Marmaris, Turkki – Parhaat top 10 nähtävyydet

Marmaris, Turkki
Marmaris
Photo Credits: korniliakoukoutsi
Distribution license for the photoMarmaris on Turkin lounaisosassa Egeanmeren rannalla sijaitseva suosittu lomakaupunki. Kaupungin satama on tärkeä levähdyspaikka monille merellä seilaaville risteilyaluksille. Vaikka korkeiden kukkuloiden reunustama Marmaris onkin pieni kaupunki, ja kaupungissa asuu tiettävästi vakituisesti 30-40 tuhatta ihmistä, parhaaseen loma-aikaan kesällä väkimäärä nousee jopa kymmenkertaiseksi turistien saapuessa kaupunkiin.

Marmaris koki suuren mullistuksen 1980-luvun rakennusbuumin seurauksena, mutta kaikkia vanhoja turkkilaisittain historiallisia rakennuksia ei kuitenkaan hävitetty hotellien ja muiden rakennusten tieltä. Marmariksen näkyvimmät maamerkit ovat pitkä rantabulevardi ja ranta. Ranta-alueilla voi harrastaa monia vesiurheiluaktiviteettejä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suosituimmat rannat ovat usein epäsiistejä, eikä vesikään aina kovin puhdasta.

Noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Içmelerin kaupunkiin pääsee rantakatua pitkin. Rantakadun vierellä sijaitsee useita kahviloita ja ravintoloita. Marmariksella voi nauttia, ja valikoimaa piisaa erilaisista kala-, liha-, ja vihannesruuista herkullisiin jälkiruokiin ja hyviin paikallisiin viineihin. Kuitenkin, eri ravintolat poikkeavat paljon toisistaan laadultaan. Marmaris on sen verran pieni paikka, ettei keskeisimmille alueille kannata jäädä oleskelemaan, vaan retkiä kannattaa tehdä maaseudullekin lähiympäristöön. Itse Marmariksen kaupungissa ei ole juurikaan nähtävyyksiä, mutta lähialueilta löytyy paljon vierailun arvoisia paikkoja.

Marmarikselta järjestetään myös pidempiä opastettuja retkiä jopa yli sadan kilometrin päähän, esimerkiksi Ephesus-muinaiskaupunkiin ja Pamukkalen valkoisille kallioille. Marmariksen kesä on pitkä, ja lämmintä (yleensä päivällä 25-40 astetta) on huhtikuusta lokakuun loppuun saakka. Tällöin ei myöskään sada juuri koskaan. Talviaikaan lämpötila pyörii 10-20 plusasteen välillä, sateisinta on joulukuussa.

Rantabulevardi, rannat ja huvivenesatama, Marmaris
marmaris beach, harbour and boulevard
Photo Credits: SarpK
Distribution license for the photo

Pitkää rantakatua voi kävellä aina lähellä sijaitsevaan Içmeleriin saakka, ja rantakadun vierellä sijaitsevissa kahviloissa voi käydä kahvilla tai pulahtaa välillä mereen uimaan. Kaikkein keskeisimmät rannat ovat usein melko täyteen ahdettuja, joten jos haluaa ottaa aurinkoa rauhassa rannalla, kannattaa mennä vähän syrjemmälle. Sukeltaminen ja purjehtiminen ovat suosittuja harrasteita. Venetaksilla pääsee helposti myös muille lähialueen rannoille ja pidemmälle merelle risteilyaluksella. Marmariksen satama on viihtyisä paikka, jossa on nähtävillä paljon erilaisia purje- ja risteilyaluksia.

