Malta – Parhaat top 10 nähtävyydet

Malta
Malta
Photo Credits: foxypar4
Distribution license for the photoMaltan saariryhmä sijaitsee keskellä Välimerta, vajaan sadan kilometrin päässä Sisiliasta etelään ja noin 300 kilometrin päässä Afrikan Tunisian rannikosta itään. Saarivaltioon kuuluu seitsemän saarta, joista Maltalla, Gozolla ja Cominolla on asutusta. Pääsaari Malta on saariryhmän suurin saari, vaikkakin senkin mitat ovat melko vaatimattomat: saari on vain 27 kilometriä pitkä ja 14 kilometriä leveä. Maltalla on hyvin vanha kulttuuriperinne ja sen historiallisessa miljöössä keskiaikaisine rakennuksineen, temppeleineen ja jylhine kalliorantoineen on kuvattu monet pätkät kuuluisiin elokuviin.

Maltalla asuu noin 460000 asukasta, joten se on tiheään asuttu saarivaltio. Lisäksi Maltan liikenne on todella ruuhkaista, ja saarella on asukaslukuun nähden hurja määrä autoja: 250000 kappaletta. Maltan pääkaupunki Valletta on 1500-luvulla perustettu keskiaikaisen kulttuurin kehto, jossa riittää nähtävää. Kaupungissa asuu noin 9000 asukasta, ja se on Euroopan pienin pääkaupunki. Malta-saariryhmän toiseksi suurin saari (puolet Maltan saaresta) Gozo tarjoaa upeat luonnonnähtävyydet sekä rauhallisen ympäristön vaikka päivän mittaiselle retkelle. Maltalla vallitsee lempeä välimeren ilmasto, ja lämpötila harvoin laskee talviaikaankaan alle 10 lämpöasteen. Heinä-elokuussa saaristossa on usein todella kuumakin.

Vaikka Maltan voisi ensituntumalta kuvitella olevan rantalomailijan paratiisi, näin ei kuitenkaan ole: hyviä uimarantojakaan ei alueelta löydy kovinkaan montaa. Kulttuuri- ja historianälkäiselle Malta on kuitenkin unelmien täyttymys. Maltalla on säilynyt runsaana vanha ritariajan kulttuuriperintö, josta saariston asukkaat ovat erittäin ylpeitä. Maltalla on ollut asukkaita jo yli 7000 vuotta sitten, ja foinikialaiset löysivät saariryhmän tuhat vuotta ennen Kristuksen syntymää.

Maltan megaliittitemppelit, Malta
tarxien megalithic temple malta
Photo Credits: Joonas L.
Distribution license for the photo

Ympäri Maltan saarta sijaitsevat niin kutsutut megaliittitemppelit ovat peräisin 6000 vuoden takaa, jo ennen kuin edes Egyptin pyramidit ovat rakennettu. Nämä uskonnolliset esihistorialliset temppelit näyttävät kasvavan esiin Maltan kalkkikivisestä maasta. Vaikka kivisten temppelien ympärille onkin rakennettu jopa hotelleja, temppelit ovat kuitenkin säilyneet lähes koskemattomina. Näiden pyhien temppeleiden vaikuttavuutta korostavat suuret kivipaadet, tulisijat, alttarit, oraakkelien kammiot ja kivireliefit. Temppeleistä kuuluisimmat ovat Tarxien, Hagar Qim, Ggantija Gozolla, Mnajdra ja Hypogeum. Viimeksi mainittu on temppeleistä erikoisin, sillä se on rakennettu 12 metrin syvyyteen maan alle. Tämä Hal Saflienin maanalainen hypogeum on pyhättö, ja se muodostuu luolista ja niitä yhdistävästä käytäväverkostosta. Hypogeum löytyi vahingossa vuonna 1902 ja sen arvellaan olevan rakennetun 2500 vuotta ennen Kristusta.

Dingli-kalliojyrkänteet, Malta
dingli malta
Photo Credits: Paul Stephenson
Distribution license for the photo

Malta-saaren länsirannikon jylhät ja pystysuorat Dingli-kalliojyrkänteet (Dingli Cliffs) ovat mahtava vierailupaikka. Merestä nousevien jyrkänneseinämien ylimmät osat ovat meren muokkaamaa maata. Maltan korkein kohta löytyy näiden seinämien ääreltä korkeilta kukkuloilta. Jylhien seinämien lisäksi paikalla voi ihmetellä mahtavaa suurta Välimerta. Tältä paikalta on joka puolelle upeat näkymät.

Suurmestarin palatsi, Malta
grand master palace malta
Photo Credits: zoonabar
Distribution license for the photo

Vuonna 1574 valmistunut Grand Master’s Palace sijaitsee Vallettassa ja se pitää sisällään monta hienosti koristeltua salia ja juhlatilaa. Salien seinät ovat friisein koristeltuja ja niissä kuvataan ritarikunnan aikaisia tärkeitä tapahtumia. Palatsissa on myös paljon silloisten Eurooppalaisten hallitsijoiden muotokuvia, mielenkiintoisia ikivanhoja huonekaluja ja muuta taidetta. Palatsin kuuluisin taideteos on kuuluisan yleisneron ja taiteilijan Michelangelon oppilaan tekemä freskosarja pääsalissa, jossa kuvataan Maltan suurta piiritystä vuonna 1565.

