Milano, Italia – Parhaat top 10 nähtävyydet

Milano, Italia
Milano
Photo Credits: scalleja
Distribution license for the photoPohjois-Italiassa sijaitseva Milano (Milan) on tunnettu ympäri maailmaa erityisesti muodin keskuksena, josta löytyy kaksi korkeatasoista jalkapallojoukkuetta, AC Milan ja Inter Milan. Kaupungissa toimii myös kaksi autoteollisuuden tunnettua nimeä: autovalmistaja Alfa Romeo ja renkaiden valmistukseen keskittynyt Pirelli. Milanon viralliseksi väkiluvuksi ilmoitetaan noin 1,4 miljoonaa, mutta suurkaupungin kokonaisväkiluku esikaupunkialueineen on laskentatavasta riippuen 3,9-7,4 miljoonaa. Yöelämä Milanossa on luultavasti vilkkainta koko Italiassa. Vaikka Milano mielletään kalliiksi paikaksi, ja esimerkiksi ulkona syöminen maksaa usein paljon, useat palvelut ja tavarat maksavat kuitenkin keskimäärin saman verran kuin Suomessa.

Syrjemmällä kaupungin sykkeestä löytyy paljonkin kauniita alueita, mutta Milano on kuitenkin teollisuuskaupunki, jossa on saasteita, liikenneruuhkia ja koirien jätöksiä pitkin katuja. Kaupunkiin kannattaa tutustua metron avulla, jolla pääsee näppärästi paikasta toiseen. Nykyisen Milanon paikalla oli asutusta jo monta sataa vuotta ennen Kristusta, ja kaupungista löytyy paljon keskiaikaisia rakennuksia ja muuta vanhaa arkkitehtuuria. Tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat melko pienellä alueella kaupungin keskustan tuntumassa. Milanossa vallitsee mannermainen kostea ilmasto, talvella on viileää ja kesällä yleensä hyvinkin lämmintä. Talvella lämpötila voi mennä alle nollan, ja kesäisin lämmintä on usein jopa yli 30 astettakin.

Milanon tuomiokirkko Duomo di Milano, Milano
duomo milano
Photo Credits: Luca & Vita
Distribution license for the photo

Keskellä kaupunkia, aukio Piazza di Duomolla sijaitseva Duomo di Milano, on Italian suurin goottikatedraali ja Euroopan kolmanneksi suurin kirkko, jonne mahtuu kerralla 40000 ihmistä. Nykyisen valtavan goottilaistyylisen 158 metriä pitkän ja 66 metriä leveän kirkkorakennuksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1386 Arkkipiispa Antonio da Saluzzon toimesta. Tuomiokirkko saatiin lopulta ainakin jotakuinkin valmiiksi vasta noin sata vuotta myöhemmin. Kirkon valmistumista hidasti pahasti rahoituksen puute ja arkkitehtuuriset kysymykset. Tämän jälkeen seuraavina vuosisatoina rakennusta on paranneltu ja siihen on lisätty muun muassa nykyinen katto vasta 1600-luvun lopulla. Vuonna 1762 kullattu Madonninan patsas asetettiin kirkon huipulle yli sadan metrin korkeuteen. Vaikka Duomo di Milano ei liene vieläkään aivan valmis sisätilojensa osalta, kirkon voidaan sanoa lopullisesti valmistuneen vuonna 1965, kun kirkon viimeinen portti valmistui. Milanon tuomiokirkko on sisältä juhlava ja koristeltu lukuisin suurin maalauksin ja ikonein. Yleisöllä on pääsy myös kattoterassille, josta avautuu näkymä kaupunkiin. Näköalaakin hienompaa on paikalla olevat upeat veistokset, joita lienee parisentuhatta kappaletta.

Teatro alla Scala -oopperatalo, Milano
teatro la scala milano
Photo Credits: olgite
Distribution license for the photo

Milanon uusklassiseen tyyliin rakennettu oopperatalo (lyhyesti vain La Scala) on maailmankuulu oopperatalo, joka valmistui aiemmin tulipalossa tuhoutuneen teatterin korvaajaksi vuonna 1778. La Scala ei ole oikeastaan pelkkä oopperatalo, vaan se toimii myös teatterina. Vielä sadan vuoden ajan talon valmistumisesta tulipalon riski rakennuksissa oli suuri, sillä valaistukseen käytettiin öljy- ja kaasulamppuja. La Scala kärsi toisessa maailmansodassa vaurioita, mutta korjattiin pian jo vuonna 1946 esityksiä varten. Oopperatalo toimii usein monen kiertävän oopperaesityksen aloituspaikkana. Rakennuksessa on nykyään myös ooppera-aiheinen museo. Teatro alla Scalassa järjestettävät esitykset ovat poikkeuksetta erittäin korkealaatuisia, ja esitykseen voi joutua varaamaan lipun jopa kuukausiakin etukäteen.