Marmariksen linna, Marmaris
Marmariksen ainoita varsinaisia nähtävyyksiä kaupungin alueella on Marmariksen linna, joka rakennettiin jo 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Aleksanteri Suuri hyökkäsi hellenistisen kauden aikana joukkoineen Marmarikseen, jonka seurauksena linnoitus tuhoutui lähes täysin. Tuolloin vain 600 asukkaan kaupungilla ei ollut mitään mahdollisuutta taistella miehitysarmeijaa vastaan, vaan asukkaat ennen pakenemistaan kukkuloille tuhosivat linnan arvoesineet polttamalla. Suuri osa linnasta tuhoutui samalla. Vuonna 1522 sulttaani Suleiman Suuri (Suleiman the Magnificent) rakennutti linnan uudelleen. Vuodesta 1979 linnaa on lisäksi entisöity ja se on nykyään melko hyvässä kunnossa. Osa linnoituksen tiloista toimii museona ja ylhäälä linnasta on hieno näköala yli Marmariksen kaupungin. Linnoitukseen kuuluu olennaisena osana kujat, joiden vierellä on basaareita ja pieniä putiikkeja.

Dalyan-kalastajakylä ja suistomaa-alue, Marmaris
dalyan turkey
Photo Credits: audi_insperation
Distribution license for the photo

Noin 30 kilometrin päässä Marmarikselta itään sijaitsee Dalyanin kylä joen suistossa. Laaja suistomaan alue on luonnoltaan todella kaunis. Lähellä on myös kuumia lähteitä, joiden mudassa voi käydä piehtaroimassa terveyden parantamiseksi. Dalyanista voi myös vuokrata veneen ja ajella sillä Iztuzun rannalle, joka on yksi Turkin upeimmista hiekkarannoista. Lähes koskemattomalla Iztuzulla elää myös harvinainen valekarettikilpikonnalaji.

Kaunos-muinaiskaupungin rauniot, Marmaris
caunos turkey
Photo Credits: BillBl
Distribution license for the photo

Kaunosin (Caunos) antiikinaikainen rauniokaupunki sijaitsee lähellä Dalyanin kylää. Vajaa 3000 vuotta sitten perustetun kaupungin raunioiden vaikuttavimpia löydöksiä ovat suuri 5000-paikkainen amfiteatteri, basilikan jäännökset, roomalaisen kylpylän seinämät, kaupunkimuurit ja lyykialaiset kalliohaudat. Nämä aatelismiehien ja hallitsijoiden kivihaudat ovat loistava esimerkiksi silloisesta arkkitehtuurista. Kaunos hylättiin aikoinaan, sillä ajan kuluessa merenpinta nousi ja liejuunnutti alueen. Pitkällä kapealla rannalla, Turtleís Beachilla, elää todella suuria kilpikonnia, jotka pesivät alueella öisin kesäaikaan. Ranta on avoinna päivisin, mutta suljettuna ilta- ja yöaikaan kilpikonnien suojelemiseksi.

Kleopatran saari, Marmaris
Vaikka Kleopatran saari (Sedir Island) sijaitseekin reilun puolen tunnin matkan päästä Marmarikselta, Gokovan lahdessa, se yleensä listataan Marmariksen vierailupaikkoihin, sillä Marmarikselta tehdään opastettuja retkiä saarelle. Saari on saanut lempinimensä egyptiläisen naishallitsija Kleopatran mukaan, sillä tarinan mukaan Kleopatra ihastui saareen ja kävi kylpemässä saaren luoteisessa poukamassa. Saari on yksi erikoisimmista maailmassa. Oliivilehtojen ja pensaiden peittämä Kleopatran saari on ainutlaatuinen Punaiselta mereltä tai Egyptistä tuotuine hiekkoineen, simpukkoineen ja roomalaisine rauniojäännöksineen. Varsinkin erikoinen hiekka on erityissuojelussa: jokaisella hiekanjyvällä on oma täydellinen muotonsa. Tällaista orgaanista hiekkaa ei löydy miltään muulta rannalta tai saarelta. Kleopatran saarella on myös amfiteatterin, tornien ja kirkon rauniot. Saaren rannan vesi on poikkeuksellisen kirkasta.