Maltan kansallismuseo, taidemuseo ja sotamuseo, Malta
art museum malta
Photo Credits: Abulic Monkey
Distribution license for the photo

Maltan ja Vallettan lukuisista museoista vierailun arvoisia ovat ainakin Maltan kansallismuseo, taidemuseo ja sotamuseo. Maltan kansallismuseo sijaitsee johanniittaritarien palatsissa, ja se pitää sisällään mittavat kokoelmat ikivanhaa maltalaista taidetta, arkeologian ja historian esineitä ja argumentteja. Museon mielenkiintoisimmat esineet ovat esihistorialliset kivityökalut, saviesineet ja roomalaisaikaiset hautalöydöt. Taidemuseo puolestaan esittelee veistoksia, maalauksia ja johanniittaritariajan huonekaluja. Taidemuseossa on paljon monen merkittävän eurooppalaisen taiteijan töitä, mutta yksi osasto on myös omistettu pelkästään maltalaisten taiteilijoiden töille. Kansallisessa sotamuseossa voi tutustua esimerkiksi toisen maailmansodan aikaisiin aseisiin ja univormuihin. Sotamuseo sijaitsee Fort St. Elmon linnoituksessa.

Pyhän Johanneksen katedraali, Malta
john cathedral valletta malta
Photo Credits: Glen Bowman
Distribution license for the photo

Vallettassa sijaitseva Johannes Kastajalle omistettu ritarikunnan katedraali (St.John´s Co-Cathedral) on merkittävä rakennus sekä historiallisesti että taiteellisesti. Vuonna 1577 valmistunut katedraali edustaa vahvasti Maltalle tärkeää ritariperinnettä. Kirkkorakennus toimi alun perin johanniittaritarikunnan luostarikirkkona. Pyhän Johanneksen rinnakkaiskatedraali on kuulu barokkityylisestä sisustuksestaan ja sen rukoushuoneessa sijaitsee taiteilija Caravaggion mestariteos Johannes Kastajan mestaus. Raamatun mukaan Herodes murhautti profeetta Johannes Kastajan, ja antoi tämän pään hopeatarjottimella tyttärelleen Salomelle. Pyhän Johanneksen katedraalin on rakennuttanut arkkitehti Gerolamo Cassar.

Blue Grotto-luola, Malta
blue grotto malta
Photo Credits: zoonabar
Distribution license for the photo

Blue Grotto-luola suurine kalkkikivikallioineen sijaitsee Malta-saaren etelärannikolla. Suuret värikkäät kivimuodostelmat nousevat merestä maalle ja alueen kalkkikivisiin luoliin pääsee veneretkelle ihmettelemään täysin kirkasta ja erikoisesti sinertävää syvää vesimassaa. Paikka on suosittu sukelluskohde värikkäine kalalajeineen ja muine merenelävineen.

Manoel-teatteri, Malta
Manoel-teatteri toimii Maltan teatteri- ja musiikkitoiminnan keskuksena Vallettassa. Vaikka rakennus on ulkoapäin vaatimattoman näköinen, sisältä se on näyttävästi koristeltu ja sen tilat juhlavat. Tämä yksi Euroopan vanhimmista teatterirakennuksista, ja alkuaan suurmestari Manoel de Vilhenan hoviteatteriksi rakennettu rakennus, on nykyään palautettu entiseen loistoonsa. Ovaalin muotoiseen auditoriumiin mahtuu kerralla 650 ihmistä. Permantopaikkoja on ainoastaan 272, mutta niiden yläpuolella on kolme riviä istumapaikkoja. Teatterin freskot esittävät välimerellisiä maisemia.

Mdinan keskiaikainen kaupunki, Malta
mdina malta
Photo Credits: bjbrake
Distribution license for the photo

Maltan saarella sijaitsevalla tasangolla oleva Mdina on toiminut aikoinaan Maltan pääkaupunkina. Tämä keskiaikainen linnoituskaupunki pitää sisällään labyrinttimaisia katusokkeloita, palatseja, kirkkoja sekä muita ikivanhoja rakennuksia. Kaupungin tunnetuin rakennus lienee Palazzo Falzon, joka on kartanomainen suuri rakennus. Falzon-palatsissa on ase- ja keramiikkakokoelmien lisäksi oma katedraali ja museo, jossa on hieno kokoelma keskiaikaisia taideaarteita. Alueella sijaitsee myös maanalainen Rabat Ghar Dalamin kaivos neoliittiaikakauden ajoilta, jolloin silloin eläneet saaren asukit asuivat suojassa kaivoksessa. Kalkkikiveen louhittu kaivos on parin sadan metrin pituinen, 18 metriä leveä ja 3-6 metriä korkea.

Gozo-saari, Malta
gozo malta
Photo Credits: Joonas L.
Distribution license for the photo

Maltan saariryhmän toiseksi suurin saari, Gozo, on vehreä ja luontorikas saari keskiaikaisine rakennuksineen ja katuineen. Gozo sijaitsee kuuden kilometrin päässä Maltan saaresta luoteeseen. Gozon yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Victorian linnoitus, jonka näköalapaikoilta pystyy näkemään koko saaren. Linnoituksen äärellä on monta pienehköä museota. Gran Castellon alueella on hieno katedraali ja ikivanhoja rauniorakennelmia. Xaghran kukkulalla sijaitsee kaksi vierekkäin rakennettua temppeliä (Ggantija). Saman alueen tasangon kallioluolat ovat myös näkemisen arvoisia jo siitäkin syystä, että vanhan tarinan mukaan niissä asui muinoin jumalaisen kaunis ja hekumallinen nymfi Calypso.