Miami, Yhdysvallat – Parhaat top 10 nähtävyydet

Miami, Yhdysvallat
MiamiMiami sijaitsee Yhdysvaltain kaakkoisosassa Floridassa, aivan osavaltion eteläosassa. Koko Miamin metropolin alueella, jolla sijaitsee useita pieniä ”kaupunkeja”, asuu noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Varsinaisen Miamin kaupungin asukasluku on noin 450000. Miamissa sijaitseva satama on USA:n tärkeimpiä ja kaupungin lentokenttä yksi Yhdysvaltain suurimmista. Miami on hiekkarantojen, suorien katujen ja auringon kaupunki. Osavaltio Floridaa kutsutaankin auringonpaisteen valtioksi. Päivän keskilämpötila on ympäri vuoden 25-30 lämpöastetta. Miamissa vallitsee latinalais-amerikkalainen kulttuuri, sillä puolet väestöstä on etelä-amerikkalaista syntyperää. Pastellinsävyiset Art Deco-tyylin talot tuovat mieleen 1900-luvun alkupuolen taloarkkitehtuurin. Miamin yöelämä on vilkasta tuhansine baareineen, ravintoloineen ja yökerhoineen.

Korallilinna, Miami
Coral Castle Miami
Photo Credits: paparutzi
Distribution license for the photo

Coral Castlen rakensi Latviasta USA:han muuttanut siirtolainen Edward Leedskalnin, joka käytti yli 28 vuotta linnan rakentamiseen Homesteadissa. Tarina kertoo, että Leedskalninin hylkäsi hänen 16-vuotias kihlattunsa Agnes Scuffs vain päivää ennen kuin parin oli määrä mennä naimisiin. Leedskalnin muutti USA:han ja tehdäkseen vaikutuksen Scuffsiin, aloitti yli-inhimillisen urakan ja alkoi rakentaa yksin linnaa itse tehtyjen salaisten apuvälineiden avulla. Mysteeriksi jäänee kuinka hän pystyi magnetismin avulla siirtelemään ja nostelemaan näitä painavia kivijärkäleitä.

Rakennelma käsittää lukuisia paasikiviä (useimmat korallia), joista useat painavat useita kymmeniä tuhansia kiloja. Kun Leedskalnin päästi lopulta vierailijoita linnaansa, ihmiset kysyivät häneltä miksi hän oli käyttänyt kaiken aikansa tähän työhön. Leedskalnin vastasi toivovansa että Scuffs kuulisi hänen linnastaan, ja ottaisi miehen rakkauden vastaan. Tarinan mukaan jo eläkeiässä oleva Scuffs sai tietää linnasta ja vastasi kyselijöille: ”En halunnut naida Edwardia kun olin 16, enkä halua naida häntä nytkään”. Leedskalnin kuoli muutaman vuoden päästä 64-vuoden iässä vuonna 1951. Mystistä korallilinnaa on verrattu muun muassa Stonehengeen, ikivanhoihin kreikkalaisiin temppeleihin ja jopa Egyptin pyramideihin.

Parrot-viidakkosaari, Miami
Parrot Jungle Island Miami
Photo Credits: purpleslog
Distribution license for the photo

Parrot Jungle Island sijaitsee Watson-saarella Miamin keskustan ja South Beachen välillä. Saari on todellinen viidakkosaari, ja saarella elää yli 3000 eksoottista eläintä ja 500 kasvilajia. Keskuspaikkana saarella toimii Jungle Theater, ulkoilma-areena, jolla vierailijat voivat seurata erikoisia eläinperformansseja. Parrot-viidakkosaari sopii parhaiten perheen pienimmille, jotka ihastuvat paikkaan. Keskeisiä saaren eläimiä ovat muun muassa papukaijat, skorpionit, haisunäädät, apinat, kilpikonnat, haikarat, alligaattorit, käärmeet ja kalat.

Vizcaya-museo ja puutarhat, Miami
Vizcaya Museum and Gardens Miami
Photo Credits: kari.volkmanncarlsen
Distribution license for the photo

Vizcaya Museum and Gardens on Yhdysvaltain kansallinen maamerkki, ja se on historiallinen rakennus kasvitieteellisine puutarhoineen Biscayne Bayn rannikolla. Alueen rakennukset ovat rakennettu James Deeringin toimesta, joka oli tärkeä vaikutus myös muuhun varhaisen Miamin arkkitehtuuriin. Villa Vizcaya on italialainen renessassityylinen rakennus, jossa on 34 huonetta. Museo pitää sisällään vanhoja huonekaluja ja taidetta, ja puutarhat käsittävät vaikuttavan orkideakokoelman.

Venetian Pool, Miami
Venetian Pool Miami
Photo Credits: Graham and Sheila
Distribution license for the photo

Venetsialainen allas on vuonna 1924 rakennettu yleinen uima-allas, joka sijaitsee Coral Gables -nimisessä paikassa Miamin metropolialueella. Venetian Poolin alue muistuttaa siltoineen venetsialaista laguunia, ja sen rakennusaineena on käytetty pitkälti louhittua korallikiveä. Altaaseen (tai lampeen) vaihdetaan päivittäin puhdas vesi (yli 3000 m3) läheisistä porakaivoista, ja allas onkin Yhdysvaltain suurin makean veden uima-allas. Venetian Poolin alueelta löytyy venetsialaiseen tyyliin rakennettuja pieniä rakennuksia, paviljonkeja ja pieniä vesiputouksia.

Fairchildin trooppinen kasvitieteellinen puutarha, Miami
Fairchild Tropical Botanic Garden Miami
Photo Credits: scott.zona
Distribution license for the photo

Fairchild Tropical Botanic Garden on 33 hehtaarin kokoinen puutarha, jossa on vaikuttava kokoelma trooppisen ilmaston kasveja kuten esimerkiksi palmuja, käpypalmuja, kukkivia puita ja köynnöskasveja. Troopisen puutarhan perusti vuonna 1938 David Fairchild, joka oli yksi USA:n täkeimmistä kasvitutkijoista.

Holocaust Memorial, Miami
Holocaust Memorial on Miami Beach
Photo Credits: Mr. Usaji
Distribution license for the photo

Holocaust Memorial on kuuden miljoonan murhatun juutalaisen muistoksi perustettu muistopaikka. Paikan keskeisin symboli on noin 13 metriä korkea ylöspäin kurkottava pronssinen käsi, johon on veistetty ihmisiä kiipeämässä ylös käsivartta etsien pakotietä. Pihamaalta löytyy erilaisia joukkomurhan uhreja kuvaavia veistoksia ja kirjoituksia, sekä aavemaista musiikkia. Paikka on lohduton, eikä sovi lapsille.