New York, Yhdysvallat – Parhaat top 10 nähtävyydet

New York, Yhdysvallat
New York
New York City sijaitsee New Yorkin osavaltiossa aivan Yhdysvaltain koillisosassa. Asukasluvultaan New York City, Big Apple, on USA:n suurin kaupunki ja lisäksi tiheimmin asuttu. Itse kaupunkialueella asuu lähes 9 miljoonaa ihmistä ja metropolialueella noin 24 miljoonaa. New York elää yötä päivää ja se on yksi tärkeimpiä kulttuuri- ja talouskeskuksia maailmassa. New York on monen globaalin jättiyhtiön pääpaikka, kaupungin bruttokansantuote on noin 500 miljardia dollaria (vertailun vuoksi: koko Suomen bruttokansantuote on noin 155 miljardia dollaria).New Yorkissa on viisi hallintoeluetta: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens ja Staten Island. Ilmasto on hyvinkin vaihteleva, talvet ovat yleensä melko kylmiä sekä lumettomia, ja kesät kosteita ja kuumia. New York City on valtava metropoli jossa näkemistä riittää monen päivän ellei 2-3 viikon ajaksi, kaupungissa on kaikkea ja se on hengästyttävä sekoitus eri kulttuureja, ravintoloita, musiikkia, baareja, teattereita ja viihdettä. Vuonna 2001 terrori-iskussa sortuneen World Trade Centerin paikalle nousi kokonaisuudessaan yli 500 metriä korkea Freedom Tower. Freedom Tower / One World Trade Center avautui vuonna 2015.

Vapaudenpatsas, New York
Statue of Liberty New York
Photo Credits: David Paul Ohmer
Distribution license for the photo

Statue of Liberty on Ranskan Yhdysvalloille vuonna 1886 lahjoittama suuri patsas Yhdysvaltain vapaussodan satavuotisjuhlan kunniaksi. Patsas seisoo Liberty Islandin saarella New Yorkissa. Jalustoineen 93 metriä korkea vapaudenpatsas esittää Vapauden jumalatarta, jolla on kädessään itsenäisyysjulistuskirja ja vapauden soihtu. Patsaan jalustaan on rakennettu sittemmin museo ja saarelle pääsee lautalla. Itse patsas on rakennettu kuparista ja suurimmalta osaltaan teräksestä (125 tonnia) ja jalusta on valettu betonista. Valtavan patsaan pystytys oli aikoinaan hämmästyttävä suoritus. Patsas valmistettiin Ranskassa, ja tuotiin Pohjois-Amerikkaan osissa laivalla. Patsaan suunnitteluun osallistui muun muassa Eiffelin tornin suunnitellut Alexandre Gustave Eiffel. Patsasta on kunnostettu muutaman kerran ja nykyään patsaan soihtu on kullattu.

Empire State Building, New York
Empire State Building new York
Photo Credits: ericmayville
Distribution license for the photo

Vuonna 1931 valmistunut Empire State Building on 370 korkea, ja se on tällä hetkellä USA:n toiseksi korkein rakennus Chicagossa sijaitsevan Sears Towerin jälkeen. Pilvenpiirtäjässä on 102 kerrosta, 73 hissiä ja 6500 ikkunaa. Empire State Building on esiintynyt yli sadassa elokuvassa. Rakennukseen ja sen näköalatasanteelle on jatkuva turistien jono. Hyvällä säällä rakennuksesta näkee jopa 125 kilometrin päähän. Empire State Buildingiin iskee noin 500 salamaa vuodessa.

Brooklyn Bridge, New York
Brooklyn Bridge New York
Photo Credits: epicharmus
Distribution license for the photo

Brooklynin silta on yksi Yhdysvaltain vanhimmista ja maailman suurimmista riippusilloista. Yli 1,8 kilometriä pitkä ja 26 metriä leveä silta yhdistää New Yorkin hallintoalueet Brooklynin ja Manhattanin ylittäen East Riverin. Silta avattiin käyttöön vuonna 1883 neljäntoista rakennustyövuoden jälkeen. Rakennustöissä kuoli kaikkiaan ainakin 27 ihmistä (räjähdyksissä, tulipaloissa ja sukeltajantautiin) mukana myös sillan pääsuunnittelija John A. Roebling (jäykkäkouristus).

