Mallorca, Espanja – Parhaat top 10 nähtävyydet

Mallorca, Espanja
Mallorca
Photo Credits: sri_the_quack
Distribution license for the photoMallorca (Majorca) on välimeressä sijaitsevan Baleaarien saariryhmän suurin saari. Espanjalle kuuluva Mallorcan saari sijaitsee Espanjan mantereen itäpuolella, parin sadan kilometrin päässä Barcelonasta ja Valenciasta. Mallorcalla vallitseva välimeren ilmasto on lempeä talvisin ja kuuma kesäaikaan. Saaren luonto on hyvin kaunista joka puolella, sekä rannikoilla että vuoristossa. Tramuntanan vuoristossa sijatseva saaren korkein kohta (1445 m) on nimeltään Puig Major, ja sitä pääsee katselemaan sen vierellä kulkevalta tieltä. Vuoristosta avautuu hienot näköalat merelle ja laaksoihin.

Mallorcan kaakkoisosa on pääosin tasankoa ja luoteisosa vuoristoa. Mallorcan 550 kilometrin pituinen rannikko on suurelta osin hyvin hoidettua ja puhdasta. Harrastusmahdollisuuksia Mallorcalla on paljon, saari soveltuu erinomaisesti esimerkiksi pyöräilyyn, golfin ja tenniksen pelaamiseen, ratsastukseen, sukeltamiseen, purjehtimiseen ja tietenkin rantalomailuun. Mallorcan noin 870000 asukkaasta puolet asuu saaren suurimmassa kaupungissa, Espanjan Baleaarien itsehallintoalueen pääkaupungissa Palmassa (Palma de Mallorca). Kaunis Palman kaupunki sijaitsee Mallorcan eteläosassa. Mallorcalta ja varsinkin Palmasta ja sen läheisyydestä löytyy paljon hyviä shoppailupaikkoja ja paljon laadukkaita klubeja. Suosittuja lomakohteita melko pienellä Mallorcan saarella ovat muun muassa Palma Nova, Alcúdia ja Cala Bona.

Valldemossan vuoristokylä ja Cartujan luostari, Mallorca
valldemossa mallorca
Photo Credits: hanspoldoja
Distribution license for the photo

Noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Palmasta pohjoiseen sijaitsee Valldemossan kaunis vuoristokylä, joka on tunnettu erityisesti luostaristaan. Viehättävien pikkutalojen lomasta kohoaa Cartuja-luostari, jossa kuuluisa säveltäjä Frédéric Chopin asui jonkin aikaa. Luostarissa on edelleen vanha, Chopinin käyttämä piano. Luostariin yhdistetään usein myös naiskirjailija George Sandin (paronitar Dudevant) nimi, jolla oli suhde Chopinin kanssa reilun 10 vuoden ajan. Valldemossan kylä sijaitsee 400 metrin korkeudessa ja sitä ympäröi korkeat vuoret. Kylän vierellä sijaitseville vuorille pääsee patikoimaan sinne rakennettuja kävelyreittejä pitkin. Kylän oma suojelupyhimys La Beata suojelee kyläläisiä vaaroilta.

Alcúdia, Mallorca
alcudia mallorca
Photo Credits: kalleboo
Distribution license for the photo

Mallorcan pohjoisosassa sijaitseva Alcúdia on kapeista ja sokkeloisista kujista koostuva keskiaikaisten muurien ympäröimä ja täydellisesti entistetty kaupunki. Alcúdia kukoisti 100-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, roomalaisten valloittajien tehdessä tuolloin siitä pääkaupunkinsa. Myöhemmin kaupunki tuhottiin vandaalien toimesta, mutta 1300-luvulla espanjalaiset valloittajat rakensivat kaupungin nykyiset muurit. Kaupunkiin pääsee kahdesta portista. Nähtävyyksiä alueella ovat vanhat roomalaiset talot, Teatro Romano – roomalainen amfiteatteri, sekä Oratori de Santa Anna – yksi Mallorcan vanhimmista kirkoista. Yleisesti nimellä Alcúdia kutsutaan suurempaa, todella pitkästä ja upeasta hiekkarannasta sekä lukuisista hotelleista koostuvaa aluetta, johon kuuluu myös siis tämä pieni keskiaikainen Alcúdian kaupunki.

Cap de Formentor, Mallorca
formentor mallorca
Photo Credits: riczribeiro
Distribution license for the photo

Aivan Mallorcan pohjoisimmassa niemenkärjessä kohoava Cap de Formentor tarjoaa huikeita maisemia: 400 metriin kohoavat lähes pystysuorat kalliot nousevat suoraan merestä. Kallioilta, sen näköalapaikoilta ja sinne meneviltä vaarallisilta teiltä avautuu hienot näkymät, joita on aivan turha edes yrittää kameralla ikuistaa. Kalliolla kasvaa pinjoja ja pesii merilintuja. Tällä saaren koillisosan vaikuttavan näköisellä niemellä on myös Mallorcan vanhin luksushotelli, jossa lomailee maailmankuuluja julkisuuden henkilöitä.

