Mauritius – Parhaat top 10 nähtävyydet

Mauritius
Mauritius
Photo Credits: subzi73
Distribution license for the photoMauritius (Mauritiuksen tasavalta ja saarivaltio) sijaitsee suuresta Madagaskarin saaresta noin 900 kilometriä itään. Madagaskar taas sijaitsee Afrikan kaakkoiskulmassa, päiväntasaajan eteläpuolella, muutaman sadan kilometrin päässä Afrikan mantereen rannikolta Intian valtameressä. Parin sadan kilometrin päässä Mauritiuksesta sijaitsee Ranskan hallitsema Reunion-saari. Ylhäältä päin kuvattuna soikion muotoisella, tuliperäisellä ja vuoristoisella Mauritiuksen saarella on pinta-alaa vain vajaat 2000 neliökilometriä, ja se on pisimmällä akselillaan pohjois-eteläsuunnassa reilut 50 kilometriä pitkä. Saarta asutettiin jo ennen 100-lukua ja sen isäntäkansa muuttui moneen otteeseen aina vuoteen 1715, jolloin Ranska otti saaren haltuunsa.

Sata vuotta myöhemmin briteistä tuli Mauritiuksen herroja, mutta viimein vuonna 1948 saari julistautui itsenäiseksi ja sai itsehallinnon. Vajaan 1,4 miljoonan asukkaan väestöstä suurin osa on intialaisia ja kreoleja. Mauritiuksen pääkaupunki Port Louis sijaitsee saaren luoteisosassa ja se on saaren suurin kaupunki noin 150 tuhannella asukkaallaan. Saarella on myös lukuisia kyliä. Kauniiseen saareen ja rantoihin pääsee tutustumaan helposti bussikuljetusten avulla, sillä bussiverkosto kattaa koko saaren. Myös taksin vuokraaminen moneksi tunniksi on yleistä turistien keskuudessa. Turvallisuus ja ihmisten ystävällisyys on Mauritiuksella hyvää, ja ostokset suomalaisittain erittäin halpoja.

Saarella vietetään eri uskontojen juhlia ja myös ainakin yksi yhteinen juhla loppusyksyllä, Divali-päivät. Juhliin kuuluu muun muassa tulen päällä kävelemistä, lohikäärmekulkueita, ilotulituksia sekä vesi- ja värisotaa värjätyillä aineilla. Kalastuksen harjoittaminen saarella on yleistä ja merestä pyydetään muun muassa haikaloja, marliineja, purjekaloja, tonnikaloja ja doradoja. Mauritiuksella vallitseva ilmasto ei lämpötilaltaan juurikaan vaihtele eri vuodenaikoina, vaan päivisin lämmintä on yleensä 30-35 asteen tienoilla. Sateisimmat kuukaudet ovat tammi- ja helmikuu.

Mauritiuksen rannat, Mauritius
mauritius beach
Photo Credits: matze_ott
Distribution license for the photo

Mauritiuksen rannikoilla leviävät valkohiekkaiset ja lämminvetiset rannat sopivat esimerkiksi uimiseen, sukelteluun, surffaamiseen, purjehtimiseen ja auringonottoon. Saaren pohjoisosassa sijaitsevan Turtle Bayn Balaclava-ranta on kaunis paikka, jossa on vielä esillä myös vanhoja eurooppalaisen kolonialismin aikaisia rauniorakennelmia. Le Morne Mauritiuksen lounaisosassa on pieni niemi, jota dominoi Le Mornen vuori. Niemen ranta sopii tuulisuuden vuoksi erityisen hyvin lainelautailuun ja purjehtimiseen. Pienen Coin De Miren saaren läheiset vedet Mauritiuksen pohjoisosassa sopivat taas hienosti sukeltamiseen ja merenelävien bongailuun. Edellä mainituista kauniista rannoista huolimatta suurimmalle osalle ihmisistä sopii kuitenkin parhaiten Mont Choisy, Trou Aux Biches ja muut rannat saaren luoteisosassa. Nämä tyynit ja yleiset rannat sopivat parhaiten uimiseen kristallinkirkkaassa vedessä ja auringosta nauttimiseen pehmeällä valkoisella hiekalla. Muita suosittuja yleisiä rantoja Mauritiuksella: Grand Bay, Pereybere, Belle Mare, Blue Bay ja Flic en Flac.

Ile Aux Cerfs -saari, Mauritius
Ile aux Cerfs mauritius
Photo Credits: Avinash Meetoo
Distribution license for the photo

Ile Aux Cerfs on Mauritiuksen läheisyydessä olevista pikkusaarista tunnetuin. Aivan Mauritiuksen itärannikon tuntumassa sijaitsevalle pienelle paratiisisaarelle pääsee veneellä nopeasti rannikolta. Saari on pehmeine hiekkarantoineen, laguuneineen ja matalavetisine rantoineen juuri sellainen kuin trooppisen saaren voi kuvitella olevan. Ile Aux Cerfsin rannat ovat suojissa myös kovalta tuulelta, joten turkoosinvärinen vesi on kirkasta. Saarella on myös tiheään kasvavaa metsikköä.

Port Louis, Mauritius
port louis mauritius
Photo Credits: austinevan
Distribution license for the photo

Mauritiuksen pääkaupungissa on saaren ainoa syvänmeren satama, joka on tärkein satama Intian valtamerellä. Kaupunkia reunustavat meren lisäksi vuoret. Viehkeän satama-alueen lisäksi kaupungissa kannattaa tutustua keskustan markkina-alueeseen, lukuisiin patsaisiin, kuvernöörin palatsiin ja hevosella ratsastamiseen oppaan avulla. Port Louisissa on jonkin verran vanhoja siirtomaavallan aikaisia rakennuksia, joissa tunnetuimpana brittien vuonna 1835 rakentama suuri linnoitus La Citadelle. Kaupungin vierellä kohoavalta Signaux-vuoren huipulta, 300 metrin korkeudesta, avautuu hieno näkymä Port Louisin kaupunkiin ja merelle.