Central Park, New York
Central Park New York
Photo Credits: Giorgio Tomassetti
Distribution license for the photo

New Yorkin keskuspuisto sijaitsee keskellä Manhattanin saarta, ja se on suuruudeltaan 3,4 neliökilometriä. Alueella on monta lampea, viheraluetta, kävelyreittiä, leikkikenttää ja urheilupaikkaa. Monet elokuvat ja TV-sarjat ovat tehneet New Yorkin Central Parkista yhden maailman kuuluisimmista puistoalueista. Puistossa sijaitsee muun muassa Strawberry Fields -puutarha, joka on nimetty John Lennonin muistoksi ja joka pitää sisällään kasvin jokaisesta maasta maapallolla.

Coney Island, New York
Coney Island New York
Photo Credits: Padraic.
Distribution license for the photo

Coney Island on Brooklynissa sijaitseva suosittu ja suuri niemi, jossa on myös huvipuisto. Monet newyorkilaiset matkustavat viikonloppuna rannalle rauhaan pois jättikaupungin sykkeestä. Meressä voi uida, veneillä ja surffata, suuressa huvipuistossa on vuoristorata, valtava maailmanpyörä ja muita laitteita. Coney Island on ihanteellinen paikka auringonpalvojalle, sillä koko rannan alueelle paistaa aurinko koko päivän ajan. Tästä johtuen alueen alkuperäisasukkaat antoivatkin aikoinaan paikalle nimen Narrioch, ”maa ilman varjoja”.

Greenwich Village, New York
Greenwich Village New York
Photo Credits: Jim Linwood
Distribution license for the photo

Greenwich Village sijaitsee länsiosassa Manhattania, ja sen on annettu säilyttää 1800-lukulaisen katuilmeensä parin vuosisadan ajan. Kadut ovat kapeita ja ne ovat nimetty toisin kuin suuri osa muusta Manhattanista, jossa kadut ovat numeroitu. Paikka on nykyään yleisesti tunnettu boheemielämän kehtona, jonka asukaskanta on värikäs, taiteilijamainen ja joka harjoittaa vaihtoehtoista kulttuuria ja elämäntapoja. Boheemisuudestaan alue tuli tunnetuksi 1950-luvulla kirjailijoiden, runoilijoiden ja artistien Beat-sukupolven myötä. Greenwich Village näytteli suurta osaa 1960-luvulla folk-musiikin syntyhistoriassa. Tuhannet kulttuuri- ja pop-ikonit ovat aloittaneet taipaleensa Villagen yökerhoista.

Times Square, New York
Times Square Manhattan
Photo Credits: crossfirecw
Distribution license for the photo

Times Square on Manhattanin keskikaupungin kaupallisessa länsiosassa sijaitseva elämää sykkivä alue, jolla sijaitsee hotelleja, kauppoja, ravintoloita, teattereita, suuryritysten päämajoja ja muun muassa Nasdaq-teknologiapörssi. Vuosituhannen vaihtuminen keräsi Times Squarelle noin kahden miljoonan ihmisen vellovan ihmismeren, joka oli suurin ihmismassa paikalla sitten toisen maailmansodan päättymisjuhlien jälkeen elokuussa vuonna 1945.

Bronx-eläintarha, New York
Bronx Zoo New York
Photo Credits: Guerretto
Distribution license for the photo

Kuuluisa Bronx Zoo sijaitsee Bronx Parkilla ja sisältää noin 4000 eläintä ympäri maapalloa, joten joukkoon mahtuu pienempien eläintarhojen tavanomaisen valikoiman lisäksi myös hyvinkin erikoisia otuksia. Eläintarhan tähän mennessä innovatiivisin projekti on Congo Gorilla Forest, metsä, joka jäljittelee afrikkalaista sademetsää ja toimii kotina 400 eläimelle ja 55 lajille. Metsässä asustaa myös 23 yksilöä sisältävä alankomaan gorillajoukko, joka on yksi tärkeimmistä ja lisääntymiskykyisistä gorillaryhmistä Pohjois-Amerikassa.

Guggenheim-museo, New York
Guggenheim Museum on modernin taiteen museo itäisessä New Yorkissa, Manhattanilla, joka esittelee muun muassa kuuluisten varhaisten modernistien avant-garde-taidetta. Kadulta katsottuna suuri rakennus näyttää kuin valkoinen nauha kiemurtelisi sylinteriuomaan, hieman leveämpänä ylhäältä kuin alhaalta. Museossa järjestetään myös erilaisia näytöksiä.