Palma, Mallorca
palma mallorca
Photo Credits: UggBoy UggGirl
Distribution license for the photo

Mallorcan pääkaupunki Palma on tyylikäs ja hienostunut kaupunki, josta löytyy hyviä ravintoloita, vilkasta yöelämää, shoppailupaikkoja ja taidetta. Kaupungissa asuu noin puolet mallorcalaisista, eli 400-500 tuhatta paikallista asukasta. Kaupungissa on nykyaikaisten huvitusten lisäksi myös historiallisia rakennuksia ja nähtävissä syrjemmällä roomalaisajan jäänteitä. Palman lentoasema on kolmanneksi vilkkain Espanjassa, sitä käyttää vuosittain yli 20 miljoonaa matkustajaa.

Castell de Bellver – kuninkaanlinna, Mallorca
bellver mallorca
Photo Credits: Random_fotos
Distribution license for the photo

Hyvin säilynyt 1300-luvun kuninkaallinen linnoitus, jossa on tuoksuvia mäntymetsiä, mielenkiintoinen museo ja upeat näkymät Palman lahdelle. Tätä täydellisesti ylläpidettyä linnaa katsoessa on vaikea uskoa, että se on ollut pystyssä lähes 700 vuotta. Jaume II:n vuonna 1300 aloittama ja Almudainan palatsin arkkitehti Pere Salva rakentama se on ainutlaatuinen espanjalaisten linnojen joukossa täysin pyöreänä.

La Seun katedraali, Mallorca
la seu mallorca
Photo Credits: Josie Fraser
Distribution license for the photo

Palmassa sijaitseva goottilaistyylinen La Seun katedraali on kuningas Jaime I:n alkuunpanema kristinuskon mahtia julistava suuri rakennus, jota rakennettiin melkein 400 vuotta ja se valmistui lopulta vuonna 1601. Hienorakenteisista Mallorcan kalkkikivestä rakennettu katedraali ei ole ulkoasultaan erityisen monimuotoinen arkkitehtuuriltaan. Katedraalissa on sienissä pieniä kappeleita, ja rakennuksen museossa säilytetään arvokkaita taide-esineitä. Taideaarteisiin kuuluu muun muassa kaksi hopeasta tehtyä suurta kynttelikköä, jotka painavat yhteensä 500 kiloa. Katedraalin hautakammioissa lepäävät kuningas Jaime I ja hänen poikansa Jaime II:n muumiotunut ruumis. La Seun katedraalia restauroitiin 1900-luvun alussa Antonio Gaudin johdolla.

Almudainan palatsi, Mallorca
almudaina mallorca palma
Photo Credits: Cayetano
Distribution license for the photo

Palau de l’Almudaina on maurilais-espanjalaistyylinen palatsi tai linnake Palman kaupungissa. 1400-luvun lopulta asti Mallorcalaisten hallitsijoiden asuinpaikkana toiminut palatsi toimii vielä nykyäänkin kuningas Juan Carlosin virallisena oleskelupaikkana kun hän on kaupungissa. Muulloin Almudainan palatsin käytäville, portaikkoihin ja näköalapaikoille pääsee ihmettelemään palatsia ja sen luolamaisen karuja kivihuoneita ja espanjalaisten hallitsijoiden muotokuvia, flaamilaisia ryijykankaita ja ikivanhoja huonekaluja.

Mallorcan tippukiviluolat, Mallorca
cuevas drach mallorca
Photo Credits: no
Distribution license for the photo

Mallorcan rannikoille on muodostunut paljon valtavia ja ihmetystä aiheuttavia tippukiviluolia. Pieneen osaan luolista pääsee vierailemaan joko jalkaisin tai veneellä. Kuuluisimmat luolista ovat itärannikon Lohikäärmeluolat (Drachin luolat), Artán luolat ja Els Hamsin luolat. Näissä luolissa on useita kammioita ja vedenalaisia järviä. Artán luolat ovat kuuluisia varsinkin suurista suuaukoistaan, jotka kohoavat korkealle merenpinnan yläpuolelle. Artán luoliin pääsee suuria portaita pitkin, jotka ovat rakennettu kuningatar Isabel II:n kunniaksi tämän vieraillessa Artán luolissa vuonna 1860. Luolissa on mielikuvituksellisia kivistä tehtyjä rakennelmia, joille on annettu muun muassa hallitsijoiden, jalokivien ja taruolentojen nimiä.

Deià-kylä, Mallorca
deia village mallorca
Photo Credits: Jaume Meneses
Distribution license for the photo

Mallorcan luoteisosassa vuorilla sijaitseva pieni ja idyllinen Deià on kaunis pikkukylä, josta avautuu huikea näköala turkoosinväriselle merelle ja vihertäville vuorille. Kylään menevä kapea tie on osittain todella jyrkkä. Ehkä maisemiensa ansiosta Deiàn kylässä asuu monia taiteilijoita.