasso-museon perustaminen taiteiljan synnyinkaupunkiin oli Picasson itsensä toivomus. Museon perustamisessa oli keskeisessä osassa taiteilijan lähiomaiset. Museo sijaitsee kauniissa palatsirakennuksessa (Palacio de Buena Vista), joka on hieno esimerkki keskiaikaisesta andalusialaisesta arkkitehtuurista. Museo sijaitsee kaupungin keskustassa lähellä satamaa.

Gibralfaron linnoitus, Málaga
Gibralfaro Malaga
Photo Credits: manuelfloresv
Distribution license for the photo

Lähellä Alcazabaa sijaitsee Castillo de Gibralfaro. Linnoitus sijaitsee noin 130 metrin korkeudessa kukkulan laella, josta on hienot näkymät yli Málagan. Palatsiksi tarkoitettu rakennelma rakennettiin luultavasti alunperin foinikialaisten toimesta, mutta 1300-luvulla Maurien kuningas Caliph Yasuf I rakennutti palatsin paikalle linnoituksen joka on säilynyt näihin päiviin saakka. Kaksi Gibralfaron torneista on tunnelilla yhteydessä Alcazabaan. Gibralfaro-linnoitusta pääsee ihmettelemään ja hienoja maisemia katselemaan bussikyydillä, jos matka ylös jalkaisin tuntuu ylivoimaiselta. Linnoituksen tiloissa on myös sotamuseo.