Chamarelin putous ja Coloured Earths, Mauritius
chamarel falls mauritius
Photo Credits: KhayaL
Distribution license for the photo

Chamarel on Mauritius-saaren lounaisosassa sijaitseva maastoltaan kumpuileva alue. Täällä sijaitsee luonnonihmeeksi tituleerattu paikka Coloured Earths, joka kylpee erilaisissa valokontrasteiden värisävyissä. Eri väreissä näkyvät värinyanssit monttuisessa maassa ovat vulkaanisen tuhkan eroosion aikaansaamia. Chamarelin putouksen vesimassat vyöryvät läheiseltä korkealta kalliokielekkeeltä alas laakson pohjalle. Useista vesivanoista muodostuvan putouksen äärelle pääsee vain vaikeakulkuista polkua pitkin, mutta vähän etäämällä sijaitsevalta näköalapaikalta on putoukselle hyvä näkymä.

La Vanille -krokotiilipuisto, Mauritius
crocodile park mauritius
Photo Credits: Avinash Meetoo
Distribution license for the photo

La Vanille Crocodile Park sijaitsee lähellä Riviere des Anguillesia, Mauritiuksen eteläosassa. Trooppisten kasvien valtaamalla alueella elää suuri määrä krokotiilejä sekä merikilpikonnia niille rakennetulla vesialtaista koostuvalla alueella. Suuret kilpikonnat eivät ole vaarallisia, ja monet lapset kipuavat mielellään kilpikonnien päälle ratsastamaan. Kaikkiaan kilpikonnia on useita satoja. Madagaskarista tuodut krokotiilit taas on eristetty omiin aidattuihin alueisiin. Vaikka puisto on nimetty krokotiilien mukaan, puistossa on nähtävissä myös useita apina-, lepakko-, lisko-, ja kalalajeja sekä tuhansittain eri hyönteislajeja omissa tiloissaan. La Vanille Crocodile Park avattiin vuonna 1985.

Black River Gorges -kansallispuisto, Mauritius
Black River Gorges mauritius
Photo Credits: Selene Weijenberg
Distribution license for the photo

Vuonna 1994 perustettu Mauritiuksen kansallispuisto sijaitsee saaren eteläosassa sisämaassa. Yli 6500 hehtaarin suuruisella vuoristoisella alueella kasvaa saaren alkuperäismetsää, kasveja, orkideoja sekä harvinaisia lintulajeja. Kansallispuisto vesiputouksineen sopii hienosti retkikohteeksi ja alueella avautuu hieno panoraamanäkymä ympäri saarta. Useat polut risteilevät tiheän kasviston seassa.

Kasvitieteellinen puutarha (Pamplemousses), Mauritius
Botanical Garden mauritius
Photo Credits: garybembridge
Distribution license for the photo

Mauritius-saaren pohjoisosassa sijaitseva Pamplemouses-alueen kasvitieteellinen puutarha pitää sisällään yli 300 kukkivaa kasvilajia ja erityisesti eri palmulajeja. Suurella alueella kasvaa paljon vanhoja ja eksoottisia puita, ja jotta puista ja kasveista saisi enemmän irti, kannattaa puistokierrokselle pyytää mukaan ranskan-, saksan- ja englanninkieltä taitava opas. Alueen päänähtävyys on suuren uima-altaan kokoinen allas, jonka pinnalla kelluu lautasenmuotoisia vihreitä lummekasveja.

L’Aventure du Sucre, Mauritius
Melko lähellä Mauritiuksen kasvitieteellistä puutarhaa on vanhaan sokeritehtaaseen perustettu moderni näyttelyalue vanhoine laitteineen. Näyttely esittelee saaren jännittävää historiaa orjuudesta rommikauppaan ja sokeriruo’on viljelyyn perustuvaa maataloutta vuosisatoja sitten. Rakennuksessa voi maistella jalostamatonta sokeria, paikallista rommia ja ostaa matkamuistoksi lahjatavaroita. Le Fangourin -ravintola tarjoaa vierailijoille alkuperäistä mauritanialaista keittoa paikallisilla mausteilla höystettynä.

Triolet Shivala -kylä, Mauritius
Triolet Shivala on Mauritiuksen kylistä vanhin. Saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Trioletissa on maan suurin hindutemppeli, Maheswarnath, joka rakennettiin vuonna 1819 kunnianosoituksena jumalille Shiva, Krishna, Vishnu, Muruga, Brahma ja Ganesha. Kylässä voi tutustua saaren vanhaan uskonnolliseen kulttuuriin vastapainona hiekkarannoille ja eksoottisille kasveille ja eläimille.

Mahebourg-kylä, Mauritius
Mahebourg on yksi saaren tärkeimmistä kalastajakylistä. Mauritiuksen koillisrannikolla sijaitseva kylä sijaitsee Grand Port Baylla ja se perustettiin vuonna 1804 ranskalaisen vallan aikana. Alueen pienet linnakkeet tarjoaa kulissit ikivanhaan taisteluun kolonialisten voimien ja ihmisen kekseliäisyyden välillä, sekä symbolisoivat orjuuden loppumista ja intialaisten siirtolaisten maahanmuuttoa Mauritiuksen saarelle.