Castello Sforzesco -linna, Milano
castello sforzesco
Photo Credits: scalleja
Distribution license for the photo

Alun perin hallitsijoiden ja heidän lähipiirinsä kokoontumispaikkana toiminut uljas Castello Sforzesco on linnamainen rakennus, jonka rakennustyöt aloitettiin 1300-luvulla. Tämän jälkeen sitä on uudistettu ja laajennettu useaan otteeseen, siitä tehtiin sotilasparakki, ja lopulta se muutettiin monta museota käsittäväksi rakennukseksi 1800-luvun loppupuolella. Linna sai nykyisen nimensä, Castello Sforzesco, Sforzan herttuasuvun mukaan 1400-luvun puolessa välissä. Tuolloin muun muassa rakennettiin linnan uusi keskustorni. Tätä ennen edellinen hallitsijasuku oli rakennuttanut linnan edustalle suuren, 180 metriä leveän piha-alueen, jota kiertää muuri torneineen. Nykyään linnan 12 taidemuseossa on nähtävillä suurten mestareiden, kuten Leonardo da Vincin ja Michelangelon töitä. Linnan museoihin kuuluu muun muassa egyptin taiteen museo, antiikin taiteen museo, esihistoriallinen museo, huonekalumuseo, koriste-esinemuseo, soitinmuseo ja kuvataidegalleria.

Santa Maria delle Grazie -kirkko ja Viimeinen ehtoollinen -seinämaalaus, Milano
Santa Maria delle Grazie
Photo Credits: scalleja
Distribution license for the photo

Myöhäisgoottilaiseen ja renessanssityyliin suunniteltu Santa Maria delle Grazie valmistui vuonna 1490. Kirkko on tunnettu sen kuuluisan seinämaalauksen ansiosta. Pian kirkon valmistumisen jälkeen Milanon silloinen herttua alkoi uudistaa kirkkoa. Kirkkoon tehtiin uusi hieno monimuotoinen julkisivu ja uusi jumalanpalvelukseen valmistautumishuone, sekä tilattiin Leonardo da Vincilta seinämaalaus koristamaan kirkon sisätilaa. Valmiiseen seinään maalattu suuri Viimeinen (Pyhä) ehtoollinen -maalaus on kooltaan 4,6 x 8,8 metriä. Maalaus rapistui pahoin jo muutamien vuosikymmenten jälkeen valmistumisestaan, ja sitä on korjailtu useaan otteeseen. Viimeksi seinämaalausta on restauroitu vuosina 1978–1999, eikä se enää välttämättä ole enää kovinkaan paljon alkuperäisen näköinen. Raamatun mukaan Viimeisellä ehtoollisella Jeesus ilmoittaa, että yksi opetuslapsista tulee pettämään hänet.

Galleria Vittorio Emanuele II -kauppakuja, Milano
Galleria Vittorio Emanuele II
Photo Credits: zoonabar
Distribution license for the photo

Milanon Duomon ja La Scalan yhdistävä Galleria Vittorio Emanuele II on vanha ostoskatu, joka kulkee suuren lasilla päällystetyn kaarikäytävän läpi. Ostoskatu on nimetty Italian ensimmäisen kuninkaan, Vittorio Emanuele II:n mukaan. Korkea kaarikäytävä on rakennettu vuosina 1865-1877. Käytävän katto on rakennettu valetusta raudasta ja kaarevasta lasista, jota tyylinä käytettiin laajalti muissakin eurooppalaisissa lasitetuissa käytävissä 1800-luvulla. Nelikerroksiselta ostoskäytävältä löytyy muun muassa kirjakauppoja, ravintoloita, kahviloita ja monia luksustavarakauppoja.

Sant’Ambrogion basilika, Milano
ambrogio basilica milano
Photo Credits: Ilpo’s Sojourn
Distribution license for the photo

Pyhän Ambrosiuksen on yksi merkittävimmistä muinaisajan kirkkorakennuksista koko Italian alueella. Basilika on rakennettu vuosina 379-386, ja sen alueelle on haudattu lukuisia marttyyrejä roomalaisvainojen aikana. Kirkon alkuperäinen nimikin oli Basilica Martyrum. Kirkkoon tehtiin paljon korjauksia jo ennen 1000-lukua, ja 100-luvun ensimmäisellä vuosisadalla se sai nykyisen ulkomuotonsa, joka on arkkitehtuuriltaan romaanista tyyliä. Basilikaan kuuluu kaksi kellotornia ja sisätilat on koristeltu freskoin ja mosaiikein. Kirkossa säilytetään myös kirkkoaarteita. Myös pitkä kivinen kirkkopiha on vaikuttava.

San Lorenzon basilika, Milano
san lorenzo maggiore milano
Photo Credits: scalleja
Distribution license for the photo

Basilica di San Lorenzo Maggiore on 300- ja 400-luvuilla rakennettu kirkko, joka on omistettu marttyyri Laurentiukselle. Italiassa on lähes samannimisiä kirkkoja myös Firenzessa ja Veronassa. Bysanttilaistyylinen basilikassa on kupoli ja neljä tornia. Alkuperäinen kupoli tuhottiin aikoinaan uuden barokkilaistyylisen kupolin tieltä. Kirkon kappeleita koristavat arvokkaat mosaiikkimaalaukset 300-luvulta. Osa rakennuksesta on nykyään purettu ja toimii nyt puistoalueena.

Pinacoteca Ambrosiana -taidegalleria, Milano
pinacoteca ambrosiana milano
Photo Credits: scalleja
Distribution license for the photo

Pinacoteca Ambrosianan taidegalleria kuuluu osana Biblioteca Ambrosianaan, Milanon historiallisen kirjallisuuden kirjastoon. Suurten mestareiden taidegallerian kokoelmiin kuuluu muun muassa taiteilijoiden kuten Caravaggion, Raffaellon, Tizianin, da Vincin ja Botticellin maalauksia.